Ethereum

Ce este Ethereum?
()
()

Ethereum este o platforma software deschisa, de tip blockchain, ce foloseste tehnologia retelelor publice si permite utilizatorilor sa construiasca aplicatii descentralizate

Ca parte componenta din ceea ce inseamna Ethereum este si criptomenda, insa cu scopul de a realiza plati in cadrul retelei. 

Dar da, Ethereum, precum Bitcoin, face parte din gama de Criptomonede recunoscute. 

exchange-uri recomandate

Cine a creat Ethereum?

Dezvoltatorul Ethereum este Vitalik Buterin

Acesta si-a inceput cariera lucrand ca programator pentru Bitcoin in 2013, context in care s-a specializat in criptomonede si modul de functionare al acestora. 

In 2014 a inceput sa lucreze la crearea platformei Ethereum, lansata apoi in anul 2015. 

Aceasta a fost construita cu 11.5 milioane de monede gata sa fie vandute.

In primul an de viata al acestei criptomonede, progresele au fost mici si lente. Lucrurile au inceput sa se schimbe din anul 2017. Daca la inceputul anului, valoarea unei astfel de criptomonede se apropia de 10 dolari, a ajuns in zilele noastre sa depaseasca 400$.

In procente, aceasta crestere se traduce ca fiind de 5000%.

Utilizatorii au devenit brusc interesati de criptomoneda ether. Au vazut asemanarea dintre Bitcoin si Ethereum si au avut presentimentul ca aceasta va ajunge sa fie foarte valoroasa in viitor. 

Investitiile masive in aceasta moneda au dus ulterior la popularizarea ei si la cresterea valorii sale. 

Caracteristicile platformei Ethereum

 • Descentralizarea: reteaua Ethereum se bazeaza pe mii de calculatoare care opereaza non stop, din intreaga lume. De aceea, Ethereum mai poarta denumirea si de “Calculator Global”. 
 • Criptomonede: ofera o criptomoneda care poate fi folosita pentru a efectua plati. 
 • Automatizarea: programele pot rula in siguranta, fara interventie umana. 
 • Deschis: Oricine poate incarca aplicatii in reteaua Ethereum si oricine poate participa la reteaua de noduri care executa aplicatiile si verifica tranzactiile. 

La ce se foloseste Ethereum?

Ethereum este cea mai mare platforma software descentralizata deschisa, care permite ca, Contractele Inteligente (Smart Contracts) si Aplicatiile Descentralizate (Distributed Applications- DApps) sa fie construite si executate fara niciun timp de intrerupere, frauda, control sau interferente de la o terta parte. 

Ethereum nu este doar o platforma, ci si un limbaj de programare (Turing complet) care ruleaza pe un blockchain, ajutand dezvoltatorii sa construiasca si sa publice aplicatii distribuite intr-o gama variata de servicii si industrii. 

Iata cateva proiecte interesante, care cu siguranta au atras atentia de-a lungul timpului:

WeiFund: ofera o platforma deschisa pentru campaniile de publicitate care utilizeaza contracte inteligente. Aceasta permite ca toate contributiile sa fie transformate in active digitale garantate prin contract, care pot fi utilizate, tranzactionate sau vandute in cadrul ecosistemului Ethereum.

uPort: ofera utilizatorilor o modalitate sigura si convenabila de a-si controla complet identitatea si informatiile personale. In loc sa se bazeze pe institutiile guvernamentale si sa renunte la identitatea lor unor terte parti, utilizatorii ii controleaza pe cei care isi pot accesa si utiliza datele si informatiile personale.

BlockApps: incearca sa ofere cea mai usoara cale pentru ca intreprinderile sa construiasca, sa gestioneze si sa implementeze aplicatii de tip blockchain. De la dovada conceptului pana la sistemele complete de productie si integrarea cu sistemele mostenite, BlockApps ofera toate instrumentele necesare pentru a crea aplicatii blockchain private, semi-private si publice.

Provenance:  foloseste Ethereum pentru a face mai transparente lanturile de aprovizionare opace. Urmarind originile si istoriile produselor, proiectul vizeaza construirea unui cadru deschis si accesibil de informatii, astfel incat consumatorii sa poata lua decizii in cunostinta de cauza atunci cand cumpara produse.

Augur: este o platforma de previziune si prognoza cu sursa deschisa, care permite oricui sa prevada evenimente si sa fie recompensat pentru prezicerea corecta a acestora. Predictiile privind viitoarele evenimente din lumea reala, cum ar fi cine va castiga urmatoarele alegeri americane, se vor desfasura prin tranzactionarea actiunilor virtuale. Daca o persoana cumpara actiuni intr-o predictie castigatoare, primeste recompense monetare.

Oricine poate dezvolta o aplicatie cu Ethereum

Bineinteles, ai nevoie de aptitudinile unui programator. 

Insa, exista tutoriale online care iti dicteaza pas cu pas crearea unei aplicatii Ethereum, sau DApp

Gasesti aici articolul despre pasii pe care trebuie sa ii urmezi.

Name
Open 24H
High 24H
Low 24H
Change
% Change
Market Cap

Cum functioneaza Ethereum?

Ethereum se concentreaza pe rularea codului de programare al oricarei aplicatii descentralizate. In blockchain-ul Ethereum, minerii lucreaza pentru a castiga acest tip de criptomeneda, ether, care are scopul de a alimenta reteaua. 

Iata termenii cheie folositi in protocolul Ethereum: 

Turing Complete-  inseamna ca pe blockchain-ul Ethereum este disponibil un limbaj de programare complet echipat, folosit pentru a a rezolva orice problema de calcul. 

EVM (Ethereum Virtual Machine)- este o masinarie virtuala, simpla, care permite oricui sa execute si sa citeasca “Bytecode”.  Joaca un rol crucial in motorul sistemului Ethereum. 

Smart Contract- un protocol informatic destinat sa faciliteze, sa verifice sau sa execute in mod digital negocierea sau executarea unui contract. Contractele inteligente permit efectuarea de tranzactii credibile fara terte parti.

Cum functioneaza minarea Ethereum?

In procesul de minare Ethereum, minerii joaca rolul important in asigurarea functionalitatii acestuia. 

Proof of work- Scopul mineritului nu este doar generarea de noi monede, ci acela de a pastra inregistrarile descentralizate, proces care elimina frauda. 

Deci, putem spune ca minarea Ethereum joaca un rol de siguranta si incredere in tranzactiile efectuate de catre mineri. 

Procesul de minare este asemanator Bitcoin. 

Algoritmul pe care il utilizeaza Ethereum este numit “ethash”.

Proof of stake- pe viitor, dezvoltatorii vor sa puna capat acestui proces complex, Proof of work, fara a mai fi nevoie de mineri. Ar putea fi un mijloc de obtinere a unui consens care utlizeaza mai putine resurse, insa trecerea se va face in timp. 

Cum se poate cumpara Ethereum?

Coinbase.com 

Platfroma permite cumpararea de Ethereum, Bitcoin, Litecoin etc. 

Coinbase.com este un brand de incredere, infiintat in 2012, moment in care au reusit sa construiasca cea mai importanta platforma mondiala de integrare digitala a monedelor, cu peste 20 de milioane de utilizatori. 

Brokeri CFD/ Conturi de tranzactionare 

Pe platforma MrFinance.ro gasesti lista cu brokerii de incredere si ghidurile utile pentru fiecare dintre acestia. 

Tradesilvania.com  

Platforma Tradesilvania.co este specializata in tranzactionarea monedelor digitale, lansata in anul 2018, cu sediul in Cluj-Napoca, Romania. 

Are numeroase avantaje, precum: aplicatie mobila, suport pentru mai multe monede, plata cu cardul si altele. 

 • Contractele inteligente: programe ce functioneaza in mod automat, executand comenzi atunci cand se indeplinesc anumiti parametri. Aceste contracte inteligente ruleaza in blockchain, eliminand posibilitatea fraudei sau a influentelor unor terte parti. 
 • Imuabilitatea: datele nu pot fi modificate de terte parti. 
 • Coruptie si Frauda: aplicatiile se bazeaza pe o retea formata in jurul principiului consensului, facand imposibila cenzura. 
 • Siguranta: aplicatiile sunt bine protejate impotriva atacurilor de tip hacking si a tentativelor de frauda. 
 • Functionalitatea optima: aplicatiile nu pot fi oprite si nu pot colapsa. 
 • Echipa de dezvoltare formata doar din profesionisti extrem de bine pregatiti: programatorii din spatele acestui “Calculator Global” activeaza pe noile tehnologii pentru imbunatatirea stabilitatii, a securitatii, a functionalitatii si a scalabalitatii blocului Ethereum. 
 • Traficul online: Ethereum a inregistrat in septembrie 2018, 620.267 de tranzactii. 
 • Viteza tranzactiilor este mai lenta decat a altor criptomonede. 
 • Lipsa documentatiei: informatiile furnizate despre Ethereum sunt incomplete si necesita constant update-uri. 
 • Ethereum se actualizeaza tot timpul. De aceea, efortul programatorilor este ingreunat de aceasta “miscare continua”.

Mr.Finance recomanda!

Intr-o nota optimista, putem spune ca dezavantajele sunt depasite numeric de avantaje, constituite de altfel de unele puternice. 

Piata criptomonedelor a fost si va fi intotdeauna volatila. 

Datele despre Ethereum sunt in continua crestere, iar dezvoltatorii se asigura ca acest produs isi mentine pozitia de succes si siguranta. 

Echipa de programatori si starea de echilibru a retelei sunt doua lucruri extrem de importante, care fac ca orice investitor sa se simta in siguranta si confortabil. 

Cu toate acestea, recomandam documentare pe acest subiect, chiar daca, cum am mentionat anterior, informatiile despre Ethereum nu sunt atat de “disponibile”. 

Nu ezita sa contactezi Brokerii sau Platformele cu care ai ales sa tranzactionezi sau de la care ai achizitionat criptomonede. 

Alte Criptomonede

Bitcoin

Afla cum poti cumpara Bitcoin (BTC) in Romania.

Cumpara @

Etherum

Afla cum poti cumpara Etherum (ETH) in Romania.

Cumpara @

Ripple

Afla cum poti cumpara Ripple (XRP) in Romania.

Cumpara @

Monero

Afla cum poti cumpara Monero (XMR) in Romania.

Cumpara @

Litecoin

Afla cum poti cumpara Litecoin (LTC) in Romania.

Cumpara @

Bitcoin

Afla cum poti cumpara Bitcoin (BTC) in Romania.

Cumpara @

Disclaimer 

Precizări de ordin legal! 

Acest website este independent față de brokerii pentru Forex/Opțiuni Binare prezentați. Înainte de a face tranzacții cu oricare broker, potențialii clienții trebuie să se asigure că înțeleg riscurile și să verifice dacă brokerul este autorizat. Acest website nu furnizează servicii de investiții și nici recomandări personale clienților care fac tranzacții cu Forex/Opțiuni Binare. Informațiile aflate pe Mrfinance.ro nu trebuie tratate ca recomandări de a face tranzacții cu Forex/Opțiuni Binare  și nu constituie sfaturi despre investiții. 

Mrfinance.ro nu este autorizat și nici licențiat să acorde sfaturi despre investiții sau alte chestiuni asemănătoare. Potențialul client nu este sfătuit să se angajeze la nicio investiție, directă sau indirectă, în instrumentele financiare, dacă nu cunoaște și nu înțelege pe deplin riscurile pe care le implică instrumentele financiare promovate pe acest website.

În cazul în care potențialul client nu înțelege riscurile pe care le implică instrumentele financiare, acesta este sfătuit să ceară sfaturi sau consultanță unui consultant independent.

În cazul în care sfaturile și recomandările unui consultant independent nu au fost clar ințelese, iar potențialul client nu a înțeles riscurile pe care le implică tranzacțiile realizate cu oricare instrument financiar, acesta este sfătuit să nu facă niciun fel de tranzacții.

Sfătuim potențialii clienții lipsiți de cunoștințe suficiente să solicite sfaturi individuale unor surse autorizate. În conformitate cu îndrumările CFC (Comisia Federală pentru Comerț), Mrfinance.ro are legături financiare cu unele produse și servicii menționate pe acest site, iar Mrfinance.ro poate primi compensații atunci când clienții fac click pe aceste link-uri cuprinse pe site și, în cele din urmă, se înregistrează. 

Tranzacțiile Forex/ cu Opțiuni Binare aduc cu sine riscuri semnificative, existând șansa ca unii potențiali clienți să piardă toți banii pe care îi investesc. 

Pentru mai multe informații, vă rugăm sa consultati disclaimer-ul de publicitate.

Disclaimer: Mrfinance se straduieste pe deplin sa mentina acuratetea si actualitatea informatiilor sale. Aceasta informatie poate fi diferita fata de ceea ce puteti intalni la o institutie financiara, furnizor de servicii sau site-ul produsului/serviciului respectiv. Toate produsele si serviciile financiare sunt prezentate fara garantie. Atunci cand evaluati ofertele, va rugam sa consultati Termenii si conditiile institutilor financiare. Daca ati gasit diferente intre informatiile de pe site-ul nostru si cele oferite de institutiile financiare, va rugam sa ne contactati la [email protected]. Pentru sugestii si reclamatii puteti suna la telefonul consumatorului 0219551, pentru mai multe informatii intrati pe site-ul ANPC

In plus, acest site poate fi compensat prin terti agenti de publicitate. Totodata, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, continutul blog-ului si recenziile editoriale se bazeaza pe o analiza obiectiva. Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati disclaimer-ul de publicitate.