Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Asigurare de locuinta

Niciun loc nu este ca acasa. Gaseste cea mai avantajoasa asigurare pentru caminul tau, locul in care te simti cel mai bine.

Flexibilitate in alegerea perioadei de asigurare.
Gaseste cel mai bun asigurator pentru casa ta din lista propusa de noi.
O gama larga de riscuri acoperite de asiguratori.
Arata mai mult

[product_table id="4860"]

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Asigurare de locuinta

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 17/04/2023
Disclaimer publicitate

Ce este Asigurarea de locuinta?

Asigurarea de locuinta obligatorie sau polita de asigurare obligatorie a locuintei, denumita si PAD, are rolul de ne proteja, din punct de vedere financiar, in cazul unor daune, ce ne pot afecta locuinta. 

In temeiul legii nr. 26/2008 este obligatoriu sa ne asiguram locuintele impotriva unor dezastre naturale, cum sunt: alunecarile de teren, inundatiile si cutremurele. Un astfel de contract trebuie sa se realizeze anual de catre orice persoana fizica sau juridica ce detine o locuinta. 

Caracteristicile asigurarii de locuinta

Asigurarea de locuinta obligatorie ofera despagubiri asiguratului chiar si in conditiile in care hazardele naturale provoaca incidente indirecte, spre exemplu incendiul provocat de cutremur. Persoanele care dispun de asigurare de locuinta nu vor avea de suferit din punct de vedere financiar in cazul distrugerii acesteia de un dezastru natural. 

Intrucat vorbim despre o asigurare obligatorie, impusa de statul roman, este important sa stii ca persoanele care nu detin o astfel de polita de asigurare pot fi sanctionate, conform prevederilor legale. 


Tipurile de asigurari de locuinta

Conform legii mentionate anterior, locuintele se diferentiaza in doua tipuri: locuintele de tip A si locuintele de tip B.

Locuinta de tip A este reprezentata de constructii cu structuri de rezistenta robuste, realizate din metal, lemn sau beton armat, cu exterior din piatra, caramida sau diverse materiale  ce rezulta in urma tratamentelor chimice/termice.

Pragul de asigurare maxim- 20.000 euro.

Locuinta de tip B defineste case sau apartamente a caror constructii cu pereti exteriori sunt realizate din caramida sau orice alte materiale care nu au fost supuse unor tratamente termice sau chimice.

Pragul de asigurare maxim- 10.000 euro.


Ce riscuri acopera asigurarea obligatorie de locuinta?

Asigurarea obligatorie de locuinta acopera urmatoarele riscuri: 

  • Alunecarile de teren
  • Inundatiile
  • Cutremurele de pamant

Dupa cum am mentionat deja, acestea trebuie sa fie declansate de fenomene naturale, adica daunele sa apara ca o consecinta a acestora. 

Este la fel de important sa stii si ce nu acopera o asigurare de locuinta obligatorie:  

  • Inundatii ce se produc ca urmare a schimbarii artificiale a cursurilor de ape;
  • Inundatii produse in timpul formarii unor lacuri de acumulare;
  • Alunecari de teren sau prabusiri rezultate din fenomene prilejuite, lucrari de edilitare, prospectiuni, exploatari sau explorari, fie ele la suprafata sau in profunzime;
  • Daune provocate de tasarea terenului pe care este construita fundatia;
  • Daune ce apar din pricina variatiilor de volum a terenului;
  • Daune ce se produc in cazul terenului care imprejmuieste locuinta si nu este asociat acesteia;
  • Daune provocate in cazul unor anexe care nu constituie corp comun cu louinta: grajd, magazie, garaj, jardiniere etc;
  • Daune provocate unor bunuri care nu sunt reprezentate stric de destinatia de locuinta;


Cat costa o asigurare de locuinta?

Pentru o locuinta de tip A (constructii cu structuri de rezistenta robuste, realizate din metal, lemn sau beton armat, cu exterior din piatra, caramida sau diverse materiale  ce rezulta in urma tratamentelor chimice/termice), costul politei de asigurare este 20 euro/an. 

Pentru o locuinta de tip B (case sau apartamente a caror constructii cu pereti exteriori sunt realizate din caramida sau orice alte materiale care nu au fost supuse unor tratamente termice sau chimice), costul unei polite de asigurare este 10 euro/an. 

Avantajele unei asigurari de locuinta

  • Asigurarea caminului tau in caz de dezastre sau accidente este poate unul dintre cele mai mari avantaje
  • Poti incheia o asigurare de locuinta pe perioade de 6, 7, 8, 9, 10, 11 sau 12 luni
  • Oferta de asigurari poate fi personalizata
  • Exista asiguratori care ofera si extra acoperiri pentru protejarea locuintei tale
  • Gama larga de societati care ofera astfel de servicii de asigurari de locuinta

Pagina de consultanti Asigurari

Daca vrei sa inchei o polita de Asigurare Locuinta sau poate ai intrebari sau nelamuriri, te poti adresa consultantilor in asigurari.

Oana Urse - Consultant Generali Romania

Andreea Chivu Popescu - Consultant Allianz Tiriac

Articol scris de:
Expert editorial
Cristian este editorul și expertul nostru în produse financiare. Este pasionat de tehnologie și produse din sfera fintech. A urmat cursurile universitare și masterat la una dintre cele mai prestigioase Universități din Danemarca.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram