Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Credite pentru Firma

Credite pentru firma, ca sa acoperi nevoile de finantare ale afacerii tale!

Acces la o sursa de capital pentru dezvoltarea afacerii
Solutii de finantare in functie de nevoile si profilul afacerii
Flexibilitate mare la rambursarea creditului
Arata mai mult
Alege serviciul bancar potrivit nevoilor tale din selectia de mai jos 

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Credite pentru Firma

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 29/08/2023
Disclaimer publicitate

Creditul pentru firma este, asa cum ii sugereaza si denumirea, o forma de finantare pentru acoperirea nevoilor afacerii tale.

In general, creditele pentru firma sunt acordate pentru dezvoltarea unei afaceri existente, fie ca vorbim de achitarea datoriilor catre furnizori, plata facturilor, achizitii de marfuri, materii prime, utilaje sau imobile.

Aceste instrumente financiare te ajuta atunci cand firma ta se afla intr-un impas financiar, sau pur si simplu are nevoie de un sprijin suplimentar pentru trecerea la nivelul urmator.  

De regula, bancile solicita o monitorizare mai atenta a modului in care sunt utilizate sumele imprumutate, dar sunt si situatii in care banca nu cere o justificare pentru destinatia banilor (asa-numitele credite pentru nevoi nenominalizate).

Cum poti utiliza un credit pentru firma?

Exista mai multe potentiale destinatii pentru un credit pe firma. Important este sa identifici care sunt nevoile afacerii si ce tip de credit te va ajuta sa le adresezi cat mai corect.

Iata cateva exemple in acest sens:

 • Achizitia echipamentelor sau reparatia echipamentelor de care dispui deja;
 • Achizitia mijloacelor de transport in comun;
 • Achizitia utilajelor necesare desfasurarii activitatii firmei;
 • Achizitia de imobile sau imbunatatiri imobiliare;
 • Renovari sau modernizari;
 • Achitarea datoriilor catre furnizori;
 • Plata salariilor, plata taxelor si impozitelor;
 • Cheltuieli cu materii prime sau alte tipuri de cheltuieli neprevazute.

Credit firma noua

Sunt banci care ofera finantare pentru firmele nou infiintate, care au nevoie de fonduri in etapele premergatoare dezvoltarii afacerii, fie pentru investitii sau doar pentru capital de lucru.

Chiar daca societatile nou infiintate nu au foarte multe bunuri cu care pot sa gireze in momentul in care aplica pentru un credit si, in general, reprezinta un risc mai mare pentru banci, este important de stiut ca exista institutii financiare care au grija de nevoile lor.

De regula, aceste tipuri de credite (cunoscute si drept credite start-up) au valori mai mici si se adreseaza societatilor comerciale care au activitate mai mica de 1 an.

Totusi, sunt anumite banci care impun si in aceasta situatie ca societatea sa aiba minimum 6 luni de activitate.

Ca sa afli daca firma ta este eligibila pentru acordarea unui imprumut, este important sa te adresezi institutiilor financiare si sa verifici conditiile de acordare si suma maxima pe care o poti obtine.

Echipa Mrfinance.ro iti pune la dispozitie toate infomatiile necesare despre credite pentru firma. Ti-am pregatit ghiduri utile, care te vor ajuta sa cunosti mai bine detaliile importante si, bineinteles, sa iei decizia cea mai buna pentru afacerea ta.

Conditii pentru accesarea unui credit pe firma

Conditiile de acordare a unui credit pentru firma difera de la o institutie financiara la alta. De cele mai multe ori, bancile isi vor stabili propriile criterii de acordare a unui imprumut si nu vor impune intotdeauna parametrii exacti, intrucat fiecare firma prezinta particularitatile sale.

Cu toate acestea, vorbim de anumite conditii generale pe care o afacere trebuie sa le intruneasca.

In primul rand, afacerea trebuie sa isi desfasoare activitatea in mod legitim si sa fie inregistrata la Registrul Comertului ca SRL, SA sau PFA.

Creditele pentru firme sunt de regula conditionate si de profitul societatii comerciale care solicita finantare. Altfel spus, firma va trebui sa demonstreze ca are un flux monetar stabil si un grad de indatorare cat mai redus.

Nu este exclus ca o institutia bancara sa impuna cifra de afaceri si profit pe crestere pe anul anterior pentru acordarea creditului.

Este important de mentionat ca decizia acordarii creditului pentru firma se bazeaza pe o analiza detaliata a dosarului de credit de catre reprezentantii bancii. In general, daca din documentele financiare ale firmei rezulta faptul ca afacerea poate sustine creditul, atunci sunt sanse foarte mari ca imprumutul sa fie acordat.

In functie de tipul creditului acordat si de suma imprumutata, este posibil ca institutiile bancare sa introduca si alte criterii legate de numarul maxim de angajati sau numarul minim de luni de activitate (vechimea) pe care o afacere trebuie sa le intruneasca.

Am spus deja ca profitul firmei reprezinta un criteriu important pentru acordarea finantarii, insa trebuie sa precizam ca si profilul afacerii este adesea un factor determinant. Exista industrii excluse de la finantare de catre anumite institutii financiare. Vorbim, in general, de industria jocurilor de noroc si a cazinourilor, magazinele amanet, casele de schimb valutar, industria fabircarii sau vanzarii armelor etc.

Ca sa sintetizam, putem spune ca institutiile bancare tin cont de mai multe variabile in procesul de aprobare a cererii de credit, cum ar fi:

 • Gradul de indatorare
 • Cifra de afaceri
 • Profitul
 • Prezenta companiei in piata si istoricul activitatii (vechimea)
 • Profilul afacerii (industria in care activeaza firma)
 • Posibilitatile de garantare a creditului

Actele necesare pentru un credit pe firma

In cazul unei solicitari de finantare venite din partea unei firme, banca poate cere urmatoarele documente (fara a se limita la acestea):

 • Bilanturile cu balantele aferente;
 • Documente cu privire la forma juridica de organizare a afacerii (actele de constituire si actele de proprietate);
 • Certificatul de inregistrare la Registrul Comertului;
 • Documente pentru garantii;
 • Actele de identitate ale reprezentantilor legali si ale persoanelor imputernicite (daca este cazul + imputernicirea in aceasta situatie);
 • Autorizatii, contracte (sau orice alte documente vor ajuta banca sa ia decizia finala in privinta finantarii).

Costurile unui credit pentru firma

Costurile unui credit pentru firma variaza in functie de solutia de finantare pentru care optezi, nevoile si profilul afacerii tale. Pentru mai multe informatii cu privire la taxe, comisioane si alte costuri asociate creditului iti recomandam sa iei legatura cu reprezentantii bancii la care ceri un imprumut.

In general, tipurile de costuri la care trebuie sa te astepti sunt urmatoarele:

 • Dobanda (care poate fi stabilita in functie de profilul de risc si valoarea creditului)
 • Comisionul de acordare
 • Comisionul de administrare
 • Comisionul de rambursare anticipata
 • Taxe pentru alte servicii prestate la cerere
 • Taxe pentru servicii prestate de terti

Tipuri de credite pentru firma

Exista mai multe tipuri de credite pentru firme disponibile care iti pot ajuta afacerea.

In cele mai multe cazuri, bancile vor avea oferta de creditare personalizata pentru companii, in functie de dimensiunea acestora (angajati, cifra de afaceri, totalul bilantului) si/sau specificul de activitate al firmei.

Astfel, in oferta unei banci se pot gasi:

 • Credite pentru microcompanii (credite pentru companii mici sau credite start-up)
 • Credite pentru IMM-uri
 • Credite pentru companii mari
 • Credite pentru PFA-uri
 • Credite agro (pentru afaceri cu specific agricol)

Inainte sa alegi tipul de imprumut potrivit pentru afacerea ta, este important sa iei in calcul mai multi factori cum ar fi motivul pentru care accesezi un imprumut, finantele, vechimea firmei, astfel incat sa restrangi optiunile de cautare.

Partea buna este ca nu trebuie obligatoriu sa stii exact tipul de imprumut de care firma ta are nevoie inainte sa te adresezi unui creditor. Consultantii bancii te va ajuta sa identifici ce tip ce finantare este potrivita pentru nevoile firmei tale.

Totusi, este foarte util sa ai o idee generala a diferitelor tipuri de imprumuturi disponibile, astfel incat sa intelegi ce ofera institutia bancara si cum se compara cu alti creditori. Mentionam cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de credite pentru firme.

Credite pentru capital de lucru

Creditele pentru capital de lucru sunt o solutie pentru finantarea activitatilor curente ale unei companii cum ar fi plata facturilor, plata salariilor, plata furnizorilor, plata taxelor si impozitelor, cheltuielile cu materii prime sau alte tipuri de cheltuieli neprevazute. Practic, un credit pentru capital de lucru te ajuta sa acoperi costurile de zi cu zi cu care afacerea ta se confrunta.

Factoringul

Factoringul este o forma de finantare care ajuta companiile cu probleme de cash flow, rezultate din livrarea de bunuri sau prestarea de servicii catre clienti. Principalul avantaj al factoringului este acela ca banca poate debloca facturi neplatite si colecta creante, astfel incat afacerea ta sa primeasca fondurile. Asadar, contra unei taxe, banca preia riscul de neplata al partenerului/partenerilor, eficientizeaza incasarile si faciliteaza gestionarea fluxului de numerar pentru intreprinderea ta.

Credite pentru investitii

Creditele pentru investitii te ajuta sa iti finantezi planurile de dezvoltare sau extindere ale afacerii tale, fie ca vorbim de achizitia de bunuri, reparatii echipamente, imbunatatiri imobiliare si altele.

Credite pentru capital de lucru in agricultura

Creditele pentru capital de lucru in agricultura sunt un produs destinat producatorilor agricoli, fie ca vorbim de finantarea activitatii curente sau mici investitii in ferma, cum ar fi achizitia unor echipamente sau utilaje.

Rambursarea creditului pe firma

In general, graficul de rambursare pentru creditele pe firma este personalizat, ceea ce iti ofera timp si flexibilitate pentru punerea in practica a planurilor tale.

Astfel, nu este un lucru neobisnuit ca institutiile bancare sa permita rambursarea imprumutului in rate sezoniere, rate lunare egale sau rate lunare personalizate.

In cazul creditelor pentru afaceri agro, spre exemplu, poti planifica rambursarea creditului la recolta, atunci cand ai si incasari.

Avantajele unui credit pe firma

 • Acces la o sursa de capital pentru dezvoltarea afacerii sau depasirea unui impas financiar
 • Posibilitatea de a accesa sume mai mari (comparativ cu cele aferente creditelor pentru persoane fizice, spre exemplu)
 • Flexibilitate mai mare la rambursarea creditului
 • Decontarea cheltuielilor pe firma
 • O deschidere mai mare pentru negocierea costurilor si conditiilor imprumutului

Dezavantajele unui credit pe firma

 • Garantii mai mari si/sau mai scumpe
 • Perioadele de aprobare sunt de regula mai lungi
 • De regula este necesara si o justificare a utilizarii banilor
 • Un numar mai mare de acte financiare care sa demonstreze capacitatea de rambursare a firmei

Ai intrebari? Mr.Finance iti raspunde.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez ca sa accesez un credit pentru firma?

Daca esti interesat de un imprumut pentru firma, contacteaza institutia creditoare. Vei discuta cu unul dintre consilierii bancii despre nevoile afacerii tale, vei afla cum poti primi sustinere financiara si care sunt demersurile.  

Sunt banci care acorda credite pentru firme nou infiintate?

Da, exista banci care acorda credite chiar si firmelor nou infiintate (credite start-up) cu activitate mai mica de 1 an.

Intrucat societatile nou infiintate nu dispun de foarte multe bunuri cu care sa gireze in momentul in care aplica pentru un credit si, in general, reprezinta un risc mai mare pentru banci, valoarea acestor credite este de obicei mai redusa.

Exista si anumite conditii speciale, dar acestea pot fi verificate cu institutia creditoare in cauza. Unele banci impun chiar ca firma sa aiba cel putin 6 luni de activitate.

Se pot acorda credite pentru firme in insolventa?

Daca o firma este in insolventa, sansele ca bancile sa aprobe un credit pentru aceasta sunt destul de reduse. Aceasta abordare prudenta este de inteles, intrucat institutiile creditoare s-ar expune altfel unui risc mult prea mare si s-ar putea ajunge la un potential credit neperformant.

Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa te adresezi bancii cu care doresti sa colaborezi. Fiecare institutie financiara stabileste propriile criterii de acordare a imprumuturilor, in acord cu politicile interne de creditare.

Pot lua un credit daca firma nu a inregistrat profit?

Marja de profit poate fi un criteriu important, dar nu eliminatoriu pentru aprobarea creditului pe firma.

De regula, institutiile bancare iau in calcul si alte criterii precum vechimea firmei, gradul de indatorare, numarul de angajati, cifra de afaceri in momentul in care analizeaza dosarul de credit.

Daca firma ta nu a inregistrat profit, este important sa iei legatura cu reprezentantii bancii si sa le prezinti intreaga situatie. Consilierul bancii va face o analiza, va stabili daca firma intruneste conditiile pentru un imprumut si va indica oferta de creditare potrivita nevoii de finantare a afacerii tale.

Pot accesa un credit pentru firme fara garantii?

Da, exista produse financiare pe care firmele pot sa le acceseze fara sa fie nevoie sa prezinte garantii.

Un exemplu este creditul EaSI, prin care beneficiezi de garantie europeana gratuita, ceea ce inseamna ca nu sunt necesare garantii reale din partea ta pentru accesarea acestei facilitati de creditare.

Ce optiuni de credite exista pentru firme start-up?

Creditele mici, inclusiv startup-urile, pot obtine finantare prin credite pentru activitatea curenta (necesitatile curente ale firmei), credite pentru investitii (echipamente, utilaje, teren) sau fonduri de garantare.

Pot contracta un credit pentru o firma cu datorii la bugetul de stat?

Exista banci care acorda credite chiar si firmelor care au datorii la bugetul de stat.
In aceste situatii, afacerile pot beneficia de credite pentru investitii sau finantarea capitalului de lucru, insa doar in anumite condititii stabilite de institutiile bancare.

De pilda, banca poate solicita ca suma datoriilor sa nu depaseasca un anumit procent din totalul activelor firmei, iar vechimea acestora sa nu fie mai mare de un anumit numar de zile.

Pe langa acestea, banca poate veni cu anumite cerinte referitoare la cifra de afaceri pe care firma sa o inregistreze si numarul minim de luni de activitate.

Este important sa verifici care sunt conditiile specifice de acordare a finantarii la banca unde vrei sa deschizi creditul.

In ce conditii pot accesa un credit pe firma?

Conditiile de acordare a unui credit pentru firma difera de la o institutie financiara la alta. De cele mai multe ori, bancile isi vor stabili propriile criterii de acordare a unui imprumut.

In general, institutiile financiare iau in calcul urmatorii parametri atunci cand analizeaza o cerere de creditare:
-        Gradul de indatorare
-        Cifra de afaceri (profitul)
-        Prezenta companiei in piata si istoricul activitatii (vechimea)
-        Profilul afacerii (industria in care activeaza firma)
-        Posibilitatile de garantare a creditului

Articol scris de:
Expert editorial
Bianca este pasionata de cercetare, de culegerea si prelucrarea informatiilor. Lucreaza cu interes la studii de caz, dar ii poti regasi amprenta editoriala si in articolele despre produse bancare, investitii si servicii de transfer de bani.
Te-ar Mai Putea Interesa:
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram