Accesarea unui credit ipotecar presupune un angajament pe termen lung, din acest motiv este esential sa stii care sunt costurile pe care va trebui sa le suporti. In acest articol vom discuta despre costurile totale ale unui credit ipotecar, de la dobanda pana la asigurarea de viata, astfel incat sa stii care va fi efortul tau financiar.
Tipurile de costuri ale unui credit ipotecar
Dobanda
Dobanda este cel mai mare si cel mai important cost pe care il vei suporta atunci cand accesezi un credit ipotecar. Aceasta reprezinta pretul pe care il vei plati pentru banii imprumutati. Dobanda poate varia in functie de mai multi factori: contextul economic, istoricul tau de credit, politica bancii, tipul de dobanda (fixa sau variabila) etc. Pentru a anticipa care ar fi dobanda pentru un credit ipotecar, foloseste calculatorul nostru. O sa vezi care sunt cele mai bune oferte din piata, o sa anticipezi care ar fi rata estimativa si totalul de rambursat in cazul unui imprumut.
Comisioanele unui credit ipotecar
Pe langa dobanda pe care o vei plati, banca poate percepe si diferite comisioane. Printre cele mai cunoscute comisioane bancare sunt:
- Comisionul de analiza dosar, care poate sa varieze de la o banca la alta si reprezinta costul pentru ca banca iti analizeaza eligibilitatea ca si client. Comisionul de analiza dosar poate varia intre 0 si 900 lei, si se plateste o singura data.
- Comisionul de administrare, este costul pe care-l platesti pentru gestionarea creditului tau. Acesta poate varia intre 0 si 30 lei pe luna, in functie de banca.
- Taxa de inscriere in RNPM - 87,6 lei, taxa pentru actualizare - 67,5 lei si taxa de stergere din RNPM - 43,8 lei.
Taxele notariale si alte costuri
Alte taxe importante care trebuie luate in considerare sunt taxele notariale, taxele de evaluare imobil, prima de asigurare etc.
- Taxele notariale - pot ajunge pana la 2% din valoarea imobilului si variaza in functie de complexitatea tranzactiei.
- Asigurarile. Aici includem asigurarile obligatorii si facultative pentru locuinta. Prima costa pana la 130 lei/an, iar cea facultativa poate ajunge si la 0,1% din valoarea de piata imobilului. Pe langa asta, este si costul cu asigurarea de viata, despre care am discutat aici, si poate varia intre 0,019% si 0,04% din soldul creditului.
Avansul
Avansul reprezinta suma de bani pe care trebuie sa o platesti ca si aport propriu atunci cand vrei sa cumperi o locuinta prin credit ipotecar. Avansul poate varia de la 5%, in cazul creditului Noua Casa, si poate ajunge pana la 25% din valoarea locuintei. De obicei, valoarea avansului pe care-l solicita banca este de 15%. Mai mult despre avansul pentru creditul ipotecar poti sa citesti aici.
Costurile cu refinantarea
Pe parcursul unui credit ipotecar este indicat sa fim atenti la evolutia dobanzilor pe piata si, periodic, sa facem refinantari pentru a reduce din dobanda. De exemplu, in contextul in care indicii bancari au crescut semnificativ din 2022, lucru care a dus si la cresterea ratelor aferente creditelor cu dobanda variabila, multe banci au venit cu oferte de refinantare cu dobanzi fixe si avantajoase. Printr-o simpla refinantare, clientii au putut economisi sute de lei pe luna.
Evident, refinantarea vine la pachet cu anumite costuri, insa aceste costuri pot fi amortizate in cateva luni prin faptul ca a scazut rata lunara.
Printre costurile cu refinantarea se numara:
- Taxele notariale pentru incheierea noului contract de credit si de ipoteca.
- Costurile de evaluare a proprietatii, daca banca solicita o reevaluare.
Costuri totale credit ipotecar: exemplu de calcul
Sa ne imaginam ca doresti sa cumperi o locuinta de 100.000 euro prin credit ipotecar. Ai avans de 15%, respectiv suma pe care o accesezi de la banca este 85.000 euro sau 425.000 RON.
- Dobanda
Daca accesezi un credit cu dobanda de 5%, rata lunara ar fi 2.281 RON, iar total de rambursat, principal plus dobanda, ar fi 821.337 RON.
- Taxe si comisioane
Pe langa asta, va trebui sa platesti comisionul de analiza dosar, circa 800 RON, Taxa de evaluare a proprietatii, circa 900 RON, comision de gestiune, circa 20 de lei pe luna, asigurarea obligatorie a locuintei - 130 RON si asigurarea facultativa, circa 900 RON pe an.
- Taxele notariale
- Onorariul pentru contractul de vanzare - cumparare, circa 5.000 RON.
- taxa de intabulare, 750 RON.
- onorariul pentru contractul de ipoteca, circa 1.400 RON.
- Alte costuri
- Prima de asigurare de viata, care poate fi circa 100 RON pe luna, cost descrescator.
- Comision de rambursare anticipata, care poate fi de 1% din valoarea rambursata.
Astfel, daca e sa tragem linie, costurile totale pentru o astfel de achizitie, pe o perioada de 30 de ani ar fi:
- Avansul, 75.000 RON.
- Principalul + dobanda, 821.337 RON.
- Comisioane bancare + asigurarile pentru locuinta, 36.030 RON.
- Taxele notariale, 7150 RON.
Rezulta un total de circa 940.000 RON. La aceste costuri putem sa adugam si eventuale cheltuieli cu refinantarea, cheltuieli cu rambursarea anticipata etc.
Cele mai avantajoase credite ipotecare
Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank ofera o dobanda fixa de 4,9% pentru primii 3 ani, oferta care o plaseaza printre cele mai avantajoase oferte din piata. Cu toate acestea, pentru a profita de dobanda respectiva, clientul trebuie sa bifeze anumite criterii:
- Clasa energetica A pentru imobilul achizitionat
- Virarea salariului intr-un cont Raiffeisen
- Incheierea unei asigurari de viata
Banca Comerciala Romana (BCR)
BCR are o dobanda fixa pentru primii 3 ani de 4,99%, lucru care o plaseaza in topul bancilor cu cele mai atractive dobanzi la creditele ipotecare. Conditiile pentru a putea profita de aceasta oferta sunt similiare cu cele de mai sus: clasa energetica a imobilului, virarea salariului intr-un cont BCR si incheierea unei asigurari de viata.
UniCredit
UniCredit la fel se plaseaza in topul bancilor cu cele mai bune dobanzi fixe pe 3 ani la creditele ipotecare. Dobanda pentru un credit ipotecar de la UniCredit este 5,29% pentru primii 3 ani. Similar cu bancile de mai sus, oferta UniCredit este conditionata de indeplinirea unor cerinte, cum ar fi clasa energetica a imobilului si virarea salariului in contul UniCredit.
ING Bank
ING are o oferta avantajoasa la creditele ipotecare si percep o dobanda fixa de 5,59% pentru primii 5 ani. Si aceasta oferta este supusa unor cerinte cum ar fi: clasa energetica a imobilului, incheierea unei asigurari de viata si virarea salariului intr-un cont ING.
Concluzie
Un credit ipotecar vine la pachet cu multe costuri pe care trebuie sa le cunosti si sa le intelegi. Inainte de a-ti asuma aceasta decizie, este important sa stii care este efortul pe care va trebui sa il suporti.
Calculatorul de credit ipotecar este instrumentul care te va ajuta sa anticipezi care ar fi dobanda si costul total pe care va trebui sa-l platesti pentru un credit ipotecar. Nu ezita sa-l folosesti. Iar daca ai nevoie de suport in accesarea unui credit ipotecar, nu ezita sa discuti cu consultantii nostri care te vor ajuta 100% gratuit.
Intrebari frecvente