Disclaimer publicitate

Ce sunt criptomonedele si cum poti castiga bani din ele

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 31/05/2022
Timp de citire: 9 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Daca ai fi trait intr-o pestera in ultimii ani si ai fi aparut astazi... probabil multe lucruri ti s-ar fi parut uluitoare. Iar povestea criptomonedelor nu ar fi facut exceptie. Chiar si cei care au trait in deplina stralucire a luminii orbitoare pe care criptomonedele au aruncat-o, mai sunt inca luati prin surprindere de aceasta lume noua.

Noua si nu prea.

Criptomonedele exista deja pe piata de 12 ani. Dar ce le face atat de captivante, ca intr-o reiterare a goanei dupa aur, varianta moderna?

Impreuna cu XTB Romania am incercat sa raspundem la aceasta intrebare, sa explicam fenomenul monedelor virtuale si sa descriem pe scurt modalitatile prin care poti sa investesti in criptomonede.

Ce sunt monedele virtuale?

Criptomonedele (sau, simplu spus, ”cripto”) sunt monede virtuale create din linii de cod, care sunt generate prin metode criptografice.

Intrucat functioneaza digital, criptmonedele nu sunt un bun tangibil; toate platile care implica monede virtuale se fac electronic, fie sub forma de investitii sau plati online.

Sunt mai multe tipuri de criptomonede disponibile pe piata. Bitcoin este, desigur, cea mai cunoscuta, dar exista si altele precum LitecoinRippleMoneroEther, Stellar. Cele mai multe companii financiare si big tech isi revendica partea lor din universul cripto. Pana si Facebook a creat propria criptomoneda, numita Libra

E simplu sa ne dam seama pana in acest punct ca monedele virtuale sunt mult diferite de banii fiat. Desi le folosim tot pentru schimbul de bunuri si servicii, criptomonedele functioneaza pe baza unor reguli speciale.

Tehnologia blockchain, baza criptomonedelor

Criptomonedele au la baza tehnologia blockchain. In traducere ad literam, blockchain este un lant de blocuri, dar nu in sensul traditional al acestor cuvinte. 

Blockchain-ul este o baza de date in care sunt stocate informatiile digitale despre tranzactii si participantii la aceste tranzactii.

Toti participantii pot tine evidenta in mod transparent a tranzactiilor cu monede digitale, fara sa fie nevoie de un registru centralizat (o banca, spre exemplu).

Putem spune, astfel, ca blockchain-ul functioneaza ca un registru deschis, care poate fi accesat de orice utilizator de pe glob, atat timp cat are acces la un computer si conexiune la internet.

Ce face tehnologia blockchain atat de speciala?

Utilizarea blockchain-ului nu se limiteaza la o singura industrie, desi tehnologia a devenit un subiect de dezbatere in contextual cripto-popularitatii. Unul dintre cele mai importante aspecte legate de blockchain este ca permite tranzactii globale mai rapide si mai sigure.

Criptomonedele functioneaza, asadar, in mod autonom, independent de sistemele bancare si guvernamentale traditionale. Nicio banca sau guvern nu controleaza cum sunt produse, care este valoarea lor sau cum se realizeaza schimbul.

Este un lucru bun sau un lucru rau? Depinde. Unii sustinatori ai criptomonedelor apreciaza faptul ca monedele virtuale elimina bancile centrale, intrucat, in timp, acestea tind sa reduca valoarea banilor prin inflatie. Valoarea criptomonedelor este determinata de cat sunt dispusi oamenii sa plateasca pentru ele.

O caracteristica pe care cele mai multe monede virtuale o au in comun este aceea ca doar un numar limitat de unitati de criptomoneda sunt puse in circulatie.

Bitcoin a fost programat sa existe doar intr-o cantitate de 21 milioane de unitati. Limitatea ofertei de Bitcoin da valoare criptomonedei. Fiind o cantitate finita, ea transfera valoare digitala fara sa poata fi copiata.

Discutia poate deveni oricand mai tehnica de atat. Criptomonedele sunt stocate in portofele digitale, care functioneaza ca un program software. Acesta nu reprezinta un portofel fizic, ci mai degraba un “cont”, cu numar secret pentru fiecare individ detinator. Portofelul digital va stoca investitia ta sub forma de cripo in siguranta.

Insa pana ajungi in acest punct, cum poti sa cumperi criptomonede?

Tranzactionarea prin intermediul exchange-urilor

Probabil este cel mai simplu mod prin care poti cumpara cripto. Un exchange functioneaza ca un intermediar, la care apelezi intr-un mod asemanator in care procedezi cand vrei sa schimbi euro, dolari, sau alte valute prin banca sau casa de schimb valutar. 

Sunt sute de exchange-uri disponibile pe piata, iar alegerea celui potrivit poate fi putin coplesitoare, mai ales pentru un incepator. Tocmai din acest motiv, este important sa determini care sunt nevoile tale si sa iei in calcul cele mai avantajoase optiuni.

Mr.Finance iti ofera sprijinul necesar din acest punct de vedere, prin recenzii obiective ale exchange-urilor de criptomonede de pe piata.

Cum functioneaza un exchange de cripto?

Un exchange iti permite sa cumperi, sa vinzi sau sa tranzactionezi criptomonede prin acces direct la piata.

Ca sa tranzactionezi criptomonede pe aceste platforme, trebuie, intai de toate, sa iti faci cont, sa il securizezi si sa parcurgi etapele obligatorii de verificare a identitatii (proceduri care asigura functionarea in deplina legalitate a exchange-ului).

Odata creat contul, urmeaza sa il alimentezi cu fonduri. Majoritatea exchange-urilor accepta platile cu cardul sau transfer bancar. Foarte important este sa verifici lista comisioanelor.

Odata transferati banii in cont, poti sa cumperi bitcoin sau orice alte criptomonede iti pune la dispozitie exchange-ul. Bineinteles, si in aceasta faza trebuie sa acorzi atentie comisioanelor.

Multe exchange-uri obtin castiguri din spread-uri (diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare al criptomonedei) si/sau un anumit procent din costul total aferent executarii tranzactiei.

Trabuie sa iei in calcul si timpul de procesare al tranzactiilor. Acestea nu sunt realizate instant, ci dureaza in medie o ora pana cand sunt finalizate.

Odata confirmata tranzactia, unitatile de criptomonede pe care le-ai achizitionat vor fi depozitate in portofelul generat automat pe platforma, de unde poti sa le muti apoi in portofelul tau digital.

Investitii prin CFD-uri cu activ suport pe monede virtuale

Un mod prin care poti obtine expunere pe piata criptomonedelor este prin tranzactionarea instrumentelor derivate de tipul CFD-urilor cu suport pe monede virtuale.

CFD-urile (contracte pentru diferenta) sunt, practic, produse derivate care ii permit investitorului sa speculeze in ambele directii miscarile in timp real ale pietei, fara sa faca o investitie semnificativa ori sa cumpere efectiv unitati de monede.

Contractele pentru diferenta ii ofera, astfel, investitorului toate beneficiile, dar si riscurile de a avea un activ, fara ca, de fapt, sa detina unul.

Cu ajutorul CFD-urilor poti face lucruri pe care nu le poti face in piata Spot – prin CFD-uri poti valorifica un trend in scadere prin Shortselling – poti vinde in lipsa si rascumpara ulterior la un pret mai bun.

Tot CFD-urile te ajuta sa aplici diverse mecanisme de risk management cum ar fi hedging-ul care iti protejeaza pozitiile deja existente impotriva fluctuatiilor preturilor prin deschiderea unei pozitii opuse, putand sa iti ”ingheti” practic rezultatul tranzactiei pana trece perioada critica de fluctuarii.

Atunci cand cumperi sau vinzi CFD-uri, nu devii proprietar al monedelor virtuale, ci doar speculezi miscarea pretului pe piata al acestora. Este o modalitate de tranzactionare atractiva, in special pentru cei familiarizati cu pietele financiare.

Exemplu

Daca, sa zicem, vrei sa tranzactionezi CFD pe Bitcoin, vei miza pe cresterea sau pe scaderea valorii criptomonedei. Chiar daca nu detii propriu zis unitati de Bitcoin in acest caz, obtii profit pe baza predictiilor pe care le faci in legatura cu evolutia valorii monedei. Astfel, atunci cand pretul Bitcoin se misca in directia pe care ai mizat, obtii profit. Daca, in schimb, pretul se misca in directia opusa celei pe care ai mizat, pierzi.

Profit atat din cresterea, cat si din scaderea de pret. Efectul de levier.

Atunci cand tranzactionezi CFD-uri, poti obtine profit atat din cresterea, cat si din scaderea de pret.

Astfel, daca estimezi o crestere a pretului, poti deschide o pozitie long (cumparare). Daca insa estimezi ca pretul va scadea, poti deschide o pozitie short (vanzare in lipsa) chiar daca nu a existat o cumparare prealabila si nu detii activul suport in portofoliu.

Valoarea castigurilor tale depinde de volumul tranzactiei si amplitudinea pozitiei.

Efectul de levier

Unul dintre conceptele cheie pe care este important sa le intelegi inainte sa tranzactionezi CFD-uri cu active suport pe monede virtuale este efectul de levier. Utilizarea efectului de levier iti permite sa controlezi pozitii mai mari decat sumele investite efectiv, cu un depozit initial relativ redus.

Exemplu

Ca sa cumperi un Bitcoin ar trebui sa platesti in jur de 40.000 de dolari. CFD-urile cu suport activ pe Bitcoin au un levier de 2:1 (adica 50%), deci va fi necesar sa ai în contul de investitii un depozit de doar 20.000 de dolari (deci doar 50%) pentru a obtine expunere dubla de 40.000 de dolari.

Este important de retinut ca efectul de levier poate amplifica atat pierderile, cat si castigurile

Posibilitatea de a obtine profit atat din cresterea, cat si din scaderea pretului, precum si aceea de a controla cu ajutorul efectului de levier pozitii mai mari decat sumele investite efectiv, fac din CFD unul dintre cele mai flexibile si mai populare instrumente din piata de capital.

Mecanismul de Short Selling

Realitatea este ca investitiile in monede virtuale (criptomonede) vin la pachet cu multa volatilitate si sunt riscante.

Cand pretul unei criptomonede creste, toata lumea cumpara, insa atunci cand pretul scade, ce faci ?

Nu poti sa cumperi pe scadere pentru ca ai inregistra pierdere, iar daca aveai deja instrumente cumparate, pur si simplu te uiti neputiincios cum scade valoarea portofoliului.

Nu este nevoie sa fie intotdeauna asa, astfel incat ai posibilitatea sa obtii profit si pe trenduri in scadere, cu ajutorul CFD-urilor.

De ce ? Pentru ca CFD-urile au o caracteristica aparte, si anume permit Short Selling, adica vanzare in lipsa.

Practic, poti activa un ordin de vanzare pe un anumit instrument (ex. Bitcoin), fara sa il fi cumparat inainte, iar daca pretul acestuia scade, il poti rascumpara ulterior la un pret mai mic, marcand profit.

De ce iti sunt necesare aceste informatii?

Avand la dispozitie astfel de instrumente care permit realizarea unei vanzari in lipsa, practic vei putea apela oricand la o strategie de protejare a portofoliului tau de investitii impotriva fluctuatiilor nedorite, numita Hedging (sau cum sa ”ingheti” tranzactiile deja existente pentru a le proteja impotriva fluctuatilor nedorite ale pietei).

Exemplu

Sa presupunem ca detii in portofoliu Bitcoin, al carui pret este in scadere si doresti sa te protejezi pana trece trendul descendent.

Atunci, poti apela la mecanismul de Short Selling si poti vinde in lipsa, prin intermediul unui CFD, o cantitate egala cu cea detinuta. Astfel, ajungi sa detii simultan si cu expuneri egale atat o pozitie de cumparare, cat si o pozitie de vanzare pentru aceeasi actiune, inghetand rezultatul acesteia.

Indiferent in ce directie se va misca pretul, cat pierzi pe una castigi pe cealalta si invers. Deci, practic, fluctuatiile pietei nu mai afecteaza rezultatul portofoliului pe perioada in care cele doua pozitii opuse sunt deschise simultan.

Citeste articolul despre Short Selling si Hedging si afla mai multe detalii.

Tranzactionarea CFD-urilor cu XTB Romania

Ca sa tranzactionezi CFD-uri cu suport pe criptomonede ai nevoie de un broker de incredere, reglementat si cu vechime in pietele financiare.

XTB Romania este unul dintre cei mai mari brokeri de FX si CFD listati la bursa din lume, ce ofera traderilor de retail acces instant la sute de piete globale, inclusiv la 25 de CFD-uri cu activ suport pe criptomonede.

Un cont deschis la XTB iti permite sa tranzactionezi CFD-uri care au la baza Bitcoin, dar si alte criptomonede si vine cu multiple avantaje:

  • Poti activa atat pozitii de cumparare, cat si de vanzare in lipsa;
  • Nu ai nevoie de un portofel virtual;
  • Tranzactii cu levier de pana la 5:1 (valabil pentru diferite instrumente din oferta XTB);
  • Spread-uri atractive;
  • Tranzactionarea CFD-urilor se face prin platforma xStation, una dintre cele mai intuitive si robuste platforme de trading din piata.

XTB iti ofera acces la o gama de peste 4400 de instrumente financiare, avand astfel la dispozitie multiple optiuni de tranzactionare ce iti vor permite o diversificare riguroasa a portofoliului de investitii, resurse educationale si de analiza a evolutiei burselor si o platforma cu instrumente tehnice menite sa te ajute in activitatea de tranzactionare.

Brokerul este reglementat, listat la Bursa de Valori din Varsovia, ceea ce creste gradul sau de transparenta, pune accent pe siguranta si este o optiune potrivita atat pentru investitorii aflati la inceput de drum, cat si pentru cei mai experimentati.

Ca sa investesti in instrumente CFD nu ai nevoie de un portofoliu de criptomonede sau de conturi separate. Totul se poate face dintr-un cont deschis la o casa de brokeraj. In cazul XTB Romania, este vorba despre o institutie financiara supravegheata de Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania (ASF), Polonia (KNF), sau Marea Britanie (FCA).

Banii tai sunt pastrati in siguranta, in conturi segregate deschise la mai multe banci europene. Mai mult, o data pe an primesti documentele necesare completarii declaratiei fiscale, astfel incat nu trebuie sa iti faci griji cu privire la modalitatea de plata a taxelor pe profit obtinut din cumpararea si/sau vanzarea monedelor virtuale.

Ce trebuie sa stii inainte sa investesti in criptomonede

  • Criptomonedele sunt volatile. Valoarea acestora este data de cerere si oferta. Orice investitie implica un grad de risc, iar criptomonedele nu fac exceptie.
  • Criptomonedele nu sunt un produs finit. Desi exercita o mare putere de atractie, inca sunt multe necunoscute legate de criptomonede. In plus, un procent mic de oameni se documenteaza temeinic inainte sa investeasca. Lipsa de informatii te expune situatiilor neprevazute si te face vulnerabil. Informeaza-te inainte sa investesti!
  • Piata criptomonedelor este impredictibila. Este greu, daca nu imposibil, sa preconizezi schimbarile, sau sa faci un plan de investitii pe termen lung sau sa calculezi rata de recuperare a investitiei bazat pe evolutia criptomonedelor.

Despre XTB

XTB a fost fondat in 2002 si este unul dintre cei mai mari brokeri de Forex si CFD listati la bursa, cu peste 15 ani de experienta in pietele financiare si mai mult de 300.000 de clienti in intreaga lume.

Traderii pot alege intre actiuni si ETF-uri cu detinere (clasice/spot) sau CFD-uri cu suport pe Forex, indici bursieri, marfuri, actiuni, ETF-uri, criptomonede.

Brokerul este cunoscut pentru transparenta si viteza de executie, ceea ce i-a adus cateva premii printre care "Cel mai bun broker din Europa" din partea Money Markets Journal in 2005 si "Cea mai buna platforma de trading a anului" de catre Online Personal Wealth Awards in 2016.

XTB, unul dintre cei mai mari brokeri de FX & CFD, cotati la bursa, din lume, si-a unit fortele cu José Mourinho, unul dintre cei mai de renume manageri de fotbal din toate timpurile.

Antrenorul portughez este in prezent ambasadorul de brand al XTB.

Articol scris de:
Expert editorial
Bianca este pasionata de cercetare, de culegerea si prelucrarea informatiilor. Lucreaza cu interes la studii de caz, dar ii poti regasi amprenta editoriala si in articolele despre produse bancare, investitii si servicii de transfer de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

14/06/2024
Dobanda compusa

Dobanda compusa este cel mai eficient instrument care va face ca timpul sa fie aliatul tau numarul 1. Principiul de functionare este unul cat se poate de simplu si intuitiv, insa rezultatele pe care poate sa le genereze pe termen lung - sunt impresionante. Asadar, ce este dobanda compusa? Dobanda compusa este un concept care, […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
05/06/2024
De ce NU vei pierde bani pe bursa?

Se spune ca bursa este locul unde se intalnesc cei cu bani si cei cu experienta. Acuma. Ce este bursa ca mecanism si cum functioneaza e dincolo de scopul acestui articol, gasesti deja aceste infomratii aici si aici. In schimb, ce e mult mai important e cum te raportezi tu la acest instrument si de […]

Citeste mai mult
01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
1 2 3 9
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram