Investitiile la bursa devin din ce in ce mai populare in randul persoanelor din Romania, fapt ce denota o dorinta mai mare in randul populatiei de a-si creste nivelul de educatia financiara, a-si creea o disciplina in a economisi si a investi o parte din venituri pentru niste obiective financiare de viitor, fie ca vorbim despre independenta financiara, retragere anticipata din activitate sau pur si simplu acumularea unor sume de bani pentru eventuale probleme sau oportunitati.
Pe langa research si acumulare de informatii despre domeniul investitiilor, un pas nu mai putin important este alegerea unei platforme de investitii, cu alte cuvinte, alegerea unui broker.
In acest articol ne-am propus sa analizam:
Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.
Un broker de investitii la bursa este o persoana sau o firma care faciliteaza tranzactionarea de intrumente financiare (cum ar fi actiuni, obligatiuni, ETF-uri, etc.) la bursa. Acesta ofera servicii de intermediere intre investitor si bursa, prin intermediul platformelor online sau a brokerilor traditionali cu birouri fizice.
Aceste platforme pot fi utilizate de investitori pentru a gestiona portofoliile lor. Platformele de investitii sunt de obicei usor de utilizat si ofera o gama larga de instrumente analitice pentru a ajuta investitorii sa ia decizii informate.
Exista o serie de platforme de investitii disponibile, de la cele care sunt specializate in investitii pe termen scurt pana la cele care se concentreaza pe investitii pe termen lung. Multi brokeri si banci ofera astfel de platforme, dar exista si platforme independente care sunt disponibile pentru toti investitorii.
Rolul unui broker de investitii la bursa este de a executa tranzactiile de cumparare sau vanzare a instrumentelor financiare pe care le face investitorul.
Brokerul poate oferi, de asemenea, sfaturi si analize cu privire la piete, informatii cu privire la noile tranzactii si tendintele de pe piata si, in general, sprijin pentru investitor in luarea deciziilor de investitii.
De asemenea, anumiti brokeri bun la dispozitie si anumite cursuri informative pentru persoanele care sunt la inceput.
Un broker de investitii trebuie sa fie autorizat se reglementat de catre una sau mai multe institutii de reglementare financiara din tara/tarile in care activeaza.
Castigurile brokerilor vin din comisioanele pentru serviciile lor si pot avea costuri diferite pentru serviciile de tranzactionare, in functie de pachetul de servicii ales de investitor.
Atunci cand alegi o platforma de investitii la bursa, exista mai multi factori pe care ar trebui sa ii iei in considerare:
In general, ar trebui sa evaluezi cu atentie fiecare platforma in functie de nevoile si obiectivele tale de investitii si sa compari mai multe platforme pentru a determina care este cea mai potrivita pentru tine.
Platformele de investitii pun la dispozitia investitorilor o gama larga de instrumente financiare in care pot investi. Acesta includ:
Acestea sunt doar cateva dintre instrumentele financiare disponibile pentru investitori. Inainte de a investi in oricare dintre aceste instrumente, este important sa iti faci temele si sa intelegi riscurile si beneficiile fiecaruia.
Important!!! Mai jos sunt analizati brokerii care iti permit sa investesti in actiuni si ETF-uri cu detinere. Sunt platforme care iti permit sa tranzactionezi actiuni si ETF ca CFD-uri, fara detinere. Printre brokerii care ofera aceasta posibilitate sunt: Capex, Plus 500, Admirals etc.
eToro
eToro este o platformă de investiții cu mai multe active. Valoarea investițiilor dumneavoastră poate crește sau scade. Capitalul dumneavoastră este în pericol.
eToro este un broker online cu o experienta de peste un deceniu in tranzactionarea instrumentelor financiare. Acesta ofera o varietate de instrumente de tranzactionare, cum ar fi actiuni, criptomonede, materii prime, ETF-uri si indici. Platforma eToro se distinge prin interfata sa intuitiva si functiile sale unice, cum ar fi CopyTrader, care permite utilizatorilor sa copieze tranzactiile altor traderi cu performanta buna.
Prin eToro poti sa investesti in actiuni Tesla, Amazon, Alphabet si in alte peste 3.000 de actiuni de la burse de top.
Platforma de tranzactionare functioneaza in parametrii impusi de legislatia in vigoare.
Unul dintre cele mai de succes concepte eToro este CopyTrading, care iti permite sa copiezi investitorii mai experimentati, sau sa ii determini pe altii sa te copieze pe tine. Se creeaza, in acest fel, o retea de traderi, unde fiecare poate beneficia din experienta celorlalti.
Cateva aspecte despre CopyTrading de care sa tii cont:
Ca sa investesti cu eToro, trebuie sa iti deschizi un cont, sa faci un depozit de minim 100 USD (bani pe care, ulterior, o sa ii investesti), sa alegi actiunile sau ETF-urile potrivite si sa cumperi.
Urmeaza pasii de mai jos ca sa deschizi un cont eToro si sa incepi tranzactionarea
eToro este o platformă de investiții multi-activ. Valoarea investițiilor dumneavoastră poate crește sau scădea. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 51% dintre conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.
eToro iti va cere sa raspunzi la intrebari despre statutul tau profesional, nivelul de cunostinte despre pietele de capital, nivelul de risc, nivelul de lichiditate financiara, care sunt obiectivele tale de investitie.
Poti incepe sa depui fonduri dupa ce verificarea identitatii a fost realizata cu succes. Ai mai multe optiuni prin care poti sa depui fonduri.
eToro nu percepe comision de tranzactionare, lucru care te scuteste de cheltuieli si poti sa cumperi actiuni atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.
Pentru o analiza detaliata a brokerului eToro, iti recomand sa parcurgi ghidul MrFinance.
In concluzie, eToro este unul dintre cei mai buni brokeri pentru investitii la bursele internationale.
XTB
76-83% din conturile de investitori cu amanuntul pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Gandeste-te bine daca iti poti asuma riscul ridicat de a-ti pierde banii!
XTB a fost fondat in 2004 si este unul dintre cei mai mari brokeri listati la bursa din lume, cu sucursale pe 4 continente, respectiv in peste 13 tari, inclusiv Marea Britanie, Polonia, Germania, Franta si Chile.
Brokerul este cunoscut pentru transparenta si viteza de executie, ceea ce i-a adus cateva premii printre care "Cel mai bun broker din Europa" din partea Money Markets Journal in 2005 si "Cea mai buna platforma de trading a anului" de catre Online Personal Wealth Awards in 2016.
Cu XTB poti investi in actiuni Tesla, Netflix, UiPath, si in alte peste 3200 de actiuni de la 16 dintre cele mai mari burse de valori din lume.
De asemenea, cu XTB poti investi in cele mai populare ETF-uri.
Incepand cu 11.04.2023, XTB a lansat in Romania si o categorie noua de produse: actiuni si ETF-uri fractionate. Astfel, poti sa cumperi fractiuni din actiuni si ETF-uri incepand cu 10 euro, indiferent de pretul instrumentului financiar. Pentru a afla mai multe despre actiunile si ETF-urile fractionate, iti recomand sa parcurgi ghidul MrFinance.
XTB este un broker reglementat, ceea ce ii asigura credibilitate si competenta. Sediul administrativ este in Polonia, insa compania are sucursale in mai multe tari ale lumii. Acest lucru inseamna ca firma este autorizata si reglementata in tarile in care activeaza de catre institutii financiare acreditate.
Fondurile clientilor sunt pastrate in conturi segregate (in Romania, de catre ING Bank), astfel incat, in cazul unui posibil faliment al companiei, banii raman in siguranta.
Compania este membra a Fondului de Compensare a investitorilor gestionat de KDPW – Depozitarul National al Valorilor Mobiliare din Polonia. In eventualitatea in care firma intra in insolventa, fondurile clientilor sunt garantate 100% in limita a 3.000 euro si 90% pentru sume cuprinse intre 3.000 si 22.000 de euro, iar instrumentele cu detinere nu sunt afectate de un posibil faliment.
In general, costurile de tranzactionare, spread-urile si comisioanele practicate de broker sunt considerate medii pentru industrie, desi spread-urile pentru tranzactiile forex sunt mai avantajoase decat media.
XTB percepe o taxa lunara pentru mentenanta unui cont de investitii, doar daca in contul de investitii nu a existat activitate in ultimele 365 zile si exista sume de bani in cont.
Daca pe contul clientului exista un portofoliu, s-au efectuat tranzactii de deschidere/inchidere a unei pozitii sau soldul este 0, taxa nu se aplica.
Poti verifica lista completa de taxe si comisioane pe site-ul brokerului.
Ca sa deschizi un cont de tranzactionare, acceseaza site-ul XTB si da click pe butonul ”Deschide cont real”.
Din aceasta etapa, procesul este destul de simplu si intuitiv:
Dupa ce ai urmat procesul pentru deschiderea unui cont de tranzactionare, va fi necesar sa treci prin etapele de verificare. Ti se va solicita sa incarci urmatoarele documente pentru activarea contului:
Este important sa stii ca aceste etape fac parte din procedura standard de KYC (know your customer, iar documentele sunt solicitate de legislatia care reglementeaza incheierea contractelor la distanta.
Ai optiunea sa trimiti documentele la adresa de e-mail [email protected] sau sa le incarci direct in contul de client, din Client Office.
XTB se diferentiaza de alti brokeri prin cateva aspecte importante:
Trading 212
CFD-urile sunt instrumente complexe si vin cu un risc mare de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. 81% din investitori pierd bani atunci cand tranzactionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui luati in considerare daca intelegeti cum functionează CFD-urile si daca va puteti permite si va asumati riscul de a va pierde banii.
Trading 212 este un broker online popular si de incredere care ofera o platforma de tranzactionare usor de utilizat si o gama larga de instrumente financiare.
Una dintre caracteristicile cheie ale platformei Trading 212 este ca nu percepe comisioane de tranzactionare. Acest lucru inseamna ca traderii pot efectua tranzactii fara sa plateasca comisioane pentru fiecare tranzactie. In schimb, brokerul castiga bani prin intermediul spread-urilor.
Spread-ul este diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare al unui instrument financiar. De exemplu, daca pretul unei actiuni este 100 $ la cumparare si 99 $ la vanzare, spread-ul este de 1 $. Trading 212 ofera spread-uri competitive, ceea ce inseamna ca traderii platesc mai putin pentru a efectua tranzactii.
Trading 212 ofera o gama larga de instrumente financiare, inclusiv actiuni, ETF-uri, indici, perechi valutare, marfuri si criptomonede, ceea ce ofera traderilor oportunitatea de a diversifica portofoliul lor de investitii.
In plus, pe site-ul brokerului, este mentionat faptul ca toate fondurile clientilor sunt pastrate in conturi bancare segregate. Ce inseamna asta? Ca banii nu sunt in mana reprezentantilor companiei, iar acest aspect sporeste gradul de siguranta al banilor tai.
Ca sa incepi sa investesti cu ajutorul trading 212, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli.
Apasa pe butonul „Inregistreaza cont”.
2. Alege tara de rezidenta.
3. Selecteaza contul. In functie de obiectivele tale de investitii, alege contul potrivit.
4. Completeaza datele de autentificare pentru creare cont
5. Confirma contul tau, alimenteaza contul si alege instrumentele pe care vrei sa le tranzactionezi.
Tradeville
Tradeville a fost fondat in 1996 si are o experienta de aproape 27 de ani pe Piata de Capital din Romania. Tradeville este unul dintre cei mai mari si importanti brokeri de investitii disponibili pentru romanii care vor, in special, sa investeasca pe Piata de Capital din Romania.
Tradeville functioneaza sub reglementarea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania)
Pe langa asta, fondurile clientilor sunt pastrate in conturi separate. Acest lucru inseamna ca banii investorilor nu pot fi folositi de Tradeville pentru a-si finanta activitatea sa.
Tradeville este membru al FCI (Fondul de Compensare a Investitorilor). Acest lucru inseamna ca fondurile clientilor sunt garantate in limita a 20.000 EUR. Astfel, chiar daca Tradeville intra in faliment, investitorii isi pot recupera banii pana in limita acestui plafon.
Prin intermediul Tradeville poti sa investesti atat la Bursa din Romania, cat si pe pietele de capital internationale. Astfel, prin Tradeville ai acces la pietele din Zona Euro, Polonia, SUA, Canada, UK etc.
Cele 5 tipuri de intrumente financiare puse la dispozitie de Tradeville sunt:
Tradeville este unul dintre cei mai importanti brokeri din Romania care poate fi o optiune pentru cei care vor sa investeasca pe piata de capital. Cu toate acestea, Tradeville este recomandat doar pentru investitorii pe termen lung, dat fiind faptul ca brokerul percepe comision de tranzactionare. Astfel, daca vrei sa investesti pe termen scurt si sa faci tranzactii foarte des, profitand de volatilitatea din piata, acest comision de tranzactionare iti va reduce foarte mult din profit. Pe langa asta, din punctul nostru de vedere, instrumentele pe care le pune Tradeviile la dispozitia clientilor care vor sa investeasca pe piata internationala, sunt limitate.
Recomand Tradeville pentru investitii pe termen lung si in piata de capital din Romania.
In concluzie, inainte de a alege un broker de investitii potrivit pentru tine, trebuie sa iti definesti strategia investitionala si obiectivele tale financiare. Inainte de a incepe sa investesti, iti recomand sa citesti articolele noastre despre Cum sa cumparati actiuni si diversificarea portofoliului de investitii, pentru o mai buna intelegere a mecanismelor dupa care functioneaza piata de capital.
Vă informăm că acest site culege date cu caracter personal și utilizează cookies. Pentru informarea completă, vă recomandăm să citiți Politica de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal Politica GDPR Mr. Finance precum și Politica de utilizare a cookies-urilor. Vezi mai mult detalii