Etherum

etherum-mrfinance-romaniaIn ultima decada, tehnologia si-a gasit o importanta aparte in cazul fiecarui utilizator in parte, devenind parte integrata din viata noastra. Acest lucru a adus nenumarate alte schimbari, astfel incat viata noastra sa devina cat mai simpla, iar timpul nostru sa fie investit in activitatile care ne plac cu adevarat. Astfel, au aparut nenumarate aplicatii utile, modalitati de lucru in mediu online, servicii, dar si bunuri virtuale. O astfel de schimbare ce a aparut ca urmare a dezvoltarii tehnologiei este reprezentata de aparitia criptomonedelor, ce devin tot mai cunoscute si mai utilizate la nivel global.

Printre cele mai cunoscute astfel de monede se enumera Bitcoin, LiteCoin, Etherum, PresCoins si lista ar putea continua. In momentul de fata, pe piata actuala exista nenumarate criptomonede: mai sigure sau mai putin sigure, mai valoroase sau nu, mai cunoscute sau mai putin cunoscute, toate asteapta sa fie descoperite si utilizate. Criptomonodele sunt monede descentralizate, construite folosind tehnologia retelelor publice, cunoscute si sub denumirea de blockchain.

Astazi ne indreptam atentia asupra criptomonedei Etherum, una dintre cele mai cunoscute alternative existente pe piata, dar si una dintre cele mai apreciate de utilizatori. Vei descoperi cu ajutorul acestui articol ce este mai exact Etherum, ce este un contract inteligent, ce defineste masina virtuala Etherum, care sunt avantajele si dezavantajele cu care vine in intampinarea utilizatorilor, dar si care sunt principalele tipuri de aplicatii dezvoltate pe aceasta platforma.

Ce este Etherum?

criptomoneda-etherumAsemenea Bitcoin, Etherum este o platforma software deschisa, ce foloseste tehnologia retelelor publice si permite utilizatorilor construirea de aplicatii descentralizate. Practic, criptomoneda este doar o mica parte din tot ceea ce ofera Etherum. Uilizatorii Etherum nu mineaza, ci lucreaza cu scopul de a obtine o criptomoneda ce alimenteaza reteaua. Moneda ether este utilizata de dezvoltatori cu scopul de a realiza plati in cadrul retelei.

Dr Gavin Wood, co-fondatorul Etherum, spune ca, inainte de toate, Bitcoin este o criptomoneda. Cu toate acestea, vorbim doar despre una din intrebuintarile aplicatiilor de retele. Spre exemplu, email-ul este o utilizare a internetului care i-a adus popularitate, dar exista si alte aplicatii ale internetului la fel de importante.

Dezvoltatorul Etherum este Vitalik Buterin. Programator de profesie, a lucrat in 2013 la Bitcoin, context in care s-a specializat in criptomonede si modul de funcsionare a acestora. In 2014 a inceput sa lucreze la crearea platformei Etherum, care a fost lansata in anul 2015. Aceasta a fost construita cu 11.5 milioane de monede gata sa fie vandute.

In primul an de viata a acestei criptomonede, progresele au fost mici si lente. Lucrurile au inceput sa se schimbe din anul 2017. Daca la inceputul anului valoarea unei astfel de criptomonede se apropia de 10 dolari, a ajuns in zilele noastre sa depaseasca 400 de dolari. In procente, aceasta crestere se traduce ca fiind una de 5000%.

Utilizatorii au devenit brusc interesati de criptomoneda ether. Au vazut asemanarea dintre Bitcoin si Etherum si au avut presentimentul ca aceasta va ajunge sa fie foarte valoroasa in viitor. Investitiile masive in aceasta moneda au dus ulterior la popularizarea ei si la cresterea valorii sale. Cine a avut viziunea aceasta cu siguranta nu regreta la momentul actual.

Ce este un contract inteligent?

etherum-contract-inteligentContractul inteligent desemneaza codul computerizat care faciliteaza procesul de schimb de bani, continut, actiuni, proprietati sau orice alte active. Atunci cand ruleaza in reteaua publica, contractul inteligent devine un fel de program computerizat ce functioneaza in mod automat, executand anumite comenzi atunci cand se indeplinesc anumite conditii. Aceste contracte inteligente ruleaza in blockchain, astfel incat nu exista posibilitatea ca ele sa fie cenzurate, sa fie fraudate sau influentate de terte parti.
Daca ar fi sa descriem acest proces mai simplu, il putem transpune in 3 pasi simpli:
#1. In blockchain este scris un cod contract de optiuni intre 2 parti. Indivizilor implicati nu le este dezvaluita identitatea, contractul fiind insa registru public.
#2. Un eveniment de declansare precum o data de expirare sau un pret de exercitare este atins, context in care contractul se executa in conditiile si termenii codati.
#3. Autoritatile de reglementare se folosesc de blockchain pentru a intelege activitatea pietei, mentinand totodata private datele indivizilor implicati in tranzactionare.
Desi toate blocurile existente pe piata au capacitatea de a procesa codul, cele mai multe prezinta nenumarate limitari. Etherum este diferit prin prisma faptului ca in loc sa ofere un set de optiuni limitate, permite dezvoltatorilor sa creeze orice tip de operatiune doresc. Acest lucru inseamna ca dezvoltatorii pot construi mii de aplicatii distincte, care sa depaseasca orice asteptare.

Masina virtuala Etherum

Inainte de crearea Ethereum, aplicatiile blockchain existente au fost concepute pentru a face un set foarte limitat de operatiuni. Bitcoin si alte criptomonede, de exemplu, au fost dezvoltate exclusiv pentru a functiona ca moneda digitala peer-to-peer. Dezvoltatorii vizionari s-au confruntat cu  problema in acest sens. Au realizat ca dezvoltarea setului de functii oferite de aceste aplicatii deja existente era mult mai dificila decat crearea uneia noi.

Deoarece schimbarile aveau sa consume nenumarate resurse, programatorii in cauza au decis sa dezvolte o noua aplicatie de tip blockchain si o platforma realmente noua. Astfel, Vitalik Buterin a inceput sa lucreze la crearea Etherum, ceea ce avea sa devina in zilele noastre una dintre cele mai cunoscute platforme de profil existente pe piata.

Inovatia cea mai mare adusa de Etherum este reprezentata de masina virtuala ce ii poarta numele. Este vorba despre o aplicatie software ce ruleaza pe reteaua Etherum, care permite oricui sa ruleze un program, indiferent de limbajul de programare sau memorie. Practic, masina virtuala Etherum nu face decat sa faciliteze crearea de aplicatii blockchain, mai simplu si mai eficient. In loc sa construiasca noi blocuri pentru fiecare aplicatie, ea permite dezvoltarea de mii de aplicatii pe o singura platforma.

La ce se poate folosi Etherum?

etherum-logoEthereum permite dezvoltatorilor sa construiasca si sa implementeze aplicatii descentralizate. O aplicatie descentralizata, cunoscuta in limbajul de specialitate si sub denumirea de Dapp, serveste unui anumit scop utilizatorilor. Spre exemplu, exista un Dapp care ofera utilizatorilor sai un sistem electronic de numerar de tip peer to peer, care permite realizarea platilor online in Bitcoin.

Intrucat aplicatiile descentralizate sunt alcatuite din cod care ruleaza pe o retea de blocuri, acestea nu sunt controlate de nici o entitate individuala sau centrala. Retelele descentralizate sunt apreciate multumita avantajelor pe care le ofera prin prisma faptului ca folosesc criptografii sigure: ofera imunitate, securitate si dificultate in falsificare.

Etherum faciliteaza procesul de creare a retelelor de blocuri. In loc sa construiasca noi blocuri pentru fiecare aplicatie in parte, Etherum permite dezvoltarea a mii de aplicati pe o singura platforma. Orice servicii care sunt centralizate pot fi descentralizate folosind Ethereum. Gandeste-te la toate serviciile intermediare care exista in sute de industrii diferite. Din serviciile evidente, cum ar fi imprumuturile oferite de banci serviciilor intermediare, rar gandite de majoritatea oamenilor ca registrele de titluri, sistemele de vot, respectarea reglementarilor si multe altele.

Ethereum poate fi, de asemenea, utilizat pentru a construi organizatii autonome descentralizate (DAO). Un DAO este o organizatie complet autonoma, descentralizata fara un singur lider. DAO-urile sunt conduse de codul de programare, pe o colectie de contracte inteligente scrise pe blocul Ethereum. Codul este conceput pentru a inlocui regulile si structura unei organizatii traditionale, eliminand necesitatea oamenilor si controlul centralizat. Un DAO este detinut de toti cei care cumpara jetoane, dar in loc de fiecare token care echivaleaza cu actiunile si proprietatea, jetoanele actioneaza ca si contributii care dau oamenilor drepturi de vot.

Care sunt beneficiile platformei descentralizate Etherum?

Intr-un mediu in care apar zilnic nenumarati jucatori care ofera servicii din aceeasi paleta precum cele oferite de tine, este foarte dificil sa te pastrezi lider de piata. Ei bine, Etherum reuseste sa se mentina sus in pozitia preferintelor utilizatorilor tocmai multumita avantajelor cu care vine in intampinarea lor. Iata care sunt cele mai importante astfel de beneficii oferite:

Functia de contracte inteligente: sunt concepute pentru a face fata cu brio fiecarui aspect al tranzactiei si executarii automate atunci cand sunt indepliniti anumiti parametri.

Imutabilitate: datele nu pot fi modificate de  terte parti;

Coruptie si fraudare: aplicatiile se bazeaza pe o retea formata in jurul principiului consensului, facand imposibila cenzura;

Siguranta: fara un punct central de esec si securizat prin criptografie, aplicatiile sunt bine protejate impotriva atacurilor de tip hacking si a activitatilor frauduloase.

Functionarea optima: aplicatiile nu cad si nu pot fi oprite.

Echipa de dezvoltare bine pusa la punct: activeaza in mod activ pe noile tehnologii care vor continua sa imbunatateasca stabilitatea, securitatea, functionalitatea si scalabilitatea blocului Ethereum.

Care sunt dezavantajele platformei descentralizate Etherum?

In ciuda faptului ca aduc mai multe beneficii, aplicatiile descentralizate nu sunt lipsite de importanta. Deoarece codul de contract inteligent este scris de oameni, contractele inteligente sunt la fel de bune ca si cei care le scriu. Erori de cod sau omisiuni pot conduce la actiuni adverse nedorite.

Daca o eroare in cod devine exploatata, nu exista un mod eficient in care un atac poate fi oprit, altul decat obtinerea unui consens de retea si rescrierea codului de baza. Acest lucru contravine esentei blocului care este menit sa fie imuabil. De asemenea, orice actiune intreprinsa de o parte centrala ridica intrebari serioase cu privire la natura descentralizata a unei cereri.

Ce aplicatii sunt dezvoltate pe Etherum?

Platforma Ethereum este utilizata pentru a crea aplicatii intr-o gama larga de servicii si industrii. Dar dezvoltatorii sunt pe un teritoriu necunoscut, deci este greu sa stim ce aplicatii vor reusi si care vor esua. Iata cateva proiecte interesante, care noua cu siguranta ne-au atras atentia de-a lungul timpului:

 

Weifund: ofera o platforma deschisa pentru campaniile de publicitate care utilizeaza contracte inteligente. Aceasta permite ca toate contributiile sa fie transformate in active digitale garantate prin contract care pot fi utilizate, tranzactionate sau vandute in cadrul ecosistemului Ethereum.

Uport: ofera utilizatorilor o modalitate sigura si convenabila de a-si controla complet identitatea si informatiile personale. In loc sa se bazeze pe institutiile guvernamentale si sa renunte la identitatea lor unor terte parti, utilizatorii ii controleaza pe cei care isi pot accesa si utiliza datele si informatiile personale.

BlockApps: incearca sa ofere cea mai usoara cale pentru ca intreprinderile sa construiasca, sa gestioneze si sa implementeze aplicatii de tip blockchain. De la dovada conceptului pana la sistemele complete de productie si integrarea cu sistemele mostenite, Blockapps ofera toate instrumentele necesare pentru a crea aplicatii blockchain private, semi-private si publice.

Provenance:  foloseste Ethereum pentru a face mai transparente lanturile de aprovizionare opace. Urmarind originile si istoriile produselor, proiectul vizeaza construirea unui cadru deschis si accesibil de informatii, astfel incat consumatorii sa poata lua decizii in cunostinta de cauza atunci cand cumpara produse.

Augur: este o platforma de piata de previziune si prognoza cu sursa deschisa, care permite oricui sa prevada evenimente si sa fie recompensat pentru prezicerea corecta a acestora. Predictiile privind viitoarele evenimente din lumea reala, cum ar fi cine va castiga urmatoarele alegeri americane, se vor desfasura prin tranzactionarea actiunilor virtuale. Daca o persoana cumpara actiuni intr-o predictie castigatoare, primeste recompense monetare.

Cum poti dezvolta si tu aplicatii pe Etherum?

aplicatie-etherumExista multe modalitati prin care te poti conecta la reteaua Ethereum. Una dintre cele mai simple este utilizarea unui anumit browser: Mist. Acesta ofera utilizatorilor o interfata prietenoasa si un portofel digital pentru ca utilizatorii sa comercializeze si sa stocheze Ether, precum si pentru a crea posibilitatea de a scrie, de a gestiona, de a implementa si de a utiliza contracte inteligente.

Exista, de asemenea, extensia browserului MetaMask, care transforma Google Chrome intr-un browser Ethereum. MetaMask permite oricui sa ruleze sau sa dezvolte cu usurinta aplicatii descentralizate din browserul lor. Desi initial a fost construit ca un plugin Chrome, MetaMask va sprijini in cele din urma Firefox si o serie de alte platforme web.

Mist, MetaMask si o varietate de alte browsere arata ca vor face aplicatii bazate pe blocherii accesibile mai multor persoane decat oricand. Chiar si oamenii care nu au un background tehnic pot acum sa construiasca aplicatii de tip blockchain. Acesta este un salt revolutionar pentru tehnologia blocurilor care ar putea aduce construirea de aplicatii descentralizate undeva la nivelul simtului comun.

Putem spune ca la momentul actual, Etherum castiga o tot mai pare popularitate, previzionarile fiind acelea ale unui viitor excelent. Aplicatiile descentralizate au potentialul de a perturba profund sute de industrii, inclusiv finante, imobiliare, mediul academic, asigurari, asistenta medicala si sectorul public, printre multe altele.

“You don’t need to be a rocket scientist. Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with 130 IQ.” Warren Buffet
Market Quotes by TradingView
Market Movers by TradingView

Disclaimer: Mrfinance se straduieste pe deplin sa mentina acuratetea si actualitatea informatiilor sale. Aceasta informatie poate fi diferita fata de ceea ce puteti intalni la o institutie financiara, furnizor de servicii sau site-ul produsului/serviciului respectiv. Toate produsele si serviciile financiare sunt prezentate fara garantie. Atunci cand evaluati ofertele, va rugam sa consultati Termenii si conditiile institutilor financiare. Daca ati gasit diferente intre informatiile de pe site-ul nostru si cele oferite de institutiile financiare, va rugam sa ne contactati la [email protected]. Pentru sugestii si reclamatii puteti suna la telefonul consumatorului 0219551, pentru mai multe informatii intrati pe site-ul ANPC

In plus, acest site poate fi compensat prin terti agenti de publicitate. Totodata, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, continutul blog-ului si recenziile editoriale se bazeaza pe o analiza obiectiva. Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati disclaimer-ul de publicitate.