Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Asigurare auto

Asigurarile auto sunt imperioase pentru soferii de pretutindeni, datorita beneficiilor pe care le ofera in situatii de accident si nu numai.

Poti accesa o asigurare auto online, in cativa pasi.
Asigurarea auto este valabila pentru toate statele europene.
Afla de la MrFinance cum se calculeaza si care sunt implicatiile legale ale unei asigurari auto.
Arata mai mult

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Asigurare auto

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 17/04/2023
Disclaimer publicitate

Ce este Asigurarea auto?

Asigurarea auto este un serviciu ce se poate accesa prin incheierea unui contract dintre o persoana fizica sau juridica, numita asigurat si o persoana juridica, denumita asigurator, cu scopul de a ceda acesteia anumite riscuri cu care se poate confrunta in legatura cu automobilul sau autovehiculul folosit.

In schimbul acestui serviciu se va plati o suma de bani care poarta denumirea de prima de asigurare.

Clasificarea asigurarilor auto

Pe piata de profil exista mai multe tipuri de asigurari auto pentru care poti opta. In fapt, din punct de vedere a obligativitatii, acestea se impart in asigurari impuse de lege si asigurari facultative.

Cele obligatorii poarta denumirea de RCA si asigurarea Cartea Verde. Cea mai cunoscuta asigurare facultativa poarta denumirea de Casco.

Exista anumite situatii cand si aceasta devine obligatorie, cum se intampla in cazul achizitionarii unui autoturism in leasing.

Totodata, asigurarile se pot clasifica in functie de riscurile acoperite. Iata care sunt acestea:

Asigurarea de raspundere civila auto sau RCA: dupa cum am mentionat anterior, aceasta este obligatorie. Acopera atat pagube materiale, cat si daune corporale in situatii de accident. Mai mult decat atat, acopera si pagubele ce se produc din vina asiguratului, asupra unei terte persoane.

Asigurarea Casco: aceasta este o asigurare facultativa in conditii normale (devine obligatorie in cazul unor autovehicule cumparate in leasing) si se incheie cu scopul de a proteja autovehiculul propriu.

In cazul unor evenimente neasteptate, avariile suferite vor fi despagubite de catre compania de asigurari, in functie de suma maxima stabilita premergator.

Cartea Verde: acest tip de asigurare este conceputa pentru a acoperi eventualele pagube ce pot aparea pe teritoriul altor tari. Este valabila in Uniunea Europeana, dar si in Croatia, Andora si Elvetia.

Exista o situatie speciala in ceea ce priveste cele 3 tari din afara Uniunii Europene. Anumite companii de asigurari includ aceasta acoperire in polita RCA, in vreme ce altele impun achizitia separata a asigurarii Cartea Verde.


De ce ai nevoie de o asigurare auto?

Raspunsul la aceasta intrebare este simplu de intuit: pentru a avea certitudinea ca nu trebuie sa platesti din banii tai anumite pagube.

Este de preferat sa platesti periodic o anumita suma de bani si sa beneficiezi de asigurare in situatii neprevazute ce pot avaria propriul autovehicul, pe celalalt implicat in accident sau persoanele din acestea. Sa platesti totul din propriul buzunar poate fi dificil.

Ai nevoie de o asigurare auto pentru ca pur si simplu nu poti sa eviti anumite situatii neprevazute, care se pot intampla in ciuda gradului ridicat de prudenta pe care poate il manifesti fata de bunurile tale personale.

Se poate sa fii accidentat de catre o alta persoana, sa fii implicat intr-un jaf, masina sa iti fie furata sau vandalizata. Exista o sansa mare ca ele sa se intample daca parchezi masina in fata blocului sau in orice parcare din aer liber, independent de actiunile tale.

Mai mult decat atat, merita aduse in discutie si catastrofele naturale, in fata carora de cele mai multe ori ramanem neputinciosi.

Poate fi vorba despre un copac sau o bucata de tencuiala ce cade peste masina, o ploaie cu gheata ce lasa semne in urma ei sau in cel mai rau caz, un cutremur neiertator.

Tot ce poti face in astfel de situatii este sa eviti riscul sau, mai exact, sa il transferi asupra unei companii specializate.


Implicatii legale

Dupa cum am mentionat deja, asigurarile pot sa acopere diverse riscuri.

Spre exemplu, iata care sunt situatiile pentru care se acorda despagubirile banesti conform cadrului legal: 

 • Vatamare corporala, deces, chiar si pentru prejudicii lipsite de caracter patrimonial.
 • Prejudicii materiale pentru diverse costuri, dovedite cu expertiza sau acte.
 • Prejudicii ce reprezinta consecinta lipsei de utilizare a automobilului avariat, inclusiv inlocuirea lui temporara.
 • Cheltuieli de judecata realizate de persoana prejudiciata daca solutia e favorabila acesteia.
 • Cheltuieli reprezentate de transportarea automobilului avariat al pagubitului de la locul unde s-a produs accidentul la centrul de constatare a daunelor, la unitatea de reparare, daca acesta nu se mai poate deplasa si transportul nu este asigurat de compania in cauza.

Asiguratul are obligatia de a notifica un accident auto intr-un interval de cinci zile lucratoare si sa ofere companiei toate informatiile referitoare la cauzele acestuia si imprejurarile in care s-a produs.


Cum se calculeaza o asigurare auto?

Exista anumite criterii care se iau in considerare in calculul asigurarilor auto.

Companiile de pe piata iau in considerare diversi indici, dupa cum urmeaza:

 • Date despre automobil: marca, model, cmc, kw, in unele situatii chiar si masa.
 • Date despre proprietar: orasul din talon, mediul in care locuieste (rural sau urban) si varsta.
 • Date despre istoricul daunelor: atat pentru masina, cat si pentru proprietar.

In principiu, persoanele cu varsta mai mica de 30 de ani platesc polite de asigurare mult mai mari fata de persoanele cu varste mai inaintate.

Totodata, preturile variaza in functie de oras, in momentul de fata cele mai scumpe din Romania fiind Bucuresti si Constanta.

Persoanele care au locatia din domiciliu la sat platesc asigurare mai mica decat cei cu domiciliu in oras. Lucrurile se diferentiaza si in functie de statutul juridic, astfel incat persoanele fizice platesc mai putin decat cele juridice pentru polita de asigurare.

Preturile platite pentru asigurari auto sunt influentate si de tipul de utilizare al automobilului, persoanele care o folosesc in scop personal platind mai putin decat cele care o folosesc in regim de taxi.

Anumite categorii sociale pot primi reduceri, cum sunt de exemplu pensionarii si persoanele cu deficiente locomotorii. Totodata, persoanele care au provocat accidente platesc mai mult decat cele ce au un istoric curat din punct de vedere al daunelor.

Cele mai multe companii dispun pe site-urile de prezentare de diverse calculatoare de pret pentru asigurari auto. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci acolo anumite date si ti se va estima o oferta orientativa, pentru ca tu sa iti faci o idee cu privire la pretul ce trebuie platit.

Acesta este un instrument excelent de comparare a ofertelor existente pe piata.


Pe ce perioada se poate incheia o asigurare auto?

Poti gasi pe piata oferte de asigurari auto pentru o luna, special gandita pentru situatiile cand este necesara obtinerea numerelor provizorii, in conditiile in care dispui de un certificat provizoriu care iti permite sa circuli cu respectivul automobil in aceasta perioada.

De cele mai multe ori, contractele de asigurare se incheie pentru perioade de 6 sau 12 luni, in functie de preferinta clientului.

Perioada de valabilitate a unei astfel de asigurari incepe din momentul eliberarii actului si se finalizeaza in ultima zi de valabilitate mentionata pe polita de asigurare incheiata intre tine si compania de asigurari.

Spre exemplu, daca inchei un contract de asigurare auto pentru o perioada de un an de zile si aceasta intra in vigoare in 18 august, va fi valabila pana in data de 19 august a urmatorului an.


Ce trebuie sa stii atunci cand aplici pentru o asigurare auto

Trebuie sa stii ca asigurarea auto RCA este obligatorie, in vreme ce alte asigurari auto sunt facultative. Daca iti doresti sa fii asigurat pentru eventualele daune indiferent de felul acestora si persoana de care au fost initiate, este de preferat sa optezi pentru ambele tipuri de asigurari: obligatorii si facultative.

Totodata, costurile sunt acelea care dicteaza de regula serviciile pe care le alegem. De aceea, trebuie sa stii ca ele sunt influentate de diversi factori.

Varsta soferului

Preturile asigurarilor auto pentru soferii cu varste mai mici de 30 de ani sunt mai mari decat preturile practicate peste soferii cu varste de peste 30 de ani. Acest lucru este lesne de inteles.

Prudenta vine odata cu varsta, la fel si experienta castigata in ceea ce priveste condusul masinii. Astfel, daca primesti cadou un automobil de la parintii tai, este de preferat sa pastrezi actele pe numele acestora si sa realizezi o imputernicire pentru a o utiliza in conditii legale, cel putin o perioada de timp, pana iti vei permite sa suporti costurile pe care le impune.

Varsta masinii

Un alt criteriu care influenteaza preturile asigurarilor auto este reprezentat de varsta masinii. Daca te gandesti ca faci o afacere buna achizitionand o masina mai veche la un pret foarte bun, probabil nu iei in calcul costurile pe care aceasta le impune mai tarziu, inclusiv in ceea ce priveste valoarea asigurarii.

Nu uita sa faci niste calcule pertinente inainte de a te decide daca este o solutie avantajoasa pentru tine sau nu.

Pagina de consultanti Asigurari

Daca vrei sa inchei o polita de Asigurare Auto sau poate ai intrebari sau nelamuriri, te poti adresa consultantilor in asigurari.

Oana Urse - Consultant Generali Romania

Andreea Chivu Popescu - Consultant Allianz Tiriac

Sfaturi si recomandari Mr.Finance

 • Analizeaza cu atentie raportul calitate-pret inainte de incheia o polita de asigurare cu orice companie. Pe piata de profil exista asigurari auto ieftine, care nu sunt insa foarte cuprinzatoare.
 • Analizeaza ce primesti de banii investiti, pentru a decide daca varianta aceasta este optima pentru tine sau daca ar fi mai bine sa iti indrepti atentia spre anumite pachete de asigurari mai complexe, cu prag maxim mai mare in ceea ce priveste sumele de bani decontate.
 • Totodata, daca realizezi asigurari auto online, citeste cu atentie termenii si conditiile, pentru a nu te lovi de eventuale situatii de frauda.
 • Alege sa colaborezi cu companii de incredere, consacrate pe piata de profil. Iar daca esti dispus sa experimentezi un produs oferit de o companie despre care nu ai mai auzit nimic pana la momentul actual, nu ezita sa te informezi cu privire la aceasta.
 • Opteaza sa completezi asigurarea auto RCA cu o asigurare CASCO pentru un plus de protectie a automobilului tau. Este de preferat sa redirectionezi aceste eventuale pagube spre alte companii, pentru a nu ajunge sa le platesti din buzunarul propriu.
 • Ultimul nostru sfat este sa fii mereu prudent in ceea ce priveste sofatul si sa nu te bazezi pe faptul ca dispui de o asigurare auto generoasa. In final, modul in care conduci poate influenta viata ta, a pasagerilor din masina si a celorlalti participanti la trafic.
Articol scris de:
Expert editorial
Cristian este editorul și expertul nostru în produse financiare. Este pasionat de tehnologie și produse din sfera fintech. A urmat cursurile universitare și masterat la una dintre cele mai prestigioase Universități din Danemarca.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram