Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Criptomonede

Criptomonedele sunt o forma de bani digitali, ce se regasesc doar in mediul online si nu sunt sustinute de banci sau de guvern.

Criptomonedele pot fi folosite ca oricare alte monede, pentru tranzactii online.
Peste 4.000 monede virtuale sunt tranzactionate zilnic.
Afla mai multe despre monedele virtuale si beneficiile acestora in zilele noastre.
Arata mai mult
 Exploreaza ghidurile noastre din selectia de mai jos

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Criptomonede

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 07/01/2024
Disclaimer publicitate

Criptomonedele - bazele unei noi economii

10 lucruri mai putin stiute despre Criptomonede!

  1. Bitcoin este prima moneda digitala, aparuta in 2009.
  2. Criptmonedele nu sunt un bun tangibil - toate platile care implica monede virtuale se fac electronic, fie sub forma de investitii sau plati online.
  3. In prezent exista peste 4.000 de monede digitale.
  4. Fondatorul primei monede virtuale este inca anonim.
  5. Prima tranzactie cu criptomonede a fost facuta pe 12 ianuarie 2009.
  6. Fondatorul Ripple, Chris Larsen, este cea mai bogata persoana in active digitale.
  7. Pe 22 mai 2010, un dezvoltator maghiar a platit 10.000 BTC pentru doua pizze mari.
  8. Tranzactiile BTC sunt foarte greu de urmarit. De aceea, multe tranzactii ilegale, precum narcotice sau arme, se fac in crypto.
  9. Aproximativ 99% din tranzactii sunt gestionate pe bursele centralizate. 
  10. Criptomonedele au la baza tehnologia blockchain.

Pret Criptomonede in timp real

Comparatie Evolutie Preturi Criptomonede (ultimele 3 luni)

Inceputurile unui concept - moneda digitala 

DigiCash este prima forma de bani pe internet, aparuta ca extensie a algoritmului de criptare pe blocuri, RSA. David Chaum este fondatorul acestui concept. 

Spiritul inovativ si tehnologia uimitoare au atras atentia mass mediei, dar si a companiilor. Microsoft a oferit companiei suma de 180 milioane de dolari pentru a instala DigiCash pe fiecare computer Windows din lume. Compania a refuzat aceasta oferta si, mai tarziu, a atras atentia Bancii Centrale din Olanda, ajungand in faliment in 1998.

Al doilea val de bani online a inceput sa apara mai tarziu, cand startup-urile au creat solutii de plata si sisteme bancare virtuale. 

PayPal a inteles exact nevoia utilizatorilor, context in care a oferit un mecanism de transfer si de acceptare a platii pentru comercianti. 

Nici e-Gold nu s-a lasat mai prejos. Aceasta a acceptat de la clienti depozite de aur fizice si a inceput emiterea creditelor in aur in conturile lor. Dupa un timp, pe piata au aparut schemele Ponzi, programe frauduloase de investitii ce au dus la oprirea e-Gold.

Ce sunt Criptomonedele?

Criptomonedele sunt o forma de bani digitali, ce se regasesc doar in mediul online si nu sunt sustinute de banci sau de guvern. 

Criptomonedele sunt descentralizate si gestionate de o retea de calculatoare, nu de o companie. In esenta, acestea au aparut din necesitatea de a folosi o moneda alternativa, care sa nu impuna prezenta unei autoritati de administrare, care sa functioneze dincolo de climatul politic si care sa fie simplu de transferat. 

Nu se cunoaste cu exactitate fondatorul acestui concept, dezvoltat si actualizat in 2009. Este inca un mister in spatele criptomonedei, desi exista un pseudonim, Satoshi Nakamoto, pseudonim care poate fi un individ sau un grup de oameni. Pana in prezent, nimeni nu a revendicat aceasta inovatie entuziasta in mediul digital. 

Prima moneda digitala este Bitcoin (BTC).

Bitcoin detine cea mai mare tehnologie de blockchain si aproximativ 69% din valoarea estimata a pietei de criptomonede. 

De asemenea, Bitcoin a introdus un val de crypto, fiind trendsetter-ul acestei noi “mode” in mediul virtual. 

In prezent, pe piata exista peste 18 milioane de Bitcoins aflate in circulatie, cu o capitalizare a pietei de peste 600 miliarde de dolari.

Bitcoin a castigat un sprijin popular si acceptare de la dezvoltatori, utilizatori si comunitati de afaceri deopotriva. 

Tari precum Japonia, Canada si Australia au reglementat Bitcoin in conformitate cu legislatia si cadrele lor de impozitare.

In urma cresterii interesului pentru Bitcoin si blockchain din 2009 pana acum, pe piata au aparut peste 4.000 de noi criptomonede, ce se tranzactioneaza pe tot globul. 

Astazi, exista alte monede virtuale, cu nume aproape la fel de rasunatoare si cunoscute ca Bitcoin (BTC). 

Printre cele mai cunoscute, se numara:

  1.  Litecoin (LTC)
  2.  Ethereum (ETH)
  3.  Ripple (XRP)
  4.  Monero (XMR)

Conform statisticilor actuale, capitalizarea de piata a criptomonedelor aduna peste 1 trilion de dolari.

Toate aceste evenimente au dus la crearea unei noi industrii de tranzactionare cu criptomonede.

Bitcoin continua sa fie lider in lumea criptomonedelor, in ceea ce priveste capitalizarea pietei, baza de utilizatori si popularitatea.  

Cu toate acestea, monedele virtuale, cum ar fi Ethereum si Monero, care sunt utilizate mai mult pentru solutii pentru intreprinderi, devin populare. 

Tendinta actuala a criptomonedelor este de crestere in popularitate si utilitate si, implicit, crestere a valorii.

Monedele virtuale sunt stocate intr-un portofel virtual, care poate fi pastrat in cloud sau offline, pe un calculator. Fiecare tranzactie este inregistrata intr-un blockchain, care este disponibil public pentru toti detinatorii de astfel de monede. 

Criptomonedele pot fi cumparate, dar si create. Procesul de creare a criptomonedelor se numeste minerit, iar cei care efectueaza astfel de procedee se numesc mineri. Acestia verifica, dateaza si partajeaza tranzactiile intr-o baza publica, numita blockchain

Lista Cripotomonede

In continuare iti prezentam 10 dintre cele mai populare criptomonede.

Bitcoin [BTC]

Bitcoin este o criptomonedă creată în anul 2009 de către o persoană necunoscută ce folosește aliasul Satoshi Nakamoto. Tranzacțiile de Bitcoin se fac fără intermediari – adică fără bănci! Bitcoin este și în prezent cea mai populară criptomonedă.

Deși în prezent este utilizat pentru achiziția unei game foarte variate de bunuri și servicii, Bitcoin este folosit cel mai intens de către cei care își doresc să se îmbogățească prin tranzacționarea criptomonedei.

Prețul bitcoin a crescut la aproximativ 20.000 USD în 2017, iar după o perioadă de corecție a atins un nou record în martie 2021, depășind pragul de 60.000 USD pentru o singură criptomonedă.

Criptomoneda Bitcoin pot fi utilizată inclusiv pentru a cumpăra bunuri și servicii în mod anonim. În plus, plățile internaționale sunt foarte ușoare și ieftine, deoarece bitcoinii nu sunt legați de nicio țară și nu sunt supuși reglementărilor.

Unii oameni cumpără Bitcoin ca investiție, sperând că valoarea acestuia va crește în timp, însă cei mai mulți dintre utilizatori folosesc această criptomonedă pentru a-și mări investiția inițială prin tranzacționare.

Platformele de tranzacționare, cunoscute sub numele de „exchange-uri”, permit oamenilor să cumpere sau să vândă Bitcoin folosind diferite criptomonede sau chiar monede tradiționale cum ar fi USD sau EUR.

Ethereum [ETH]

Ethereum este o tehnologie administrată 100% de către comunitatea de utilizatori care deține criptomoneda, eterul (ETH) și miile de aplicații descentralizate. Ethereum este accesibil tuturor, tot ceea ce ai nevoie pentru a participa fiind un portofel de criptomonede

Ethereum este o tehnologie care îți permite să trimiți criptomonede oricui, pentru o taxă foarte mică. De asemenea, ETH se află în spatele a mii de aplicații pe care toată lumea le poate folosi și pe care nimeni nu le poate elimina.

Criptomoneda Ethereum se bazează pe inovația Bitcoin, cu unele diferențe.

Ambele îți permit să utilizezi bani digitali fără ajutorul unui procesator de plăți sau a unei bănci. Dar Ethereum este programabil, deci îl poți utiliza și pentru o mulțime de active digitale – chiar și pentru Bitcoin!

Acest lucru înseamnă că Ethereum este mai mult decât o criptomonedă folosită pentru a trimite bani sau a achiziționa bunuri. Este o piață de servicii financiare, jocuri și aplicații care nu îți pot fura niciodată datele personale și nu te pot cenzura în vreun fel.

Lansat în 2015, Ethereum este o platformă software descentralizată, bazată pe blockchain, open source, utilizată pentru propria sa criptomonedă, eterul.

Ethereum permite ca SmartContracts și aplicații distribuite (ĐApps) să fie construite și rulate fără nicio perioadă de nefuncționare, fraudă, control sau interferență de la o terță parte. Vezi pretul ethereum actualizat live.

Binance Coin [BNB]

Binance Coin (BNB) este o criptomonedă care poate fi utilizată pentru tranzacționarea și plata taxelor pe bursa de criptomonede Binance. Binance a devenit, începând cu luna ianuarie 2018, cel mai mare exchange de criptomonede din lume, cu peste 1,4 milioane de tranzacții pe secundă.

Utilizatorii Binance Coin primesc o reducere la comisioanele de tranzacționare pe platforma Binance iar BNB poate fi, de asemenea, schimbat sau tranzacționat cu alte criptomonede, cum ar fi Bitcoin, Ethereum, Litecoin sau altele.

Binance Coin a fost creată în iulie 2017 și a fost activă inițial pe blockchain-ul ethereum cu simbolul ERC-20, înainte de a deveni moneda nativă a propriului blockchain al celor de la Binance, Binance Chain.

La fel ca alte criptomonede aflate în trend, Binance Coin oferă o serie de facilități și utilizări care depășesc simpla tranzacționare pe Binance, cum ar fi reducerea taxelor de tranzacționare, plata facturilor cu cardul de credit pe Crypto.com, rezervarea de camere de hotel sau zboruri pe mai multe site-uri web etc.

Binance Coin poate fi utilizată pe mai multe platforme ce permit investiția în acțiuni, ETF-uri și alte active iar mai mulți comercianți permit utilizarea BNB ca mijloc de plată pentru clienți, oferind mai multă flexibilitate în metodele de plată.

Cardano [ADA]

Cardano este o platformă blockchain de tipul proof-of-stake ce combină tehnologii de pionierat pentru a oferi securitate și durabilitate de neegalat aplicațiilor și sistemelor descentralizate. Cardano este considerată de mulți un foarte bun înlocuitor pentru Ethereum

Fundația nonprofit din spatele proiectului Cardano reunește o rețea de academicieni și oameni de știință din diverse universități, inclusiv Universitatea din Edinburgh și Tokyo Institute of Technology, revizuind în cele mai mici detalii toate protocoalele ce urmează a fi lansate.

Cardano este o platformă smart-contract (contract inteligent), din a treia generație, care a dovedit deja că poate să elimine problemele de scalare ale Bitcoinului, o monedă de primă generație dar și cele ale Ethereum, care aparține celei de-a doua generații.

Platforma Cardano este formată din două straturi. Stratul de decontare Cardano (CSL) este utilizat pentru decontarea tranzacțiilor care utilizează ADA, criptomoneda Cardano.

Control Layer, care este în curs de dezvoltare, va fi utilizat pentru contracte inteligente. Structura ierarhică a Cardano permite acestuia să fie utilizat atât ca mijloc de schimb cât și pentru a genera contracte inteligente. În plus, platforma urmărește să fie interoperabilă cu ecosistemul financiar principal.

Inima platformei Cardano este reprezentată de Ouroboros, un algoritm care folosește protocolul Proof of Stake pentru a mina criptomonede. Protocolul este optimizat pentru a reduce consumul de energie dar și timpul necesar pentru crearea de noi criptomonede.

Cardano permite atât tranzacționarea în criptomoneda sa nativă, ADA, cât și dezvoltarea de aplicații sigure și scalabile alimentate de aceasta.

Tether [USDT]

Tether este cea mai mare și mai populară criptomonedă stabilă (stablecoin), care joacă un rol foarte important în lumea financiară criptografică. Comparând Tether cu cele mai importante criptomonede după capitalizarea de piață, acesta se remarcă în mai multe moduri.

Spre deosebire de celelalte active criptografice relativ volatile, care ocupă poziții de top după capitalizarea se piață, Tether (USDT) este o monedă stabilă. Aceasta înseamnă că prețul său fluctuează foarte puțin, sau chiar deloc, în comparație cu alte criptomonede.

Asociat al platformei Bitfinex, una dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din industrie, Tether nu este o criptomonedă nativă legată de un ecosistem blockchain, ci una dintre cele mai tranzacționate monede pe piețele criptografice în funcție de volum, care joacă un rol important ca pereche de tranzacționare împotriva Bitcoin și alte active crypto de top.

Deși nu este neapărat o investiție atractivă precum Bitcoin sau Ether, datorită valorii sale fixe, criptomoneda Tether este un instrument popular folosit pentru a accesa piețele criptografice – și uneori un indicator puternic al viitoarelor mișcări ale pieței.

Popularitatea uriașă a Tether ca pereche de tranzacționare pentru Bitcoin (în unele cazuri reprezentând până la 80% din tranzacționarea Bitcoin) a dat naștere și acuzațiilor că USDT ar fi fost folosit pentru a manipula prețurile criptografice. Cu toate acestea, studii mai recente ridică îndoieli asupra acestor acuzații.

Criptomoneda Tether [USDT] este de asemenea cel mai bun refugiu pentru orice trader, în special pentru cei care tranzacționează zilnic, USDT-ul fiind criptomoneda ideală pentru a securiza profitul obținut în urma activității de trading și a evita pierderile cauzate de scăderea rapidă a prețului unei criptomonede.

Polkadot [DOT]

Polkadot este un software care încearcă să creeze o rețea globală de computere pentru a opera un blockchain pe care utilizatorii să își poată lansa și opera propriile blockchain-uri. Este denumită în mod obișnuit o rețea cu mai multe lanțuri (multi-chain network), deoarece se poate alătura oricărei rețele, spre deosebire de rețele precum Bitcoin, care funcționează pe cont propriu.

Scopul final al Polkadot este de a acționa ca un cadru pentru toate blockchain-urile, ceva similar cu modul în care HTML permite site-urilor, browserelor și serverelor să interacționeze între ele.

Ideea de bază este ca rețeaua Polkadot să se ocupe de procesele costisitoare de minare și exploatare a criptomonedelor (inclusiv validarea tranzacțiilor și protocoalelor de securitate) și să permită dezvoltatorilor să se concentreze pe crearea de aplicații descentralizate și funcționalități smart-contract.

Blockchain-urile conectate la Polkadot își pot folosi propriul mecanism PoS, pot decide când și cum să își actualizeze codul și să ruleze aplicațiile descentralizate sau propriile jetoane (tokens).

Criptomoneda DOT este tokenul nativ al rețelei Polkadot și îndeplinește o serie de roluri esențiale în sistem. Poate servi de asemenea și ca sistem de plată electronică, iar în prezent este una dintre cele mai tranzacționate criptomonede pe cele mai importante exchange-uri.

XRP [XRP]

XRP este o criptomonedă emisă și administrată parțial de Ripple Inc., o companie ce oferă soluții de plată și care gestionează, de asemenea, rețeaua de plăți transfrontalieră RippleNet. XRP este în prezent una dintre cele mai tranzacționate criptomonede.

Spre deosebire de Bitcoin sau Ethereum, Ripple nu se referă la o rețea blockchain cu un activ criptomonedă nativ iar criptomonele XRP nu pot fi minate. Din totalul de 100.000.000.000 criptomonede XRP, peste 45 miliarde sunt în prezent în circulație.

Designul XRP sacrifică descentralizarea pentru viteză. Deoarece Ripple a eliminat mecanismul proof-of-work al Bitcoin, rețeaua este, fără îndoială, mai puțin sigură, dar poate, de asemenea, să proceseze tranzacțiile mai repede decât Bitcoin, deoarece lista de noduri unice a validatorilor este atât de centralizată încât poate conveni rapid asupra consensului.

XRP poate facilita tranzacțiile mult mai rapid în principal pentru că în procesul de tranzacție nu este implicat mineritul. În loc ca minerii să concureze pentru recompense de blocuri și să ordoneze tranzacții în contabilitate în timpul acestui proces, validatorii verifică tranzacțiile fără promisiune de recompensă.

Validatorii sunt verificați și beneficiază de încrederea Ripple, iar această încredere este necesară pentru proiectarea XRP astfel încât să se prevină cheltuielile duble. Acest model de încredere nu este diferit de modul în care funcționează astăzi cardurile de credit sau alte rețele de plată digitale.

Uniswap [UNI]

Uniswap este cel mai mare exchange de criptomonede descentralizat care rulează pe blockchain-ul Ethereum, iar UNI este criptomoneda din spatele proiectului, emisă în scopul protejării investitorilor.

Marea majoritate a tranzacționării criptografice are loc pe burse centralizate, cum ar fi Binance sau Coinbase. Aceste platforme se remarcă prin aceea că sut guvernate de o singură autoritate (compania care operează exchange-ul), solicită utilizatorilor să plaseze fonduri sub controlul lor și utilizează un sistem tradițional de ordine de cumpărare și vânzare pentru a facilita tranzacționarea.

Principala problemă cu acest tip de sistem este lichiditatea, care în acest context se referă la profunzimea și numărul de comenzi care se află în registrul de ordine la un moment dat. Dacă există lichidități reduse, înseamnă că este posibil ca utilizatorii să nu poată să-și îndeplinească ordinele de cumpărare sau de vânzare.

Uniswap este o platformă de schimb de criptomonede diferită, complet descentralizată, ceea ce înseamnă că nu este deținută și nici operată de o singură entitate. De asemenea, folosește un tip relativ nou de model de tranzacționare, numit protocol automat de lichiditate.

Platforma Uniswap a fost construită în 2018 pe blockchain-ul Ethereum, al doilea cel mai mare proiect de criptomonedă din lume după capitalizarea de piață, ceea ce o face compatibilă cu toate jetoanele și infrastructura ERC-20, cum ar fi serviciile de portofel precum MetaMask sau MyEtherWallet.

Deținătorii de criptomonede UNI au dreptul de a vota cu privire la noile evoluții și modificări ale platformei, pot participa la decizii cheie, cum ar fi utilizarea trezoreriei Uniswap sau actualizări viitoare, putând de asemenea tranzacționa tokenul UNI pe aproape orice platformă de tranzacționare.

Litecoin [LTC]

Litecoin (LTC) este o criptomonedă peer-to-peer care a fost înființată de Charlie Lee (fost angajat Google) în 2011. Criptomoneda LTC se aseamănă cu Bitcoin în multe privințe și se bazează pe codul sursă original al Bitcoin.

Litecoin a fost conceput pentru a fi utilizat pentru tranzacții mai ieftine și pentru a fi mai eficient în utilizarea de zi cu zi. În comparație, Bitcoin a fost gândit mai mult ca o criptomonedă pentru investițiile pe termen lung.

Numărul de criptomonede Litecoin aflate în circulație este cu mult mai mare decât totalul criptomonedelor Bitcoin, iar procesul de exploatare este cu mult mai optimizat. Aceasta înseamnă că tranzacțiile sunt mai rapide și mai ieftine, deși, în general, sunt mai mici.

La fel ca Bitcoinul, Litecoin este o formă de bani digitali. Folosind tehnologia blockchain, Litecoin poate fi utilizat pentru a transfera fonduri direct între persoane fizice sau companii. Blockchain-ul facilitează înregistrarea unui registru public al tuturor tranzacțiilor și permite monedei să opereze un sistem de plăți descentralizat, fără control guvernamental.

Litecoin implică crearea și transferul de monede digitale printr-un protocol criptografic open source. În timp ce criptomoneda Litecoin necesită o tehnologie mai sofisticată în comparație cu Bitcoin, blocurile sunt de fapt generate de până la patru ori mai repede.

Litecoin procesează tranzacțiile financiare mult mai rapid și poate prelucra, de asemenea, un număr mai mare dintre acestea în aceeași perioadă de timp. Deși Litecoin are o capitalizare de piață mult mai mică față de Bitcoin, este una dintre cele mai tranzacționate criptomonede.

USD Coin [USDC]

USD Coin (USDC) este o criptomonedă stabilă legată de dolarul SUA (1 USDC = 1 USD) ce rulează pe blockchain-urile Ethereum și Algorand. USDC a fost lansată pe 26 septembrie 2018, în urma colaborării dintre Circle și Coinbase. USD Coin este o alternativă la alte criptomonede susținute de USD, cum ar fi Tether (USDT), TrueUSD (TUSD) sau Binance USD (BUSD).

Pe scurt, USD Coin este un serviciu de tokenizare a dolarului SUA și facilitare a utilizării acestuia pe internet și în cadrul blockchain-urilor publice. În plus, criptomonedele USDC (tokenii) pot fi schimbate înapoi în USD în orice moment. Executarea emiterii și valorificării de criptomonede USDC este asigurată prin contractul inteligent ERC-20.

Aducerea dolarilor SUA pe blockchain prin USDC permite oricui să îi transfere oriunde în lume în câteva minute și aduce stabilitatea atât de necesară criptomonedelor. De asemenea, deschide noi oportunități pentru tranzacționare, împrumuturi, acoperirea riscurilor și multe altele.

USD Coin este dezvoltat de consorțiul Center, un parteneriat între Circle și Coinbase. Tehnologia și cadrul de guvernare sunt dezvoltate de Center, în timp ce Circle și Coinbase sunt primii emitenți comerciali de USDC.

Circle a fost fondat în 2013 de antreprenorii Jeremy Allaire și Sean Neville, fiind un serviciu de transfer de bani oficial, adică o companie de servicii monetare din SUA care trebuie să respecte legile și reglementările federale. În consecință, toate criptomonedele USDC sunt reglementate, transparente și verificabile. În plus, Circle este cunoscut drept un startup criptografic susținut de Goldman Sachs.

Evolutia Criptomonedelor

Piata criptomonedelor a atins un nivel record de peste 1 trilion de dolari, provocand un val de perturbari globale.

Vezi cel mai nou infografic despre evolutia Crypto, valoarea acestora in zilele noastre si cum au redefinit ele viitorul finantelor.

Terminologia Criptomonedelor 


Portofel digital

Un portofel digital este echivalentul unui cont bancar. Acesta iti permite stocarea, primirea si trimiterea de criptomonede catre alte conturi. Portofelul digital poate fi instalat pe calculator sau mobil, sau poti avea acces chiar de pe o pagina web.

Blockchain

In traducere ad literam, blockchain este un lant de blocuri, dar nu in sensul traditional al acestor cuvinte.

Informatiile digitale sunt blocul, stocate intr-o baza de date publica, numita lant. Blockchain-ul este alcatuit din informatii digitale despre: tranzactii si participantii in aceste tranzactii (semnatura digitala). 

Putem spune astfel ca, blockchain-ul functioneaza ca un registru deschis. 

Mineritul de monede virtuale

Operatiunea de minerit presupune verificarea, datarea si partajarea tranzactiilor intr-o baza publica, numita blockchain. 

Mineritul este un proces complex si foarte dificil de realizat de un singur utilizator. Un grup de astfel de utilizatori, sau mineri, combina puterea lor de procesare pentru rezolvarea algoritmilor producatori de criptomonede. 

Putem spune deci, ca mineritul este o afacere cu profit pentru doritorii si, bineinteles, cunoscatorii de astfel de tranzactii cu criptomonede. 

Avantajele Criptomonedelor

  • Criptomonedele nu au o banca centrala sau autoritate, ci sunt descentralizate
  • Datele personale ale utilizatorilor sunt strict confidentiale
  • Poti crea o copie de rezerva, criptata, a monedei virtuale
  • Esti permanent in controlul tranzactiilor tale
  • Transferul se poate face rapid, oriunde in lume
  • Nu exista limita pentru transferuri
  • Taxele si comisioanele sunt mai mici
  • Criptomonedele nu pot fi contrafacute
  • Sunt recunoscute la nivel international ca tranzactii simplificate.  

Dezavantajele Criptomonedelor

  • Grad ridicat de volatilitate - valoarea acestora este data de cerere si oferta
  • Procesul de anulare a tranzactiilor este imposibil
  • Sunt interzise in unele tari
  • Nu este inca acceptata ca forma de plata de catre toti comerciantii
  • Dezvoltarea continua - inca nu este un produs finit.

MrFinance - ghidul pe intelesul tuturor

Investitiile de orice fel, actiuni, marfuri sau criptomonede sunt afaceri profitabile si de succes, care capata amploare in zilele noastre, favorizate de lumea digitala. 

Ceea ce sta la baza unei decizii corecte si obiective sunt: studiul, rabdarea si strategia cu care un investitor alege sa porneasca pe drumul acesta al investitiilor. 

Investitia, in cele din urma, nu va fi doar despre bani, ci despre cea mai importanta resursa: timpul. 

Parcurge cu atentie ghidurile MrFinance! Acestea au fost structurate si gandite pentru a veni in ajutor, pe intelesul tuturor celor interesati si pasionati. 

Articol scris de:
Expert editorial
Bianca este pasionata de cercetare, de culegerea si prelucrarea informatiilor. Lucreaza cu interes la studii de caz, dar ii poti regasi amprenta editoriala si in articolele despre produse bancare, investitii si servicii de transfer de bani.
Te-ar Mai Putea Interesa:

Recomandarile Mr Finance

07/01/2024
XTB lanseaza un produs nou - Plan de investitii

XTB - unul dintre cei mai populari brokeri de investitii internationale la bursa, lanseaza un nou produs: Plan de investitii. Acest produs va fi disponibil investitorilor din Romania care au un cont real deschis la XTB. Afla mai jos caracteristicile produsului si care sunt avantajele pe care ti le ofera. Planul de investitii de la XTB […]

Citeste mai mult
24/10/2023
Investor's day 2023

speakeri investor's day

Citeste mai mult
16/10/2023
XTB - Mini curs de investitii la bursa

xtb

Citeste mai mult
15/04/2023
XTB lanseaza actiuni si ETF-uri fractionate

Incepand cu 11.04.2023, XTB lanseaza o noua categorie de instrumente financiare: actiuni si ETF-uri fractionate. In cele ce urmeaza o sa explicam: Ce sunt actiunile si ETF-urile fractionate? O actiune sau un ETF fractionat reprezinta o parte, un fragment, dintr-o actiune sau ETF intreg. Atunci cand cumperi o fractiune dintr-un instrument financiar, o sa fii […]

Citeste mai mult
22/01/2023
OBTINE O ACTIUNE GRATUITA CU XTB

XTB ofera o oferta promotionala in care, daca deschideti un cont si faceti o depunere de orice suma, veti primi o actiune gratuita in valoare de pana la 30 USD. Deschiderea unui cont de investitii este supusa unei evaluari pozitive a compatibilitatii serviciilor oferite, aceasta fiind determinata prin intermediul unui test de compatibilitate. Scopul acestei […]

Citeste mai mult
03/01/2023
7 Intrebari cheie pentru 2023 - La ce sa ne asteptam?

Rămâi informat cu privire la evoluțiile bursiere de anul viitor cu noul nostru Raport privind perspectivele piețelor financiare pentru 2023 Descarcă raportul și află:

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram