Asigurari de locuinta. 

 

Casa este una dintre cele mai mari și mai importante investiții pe care le aveti, deci este doar normal sa va rezervati dreptul de a fi pretențios în legătură cu compania cu care doriti sa o asigurati. 

In zilele noastre este tot mai important sa ne asiguram bunurile de eventualii factori ce le-ar putea afecta, pentru ca pierderile pe care le resimtim sa fie minime. Pe piata de profil exista nenumarate companii ce presteaza servicii de asigurari ale locuintelor, asigurari auto, asigurari de viata, asigurari de calatorie si nu numai. In urma realizarii unui astfel de contract de asigurare, toate responsabilitatile privind deteriorarea bunului in cauza sunt redirectionate spre o astfel de companie specializata.

Alegerile noastre:

RCA-Ieftin: Asigurari pentru orice buzunar

RCA-Ieftin

Avalabilitate:  Peste 7 tipuri de asigurari

Pe site-ul securizat RCA Ieftin

Detalii Asigurari
 • Poti opta pentru o asigurare RCA 
 • Poti opta pentru o asigurare CASCO 
 • Poti opta pentru o asigurare de calatorie
 • Poti opta pentru o asigurare de sanatate
 • Poti opta pentru o asiurare de locuinta
 • Poti opta pentru achizitionarea unei roviniete 
 • Totul procesul se face online 

– RCA-Ieftin si-a inceput activitatea in anul 2006 si in prezent actioneaza ca broker de asigurari (PINTILIE BROKER DE ASIGURARE SRLcu peste 100.000 de clienti care au apelat la serviciile de brokeraj. 

– Printe firmele de asigurari cu care RCA-Ieftin colaboreaza se numara:  Euroins, Omniasig , Generali, Allianz, Groupama, City Insurance, Asirom.

– Procesul de aplicare se face 100% online.

– Polita de asigurare se livreaza gratuit prin Posta Romana, indiferent de locatia dvs. 

– Veti fi anuntat prin email atunci cand polita dvs. expira

– Pe langa politele de asigurare RCA, acestia mai ofera si asigurari de calatorie, asigurari casco, asigurari de locuinta, roviniete, etc. 

Alegerile noastre:

Ok-Asig: Compara asigurari in doar 2 min.

Ok-Asig

Avalabilitate:  Peste 5 tipuri de asigurari

Pe site-ul securizat RCA Ieftin

Detalii Asigurari
 • Poti opta pentru o asigurare RCA 
 • Poti opta pentru o asigurare CASCO 
 • Poti opta pentru o asigurare de calatorie
 • Poti opta pentru o asigurare de sanatate
 • Poti opta pentru o asiurare de locuinta
 • Poti opta pentru achizitionarea unei roviniete 
 • Totul procesul se face online 

– OK-Asig si-a inceput activitatea in anul 2007 si in prezent actioneaza ca broker de asigurari (inregistrat in Registrul Brokerilor de Asigurare sub nr. RBK-418/02-07-2007. )

– Printe firmele de asigurari cu care RCA-Ieftin colaboreaza se numara:  Allianz, Generali, Groupama, Asirom, Omniasig, Gothaer, Euroins, Carpatica, Ergo.

– Procesul de aplicare se face 100% online.

– Asigurarea se emite in 3 minute, in cazul platilor cu cardul polita se trimite instant pe e-mail

– Polita de asigurare se livreaza gratuit oriunde in Romania.

– Veti fi anuntat prin email atunci cand polita dvs. expira

– Pe langa politele de asigurare RCA, acestia mai ofera si asigurari de calatorie, asigurari casco, asigurari de locuinta, roviniete, etc. 

Ce este asigurarea de locuinta obligatorie?

Asa cum reiese din nume, o asigurare de locuinta obligatorie este incheiata cu rolul de a ne proteja din punct de vedere financiar de anumite daune ce ne pot afecta apartamentul sau casa.

In temeiul legii nr. 26/2008, este obligatoriu sa ne asiguram locuintele impotriva unor dezastre naturale cum sunt alunecarile de teren, inundatiile si cutremurele.Un astfel de contract trebuie sa se realizeze anual de catre orice persoana fizica sau juridica ce detine o locuinta. 

Persoanele care dispun de asigurare de locuinta nu vor avea de suferit din punct de vedere financiar in cazul distrugerii acesteia de un dezastru natural. Intrucat vorbim despre o asigurare obligatorie, impusa de statul roman, este important sa stii ca persoanele care nu detin o astfel de polita pot primi amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei.

Asigurarea de locuinta obligatorie ofera despagubiri asiguratului chiar si in conditiile in care hazardele naturale provoaca incidente indirecte, cum este spre exemplu incendiul provocat de cutremur.

Implicatiile legale pentru o asigurare de locuinta

Asigurarea obligatorie a locuintelor se realizeaza sub implicatiile Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.” 

Orice persoana care are in proprietate o locuinta prezinta obligatia de a incheia o astfel de asigurare.

Existenta acesteia se poate dovedi prin polita PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) in temeiul careia partile contractate se obliga sa isi indeplineasca obligatiile prevazute in actul normativ.

Ce este asigurarea de locuinta de tip A?

Conform legii mentionate anterior, locuintele se diferentiaza in doua tipuri: cele de tip A si cele de tip B.

Locuinta tip A este reprezentata de constructii cu structuri de rezistenta robuste, realizate din metal, lemn sau beton armat, cu exterior din piatra, caramida sau diverse materiale  ce rezulta in urma tratamentelor chimice/termice.

Locuintele tip A se asigura la o suma maxima de 20.000 euro.

Ce este asigurarea de locuinta de tip B?

Cel de-al doilea tip de locuinta defineste case sau apartamente a caror constructii cu pereti exteriori sunt realizate din caramida sau orice alte materiale care nu au fost supuse unor tratamente termice sau chimice.

Locuintele care se incadreaza in categoria B sunt despagubite cu un prag de asigurare maxim de 10.000 euro.

Ce riscuri sunt acoperite?

Aceste asigurari de locuinta obligatorie acopera atat locuinta propriu zisa, cat si anumite elemente de constructie, dotari sau utilitati ale acesteia.

Sunt acoperite urmatoarele riscuri:  

 • Alunecarile de teren;
 • Inundatiile;
 • Cutremurele de pamant;

Dupa cum am mentionat deja, ele trebuie sa fie declansate de fenomene naturale, adica daunele sa apara ca o consecinta a acestora. Este important sa stii si ce nu acopera o asigurare de locuinta obligatorie:  

 • Inundatii ce se produc ca urmare a schimbarii artificiale a cursurilor de ape;
 • Inundatii produse in timpul formarii unor lacuri de acumulare;
 • Alunecari de teren sau prabusiri rezultate din fenomene prilejuite, lucrari de edilitare, prospectiuni, exploatari sau explorari, fie ele la suprafata sau in profunzime;
 • Daune provocate de tasarea terenului pe care este construita fundatia;
 • Daune ce apar din pricina variatiilor de volum a terenului;
 • Daune ce se produc in cazul terenului care imprejmuieste locuinta si nu este asociat acesteia;
 • Daune provocate in cazul unor anexe care nu constituie corp comun cu louinta: grajd, magazie, garaj, jardiniere, etc;
 • Daune provocate unor bunuri care nu sunt reprezentate stric de destinatia de locuinta;

Aceste asigurari nu ofera despagubiri pentru urmatoarele situatii:

 • Apar daune in cazul unor locuinte in care organele in drept au interzis asiguratului construirea acesteia;
 • Cheltuieli de cazare ce intervin in cazul cazarii in alt loc pana la refacerea locuintei;
 • Prabusirea locuintelor ce apare in urma realizarii defectuoase a locuintei.

Cat costa polita de asigurare obligatorie de locuinta?

Polita de asigurare obligatorie a locuintei se aplica cu acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice tip de locuinta, indiferent de vulnerabilitatea pe care aceasta o poate prezenta.

Daca in cazul asigurarilor de locuinta facultative pachetele de preturi pot varia, in cazul celor obligatorii lucrurile sunt mai simple.

Pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, prima costa 20 de euro, in vreme ce pentru o suma de 10.000 de euro prima va fi de 10 euro.

Care este perioada de valabilitate?

Asigurarea obligatorie a locuintelor se plateste anual si integral, intrand in vigoare la ora 0 a zilei urmatoare celei in care plata s-a realizat.

Ea se va prelungi automat in situatia unor plati anticipate, context in care se elibereaza  noua asigurare.

Nu uita ca in momentul in care intri in posesia unei locuinte ai obligatia de a verifica existenta unei astfel de asigurari.

Daca locuinta este asigurata, in calitate de nou proprietar, prezinti obligatia de a anunta asiguratorul care a emis aceasta asigurare in termen de 30 de zile de la autentificarea actului de proprietate.

Astfel, asiguratorul va intocmi o noua asigurare, in care vor fi prevazute datele de identificare ale noului proprietar. Aceasta va fi valabila din momentul in care asigurarea eliberata fostului proprietar va expira.

Recomandarea noastra este ca daca pana in momentul actual nu ai incheiat o polita de asigurare obligatorie, sa faci acest lucru.

Aceasta nu doar ca te va scuti de amenzile pe care le poti primi, insa iti vor oferi un plus de siguranta pentru tine si familia ta, prin redirectionarea riscurilor financiare ce pot aparea catre compania de asigurari.

  Mrfinance.ro » Asigurari » Asigurari de locuinta

  Disclaimer: Mrfinance se straduieste pe deplin sa mentina acuratetea si actualitatea informatiilor sale. Aceasta informatie poate fi diferita fata de ceea ce puteti intalni la o institutie financiara, furnizor de servicii sau site-ul produsului/serviciului respectiv. Toate produsele si serviciile financiare sunt prezentate fara garantie. Atunci cand evaluati ofertele, va rugam sa consultati Termenii si conditiile institutilor financiare. Daca ati gasit diferente intre informatiile de pe site-ul nostru si cele oferite de institutiile financiare, va rugam sa ne contactati la [email protected]. Pentru sugestii si reclamatii puteti suna la telefonul consumatorului 0219551, pentru mai multe informatii intrati pe site-ul ANPC

  In plus, acest site poate fi compensat prin terti agenti de publicitate. Totodata, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, continutul blog-ului si recenziile editoriale se bazeaza pe o analiza obiectiva. Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati disclaimer-ul de publicitate.