Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Credit Ipotecar

Creditul Ipotecar este un produs bancar accesat cu scopul cumpararii, construirii sau modernizarii unei locuinte.

Procesul de aplicare este simplificat prin completarea formularului din site;
Poti beneficia de o oferta personalizata, in functie de banca pe care ai ales-o;
Acum ai acces la informatii pentru a lua cea mai buna decizie;
Arata mai mult

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Credit Ipotecar

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 04/09/2022
Disclaimer publicitate

Introducere Credite Ipotecare

Creditul ipotecar este un instrument foarte intrebuintat de catre populatia din Romania pentru achizitionarea unei locuinte. Pentru foarte multi oameni, cumpararea unui apartament reprezinta una din cele mai importante si mari achizitii din timpul vietii. Pentru ca preturile pentru imobile sunt destul de mari, pentru a-și satisface nevoia de a avea propriul camin, oamenii apeleaza la credite ipotecare.

Inainte de a accesa un credit ipotecar este foarte important ca oamenii sa se informeze si sa inteleaga ce presupune un astfel de imprumut.

Mai jos vom explica ce este un credit ipotecar, care sunt pașii pentru a accesa un credit pentru locuinta, care sunt informatiile pe care ar trebui sa le solicitam de la banca inainte de a accesa un astfel de imprumut, unde sa gasesti cel mai avantajos credit si cum sa compari diferite oferte de credit ipotecar. 

Ce este un credit ipotecar?

Creditul ipotecar este un imprumut care se realizeaza cu scopul de cumpara o locuinta sau un teren. Acest imprumut are, in general, o durata de 30 de ani, dar poate fi luat si pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp.

Specific pentru creditul ipotecar este faptul ca acest imprumut se garanteaza cu locuinta sau terenul achizitionat. Daca debitorul (cel care a accesat creditul) se află in situatia in care nu mai poate plati ratele, creditorul (institutia care a oferit creditul) are dreptul de a vine aceasta proprietate cu scopul de a-si recupera banii.

Un alt lucru specific pentru creditul ipotecar este avansul pe care trebuie sa-l plateasca persoana care solicita imprumutul. 

Calculator credit ipotecar

Cum se calculeaza un credit ipotecar

Inainte de a accesa un credit ipotecar este foarte important sa fii atent la costurile pe care le implica un astfel de imprumut. Dobanda pe care urmeaza sa o platesti pentru un credit ipotecar nu este singurul cost. La aceasta dobanda se pot adauga si comisioane de administrare, taxa de acordare credit, taxa de analizare dosar etc.

Din acest motiv este important sa vedem care este DAE a creditului. DAE este o prescurtare de la Dobanda Anuala Efectiva si este un indice prin intermediul caruia toate costurile aferente imprumutului sunt transformate in procente si anualizate.

Scopul pentru care a fost creat DAE este pentru a facilita compararea ofertelor de credit intr-un mod mai simplu si la indemana oricui.

Formula de calcul a ratei unui credit, mai ales pe termen lung, este una complexa, din acest motiv in ajutor vin calculatoarele de credit

Simulator credit ipotecar


In continuare vom simula un exemplu de credit ipotecar de la banca ING.


Vom simula achizitia unei locuinte in valoare de 80.000 euro prin credit ipotecar de la ING. Banca solicita un avans de minim 15%, echivalentul a 60000 lei. Valoarea creditului va fi de 340.000 lei, pentru o perioada de 30 de ani. Se poate opta pentru un imprumut cu dobanda variabila sau cu dobanda fixa pentru primii 7 ani de credit si ulterior variabila.


In primul caz este propusa o dobanda de 3,46% pe an cu o rata lunara de 1511 lei. Aceasta rata poate fluctua in dependenta de evolutia indicelui IRCC. Dobanda anuala efectiva pentru aceasta optiune este de 4,32% pe an. Valoarea totala de rambursat este de 585.060 lei.Calculul este estimativ si poate fi diferit in dependenta de variatia dobanzii.


In al doilea caz este propusa o dobanda fixa de 4,39% pe an in primii 7 ani de credit, ulterior variabila. Rata lunara ar fi de 1692 lei. Dobanda anuala efectiva pentru aceasta optiune este de 5,31% pe an.

Valoarea totala de rambursat este de 624.199 lei. Desi pare a fi mai mult decat in primul caz, este de remarcat faptul ca dobanda fixa te poate proteja in primii 7 ani de o crestere mare a indicelui IRCC.

Conditii pentru accesarea unui credit ipotecar

Pentru a putea accesa un credit ipotecar este nevoie ca persoana sa intruneasca anumite conditii:

 • varsta minima de 18 ani si maxima de 70 de ani la finalizarea creditului
 • contract de munca pe perioada nedeterminata si un venit care sa iti acopere de minim 2,5 ori rata pe care urmeaza sa o platesti
 • vechime de minim 6 luni la actualul loc de munca
 • sa ai un scor de credit bun
 • sa ai un avans de minim 5% (pentru credite prin Programul Noua Casa si cu valoarea locuintei de maxim 70.000 euro) sau 15% (pentru un credit ipotecar obișnuit sau credit prin programul Noua casa si cu valoarea locuintei intre 70.001 si 140.000 de euro)

Acte necesare pentru accesarea unui credit ipotecar

Actele de care ai nevoie pentru accesarea unui credit ipotecar sunt: 

 • actul de identitate
 • acord ANAF pentru verificarea veniturilor (se poate semna la sediul bancii)
 • cerere de credit (se solicita de la banca)
 • acord de consultare a bazei de date s CRB (Centrala Riscurilor de Creditare)
 • documentele imobilului pe care doresti sa il cumperi (cadastru, extras din cartea funciara, intabulare, act de proprietate)
 • actul de identitate al proprietarului imobilului ce urmeaza a fi cumparat
 • pre-contract de vanzare-cumparare
 • alte documente pe care ti le va solicita banca

Avans credit ipotecar

Pentru a putea accesa un credit ipotecar este nevoie sa ai un avans care reprezinta un procent din valoarea locuintei. Pentru locuinte cumparate prin programul Noua Casa si cu o valoare de pana la 70.000 euro avansul minim solicitat de banca este de 5%.

Pentru celelalte cazuri de credite in lei, avansul minim solicitat este de 15%.

Pentru creditele in euro avansul minim necesar este de 25%, iar pentru credite in celelalte valute este de 50%.

Dobanda unui credit ipotecar

Dobanda unui credit ipotecar este formata din marja fixa a bancii care va ramane aceeasi pe toata perioada creditului, si o parte variabila - indicele IRCC. Marja pe care o pot practica bancile este strict reglementata de catre BNR, astfel bancile pot avea o marja fixa de maxim 4%.

Unica variabila pe perioada creditului este indecele IRCC care se poate modifica trimestrial. Atunci cand alegi sa iei un credit ipotecar este indicat sa studiezi piata si sa vezi la ce nivel se afla acest indice.

Daca valoarea IRCC este mica, ai putea sa optezi pentru un credit cu dobanda fixa in primii ani. Daca IRCC se afla la un maxim istoric, ar fi bine sa te orientezi catre o dobanda variabila, ca sa eviti situatia in care indicele IRCC scade, dar tu esti obligat sa platesti o rata mare. 

Credit ipotecar cu dobanda fixa

In momentul in care optezi pentru un credit ipotecar, banca iti ofera două optiuni:  fie optezi pentru un credit cu dobanda variabila,  fie optezi pentru un credit cu dobanda fixa in primii ani. 

Banca nu poate să isi asume riscul de a oferi un credit cu dobanda fixa pentru foarte multi ani,  pentru ca exista posibilitatea ca dobanzile de pe piata sa fluctueze,  si atunci banca va inregistra pierderi.

Exista, insa, posibilitatea de a lua un credit cu dobanda fixa in primii cinci, sapte,  opt ani sau chiar pe toata perioada creditarii, insa, in acest caz, banca va percepe o dobanda mult mai mare decat media pietii, acest lucru variaza de la o institutie la alta. Dar si aici trebuie sa fii foarte atent, sa te informezi cu privire la nivelul la care se afla indicele IRCC. 

De exemplu,  in anul 2021,  acest indice se afla la minimul sau,  si, atunci, era o optiune buna de a lua un credit ipotecar cu dobanda fixa în primii ani. In schimb,  avand in vedere inflatia care a venit in urma pandemiei,  Banca Nationala a Romaniei a crescut dobanda de referinta,  implicit,  acest lucru a dus la cresterea indicelui IRCC,  astfel,  creditele au devenit mai scumpe. In viitorul apropiat se preconizeaza o crestere si mai mare a acestui indice. 

Desi foarte multi oameni nu considera acest aspect foarte important,  optiunea pe care o alegem ar putea sa faca o mare diferenta la final.

Cel mai bun credit ipotecar

Am facut mai jos o analiza a celor mai importante banci din Romania si a ofertelor lor de credit ipotecar. Atunci cand vorbim despre un credit ipotecar trebuie luate in calcul toate costurile pe termen lung, și anume: dobanda, comisioanele si alte costuri suplimentare (asigurarea de viata, asigurarea de somaj, asigurarea pentru locuinta etc).

 • Am analizat mai sus oferta de credit oferita de banca ING.
 • Vom analiza un exemplu de achizitie a unei locuinte in valoare de 80.000 euro prin credit ipotecar.
 • Cumparatorul are un avans de 15%, respectiv diferenta de 68.000 euro, echivalentul a 340.000 lei va fi luata prin credit ipotecar.

Credit Ipotecar 1
BRD Credit Ipotecar

Creditul La Casa Mea este un credit de achizitie sau constructie a unui imobil.

 • Creditul La Casa Mea este un credit destinat achizitiei/constructiei unei locuinte.
 • Valută: RON
 • Perioada de creditare: maxim 360 luni
 • Tip dobanda – poti opta intre dobanda variabila pe toată perioada sau dobanda fixa in primii 8 sau 15 ani, urmata de dobanda variabila
 • Avans de 15%
 • Suma maximă este de 120.000 EUR, echivalent în lei
 • Poti opta pentru o perioada de gratie partiala, timp în care nu se achita capital, de pana la 12 luni in cazul creditelor de constructii
 • Aduci in garantie imobilul pe care doresti sa il achizitionezi sau sa il construiesti.
Credit Ipotecar 2

Pentru un credit de 340.000 lei, pentru o perioada de 360 de luni, cu o dobanda fixa in primii 8 ani si cu incasarea salariului la BRD, DAE va fi 4,34%. Rata lunara pe perioada dobanzii fixe (in primii ani) ar fi de 1774 lei. Total de rambursat ar fi 592.307 lei. 

Credit Ipotecar 3
Credit ipotecar BCR

 • Creditul Ipotecar BCR este un credit destinat achizitiei/constructiei unei locuinte.
 • Valută: RON
 • Perioada de creditare: maxim 360 luni
 • Tip dobanda – poti opta intre dobanda variabila pe toată perioada sau dobanda fixa in primii 5 sau 10 ani, urmata de dobanda variabila
 • Avans de 15%
 • Suma maximă este de 350.000 lei
 • Aduci in garantie imobilul pe care doresti sa il achizitionezi sau sa il construiesti.

Pentru un credit de 340.000 lei pentru o perioada de 30 de ani, cu dobanda fixa in primii 10 ani, ulterior variabila, cu incasarea salariului la BCR, rata lunara ar fi de 1969 de lei. Totalul rambursat ar fi de 635.778 lei

Credit Ipotecar 4

Credit Ipotecar 5
Banca Transilvania Credit ipotecar

 • Creditul Ipotecar de la Banca Transilvania este un credit destinat achizitiei/constructiei unei locuinte.
 • Valută: RON sau EURO
 • Perioada de creditare: maxim 360 luni
 • Tip dobanda – variabila
 • Avans de minim 15% pentru creditele in lei, și 35% pentru creditele in euro
 • Aduci in garantie imobilul pe care doresti sa il achizitionezi sau sa il construiesti.

Pentru un credit ipotecar de la Banca Transilvania in valoare de 340.000 lei, rata lunara ar fi de 1607 lei. Dobanda anuala efectiva ar fi de 4,05%. In cazul creditelor pentru locuinta de la BT exista doar optiunea de dobanda variabila pe toata perioada de creditare. Total de rambursat estimat ar fi de 583.162.

Credit Ipotecar 6

Credit Ipotecar 7
Credit Ipotecar Cec Bank

Creditul Ipotecar de la Cec Bank  este destinat pentru achizitia de locuinte. Durata maxima pentru care se poate accesa creditul este de 35 de ani, cu posibilitatea de a opta pentru o dobanda variabila pe toata durata creditului sau cu dobanda fixa in primii 5 ani, ulterior variabila. Suma maxima care poate fi imprumutata este de 2.800.000 lei.

In cazul accesarii unui credit in valoare de 340.000 lei pe o perioada de 30 de ani, cu o dobanda fixa in primii 5 ani si cu incasarea salariului la Cec Bank, rata lunara ar fi de 1722 lei. Totalul sumei rambursate ar fi de 567.854 lei.

Credit Ipotecar 8

Credit Ipotecar 9
Creditul Ipotecar de la Unicredit Bank

Creditul Ipotecar de la Unicredit Bank poate fi luat pentru achizitia unei locuinte. Varsta minima la care se poate accesa creditul este de 20 de ani. Suma maxima care poate fi luata este de 1.700.000 lei. Avansul minim cu care poate veni persoana este de 15% din valoarea locuintei. Mai jos este atasata o simulare a unui credit de 340.000 de lei cu o dobanda fixa in primii 5 ani si ulterior, variabila. 

Credit Ipotecar 10

In cazul acestui credit rata ar fi de 2189 lei in primii 5 ani, ulterior a fi de 1758 de lei (in perioada cu dobanda variabila). Valoarea totala care ar fi rambursata ar fi de 649.833 lei.

Credit Ipotecar 11
Credit ipotecar Alpha Bank 

 Informatii generale pentru creditul imobiliar de la Alpha Bank: 

 • valoarea creditului ipotecar: intre 5.000 euro – 200.000 euro sau contravaloarea in lei;
 • perioada de creditare: intre 5 ani – 35 ani;
 • valoare finantata: 
  • pana la max. 85% din valoarea de piata a imobilului adus in garantie pentru creditele in lei;
  • pana la max. 75% din valoarea de piata a imobilului adus in garantie pentru creditele in euro;
 • avansul poate fi 0 (zero) daca se aduce in garantie un imobil suplimentar, iar valoarea maxima finantata nu depaseste 60% din valoarea de piata a imobilelor aduse in garantie;
 • garantii: 
  • ipoteca imobiliara asupra unui imobil;
  • ipoteca mobiliara asupra politei de asigurare a imobilului adus in garantie
  • ipoteca mobiliara asupra contului curent deschis in evidentele Alpha Bank Romania;
 • se pot accepta pana la 2 codebitori.
 • dobanda variabila sau fixa in primii 5 ani
Credit Ipotecar 12

In cazul unui credit de 340.000 lei pe o perioada de 30 de ani cu o dobanda fixa in primii 5 ani, rata lunara ar fi de 1825 de lei. Totalul de rambursat ar fi de 637.950 de lei,

Credit Ipotecar 13
OTP Bank credit ipotecar

Creditul ipotecar de la OTP Bank poate fi luat pentru o perioada de pana la 30 de ani, suma care poate fi imprumutata este intre 1000 si 200.000 euro. Avansul minim solicitat este de 15% din valoarea locuintei. Varsta minima la care se poate accesa creditul este de 24 de ani. Se poate opta pentru dobanda variabila sau dobanda fixa in primii 5 ani si ulterior variabila. 

Credit Ipotecar 14

Pentru un imprumut de 340.000 lei, pe o perioada de 360 de luni cu o dobanda fixa in primii 5 ani, rata lunara ar fi de 1699 lei. Suma total de rambursat ar fi 614.086 lei.

Cea mai buna banca pentru credit ipotecar

Conform simularilor facute mai sus, cea mai buna oferta de creditare ar fi de la Cec Bank, pentru ca suma de rambursat este cea mai mica si are optiunea de a alege o dobanda fixa in primii 5 ani, fapt ce ar putea asigura solicitantul creditului de o crestere mare a indicelui IRCC.

Totodata, trebuie mentionat faptul ca simularile facute mai sus nu reprezinta o oferta finala din partea bancilor, respectiv, acestea pot fi diferite in functie de gradul de indatorare pe care il are solicitantul, vechimea la locul de munca, varsta, daca este client fidel al bancii, daca isi face asigurari care sa reduca dobanda etc. 

Pasi care trebuie urmati pentru cumpararea unui apartament prin credit ipotecar

Aprobarea unui credit poate dura cateva luni. Accesarea creditului si cumpararea locuintei presupune, de regula, urmarea pasilor de mai jos:

 1. Preaprobarea creditului.
  Pentru preaprobarea creditului este nevoie doar de actul de identitate. Verificarea veniturilor se face prin intermediul ANAF. Preaprobarea poate dura cateva zile, dar acest lucru difera de la o banca la alta.
 2. Cautarea locuintei pe care doresti sa o achizitionezi
 3. Semnarea antecontractului. Dupa ce a fost preaprobat creditul si ai ales locuinta, urmeaza sa semnezi un antecontract de vanzare-cumparare cu vanzatorul in prezenta unui notar.
 4. Evaluarea apartamentului. Evaluatorul recomandat sau aprobat de catre banca va realiza un raport de evaluare pentru banca in decursul catorva zile.
 5. Aprobarea finala a creditului. Dupa evaluare si pe baza contractului de proprietate, banca va completa contractul de credit
 6. Semnarea contractului de vanzare-cumparare si de ipoteca.
 7. Intabularea. Fiind noul proprietar al apartamentului, va trebui sa il inscrii in Cartea Funciara
 8. Inscrierea apartamentului la Administratia Financiara

Procedura de vanzare a unui apartament prin credit ipotecar

Daca ai o proprietate pe care doresti sa o vinzi, iar cumparatorul vrea sa o achizitioneze prin intermediul unui credit ipotecar, exista cateva etape pe care va trebui sa le parcurgi:

 • Semnarea antecontractului care se face la notar. Pentru asta este nevoie de Carte funciara sau actul de dobandire, C.I vanzator si C.I cumparator si detaliile trazactiei: suma, moneda, detaliile despre avans. Antecontractul are ca scop incasarea unui avans pentru a securiza tranzactia pentru perioada in care banca va pregati dosarul de creditare pentru client.
 • Evaluarea proprietatii care este facuta de un evaluator agreat de catre banca.
 • Semnarea contractului de vanzare-cumparare.

Credit ipotecar fara avans


Desi bancile, in general, solicita avans pentru a putea achizitiona o locuinta prin credit, fiind indicat si recomandat ca avansul sa fie cat mai mare pentru ca diferenta luata prin credit sa fie cat mai mica, exista solutia de a lua un credit ipotecar si fara avans. Acest lucru poate fi facut direct de la dezvoltator sau de la unele banci care au oferta de credit fara avans.


Desi acest lucru poate fi avantajos pentru ca te scuteste de un timp de asteptare pentru a economisi avansul, pe de alta parte, poate reprezenta costuri si cheltuieli mai mari.


Pentru a putea optine un credit ipotecar fara avans de la bancile care acord acest tip de credit, solicitantul e nevoit sa vina ca si garantie cu un alt imobil care sa completeze lipsa avansului. Acest lucru presupune si riscuri, pentru ca in cazul de neplata a ratelor, solicitantul ar putea pierde si acest imobil.

Refinantare credit ipotecar


In cazul in care ai accesat un credit ipotecar, dobanzile de pe piata au scazut dar tu continui sa ai rata mare, refinantarea ar fi o solutie foarte buna. Refinantarea este accesarea in conditii mai avantajoase a unui alt credit cu care sa inchizi creditul vechi. Acest procedeu poate fi unul foarte bun pentru ca ar putea sa iti reduca foarte mult din cheltuielie privind creditele existente.

Poti contracta un astfel de credit la institutia al carei client esti deja sau poti sa il soliciti de la alte banci, daca ajungi la concluzia ca poti beneficia de conditii de creditare mai bune.


Varsta maxima credit ipotecar


La acest aspect exista diferite particularitati de la o banca la alta, dar, in general, bancile acorda credite ipotecare pana la indeplinirea varstei de 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Sunt institutii bancare care ofera credite pana la indeplinirea varstei maxime de 70 de ani, dar acest lucru presupune si incheierea obligatorie a unei asigurari de viata.

Cat dureaza aprobarea unui credit ipotecar?

Perioada de aprobare a creditului ipotecar variaza de la o banca la alta. Acest lucru poate fi influentat de urmatorii factori:

• Procedurile interne ale bancii – banca trebuie sa iti analizeze documentele depuse si sa aprobe la nivel de sucursala sau centralizat

• Valoarea creditului – banca trebuie sa analizeze daca te incadrezi pentru suma dorita, dar si dacă sunt alte aspecte ce au nevoie de aprobari suplimentare

• Documentele locuintei ipotecate – acesta trebuie sa contina cadastru si intabulare in Cartea Funciara

• Perioada de aglomerare a bancii – o perioada solicitanta pentru banca iti poate mari timpul de asteptare

• Disponibilitatea evaluatorului – un evaluator din partea bancii va inspecta locuinta ipotecata la fata locului pentru a-i stabili valoarea in functie de conditii pre-stabilite, folosite de catre toate bancile (zona, dotari, suprafata etc.)

Dupa cat timp poti vine un apartament prin credit ipotecar?

Un imobil ipotecat poate fi vandut de catre debitor daca acesta doreste sa-si schimbe locuinta ipotecata. Mai jos vom discuta care sunt solutiile:

 • contractul de tip punte - daca vrei sa te muti dintr-o locuinta pentru care ai deja un credit ipotecar si sa cumperi o proprietate intr-o alta locatie, banca iti poate oferi posibilitatea sa unesti, practic, doua credite ipotecare in unul singur; este situatia in care vrei sa te muti repede si nu ai timp sa vinzi mai intai casa anterioara; in acest caz, nu vei plati două rate separate, ci una singura, a carei valoare, insa, va fi mai mare decat cea pe care o aveai deja. 
 • transferul datoriei catre cumparator - o alta varianta pe care o ai la indemana atunci cand vrei sa vinzi o casa ipotecata este sa gasesti un cumparator dispus sa achizitioneze locuinta cu tot cu datoria ramasa catre creditor; in felul acesta, obligatia platii restului de credit ipotecar nu iti mai apartine, ci revine viitorului proprietar; o astfel de tranzactie are nevoie de acordul bancii
 • rambursarea anticipata a creditului - este cea mai intalnita metoda de a vinde o proprietate luata cu credit ipotecar; concret, gasesti un cumparator si faci rambursarea creditului cu o parte din pretul vanzarii.
 • anularea contractului de ipoteca - poti solicita anularea contractului de ipoteca, iar dupa ce ai vandut imobilul, sa platesti bancii datoria pe care o ai; daca nu reusesti sa vinzi locuinta la un pret care sa acopere datoria catre banca, platesti diferenta din resurse proprii

O locuinta achizitionata prin credit ipotecar obișnuit poate fi vanduta oricand, in schimb, o locuinta achizitionata prin programul Noua Casa nu poate fi vanduta in primii cinci ani de la achizitie.

Credit ipotecar vs Noua Casa

Diferentele dintre cele doua sunt urmatoarele:

 • Accesarea unui credit imobiliar vine cu optiunea de a alege intre dobanda variabila sau dobanda fixa. Creditele Noua Casa au doar dobanda variabila.
 • Avansul la un credit ipotecar este de minim 15% din valoarea locuintei pentru creditul in lei. Creditul Noua Casa poate fi accesat doar in lei, iar avansul minim este de 5% pentru locuintele mai ieftine de 70.000 de euro și 15% pentru cele mai noi de 5 ani, cu pretul intre 70.001 și 140.000 euro.
 • Suma maxima pe care o poti imprumuta accesand un credit ipotecar este de 1.000.000 euro, iar la Noua Casă suma maxima este de 140.000 euro.  

Nu exista un credit perfect, fiecare dintre ele vin cu avantaje si dezavantaje. Creditul ipotecar poate oferi o flexibilitate mai mare, pe cand Creditul Noua Casa poate avea avantajul unui avans mai mic daca valoarea locuintei este sub 70.000 euro.

Rambursarea anticipata

Rambursarea anticipata reprezinta achitarea in avans a unei sume de bani din soldul creditului, oricand inainte de scadenta finala a imprumutului. Acest tip de plata anticipata credit este atent reglementata atat de catre Guvernul Romaniei, printr-o serie de legi si ordonante de urgenta, precum si de catre Parlamentul European. Asadar, conditiile cu privire la termeni si comisioane nu sunt negociate de catre institutiile financiare, ci sunt standard pentru toti operatorii. Conform legii, beneficiarii unui credit vor putea sa faca plati anticipate oricand si de oricate ori vor dori ei, cu exceptia creditului Noua Casa care nu se poate plati anticipat in primii 5 ani.

Gradul de indatorare Credit Ipotecar

Gradul de indatorare este valoarea maxima a ratei bancare raportata la venitul net al solicitantului de credit.  Din 2018, conform regulamentului BNR, limita maxima a gradului de indatorare este de 40%. Totusi, un grad de indatorare de 40% este unul foarte mare. Asta inseamna ca apoape jumatate din salariu se duce catre plata de datorii. Orice soc care poate aparea (fie cu locul de munca, fie cu sanatatea) ar crea mari probleme din punct de vedere financiar. Un grad de indatorare acceptabil ar fi de 25%. 

Credit ipotecar: Intrebari Frecvente

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

Disclaimer
Educația financiară este despre capacitatea de a înțelege cum funcționează banii și arta investirii și gestionării acestora în scopuri financiare solide.
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram