Articol scris de: 
Stefania Sarina Oprea
Specialist in Finante Personale
Publicat: mai 19, 2020
~ Approx. 
5
 min. timp de citire

Inflatia

Definitie, cauze si cum ne afecteaza

Inainte sa parcurgi articolul, trebuie sa stii ca:

  • Inflatia este un factor economic care iti influenteaza buzunarul;
  • De stabilitatea inflatiei suntem responsabili toti consumatorii, nu doar politicile fiscale;
  • Te poti proteja de inflatie cu ajutorul catorva metode despre care poti afla mai multe detalii si in alte ghiduri financiare pe care le gasesti pe site-ul nostru.

Ce este Inflatia?

Atunci cand viata devine mai scumpa, asa cum obisnuim sa spunem cand puterea de cumparare scade, ne punem intrebarea ce s-a intamplat in ultima perioada de au devenit preturile atat de mari?

Nu toti cunosc termenul de inflatie si cum se manifesta acest factor economic, dar sigur isi dau seama cand incep sa cheltuie mai multi bani din buzunar pentru a-si face plinul cu combustibil la masina sau sa isi cumpere un kg de cartofi.

Ei bine, o cauza a reducerii standardului de viata cu care erai obisnuit, o reprezinta cresterea inflatiei in tara ta.

Ca sa te obisnuiesti si cu termenii economici, am cules o definitie teoretica a inflatiei, in care este cuprinsa toata expresia acestui fenomen numit inflatie.

Inflatia este o crestere de durata si generalizata a preturilor si de reducere a puterii de cumparare a monedei nationale. Procesul de crestere al preturilor este prezent la majoritatea categoriilor de bunuri: bunuri de consum (mancare sau produse de igiena si cosmetice), preturi ale activelor financiare si monetare, pretul banilor, bunuri de folosinta (telefoanele personale, imbracamintea), combustibili, servicii (asigurarile, inchirierea unei locuinte) etc.

Care sunt cauzele inflatiei?

Inflatia se face simtita atat la nivelul tau de consumator, cat si la nivel macroeconomic, deoarece afecteaza si economia mondiala. Cuzele declansarii acestui fenomen sunt multiple, dar vom lua in discutie doar cateva, care te vor ajuta sa intelegi cat de usor se poate destabiliza economia unei tari.

Cresterea in exces a bunurilor de consum

Numita si inflatia prin cerere, este atunci cand cumparatorii vor un produs atat de mult, incat sunt dispusi sa plateasca un pret mai mare pentru a-l avea. Consecinta este cresterea pretului pe acel produs.

Cresterea costului de productie

Este inflatia prin costuri, care apare atunci cand, produse economice importante pentru populatie precum energia electrica, se scumpesc. Cauze ale cresterii valorii unei facturi la energia electrica ar fi majorarea unor accize care ridica pretul energiei sau scumpirea costurilor pentru producerea energiei electrice.

Fenomenul monetarist

Se produce atunci cand scade valoarea banilor, deoarece statul s-a decis sa introduca mai multi bani pe piata. Daca pe piata sunt introdusi mai multi bani, acestia isi pierd din valoare, deoarece va duce la cresterea in exces a bunurilor de consum si a costului de productie.

Cum ne afecteaza inflatia?

Daca economia este destabilizata din cauza inflatiei, marile companii ezita sa investeasca, iar acest lucru va duce la o scadere de consum de bunuri si servicii.

Furnizorii de servicii vor fi nevoiti sa faca disponibilizari, iar rata somajului va creste. Fenomenul inflationist nu destabilizeaza doar viata economica si politica, ci si viata sociala.

Fiecare din noi avem propriile obiceiuri de consum, iar cei mai vulnerabili la aceste cresteri ale preturilor sunt cei cu venituri fixe. 

De exemplu, pensionarii cu un venit fix, nu isi mai permit sa isi achizitioneze aceleasi bunuri de consum si folosinta, iar standardul lor de viata scade. Pentru o gospodarie obisnuita cu consumul de carne, daca din cosul de cumparaturi va lipsi carnea, efectul inflatiei resimtit de aceasta diminueaza nivelul de trai.

Poate fi redusa inflatia?

Responsabilitatea pentru o stabilitate a preturilor in Romania o au politicile guvernamentale, fiscale si legislative, alaturi de deciziile Bancii Centrale, care trebuie sa se coordoneze intotdeauna.

Teoretic, sunt cateva metode prin care inflatia poate fi controlata.

Ca de exemplu, Guvernul tarii impreuna cu Banca Centrala pot lua decizia de a mari cresterea ratei dobanzilor, dar scaderea preturilor obligatiunilor, ceea ce ar duce la reducerea cheltuielilor. Ratele mai mari ale dobanzilor cresc costul imprumuturilor si descurajeaza cheltuielile.

O alta metoda ar fi politica fiscal restrictiva: cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor publice la bunuri si servicii. Astfel ca oamenii vor munci mai mult sa isi plateasca impozitele.

O alta metoda ar fi atragerea investitorilor straini care sa produca pe teritoriul tarii, ceea ce ar duce la reducerea costurilor unor afaceri, deci la o inflatie mai mica.

Ce poti face tu ca sa te protejezi de inflatie?

Cea mai buna practica este marirea constanta a valorii veniturilor. Nu este o practica potrivita pentru cei cu venituri fixe pentru ca, sa zicem, nu ar putea solicita o marire de salariu, iar aceasta sa se faca cat bati din palme.

Dar pot incerca investitiile prin deschiderea unei mici afaceri sau economisirea banilor si depunerea lor intr-un depozit la termen.

Inflatia in Romania 2019-2020

Conform indicelui mediu al preturilor din anul precedent si indicele mediu al preturilor din nul curent, rata medie a preturilor de consum pentru ultimele 12 luni in Romania, din aprilie 2019 pana in martie 2020, este de 3,7%.

Iata si un grafic ce arata proiectia inflatiei anuale a preturilor IPC si intervalul de incertitudine asociat.

Sursa grafic: Proiectii BNR - selectie de grafice

In aceasta perioada, inflatia nu da semn ca ar mai urca si nici puterea de cumparare din tara sa mai scada. Chiar daca imprejurarile ar fi putut avea un efect de crestere a inflatiei, si chiar daca unele preturi oscileaza, asa cum se intampla din martie 2019 pana in prezent, nu ar trebui sa ne asteptam la o crestere generala a preturilor.

Concluzie

Prin acest articol, ne-am dorit sa te familiarizam cu notiunea de inflatie si cum anume te poate influenta indicele de inflatie in mod personal.

Ti-am oferit cateva idei despre cum sa eviti efectul negativ al inflatiei asupra buzunarului tau si ti-am spus ce ar trebui sa faca cei responsabili de stabilitatea preturilor din Romania pentru a reduce inflatia.

Speram ca articolul nostru ti-a fost de ajutor si te invitam sa citesti mai multe articole interesante pe site-ul nostru, pe care le scriem cu unicul scop de a te ajuta. Iata selectia noastra de articole utile!

Sursele folosite in redactarea acestui articol:

Publicat in :
Stefania Sarina Oprea
Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]

Alte articole: 

mai 19, 2020
Inflatia

Ei bine, o cauza a reducerii standardului de viata cu care erai obisnuit, o reprezinta cresterea inflatiei in tara ta. Ca sa te obisnuiesti si cu termenii economici, am cules o definitie teoretica a inflatiei, in care este cuprinsa toata expresia acestui fenomen numit inflatie. Inflatia este o crestere de durata si generalizata a preturilor […]

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv.

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
licenseusermagnifiermenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram