Credite Auto

Găsiți cele mai bune oferte de credite auto adaptate pentru nevoile dvs.

Este inteligent sa comparati oferte de credite auto, gasiti imprumuturi auto cu cea mai mica rata a dobanzii, inainte de a cumpara urmatoarea masina. Acest lucru va pune intr-o pozitie mai puternica de negociere si va economiseste bani pe toata perioada imprumutului dvs.

Gasiti cea mai buna rata a dobanzii prin contactarea mai multor creditori auto. Aflati mai multe despre ceea ce trebuie sa stiti inainte de a accesa un credit auto.

Suma Max

66.000 RON

Aprobare:

15 min

Dobanda

Variabila

Perioada

60 de luni

Credite Auto

Cumpararea unui automobil este considerata a fi in zilele noastre o investitie de durata. Ne permite sa ne deplasam rapid dintr-un loc in altul si sa transportam anumite obiecte fara a depune eforturi.

Piata auto din Romania este in plina dezvoltare, dar preturile ridicate pot sa reprezinte un impediment in achizitie.

Institutiile financiare bancare au inteles nevoia cu care se confrunta consumatorii in astfel de situatii, motiv pentru care au creat special pentru ei anumite credite auto.

Ce este un credit auto?

Un credit auto este practic un imprumut oferit de catre institutiile financiare nebancare sau de catre banci cu scopul achizitionarii unui automobil.

Creditul se poate accesa in lei sau in valuta, in functie de conditiile impuse de banca sau de preferintele solicitantului imprumutului.

Printre cele mai cunoscute institutii care ofera credite cu acest scop sunt: ING, BRD, BCR, CEC, Alpha Bank, Raiffeisen si nu numai.

Premergator aplicarii pentru un credit auto este necesar sa stabilesti care este suma maxima de care ai nevoie pentru cumpararea unui automobil.

Ceea ce trebuie sa stii este ca suma de bani imprumutata este direct proportionala cu venitul lunar. Iar daca acesta este prea mic pentru masina pe care ti-o doresti, poti opta pentru un codebitor.

Desigur, acesta este un aspect ce variaza de la o institutie la alta.

Acte necesare si criterii de eligibilitate

Pentru a accesa un credit auto, va trebui sa alcatuiesti un dosar care sa cuprinda urmatoarele documente:

  • carte de identitate
  • acord ANAF completat si semnat
  • factura proforma emisa de vanzator etc.

In functie de institutia in cauza, este posibil sa ai nevoie de diverse alte acte suplimentare. Putem concluziona astfel ca procesul de aplicare este unul simplu si nu implica nenumarate drumuri de la angajatori la banca si de la banca la angajator.

Desigur, dincolo de dosarul de aplicare, mai trebuie sa cunosti care sunt criteriile de eligibilitate pentru un astfel de imprumut.

Pentru inceput, ai nevoie sa dispui de un venit net cu caracter permanent. Poate fi reprezentat fie de salarii, fie de pensii, venituri din activitati independente, chirii, dividende sau alte venituri permanente.

Totodata, trebuie sa dispui de cetatenie romana.

In principiu, cele mai multe institutii financiare solicita ca aplicantul pentru un astfel de credit auto sa aiba o varsta de pana la 65 de ani la finalizarea perioadei de imprumutare.

In cazul veniturilor reprezentate de pensii, varsta maxima creste la 70 ani.

In final, un alt criteriu important are de a face cu istoricul negativ la biroul de credite, care adeseori scade sansele de accesare a imprumuturilor bancare.

Perioada de creditare pentru un credit auto

In situatia in care realizezi un credit pentru un autoturism nou, recomandarea noastra este sa optezi pentru o perioada de rambursare scurta.

Rationamentul este unul simplu, oarecum previzibil: cu cat este mai lung timpul de creditare, cu atat mai mari sunt sansele ca anumite costuri de intretinere sa creasca.

Astfel, se vor acumula mai multe cheltuieli, ce pot duce la dificultati de achitare a creditului.

Desigur, legislatia actuala a limitat termenul de rambursare la maxim 5 ani, indiferent daca se opteaza pentru o masina noua sau una veche.

Pentru a nu te indatora foarte tare, este de preferat sa depui un avans cat mai mare la credit.

Iar cu cat mai scazuta alegi sa fie perioada de rambursare, cu atat va fi mai mica suma totala pe care o vei inapoia bancii.

De cele mai multe ori, bancile solicita un avans de 10-25%. Exista institutii financiare care ofera si credite auto fara avans, cu mentiunea ca aceste costuri vor fi mai mari decat cele impuse de un imprumut cu avans.

In cazul in care se doreste achizitionarea unui autoturism la mana a doua, este posibil ca institutiile creditoare sa solicite o vechime maxima de 4-5 ani.

Dobanda pentru un credit auto

Dobanda practicata pentru creditele auto variaza de la o companie la alta. De aceea, este important sa ceri informatii personalizate in acest sens. Astfel, vei putea lua decizia cea mai avantajoasa pentru tine.

Spre exemplu, daca doresti un credit auto de la Banca Transilvania, trebuie sa stii urmatoarele:

  • Daca accesezi un credit in lei de pana la 20.000 de euro (echivalent in lei) de la dealeri autorizati pentru o masina noua sau uzata, vei plati o dobanda de 6.54%.
  • Daca accesezi un credit in lei de pana la 20.000 de euro (echivalent in lei) pentru autoturisme achizitionate de la persoane fizice la mana a doua, dobanda va fi de 7,04%.
  • Daca accesezi un credit in euro mai mic 20.000 de euro pentru a achizitiona un autoturism nou sau uzat de la dealeri autorizati, dobanda este de 7.47%.
  • Daca accesezi un credit in euro de pana la 20.000 de euro pentru autoturisme achizitionate de la persoane fizice la mana a doua, dobanda va fi de 7,97%.

Desigur, dobanda este variabila, fiind influentata de referinta ROBOR 6M si EURIBOR 6M.

Cel de-al doilea exemplu vizeaza un credit auto de la CEC. Aceasta institutie financiara practica o dobanda variabila pentru toata perioada de creditare, fiind de 5.61%. Si in acest caz, ea se poate modifica, cifra fiind reprezentativa la momentul de fata. Nu uita ca dobanda nu este singurul cost important in analiza creditelor auto. Trebuie sa te informezi cu privire la comisioanele si taxele practicate, ce pot creste valoarea imprumutului.

Avansul pentru un credit auto

Este lesne de inteles ca un astfel de imprumut impune acordarea unui avans din partea ta, in calitate de solicitant. Desigur, valoarea acestuia nu este una foarte mare.

De pilda, pentru un credit auto de la Banca Transilvania vei plati un avans de 15% din valoarea creditului solicitat si ai posibilitatea de a-l plati direct vanzatorului masinii.

Conditia impusa de institutia financiara bancara este reprezentata de anumite garantii, precum: ipoteca imobiliara daca creditul depaseste valoarea de 20.000 euro, garantie mobiliara pe autoturism si polita de asigurare tip CASCO, ce va fi cesionata in favoarea institutiei financiare bancare.

Conceptul de avans pentru un credit auto nu este adesea mentionat in materialele informationale ale bancilor, motiv pentru care este necesar sa te documentezi referitor la acest aspect direct de la banca cu care doresti sa colaborezi.

Nu ezita sa ceri oferte de la toate bancile existente pe piata si sa compari avantajele si dezavantajele pe care fiecare le ofera. Astfel, vei lua o decizie rationala.

Diferenta dintre un credit auto si leasing

Diferenta dintre cele doua alternative are de a face cu dreptul de proprietate asupra autoturismului achizitionat.

Daca vei opta pentru un contract de leasing auto, compania in cauza va fi proprietara masinii de la inceperea contractului pana la finalizarea lui.

Apoi, se va face un schimb de proprietate, in conditiile in care solicitantul creditului a achitat ratele periodice si valoarea reziduala, reprezentata de plata in baza careia se va realiza acest transfer.

In cazul unui credit auto, clientul va fi proprietarul automobilului.

Totodata, diferentele apar si in ceea ce priveste conceptul de rambursare anticipata.

Legislatia in vigoare interzice ca un contract de leasing sa dispuna de o perioada mai scurta de 12 luni, motiv pentru care creditul nu se poate rambursa anticipat.

In cazul in care colaborezi cu o banca, vei avea posibilitatea sa returnezi creditul anticipat, oricand pe durata contractului.

Va trebui totusi sa te interesezi cu privire la comisioanele ce se pot aplica in acest sens.

Avantajele unui credit auto

Avantajele unui astfel de imprumut sunt simplu de intuit: se percep dobanzi mai mici decat in cazul unor credite de nevoi personale, se acorda intr-un timp scurt, procesul de aplicare este unul simplificat, iar imprumutatul va deveni proprietarul masinii inca de la inceputul perioadei de creditare.

Dar cel mai important este faptul ca un credit auto iti permite sa achizitionezi masina mult visata cu un avans minim, la costuri extrem de avantajoase.

Totul se va plati in rate, ceea ce inseamna ca nu vei simti efortul financiar.

Avansurile sunt mici, iar ratele lunare se stabilesc in functie de veniturile si preferintele tale.

Dezavantajele unui credit auto

Ca orice imprumut bancar, dezavantajele pe care un astfel de credit le implica sunt reprezentate de costuri.

Fireste ca o masina cumparata cu un imprumut bancar va impune mai multe costuri decat una achizitionata in conditii normale.

Vei plati dobanda si diverse alte costuri specifice creditelor bancare: comisioane, taxe, avansuri etc.

In situatia in care nu iti vei achita ratele la timp, acestea se vor supune unor penalizari.

Odata acumulate, nu doar ca iti va fi greu sa le achiti, insa vei ajunge sa supra-achiti imprumutul.

Totodata, banca are dreptul sa iti vanda masina pentru a-si recupera banii, ceea ce inseamna ca trebuie sa gestionezi responsabil imprumutul.

Creditul auto este alegerea excelenta pentru tine daca te angajezi sa achiti ratele la timp. Iti ofera posibilitatea de a achizitiona o masina in timp scurt, chiar daca nu dispui de lichiditati.

Mrfinance.ro » Credite Bancare » Credite Auto

Disclaimer: Mrfinance se straduieste pe deplin sa mentina acuratetea si actualitatea informatiilor sale. Aceasta informatie poate fi diferita fata de ceea ce puteti intalni la o institutie financiara, furnizor de servicii sau site-ul produsului/serviciului respectiv. Toate produsele si serviciile financiare sunt prezentate fara garantie. Atunci cand evaluati ofertele, va rugam sa consultati Termenii si conditiile institutilor financiare. Daca ati gasit diferente intre informatiile de pe site-ul nostru si cele oferite de institutiile financiare, va rugam sa ne contactati la [email protected]. Pentru sugestii si reclamatii puteti suna la telefonul consumatorului 0219551, pentru mai multe informatii intrati pe site-ul ANPC

In plus, acest site poate fi compensat prin terti agenti de publicitate. Totodata, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, continutul blog-ului si recenziile editoriale se bazeaza pe o analiza obiectiva. Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati disclaimer-ul de publicitate.