Mrfinance.ro » Asigurari » Asigurari de calatorie

Asigurarea de calatorie

Asigurarea de calatorie nu ar trebui sa iti lipseasca din bagaj! Un voiaj bun se asigura din timp, caci situatiile neprevazute sunt la tot pasul. 

Ce este o asigurare de calatorie?

O asigurare de calatorie este un document care se realizeaza premergator plecarii in orice calatorie din strainatate, fie ea in scop business sau concediu.

Aceasta asigura in limita unei sume de bani diverse cheltuieli de consultatie, diagnosticare, tratament, servicii in regim de urgenta, interventii chirurgicale si nu numai. 

Pe piata de profil exista mai multe tipuri de asigurari de calatorie, de la cele ce includ servicii medicale, pana la cele ce iti asigura bagajele sau iti permit sa minimizezi costurile calatoriei in situatii neprevazute, ce necesita intoarcerea prematura in tara.

Tipurile de asigurari de calatorie

1. Asigurarea medicala de calatorie in strainatate

Aceasta este cea mai des utilizata dintre toate si include diverse cheltuieli medicale de urgenta, repatriere sanitara in caz de imbolnaviri imprevizibile sau chiar deces. Fireste ca serviciile pe care aceasta le include difera in functie de compania cu care vei colabora si, mai ales, de tipul de asigurare ales. 

De regula, un pachet cuprinzator te va ajuta in urmatoarele situatii:

 • Urgente stomatologice;
 • Urgente medicale;
 • Pierderea/furtul/deteriorarea bagajelor;
 • Intarzierea sau anularea mijlocului de transport;
 • Plata cheltuielilor aparute ca urmare a vatamarii corporale si a daunelor materiale;
 • Pierderea unor documente importante: carti de identitate, carduri bancare, documente de transport etc;
 • Anularea calatoriei ca urmare a unor evenimente neprevazute (sarcina, imbolnavire, deces, accident etc);
 • Despagubiri pentru bilete de avion returnate in cazul falimentului companiilor aeriene;
 • Plata pentru servicii medicale realizate ca urmare a aparitiei sarcinii (pana la 26 saptamani);
 • Vizita unor rude in situatii de spitalizare;
 • Convorbiri telefonice urgente.

2. Asigurarea storno a calatoriei

Aceasta asigurare se foloseste in cazul in care se va anula calatoria. Scopul acesteia este acela de a te ajuta sa recuperezi cheltuielile financiare pe care le-ai realizat premergator anularii calatoriei sau iti permit intoarcerea prematura din calatorie, desigur, atunci cand aceste lucruri s-au intamplat din motive independente de tine. Asigurarea storno acopera chiar si eventuale anulari ale zborurilor. In aceste situatii, asiguratul va fi despagubit atat de cheltuielile rezultate din plata biletului de avion, cat si a cazarii.

3. Asigurarea pentru bagaje de calatorie

Se face doar impreuna cu pachetele de asigurari medicale de calatorie in strainatate. Conditiile in care se despagubeste asiguratul pentru pierderea bagajelor difera de la o companie la alta. 

Cu toate acestea, cele mai multe practica urmatoarea regula: ele sunt valabile pentru furtul, intarzierea mai mult de 12 ore, pierderea sau deteriorarea bagajelor. 

Asigurarea bagajelor in calatorii este o masura de siguranta extrem de utila, mai ales in momentul actual, cand un procent atat de mare de bagaje se pierd zilnic in aeroporturile din toata lumea.

4. Asigurarea de calatorie  pentru diverse sporturi extreme

Daca in lista ta de pasiuni se numara si sporturile extreme, probabil vei dori sa iei in considerare realizarea unei astfel de asigurari. Aceasta este usor mai costisitoare decat o asigurare medicala de calatorie in strainatate, insa iti va aduce un plus de siguranta. Vei sti ca orice situatii neprevazute pot sa apara si ca vei dispune de toata grija medicala de care ai nevoie.

Asigurarea pentru sporturi extreme este utila pentru tine daca intentionezi ca in excursie sa faci catarari, mountain biking, surf, canyoning, scufundari, parasutism, echitatie, bungee jumping sau orice alte sporturi de risc mare, ce iti pot afecta grav sanatatea in caz de accidentare.

5. Asigurare de calatorie pentru sporturi recreative

Nu trebuie sa fii iubitor de sporturi extreme pentru a-ti pune in pericol sanatatea. Daca intentionezi sa inoti, sa schiezi, sa faci trasee montane pe jos sau cu bicicleta, sa faci navigatie de agrement sau sa zbori cu balonul de aer cald, aceasta asigurare este potrivita pentru tine. Este mai scumpa decat cea medicala simpla, insa iti va garanta grija de care ai nevoie in situatii de accidentare.

Ce servicii medicale acopera o asigurare de calatorie?

De regula, o asigurare de calatorie standard include:

 • transport in caz de urgenta la o unitate medicala din apropiere
 • tratamentul ambulatoriu
 • diverse medicamente sau proceduri de diagnoza
 • tratament in conditii de spitalizare

Recomandarea noastra este sa incluzi in asigurarea de calatorie in strainatate atat repatrierea sanitara, cat si repatrierea in caz de deces. Astfel, vei putea sa te intorci acasa inainte de a se finaliza calatoria, in cazul in care ai contactat o anumita boala. In ceea ce priveste repatrierea pentru deces, acesta este un aspect la care trebuie sa te gandesti. 

Bagajul pierdut este, de asemenea, un serviciu suplimentar si difera de la o firma de asigurari la alta. 

Pentru informatii mult mai specifice, te invitam sa analizezi gama de servicii oferita de fiecare companie in parte.

Suplimentar, o astfel de asigurare se poate extinde pentru a include acoperirea pentru pierderea unor documente sau bagaje si diverse afectiuni ce pot aparea din cauza practicarii unor sporturi extreme. 

Este foarte important sa iti creezi o oferta de asigurare care sa includa toate serviciile de care ai nevoie, pentru a nu fi nevoit sa le platesti din banii tai.

Alte detalii importante

Asigurarea de calatorie si cardul european de sanatate

Asigurarea privata de calatorie iti permite accesul la spitale private de oriunde in lume. 

Cardul european de sanatate se acceseaza putin mai greu si are o perioada de valabilitate de 6 luni. Acesta acopera servicii medicale oferite de spitalele de stat din Uniunea Europeana. Cele mai multe tari nu dispun de astfel de spitale, tot sistemul fiind unul privat. Totodata, nu includ serviciul de repatriere, ceea ce inseamna ca va trebui sa iti platesti singur anumite servicii, bani pe care va trebui sa te straduiesti ulterior sa ii recuperezi.

De ce am nevoie de o asigurare de calatorie?

 Imagineaza-ti doar ca te afli in alta tara si apare o urgenta medicala. Cel mai probabil nu stii ce anume sa faci, iar limba poate fi o bariera in ceea ce priveste comunicarea dintre tine si alte persoane, mai ales atunci cand vine vorba despre explicatii medicale. O asigurare de calatorie nu doar ca iti ofera vizita la spitale private fara sa platesti, insa iti si faciliteaza tot procesul de accesare a acestor servicii.

Tot ce trebuie sa faci este sa te uiti pe asigurare si sa suni la numarul de telefon inscriptionat acolo. Vei fi indrumat de operatorii firmei de asigurari catre un spital, in limba romana. Acolo vei fi intampinat de echipa de asistenti si medici, care se vor ocupa de tine. Daca situatia medicala nu iti permite sa realizezi apelul telefonic, o alta persoana poate face acest lucru in locul tau. Este important sa faci acest apel inainte de a te deplasa la spital, pentru a nu risca refuzul despagubirii serviciilor.

Cum aleg o asigurare potrivita?

Asigurarea de calatorie se alege in functie de anumiti parametri pe care situatia ta specifica le impune. Poti incepe prin alegerea asigurarii de calatorie in functie de activitatile pe care le desfasori in concediu. Astfel, daca mergi sa faci schi, iti recomandam sa alegi o asigurare de calatorie pentru sporturi recreative. Daca mergi sa faci alpinism, alege o asigurare pentru sporturi extreme. Daca mergi sa vizitezi, alege o asigurare in consecinta si asa mai departe.

In principiu, o asigurare buna trebuie sa iti ofere o limita de acoperire cat mai mare pentru a nu avea surpriza ca diagnosticul tau nu este inclus in aceasta si trebuie sa platesti din buzunarul propriu, un call-center non stop pentru asistenta in caz de nevoie, sa fie valabila in toate tarile si sa aiba acoperire pentru diverse situatii: accidente, anularea rezervarilor, pierderea unor bunuri etc.

Daca obisnuiesti sa calatoresti de foarte multe ori pe an, poti opta pentru un plan de asigurare durabil, pentru 12 luni. Astfel, te vei bucura de aceeasi asigurare pe toata perioada anului. Totodata, companiile de asigurari iti pun la dispozitie si variante de asigurari pentru grup, ce se dovedesc a fi alegerea excelenta in cazul calatoriilor cu familia. Indiferent de alegere, este important sa te asiguri ca regasesti in documentele aferente serviciile de care vrei sa ai parte.

Ce fac daca am o urgenta medicala in calatorie?

In cazul unei urgente medicale, tot ce trebuie sa faci este sa te uiti pe asigurarea de calatorie si sa apelezi numarul de telefon de pe aceasta. Un operator iti va raspunde in cel mai scurt timp si te va ajuta sa ajungi la cel mai apropiat spital. In cazul in care nu te poti misca, vor contacta serviciul de urgente pentru a se deplasa la locul unde te afli. Acest apel poate fi efectuat de altcineva daca tu te afli in incapabilitatea fizica de a face acest lucru.

Fii atent la serviciile incluse! 

De regula, o asigurare de calatorie standard include transport in caz de urgenta la o unitate medicala din apropiere, tratamentul ambulatoriu, diverse medicamente sau proceduri de diagnoza si tratament in conditii de spitalizare

Suplimentar, o astfel de asigurare se poate extinde pentru a include acoperirea pentru pierderea unor documente sau bagaje si diverse afectiuni ce pot aparea din cauza practicarii unor sporturi extreme. Este foarte important sa iti creezi o oferta de asigurare care sa includa toate serviciile de care ai nevoie, pentru a nu fi nevoit sa le platesti din banii tai.

Alegerile noastre:

Allianz Tiriac

 • Firma de asigurari cu traditie

Allianz Tiriac Asigurari

 • Allianz Tiriac ofera 10% reducere pentru polite de asigurare de calatorie de grup- minimum 2 adulti, 18-60 de ani. 
 • Asigurarea se poate incheia pe o perioada de minimum 2 zile si maximum un an, inainte de plecarea in calatorie. 
 • Asigurarea de calatorie se adreseaza oricarei persoane cu varsta cuprinsa intre 0 si 70 de ani. 
 • Poti accesa usor formularul de pe site-ul firmei de asigurari 
 • De asemenea, acestia asigura si asistenta telefonica prin intermediul operatorilor, la numarul de telefon  021 97 98. 
 • Site-ul are si o sectiune de Suport Info, sub denumirea “Este foarte important sa nu uitati.” 

Firma de asigurari pune la dispozitia clientilor sai 3 tipuri de asigurari de calatorie. 

Iata tabelul cu cele 3 tipuri si informatiile utile despre fiecare tip de asigurare in parte. 

Rca-ieftin

 • Activ pe piata din Romania din 2006

RCA-Ieftin.ro 

Compania si-a inceput activitatea in 2006, actionand in prezent ca broker de asigurari, Pintilie Broker de Asigurare SRL, cu peste 100.000 clienti. 

 • Colaboreaza cu multiple firme de asigurari, precum: Euroins, Omniasig, Generali, Allianz Tiriac, Groupama, City Insurance, Asirom. 
 • Procesul de aplicare este 100% online, prin completarea unui formular, cu toate datele necesare. 
 •  Polita de asigurare se livreaza gratuit prin Posta Romana, indiferent de unde te afli. 
 • Vei fi anuntat prin e-mail atunci cand polita expira. 
 • Pe langa politele de asigurare RCA, acestia mai ofera si asigurari de calatorie, asigurari casco, asigurari de locuinta, roviniete etc. 
 • Firma de asigurari rca-ieftin.ro pune la dispozitia clientilor o pagina cu intrebari si raspunsuri extrem de utile
Mrfinance.ro » Asigurari » Asigurari de calatorie

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected] 

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.  

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă. 

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.