BRD Pensii

4.2
Scorul nostru:
Bun
21/11/2023
Pe scurt

BRD pensii este un fond de pensie obligatorie administrat privat Pilon 2. BRD pensii private pilon 2 este unul dintre cei 7 administratori din acest sector, cu o cota de piata de circa 6,82% si cu un nr de peste 552 mii de contribuabili. In continuare vom analiza care sunt cele mai importante caracteristici ale fondului de pensie administrat privat de catre BRD.

BRD Pensii - privire de ansamblu

Performanta pensie privata
164%
Randament pensie privata
3
Nr. de participanti Pensie Privata
552 mii
Scorul Mr.Finance
4.2
Gradul de risc
5/5
Randament
3/5
Diversificare
5/5
Istoricul companiei
4/5
Valoarea activelor
4/5

BRD Pensii private este cel mai mic administrator din acest sector, cu o cota de piata de sub 7%. Performantele obtinute de catre fond au fost cele mai slabe, comparativ cu ceilalti 6 administratori. Pe langa asta, BRD ar intentiona sa se retraga din activitatea de administrator de pensie privata pilon 2 si nu mai accepta noi contribuabili.


Aplica online
Aplica acum
Avantaje
  1. O solutie menita sa ofere un venit suplimentar la retragerea din activitate.
Dezavantaje
  1. Cel mai mic administrator de pensii private pilon 2
  2. Cele mai mici randamente, comparativ cu celelalte fonduri pilon 2.
Articol scris de:
Actualizat 21/11/2023
Disclaimer publicitate
Din acest articol

BRD pensii este un fond de pensie obligatorie administrat privat Pilon 2. BRD pensii private pilon 2 este unul dintre cei 7 administratori din acest sector, cu o cota de piata de circa 6,82% si cu un nr de peste 552 mii de contribuabili. In continuare vom analiza care sunt cele mai importante caracteristici ale fondului de pensie administrat privat de catre BRD.

Societatea Nationala de Credit Industrial, stramosul BRD-Groupe Société Générale, a fost creata in 1923 ca institutie publica, statul detinand 20% din capitalul social, Banca Nationala a Romaniei 30%, restul fiind detinut de particulari, printre care si un grup de fosti directori ai Marmorosch, Blank & Co., prima banca moderna din Romania. Misiunea acestei noi institutii era finantarea primelor etape ale dezvoltarii sectorului industrial din Romania.

In 2001, BRD a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti, in prima categorie, devenind rapid una dintre cele mai tranzactionate societati. In anul 2003, Banca Romana pentru Dezvoltare a devenit BRD – Groupe Société Générale in urma unei campanii de rebranding. In 2004, Société Générale a cumparat pachetul rezidual de actiuni detinut de statul roman in capitalul BRD. 

BRD este a treia cea mai mare banca din Romania, dupa active. La data de 31 decembrie 2022, aceasta controla o cota de piata de 10,2% (fata de 10,5% la 31 decembrie 2021). Principalii concurenti ai BRD sunt grupul Banca Transilvania, grupul BCR, dar si alte banci, precum UniCredit Bank, Raiffeisen Bank sau ING Bank, printre altele.

Inca din anul 1998, societatea-mama a BRD este banca franceza Societe Generale, una dintre cele mai mari banci din Europa. La 31 decembrie 2022, aceasta controla 60,17% din capitalul social al BRD. Printre alti actionari se regasesc unele fonduri private de pensii din Romania, precum NN Pensii, AZT Viitorul Tau sau Metropolitan Life, dar si investitori institutionali, precum Infinity Capital Investments sau Transilvania Investments Alliance.

BRD Pensii - structura portofoliului de investitii

BRD Pensii are drept scop urmarirea rentabilitatii investirii contributiilor colectate, prin investitii pe diferite piete financiare. Se va urmari de asemenea dispersia riscului pe diverse clase de active, pe tipuri de emitenti, pe diverse piete ale tarilor din Uniunea Europeana precum si pe piete financiare ale statelor terte. Performantele Fondului de pensii vor fi influentate pe termen scurt, mediu si lung de evolutiile pietelor financiare pe care Fondul va face plasamente.

Administratorul Fondului are drept obiectiv sa obtina cele mai bune performante, ca urmare a estimarilor cu privire la evolutia anumitor piete si de asemenea va depune toate eforturile, in beneficiul participantilor, sa mentina gradul de risc declarat in prezentul prospect luand in calcul obiectivele de performanta si orizontul de administrare al fondului, prin stabilirea unei politici de diversificare atenta a portofoliului intre diferitele tipuri de active.

Conform BRD, structura detaliata a fondului la data de 30.09.2023 era urmatoarea:

Categoria de instrumente financiarePonderea in total active
1.Instrumente ale pietei monetare4,05%
2.Titluri de stat cu scadenta mai mare de un an71,71%
3.Obligatiuni corporative0,98%
4.Actiuni18,40%
5.OPCVM3,31%

BRD Pensii - costuri

BRD Pensii, conform prevederilor legale, percepe urmatoarele costuri:

Se constituie prin deducerea unui procent din activul total al Fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe luna, astfel:

  • 0,02% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflatiei; o
  • 0,03% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la un punct procentual peste rata inflatiei;
  • 0,04% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 2 puncte procentuale peste rata inflatiei;
  • 0,05% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 3 puncte procentuale peste rata inflatiei,
  • 0,06% pe luna faca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 4 puncte procentuale peste rata inflatiei;
  • 0,07% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflatiei.

Cheltuielile ocazionate de auditul statutar al Fondului sunt clasificate ca si cheltuieli operationale si sunt suportate si platite din Fond. Suma aferenta serviciului de audit financiar pentru anii 2022 si 2023 este in valoare de 42.611 lei/an (inclusiv TVA).

BRD Pensii - randamente

BRD Pensii a fost fondul cu unul dintre cele mai slabe randamente, comparativ cu ceilalti 6 administratori de fond. Astfel, de la lansarea in 2008, fondul de pensii administrat privat de la BRD a avut o performanta de 164% - o un randament mediu anualizat de 6,69%.

Randamentul a fost peste media inflatiei din aceeasi perioada, cu toate acestea, performanta a fost una slaba.

brd pensii

Fondul de pensie administrat privat Pilon 2 de la BRD este o solutie menita sa ofere un venit suplimentar la retragerea din activitate, insa a avut cele mai slabe performante dintre toti cei 7 administratori de fond. Cu toate acestea, circula zvonuri cum ca BRD ar intentiona sa se retraga din activitatea de administrator de fond privat pilon 2.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar Mai Putea Interesa:
Compară pensii private
Găsește cele mai bune pensii private nevoilor tale
Compară
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram