Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Investitii la bursa

Investitiile la bursa au devenit destul de populare in ultimii ani, din mai multe motive: dorinta romanilor de a-si multiplica economiile, trendul pozitiv de crestere a nivelului de educatie financiara dar si faptul ca investitiile devin din ce in ce mai accesibile si usor de facut. 

In acest articol ne propunem sa raspundem la cele mai des intalnite intrebari despre investitiile la bursa.

De ce sa investesc la bursa?
In ce instrumente financiare pot investi la bursa?
Care sunt cele mai bune platforme pentru investitii le bursa?
Arata mai mult

Platforme de investitii la bursa

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Investitii la bursa

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 13/11/2023
Disclaimer publicitate
Investitii la bursa 1
Investitii la bursa 2

Investitiile la bursa au devenit foarte tentante pentru romani. Dar ce este Bursa?

Bursa de valori, in esenta, este o piata, piata pe care sunt tranzactionate companii sub forma de actiuni, obligatiuni sau alte instrumente financiare. Pe bursa, investitorii pot sa cumpere si sa vanda instrumente financiare, preturile acestora fiind determinate de multi factori, printre care oferta si cererea.

Ce pot sa cumpar pe bursa de valori?

La bursa de valori pot fi tranzactionate multe instrumente financiare: marfuri, obligatiuni, fonduri mutuale, ETF-uri, actiuni. Cele mai populare instrumente pentru investitii le bursa sunt actiunile, obligatiunile si ETF-urile. Sa le luam pe rand:

  1. Ce sunt actiunile?

Actiunile sunt instrumente financiare care reprezinta o parte detinuta in proprietatea unei companii. Atunci cand investitorii cumpara actiuni, ei devin proprietari partiali ai companiei si isi asuma riscul si recompensa asociate cu investitia in acea companie. Castigurile investitorilor pot proveni din aprecierea valorii actiunilor sau din dividende.

  1. Ce sunt obligatiunile?

Obligatiunile sunt instrumente financiare care sunt emise de companii sau de guverne cu scopul de a se imprumuta de la investitori. In esenta, obligatiunile sunt promisiuni de plata, in care emitentul obligatiunii se angajeaza sa plateasca dobanda catre investitori in mod regulat, pe o perioada de timp prestabilita, si sa restituie capitalul investit la data scadentei.

Obligatiunile sunt adesea utilizate de companii sau de guverne pentru a finanta proiecte sau pentru a-si acoperi nevoile de capital. Emitentul obligatiunii poate decide sa emita obligatiuni pe termen scurt sau pe termen lung, in functie de nevoile sale financiare.

  1. Ce sunt ETF-urile?

ETF-urile (Exchange-Traded Funds) sunt instrumente financiare care permit investitorilor sa achizitioneze si sa vanda un pachet de active financiare diversificate, precum actiuni, obligatiuni, marfuri sau alte instrumente financiare, intr-un singur instrument tranzactionat la bursa.

Aceste fonduri tranzactionate la bursa sunt similare fondurilor mutuale, dar diferenta este ca ETF-urile sunt tranzactionate pe bursa ca oricare alta actiune, ceea ce le face mult mai usor de achizitionat si vandut decat fondurile mutuale care sunt tranzactionate la pretul din finalul zilei bursiere. In plus, ETF-urile au costuri de administrare mai reduse in comparatie cu fondurile mutuale.

De ce sa investesc la bursa?

Daca te intrebi de ce merita sa incepi sa investesti la bursa, iata cateva motive:

1. Potential de crestere a valorii investitiei

Investitiile la bursa ofera potentialul de crestere a valorii investitiei. Preturile instrumentelor financiare pot creste semnificativ pe termen lung, ceea ce inseamna ca investitorii pot obtine profituri semnificative. De asemenea, unele companii ofera dividende, ceea ce poate adauga la valoarea investitiei.

2. Oportunitati de diversificare

Investitiile la bursa ofera investitorilor oportunitati de diversificare a portofoliului lor de investitii. Investitorii pot alege sa investeasca in actiuni din diferite sectoare ale economiei sau din diferite regiuni geografice. Aceasta diversificare poate ajuta la reducerea riscului investitiilor si la cresterea sanselor de succes.

3. Acces la informatii si cercetari de inalta calitate

Investitorii la bursa au acces la informatii si cercetari de inalta calitate despre companiile in care investesc. Aceste informatii pot ajuta investitorii sa ia decizii mai bune de investitii si sa reduca riscul investitiilor lor.

4. Posibilitatea de a influenta companiile

Investitorii care detin actiuni intr-o companie au posibilitatea de a influenta acea companie. Prin votarea la adunarile generale ale actionarilor si prin prezentarea de propuneri, investitorii pot influenta deciziile de afaceri ale companiei si pot ajuta la imbunatatirea performantei acesteia. Aici, evident, este vorba de cazul in care ai detine o cota parte semnificativa dintr-o companie.

5. Protectie impotriva inflatiei

Investitiile la bursa pot oferi protectie impotriva inflatiei. Desi inflatia poate reduce valoarea banilor in timp, preturile actiunilor pot creste in valoare, ajutand astfel investitorii sa-si mentina puterea de cumparare.

6. Flexibilitatea de a investi in functie de buget

Investitiile la bursa sunt disponibile pentru investitori de toate nivelele de venit. Investitorii pot alege sa investeasca sume mici sau mari de bani in functie de bugetul lor si de obiectivele lor financiare.

In concluzie, investitiile la bursa pot fi o modalitate buna de a conserva si multiplica banii, de a diversifica investitiile noastre, posibilitatea de a investi in companii de top chiar si cu sume mici.

Daca nu stii cu ce sa incepi, iata cateva sfaturi pentru incepatori.

Investitii la bursa incepatori

Investitiile la bursa pot fi intimidante pentru incepatori. Iata cateva sfaturi care ar putea ajuta investitorii incepatori sa ia decizii mai bune referitoare la investitii:

Alege un plan de investitii care se potriveste cu obiectivele tale

Exista multe modalitati diferite de a investi la bursa, iar fiecare are propriile sale avantaje si dezavantaje. Investitorii ar trebui sa gaseasca planul care se potriveste cel mai bine cu obiectivele lor si cu nivelul lor de confort cu riscul.

Investeste in companii pe care le cunosti si intelegi

Investitorii ar trebui sa investeasca in companii pe care le cunosc si inteleg. Intelegerea afacerii companiei poate ajuta investitorii sa ia decizii mai bune de investitii si sa se simta mai confortabil cu riscul asociat cu investitia.

Diversifica-ti portofoliul de actiuni

Diversificarea portofoliului poate ajuta la reducerea riscului investitiilor la bursa. Investitorii ar trebui sa incerce sa investeasca in companii din mai multe sectoare si industrii, dar si in mai multe instrumente financiare. Despre diversificarea portofoliului de investitii, iti recomand sa parcurgi articolul nostru dedicat subiectului.

Alege un broker de calitate

Ca sa investesti la bursa, ai nevoie de un intermediar, un broker. Brokerul pe care il folosesti trebuie sa fie serios, reglementat, cu istoric in spate, sa iti ofere o platforma de tranzactionare moderna. Citeste articolul nostru despre brokeri de investitii pentru informatii mai detaliate.

Daca nu ai timp, iata mai jos o lista cu top brokeri de investitii la bursa.

Platforme de investitii la bursa

eToro

eToro este unul dintre cei mai populari brokeri de investii la bursa. Avand o istorie de peste un deceniu in in trazactionarea instrumentelor financiare, eToto iti ofera posibilitatea sa investesti in peste 3000 de actiuni de la burse de top, ETF-uri, criptomonede si altele.

eToro e un broker reglementat de mai multe institutii de reglementare din mai multe tari.

Pentru mai multe informatii despre eToro, iti recomand sa parcurci recenzia noastra despre acest broker.

Ca sa incepi sa investesti cu eToro, primul pas este sa iti deschizi un cont. Procesul este foarte rapid si simplu!

XTB

XTB este un broker de investitii la bursa fondat in anul 2004 si este unul dintre cei mai mari brokeri listati la bursa din lume.

XTB iti ofera acces la o gama larga de instrumente financiare, cele mai populare ETF-uri dar si peste 3000 de actiuni de la 16 cele mai mari burse de valori in lume.

XTB este un broker autorizat de catre mai multe institutii de reglementare. Brokerul are si un sediu permanent in Romania si serviciu de relatii cu clientii in romana, un avantaj pentru investitorii care pot sa intampine orice probleme. Pe langa asta, dat fiind faptul ca brokerul are un sediu permanent in Romania, acesta era obligatia de a calcula si a plati impozitele aferente castigurilor din investii, scutind astfel investitorii de drumuri si efort.

Incepand cu 11.04.2023, XTB a lansat in Romania si o categorie noua de produse: actiuni si ETF-uri fractionate. Astfel, poti sa cumperi fractiuni din actiuni si ETF-uri incepand cu 10 euro, indiferent de pretul instrumentului.

Trading 212

Trading 212 este un broker online popular si de incredere care ofera o platforma de tranzactionare usor de utilizat si o gama larga de instrumente financiare.

Trading 212 nu percepe comisioane de tranzactionare, un avantaj evident pentru investitori.

Instrumentele financiare in care poti investi cu Trading 212 sunt:

Actiuni - Trading 212 ofera o gama larga de actiuni, inclusiv actiuni de companii mari, precum Apple, Microsoft si Amazon, dar si de companii mai mici si mai putin cunoscute.

ETF-uri - ETF-urile sunt fonduri tranzactionate la bursa care reprezinta o colectie de active financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau marfuri. Trading 212 ofera o gama larga de ETF-uri, ceea ce inseamna ca traderii pot investi intr-o varietate de sectoare si industrii.

Indici - Trading 212 ofera tranzactionarea pe indici bursieri, cum ar fi S&P 500, Dow Jones Industrial Average si FTSE 100. Tranzactionarea pe indici permite traderilor sa investeasca intr-un sector intreg al economiei, in loc sa investeasca doar intr-o singura companie.

Intrebari frecvente despre investitii la bursa

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

1 2 3 5
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram