Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Ethereum

Ethereum este moneda digitala ce a fost finantata de asa numitul crowdfunding, avand mare succes in randul investitorilor.

Samsung, Microsoft sau Intel sunt cateva dintre companiile care au sustinut dezvoltarea ulterioara Ethereum.
Ethereum dezvolta constant metode exceptionale de securitate contra hacker-ilor.
Ethereum foloseste propriul limbaj de programare numit Solidity.
Arata mai mult

Ethereum Pret

 

De unde sa cumperi Ethereum

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Ethereum

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 28/11/2023
Disclaimer publicitate

Ce este Ethereum?

Ethereum a fost detaliat pentru prima data intr-un document publicat in 2013 de Vitalik Buterin. Conceputa in principal pentru a rula codul pe o platforma de calcul descentralizata, criptomoneda Ether este capabila sa transfere valoare ca Bitcoin. Dar este, de asemenea, capabil sa valorifice puterea de procesare distribuita a platformei sale deschise pentru a executa contracte inteligente.

Deoarece Ether functioneaza intr-o maniera distribuita, aplicatiile descentralizate (dApp-uri) care sunt rulate nu prezinta niciun risc de manipulare umana. Acestea sunt adaugate la blockchain-ul Ethereum si pot fi proiectate astfel incat codul sa fie permanent si neschimbat. Transparenta este un avantaj major aici – blockchain-ul este vizibil public si usor de explorat, astfel incat orice utilizator care participa pe piata poate sa verifice codul inainte de a interactiona vreodata cu acesta.

Ethereum este o platforma software deschisa, de tip blockchain, ce foloseste tehnologia retelelor publice si permite utilizatorilor sa construiasca aplicatii descentralizate

Ca parte componenta din ceea ce inseamna Ethereum este si criptomoneda, insa cu scopul de a realiza plati in cadrul retelei. 

Dar da, Ethereum, precum Bitcoin, face parte din gama de Criptomonede recunoscute. 

Evolutie pret Ethereum (ETH)

Cine a creat Ethereum?

Dezvoltatorul Ethereum este Vitalik Buterin

Acesta si-a inceput cariera lucrand ca programator pentru Bitcoin in 2013, context in care s-a specializat in criptomonede si modul de functionare al acestora. 

In 2014 a inceput sa lucreze la crearea platformei Ethereum, lansata apoi in anul 2015. 

Aceasta a fost construita cu 11.5 milioane de monede gata sa fie vandute.

In primul an de viata al acestei criptomonede, progresele au fost mici si lente. Lucrurile au inceput sa se schimbe din anul 2017. Daca la inceputul anului, valoarea unei astfel de criptomonede se apropia de 10 dolari, a ajuns in zilele noastre sa depaseasca 1.800 USD.

Utilizatorii au devenit brusc interesati de criptomoneda ether.

Au vazut asemanarea dintre Bitcoin si Ethereum si au avut presentimentul ca aceasta va ajunge sa fie foarte valoroasa in viitor. 

Investitiile masive in aceasta moneda au dus ulterior la popularizarea ei si la cresterea valorii sale. 

Caracteristicile platformei Ethereum

  • Descentralizarea - reteaua se bazeaza pe mii de calculatoare care opereaza non stop, din intreaga lume. De aceea, Ethereum mai poarta denumirea si de “Calculator Global”. 
  • Criptomonede - ofera o criptomoneda care poate fi folosita pentru a efectua plati. 
  • Automatizarea - programele pot rula in siguranta, fara interventie umana. 
  • Deschis - oricine poate incarca aplicatii in reteaua Ethereum si oricine poate participa la reteaua de noduri care executa aplicatiile si verifica tranzactiile. 

La ce se foloseste Ethereum

Ethereum este cea mai mare platforma software descentralizata deschisa, care permite ca, Contractele Inteligente (Smart Contracts) si Aplicatiile Descentralizate (Distributed Applications- DApps) sa fie construite si executate fara niciun timp de intrerupere, frauda, control sau interferente de la o terta parte. 

Ce sunt Contractele inteligente (Smart Contracts)?

In esenta, un „contract inteligent” este un cod. Desi codul in sine nu este nici „inteligent”, nici „contract” in sens traditional, il consideram inteligent, deoarece poate reactiona la anumite conditii – si poate fi considerat un contract datorita capacitatii sale de a executa acorduri intre entitati multiple.

Faimosul informatician Nick Szabo a cuconturat conceptul de contracte inteligente în anii ’90. Un exemplu pe care l-a folosit a fost o comparatie contractele inteligente cu modul in care functioneaza un automat traditional – un utilizator introduce o moneda, selecteaza elementul dorit si masina il livreaza.

Ethereum nu este doar o platforma, ci si un limbaj de programare (Turing complete) care ruleaza pe un blockchain, ajutand dezvoltatorii sa construiasca si sa publice aplicatii distribuite intr-o gama variata de servicii si industrii. 

Iata cateva proiecte interesante, care cu siguranta au atras atentia de-a lungul timpului:

WeiFund: ofera o platforma deschisa pentru campaniile de publicitate care utilizeaza contracte inteligente. Aceasta permite ca toate contributiile sa fie transformate in active digitale garantate prin contract, care pot fi utilizate, tranzactionate sau vandute in cadrul ecosistemului Ethereum.

uPort: ofera utilizatorilor o modalitate sigura si convenabila de a-si controla complet identitatea si informatiile personale. In loc sa se bazeze pe institutiile guvernamentale si sa renunte la identitatea lor unor terte parti, utilizatorii ii controleaza pe cei care isi pot accesa si utiliza datele si informatiile personale.

BlockApps: incearca sa ofere cea mai usoara cale pentru ca intreprinderile sa construiasca, sa gestioneze si sa implementeze aplicatii de tip blockchain. De la dovada conceptului pana la sistemele complete de productie si integrarea cu sistemele mostenite, BlockApps ofera toate instrumentele necesare pentru a crea aplicatii blockchain private, semi-private si publice.

Provenance:  foloseste Ethereum pentru a face mai transparente lanturile de aprovizionare opace. Urmarind originile si istoriile produselor, proiectul vizeaza construirea unui cadru deschis si accesibil de informatii, astfel incat consumatorii sa poata lua decizii in cunostinta de cauza atunci cand cumpara produse.

Augur: este o platforma de previziune si prognoza cu sursa deschisa, care permite oricui sa prevada evenimente si sa fie recompensat pentru prezicerea corecta a acestora. Predictiile privind viitoarele evenimente din lumea reala, cum ar fi cine va castiga urmatoarele alegeri americane, se vor desfasura prin tranzactionarea actiunilor virtuale. Daca o persoana cumpara actiuni intr-o predictie castigatoare, primeste recompense monetare.

Oricine poate dezvolta o aplicatie cu Ethereum!

Bineinteles, ai nevoie de aptitudinile unui programator. 

Insa exista tutoriale online care iti dicteaza pas cu pas crearea unei aplicatii Ethereum, sau DApp

Gasesti aici articolul despre pasii pe care trebuie sa ii urmezi.

Cum functioneaza Ethereum

Ethereum se concentreaza pe rularea codului de programare al oricarei aplicatii descentralizate. In blockchain-ul Ethereum, minerii lucreaza pentru a castiga acest tip de criptomoneda, ether, care are scopul de a alimenta reteaua. 

Iata care sunt termenii cheie folositi in protocolul Ethereum:

  • Turing Complete - inseamna ca pe blockchain este disponibil un limbaj de programare complet echipat, folosit pentru a a rezolva orice problema de calcul. 
  • EVM (Ethereum Virtual Machine) este o masinarie virtuala, simpla, care permite oricui sa execute si sa citeasca “Bytecode”.  Joaca un rol crucial in motorul sistemului Ethereum. 
  • Smart Contract este un protocol informatic destinat sa faciliteze, sa verifice sau sa execute in mod digital negocierea sau executarea unui contract. Contractele inteligente permit efectuarea de tranzactii credibile fara terte parti.

Cum functioneaza minarea Ethereum

In procesul de minare, minerii joaca rolul important in asigurarea functionalitatii acestuia. 

  • Proof of work. Scopul mineritului nu este doar generarea de noi monede, ci acela de a pastra inregistrarile descentralizate, proces care elimina frauda. 

Deci, putem spune ca minarea Ethereum joaca un rol de siguranta si incredere in tranzactiile efectuate de catre mineri. 

Procesul de minare este asemanator cu cel al minarii Bitcoin. 

Algoritmul pe care il utilizeaza Ethereum este numit “ethash”.

  • Proof of stake. Pe viitor, dezvoltatorii vor sa puna capat acestui proces complex, Proof of work, fara a mai fi nevoie de mineri. Ar putea fi un mijloc de obtinere a unui consens care utlizeaza mai putine resurse, insa trecerea se va face in timp. 

Cum se poate cumpara Ethereum

Cumpara Ethereum de pe exchange-urile recomandate de Mr.Finance sau poti tranzactiona cu ajutorul brokerilor. Platformele de unde poti cumpara Ethereum sunt:

  1. eToro - cea mai buna platforma de investitii si tranzactionare pe piata de actiuni in 2023.
  2. XTB - o platforma popula pentru tranzactionarea actiunilor, indicilor, marfurilor, CFD-urilor, cripto etc.
  3. Crypto.com - cea mai buna platforma pentru tranzactionare a sute de criptomonede, avand comisioane mici.
  4. Binance - una dintre cele mai avansate platforme de tranzationare cripto.

Gasesti aici lista completa de brokeri recomandati.

Majoritatea brokerilor recomandati accepta alimentarea contului prin PayPal, card bancar si alte mijloace de plata.

Avantajele Ethereum

  • Contractele inteligente: programe ce functioneaza in mod automat, executand comenzi atunci cand se indeplinesc anumiti parametri. Aceste contracte inteligente ruleaza in blockchain, eliminand posibilitatea fraudei sau a influentelor unor terte parti. 
  • Imuabilitatea: datele nu pot fi modificate de terte parti. 
  • Coruptie si Frauda: aplicatiile se bazeaza pe o retea formata in jurul principiului consensului, facand imposibila cenzura. 
  • Siguranta: aplicatiile sunt bine protejate impotriva atacurilor de tip hacking si a tentativelor de frauda. 
  • Functionalitatea optima: aplicatiile nu pot fi oprite si nu pot colapsa. 
  • Echipa de dezvoltare formata doar din profesionisti extrem de bine pregatiti: programatorii din spatele acestui “Calculator Global” activeaza pe noile tehnologii pentru imbunatatirea stabilitatii, a securitatii, a functionalitatii si a scalabalitatii blocului Ethereum. 
  • Traficul online: Ethereum a inregistrat in septembrie 2018, 620.267 de tranzactii. 

Dezavantajele Ethereum

  • Viteza tranzactiilor este mai lenta decat a altor criptomonede. 
  • Lipsa documentatiei: informatiile furnizate despre Ethereum sunt incomplete si necesita constant update-uri. 
  • Ethereum se actualizeaza tot timpul. De aceea, efortul programatorilor este ingreunat de aceasta “miscare continua”.

La ce este unic Ethereum?

Ethereum a preluat unele dintre conceptele prezentate initial de Bitcoin si a creat o puternica platforma blockchain de contracte inteligente open source. Platforma este capabila sa mute si sa stocheze valoare, ca Bitcoin, dar punctul cu adevarat forte este capacitatea retelei de a functiona in esenta ca un internet nou, descentralizat – complet cu propriile aplicatii.

Aceasta este inovatia principala a Ethereum – capacitatea de a executa contracte inteligente utilizand blockchain-ul, consolidand beneficiile existente ale tehnologiei contractelor inteligente. Blockchain-ul Ethereum a fost conceput in esenta pentru a fi „un computer pentru intreaga planeta”, a spus Gavin Wood.

In teorie, Ether este capabil sa faca orice aplicatie mai robusta, rezistenta la cenzura si mai sigura – realizata prin rularea acesteia pe un sistem distribuit la nivel global de noduri publice.

Mr.Finance recomanda!

Intr-o nota optimista, putem spune ca dezavantajele sunt depasite numeric de avantaje, constituite de altfel de unele puternice. 

Piata criptomonedelor a fost si va fi intotdeauna volatila. 

Datele despre Ethereum sunt in continua crestere, iar dezvoltatorii se asigura ca acest produs isi mentine pozitia de succes si siguranta. 

Echipa de programatori si starea de echilibru a retelei sunt doua lucruri extrem de importante, care fac ca orice investitor sa se simta in siguranta si confortabil. 

Cu toate acestea, recomandam documentare pe acest subiect, chiar daca, cum am mentionat anterior, informatiile despre Ethereum nu sunt atat de “disponibile”. 

Nu ezita sa contactezi Brokerii sau Platformele cu care ai ales sa tranzactionezi sau de la care ai achizitionat criptomonede. 

Articol scris de:
Expert editorial
Cristian este editorul și expertul nostru în produse financiare. Este pasionat de tehnologie și produse din sfera fintech. A urmat cursurile universitare și masterat la una dintre cele mai prestigioase Universități din Danemarca.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram