EURIBOR

Indicele de referinta pentru piata monetara in euro
Articol scris de:
Stefania Sarina Oprea
iunie 17, 2020
 · de citit in 
5
 min.
  • EURIBOR este abrevierea pentru Euro Interbank Offered Rate;
  • EURIBOR a aparut pentru prima data pe 30 decembrie 1998, iar pe 1 ianuarie 1999 a fost introdusa moneda euro;
  • Pentru ca ratele EURIBOR se bazeaza pe acorduri intre bancile europene, nivelul acestora este determinat de cerere si oferta;
  • Inflatia si cresterea economica influenteaza nivelul ratelor EURIBOR.

Ce este EURIBOR?

EURIBOR reprezinta abrevierea termenului EURO Interbank Offered Rate si este, de fapt, o medie a ratei dobanzilor,  pentru imprumuturile interbancare.

Acesta se aplica pentru creditele in euro, iar schimbul este facut intre banci europene care au foarte multe lichiditati.

De obicei, aceste credite sunt solicitate pentru perioade lungi de timp, care pot ajunge pana la cel mult 35 de ani. Din acest motiv, in Romania, utilizatorii incearca pe cat posibil sa le evite tinand cont de perioada in care imprumuturile erau facute in franci elvetieni, un trend care a determinat ca multi romani sa ia credite atunci cand ratele erau foarte mici si au descoperit ulterior ca acestea au inceput sa creasca rapid, ajungand extrem de mari in mai putin de 2 ani.

EURIBOR este desemnat de Banca Centrala Europeana.

De ce este acesta important?

Rata pe care o are EURIBOR este bazata pe acorduri intre numeroase banci din Europa, iar nivelul acestora este determinat in primul rand de cerere si oferta.

Anumiti factori externi, asa cum sunt cresterea economica si inflatia, pot influenta si nivelul acestor rate.

Ratele EURIBOR sunt foarte importante pentru ca ele sunt baza pentru pretul sau rata unei dobanzi pentru toate tipurile de produse financiare in euro, influentand astfel creditele ipotecare si descoperirile de credit in Euro.

Cea mai frecventa rata de referita oficiala pentru Euribor este de un an, insa sunt si specalisti care recomanda sa fie luat in calcul EURIBOR 3 luni (6 luni). Inainte de introducerea euro, erau luate mai multe rate de dobanda ca referinta, insa majoritatea tranzactiilor erau indexate la LIBOR.

Cum se modifica EURIBOR?

EURIBOR nu reprezinta doar o rata pentru dobanda, ci o medie ponderata pentru mai multe rate ale dobanzii.

Aceasta rata medie se calculeaza pe baza ratelor dobanzilor zilnice oferite de 50 de institutii de credit prezente pe piata interbancara si care au fost selectate de Federatia Bancara Europeana pe baza evaluarilor de pe piata ale acestora. Reuters, o agentie din Marea Britantie, este responsabila pentru calcularea si pentru publicarea zilnica a unui curs EURIBOR.

EURIBOR este calculat in baza informatiilor pe care bancile de referinta le furnizeaza in fiecare zi inainte de ora 10.45 am. Reuters calculeaza ulterior rata EURIBOR la 11:00 in fiecare zi. Cele mai mici si cele mai mari 15% dintre ratele dobanzii sunt eliminate si restul sunt introduse in calcul pentru a se face media lor. Rezultatul obtinut este rotunjit cu 3 zecimale. Pentru ca procesul de calcul sa fie transparent, Reuters prezinta atat rezultatele, cat si ratele dobanzii luate in calcul.

Astfel, exista 8 rate ale dobanzii EURIBOR care au scadetente diferite si care sunt publicate zilnic. Daca vrei sa stii ce rata a dobanzii vei plati pentru un imprumut in EURO pe un an, ar trebui sa adaugi 4% la rata EURIBOR publicata pe un an, in ziua in care imprumutul este finalizat sau refinantat. Desigur, vei obtine o valoare orientativa care, in realitate, poate fi mai mare sau mai mica, in functie de evolutia EURIBOR.

Institutul European pentru Pietele Monetare lucreaza la schimbarea modului de calcul curent pentru a include tranzactiile si nu doar cotele date de institutii, astfel incat sa ofere un nivel si mai mare de transparenta si pentru a se plia pe realitatea pietei. Nici metoda finala de calcul si nici data la care aceste modificari vor intra in vigoare nu au fost definite si nici nu se aplica momentan.

Evolutia EURIBOR in ultimii 10 ani poate fi observata anlizand graficul de mai jos:

Sursa grafic: https://www.euribor-rates.eu/en/euribor-charts/

Se poate observa astfel ca in iunie 2011 rata EUIBOR a crescut pana la 1.44%, scazand foarte mult ulterior.

In 2020, rata EURIBOR este la 0.462%.  Aceasta a fost o exemplificare a modului in care EURIBOR s-a schimbat lunar in decursul ulitmilor 10 ani.

Graficul de mai jos, prezinta evolutia ratei EURIBOR pe an, in ultimii 10 ani:

Sursa grafic: https://www.euribor-rates.eu/en/euribor-charts/)

Se poate observa astfel ca cea mai mare rata EURIBOR a fost de 2.177% in anul 2011 si cea mai mica a fost de - 0.399% in 2019.

In prezent, conform graficului, rata EURIBOR a ajuns la -0.078%, fiind in crestere.

Exemplu de calcul EURIBOR

Daca inca te intrebi ce inseamna EURIBOR iti vom oferi un exemplu de calcul care sa te ajute sa intelegi mai bine aceste rate si modul in care influenteaza creditele bancare.

Indicii interbancari se calculeaza foarte simplu.

Dupa o perioada considerata promotionala in care rata este stabilita la o cotatie fixa si care poate varia intre 3 luni si 1 an, dobanda va fi calculata in functie de indicatorul ROBOR sau EURIBOR, tinand cont de moneda in care creditul este luat, la care se adauga si o marja specifica bancii si care poate sa difere de la o institutie la alta sau in interiorul aceleiasi banci pentru tipuri de imprumut diferite.

Daca rata dobanzii pe care ai obtinut-o este de 13.5% atunci cand ai luat creditul, dobanda aceasta se va calcula dupa o perioada stabilita, sa zicem in cazul nostru 1 an. Vom considera ca marja bancii este de 6.3%. Pentru primul an ai o dobanda fixa de 13.5%, insa anul urmator, dobanda se calculeaza cu procentul indicelui EURIBOR sau ROBOR la care se adauga si cele 6.3 procente.

Formula aceasta se respecta pentru perioada ramasa de credit, urmand ca valoarea ratelor sa scada sau sa creasca in functie de modul in care indicii interbancari evolueaza in timp.

Concluzie

EURIBOR este indicele interbancar care stabileste rata dobanzii creditelor in euro. Pentru imprumuturile in euro, cele mai des intalnite cotatii luate in calcul sunt cele la trei luni, numite EURIBOR 3m si cele la sase luni numite EURIBOR 6m, la care se va adauga si marja de risc pe care fiecare banca o impune.

Publicat in :
Stefania Sarina Oprea
Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]

Alte articole: 

iunie 17, 2020
EURIBOR

Daca inca te intrebi ce inseamna EURIBOR iti vom oferi un exemplu de calcul care sa te ajute sa intelegi mai bine aceste rate si modul in care influenteaza creditele bancare. Este bine sa fii informat, de fiecare data. Parcurge ghidul util Mr.Finance!

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv.

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
magnifiermenucross-circle

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram