Disclaimer publicitate

Indicele BET

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 17/06/2024
Timp de citire: 3 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB. 

Principalul criteriu de selectie a companiilor a fost lichiditatea, insa in din 2015 s-au adaugat ca si criterii transparenta si calitatea raportarii si comunicarii companiilor cu investitorii.

Indicele BET are in componenta sa 20 de companii din diferite domenii de activitate: financiar, energetic, comunicatii etc, acesta este si motivul pentru care evolutia indicelui BET reflecta evolutia pietei de capital romanesti.

Inainte de a analiza care sunt companiile care fac parte din indicele BET, care a fost evolutia acestuia si cum poti investi in 20 de companii simultan, sa definim ce este un indice.

Ce este un indice

Un indice reprezinta evolutia unui cos de actiuni de la companiile care au fost selectate pentru crearea indicelui respectiv. Ca si criterii de selectie a companiilor pentru crearea unui indice pot fi: dimensiunea companiei, lichiditatea, un domeniu de activitate etc. De exemplu indicele S&P500 are in componenta sa cele mai mari 500 de companii americane, din toate domeniile de activitate. 

Indicii au fost creati pentru ca investitorii sa poata analiza starea pietei si sa investeasca mult mai simplu si rapid in zeci, sute sau chiar mii de companii, deoarece urmarirea evolutiei tuturor companiilor de interes poate fi destul de complicata.

Componenta indicelui BET

Indicele BET urmareste evolutia a 20 de companii din Romania. Prezenta, dar si ponderea unei companii in indice se revizuieste trimestrial, in martie, iunie, septembrie si decembrie.

La momentul redactarii articolului, in componenta indicelui BET erau urmatoarele companii, enumerate dupa pondere:

SimbolNumePondere (%)
TLVBANCA TRANSILVANIA S.A.21,69
SNPOMV PETROM S.A.18,12
H2OS.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A.16,47
SNGS.N.G.N. ROMGAZ S.A.9,02
BRDBRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.7,38
SNNS.N. NUCLEARELECTRICA S.A.3,70
DIGIDigi Communications N.V.3,53
ELSOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.3,31
TGNS.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.2,92
MMedLife S.A.2,61
FPFONDUL PROPRIETATEA2,09
ONEONE UNITED PROPERTIES1,82
TTSTTS (TRANSPORT TRADE SERVICES)1,45
TELC.N.T.E.E. TRANSELECTRICA1,44
TRPTERAPLAST SA0,97
AQAQUILA PART PROD COM0,94
SFGSphera Franchise Group0,76
BVBBURSA DE VALORI BUCURESTI SA0,69
WINEPURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED0,67
COTECONPET SA0,42
Componenta Indicelui BET

Indicele BET. Grafic 

Indicele BET a avut o evolutie spectaculoasa in ultimii 10 ani. Poti sa vezi graficul mai jos.

Din 2014 pana in momentul de fata, cresterea totala a fost de 231%! Este un randament net superior fata de alte forme de investitii: depozite bancare, obligatiuni, imobiliare etc.

O crestere de 231% in 10 ani inseamna un randament mediu anul compus de 12,71%!

indicele bet
Indicele BET 2

Cum investesti in indicele BET

In indicele BET poti investi fie printr-un ETF, printr-un fond de investitii sau replicand de unul singur componenta indicelui. 

Astfel, investitiile in indici bursieri pot fi facute in mai multe moduri:

  1. Replici manual un indice: cumperi actiunile din componenta indicelui si odata la ceva timp reechilibrezi portofoliului ca fiecare companie sa respecte ponderea conform indicelui. Aceasta varianta poate necesita mai multa implicarea ca si timp, dar si costuri mai mari: tranzactionare, impozite pe actiunile vandute cu profit etc.
  2. Prin ETF-uri. In indicele BET poti investi prin ETF BET Patria Tradeville. ETF BET Patria Tradeville ofera investitorilor expunere pe bursa romaneasca prin replicarea cat mai precisa a performantei indicelui BET. Fondul investeste doar in actiuni din componenta indicelui BET si depozite bancare in vederea minimizarii erorii de replicare. In acest ETF poti investi prin brokerul Tradeville.
  3. Prin fonduri de investitii. Pe piata din Romania exista fonduri de investitii care replica performanta indicelui BET, dar pot sa diversifice portofoliul de investitii si cu alte instrumente financiare. Completeaza formularul de contact daca vrei sa discutam despre asta.

Merita sa investesti in indicele BET

Piata din Romania inca este una emergenta, acest lucru inseamna ca potentialul de crestere in urmatorii ani este enorm. Investitia pe piata de capital, in ETF-uri care urmaresc evolutia unui indice, ETF ca BET Patria Tradeville fa functiona pe baza de dobanda capitalizata, lucru care iti va multiplica banii pe termen lung. Un randament mediu compus de 12,7% pe an este mult peste orice forma populara de investitii: depozite bancare, obligatiuni, imobiliare. Evident, acest articol nu reprezinta un sfat financiar, fa-ti singur studiul si ia decizia potrivita situatiei tale financiare.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

28/06/2024
IRCC în scădere cu 0,04% în iulie 2024. Care sunt prognozele privind piața imobiliară?

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 3 al anului 2024 va fi 5.86%, față de 5.90%, cât era în trimestrul 2 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Este al 3-lea trimestru consecutiv în care IRCC-ul este în scădere. Acest lucru se întâmplă pe fundalul unor […]

Citeste mai mult
24/06/2024
Salariul mediu în aprilie 2024

Conform ultimului comunicat privind castigul mediu salarial publicat de către INS, salariul mediu net în România a depășit de ceva timp pragul de 1000 de euro, în luna aprilie 2024 acesta fiind 5217, cu 14,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și cu 0,6% mai mult decât în luna martie. Luând în […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Dobanda compusa

Dobanda compusa este cel mai eficient instrument care va face ca timpul sa fie aliatul tau numarul 1. Principiul de functionare este unul cat se poate de simplu si intuitiv, insa rezultatele pe care poate sa le genereze pe termen lung - sunt impresionante. Asadar, ce este dobanda compusa? Dobanda compusa este un concept care, […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
05/06/2024
De ce NU vei pierde bani pe bursa?

Se spune ca bursa este locul unde se intalnesc cei cu bani si cei cu experienta. Acuma. Ce este bursa ca mecanism si cum functioneaza e dincolo de scopul acestui articol, gasesti deja aceste infomratii aici si aici. In schimb, ce e mult mai important e cum te raportezi tu la acest instrument si de […]

Citeste mai mult
01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
1 2 3 9
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram