ROBOR

Ce este si cum iti influenteaza rata la banca
Articol scris de:
Bianca Ilie
martie 27, 2020
 · de citit in 
5
 min.

Inainte sa parcurgi articolul trebuie sa stii ca:

 • Nivelul Robor afecteaza deopotriva institutiile financiare si consumatorii;
 • Daca ai un credit cu dobanda variabila in derulare, este important sa acorzi o atentie sporita nivelului Robor pe piata;
 • Robor este un indice de referinta international si este calculat corect si transparent.

Fie ca ai sau nu un credit in desfasurare, cu siguranta ai auzit de indicele Robor si fluctuatiile acestuia pe piata. Daca ai un credit in lei cu dobanda variabila deschis la banca, ai observat ca, din cand in cand, rata lunara pe care o ai de achitat creste sau scade. Aceste oscilatii sunt determinate de evolutia indicelui Robor pe piata monetara. Vei afla in acest articol ce este mai exact indicele Robor si cum iti influenteaza creditele pe care le ai in derulare.

Ce este Robor?

ROBOR sau Romanian Interbank Offer Rate este indicele de referinta al pietei interbancare si reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele.

Pe langa Robor exista si alti indici de referinta internationali, cum ar fi Euribor, care constituie rata medie a dobanzii pentru creditele in euro, sau Libor, pentru mai multe valute de pe piata financiara. La acestea se adauga si altele, dar despre cele trei vei auzi vorbindu-se cel mai des.

Cum se calculeaza indicele Robor?

Robor este calculat ca medie aritmetica a ratelor dobazilor cotate de 10 banci comerciale care participa pe piata monetara interbancara. Aceste banci sunt selectate in functie de relevanta, pe baza unor criterii de performanta stabilite de BNR.  Ratele sunt calculate de compania Thomson Reuters, sub supravegherea Bancii Nationale a Romaniei.

Ce este Robor la 3 luni? Dar Robor la 6 luni?

Probabil ai auzit in multe situatii vorbindu-se despre ROBOR la 3 luni sau ROBOR la 6 luni si modul in care acesta fluctueaza pe piata si influenteaza valoarea ratei la credite.

Ratele Robor se stabilesc pentru 8 scadente diferite:

 • O/N (overnight)
 • T/N (tomorrow)
 • Robor 1W (1 saptamana)
 • Robor 1M (1 luna)
 • Robor 3M (3 luni)
 • Robor 6M (6 luni)
 • Robor 9M (9 luni)
 • Robor 12M (12 luni)

In fiecare zi vei gasi acesti indicatori publicati pe site-ul BNR, cu exceptia Robor 9M, pe care BNR a incetat sa il mai comunice.

Daca ai un credit cu dobanda variabila in derulare, indicii pe care trebuie sa ii urmaresti sunt Robor la 3 luni si Robor la 6 luni, care sunt cei mai utilizati de catre institutiile bancare pentru stabilirea nivelului dobanzilor.


Evolutia Robor la 3 luni
Sursa: cursbnr.ro

Este Robor calculat corect?

Indicele Robor este calculat corect si transparent de catre Reuters, iar informatiile sunt transmise in fiecare zi lucratoare, la ora 11:00, de catre BNR. Robor este un indicator foarte important si un reper pentru calculul dobanzilor la credite. Institutii financiare locale si internationale urmaresc evolutia acestui indicator, astfel incat nu exista indoieli sau erori legate de valoarea sa ori criteriile de calcul.

Ar trebui sa te preocupe valoarea Robor?

Raspunsul este da, cu siguranta.

Robor afecteaza deopotriva institutiile financiare si consumatorii.

Daca ai credit cu dobanda variabila, atunci fluctuatiile indicelui Robor te preocupa in mod direct. Rata dobanzilor la produsele de credit pe care le ai in derulare, cum ar fi imprumuturile auto, creditele ipotecare, variaza in functie de rata Robor pe care bancile o folosesc.

Dupa cum mentionam anterior, imprumuturile sunt in general calculate pe baza cotatiilor Robor la 3 sau 6 luni, la care se adauga marja. Astfel rezulta rata lunara pe care trebuie sa o achiti catre banca. Daca Robor creste, atunci ratele de dobanda la depozite si credite vor creste la randul lor. Pe de alta parte, daca Robor scade, rata la banca ti se diminueaza.

De ce dobanda ta la credit include Robor?

Indicatorul Robor a fost introdus de catre statul roman, in urma unei directive europene, prin Ordonanta de Urgenta 50. OUG 50 a stabilit componenta dobanzii variabile la credite:

Euribor/Robor/Libor plus marja fixa a bancii.

A fost ales indicele Robor din mai multe considerente:

 • Este un indice de referinta international;
 • Este calculat corect si transparent;
 • Ofera o mai mare protectie a clientilor fata de cresterea dobanzilor ratelor la credite ca urmare a deciziei bancilor.

Cum se calculeaza rata in functie de Robor?

Dupa cum mentionam anterior, in urma deciziei statului roman, contractele de credit in lei cu dobanda variabila se vor calcula dupa modelul ROBOR + marja fixa a bancii.

Daca, sa presupunem, ai un credit ipotecar cu dobanda variabila, formata din ROBOR la 6 luni + 2.9%, atunci rata lunara va arata astfel:

2.69 % (Robor 6 M) + 2.9 % = 5.59%

De ce creste Robor? Factori care influenteaza evolutia Robor.

Sunt mai multi factori care influenteaza valoarea Robor pe piata. Vom vorbi despre cativa dintre acestia, fara ca lista sa fie definitiva.

 • Lichiditatea de pe piata monetara

Robor se bazeaza pe acordul intre mai multe institutii financiare si se stabileste in functie de cerere si oferta. Stim deja ca Robor este dobanda cu care bancile se imprumuta intre ele, deci cu cat exista mai putine lichiditati in piata, cu atat bancile se vor imprumuta la rate mai mari. In final, acest lucru determina cresterea indicelui Robor.

 • Inflatia si asteptarile privind evolutia acesteia

Atunci cand pe piata se inregistreaza o crestere a bunurilor si serviciilor, fie ca vorbim de preturi la alimente, transport, gaz, se declanseaza fenomenul de inflatie. Cresterea inflatiei va determina si o crestere a ratei dobanzii de politica monetara, deci, implicit, o crestere a nivelului Robor.

 • Politicile adoptate in sfera finantelor publice

Nu este o noutate faptul ca politicile adoptate pot genera confuzie si determina institutiile bancare sa adopte un comportament cat mai prudent. Bancile isi vor retrage lichiditatile si vor astepta sa vada cum este solutionat decalajul.

Concluzie

Daca ai un credit cu dobanda variabila in derulare, este important sa acorzi o atentie sporita nivelului Robor pe piata. Asigura-te ca poti achita ratele lunare chiar si in eventualitatea majorarii indicelui de referinta. Robor poate fluctua in functie de conditiile economice, rata inflatiei, lichiditatea pe piata monetara, asa ca este important sa fii pregatit. Planifica-ti foarte bine bugetul si economiseste bani pentru posibile cresteri ale indicelui Robor.

Publicat in :
Bianca Ilie
Bianca este pasionata de cercetare, de culegerea si prelucrarea informatiilor. Lucreaza cu interes la studii de caz, dar ii poti regasi amprenta editoriala si in articolele despre produse bancare, investitii si servicii de transfer de bani.

Alte articole: 

septembrie 9, 2020
Investitiile in Criptomonede

In prezent, exista peste 340 de miliarde de dolari investiti direct in monede digitale, precum si numeroase alte instrumente derivate ce atrag toate tipurile de investitori.

Citeste mai mult
august 20, 2020
Creditarea Responsabila

Creditarea Responsabila este si responsabilitatea ta. Inainte sa iei orice decizie ce include banii tai, documenteaza-te, cauta si pune intrebari. Citeste si despre responsabilitatea financiara si educatia financiara.

Citeste mai mult
august 20, 2020
Cum a afectat pandemia de coronavirus comportamentul de consum

Pandemia de coronavirus nu doar ca ne-a afectat si continua sa ne afecteze viata, dar ea a avut impact si asupra comportamentului de cumparare. Achizitiile noastre au fost reduse din cauza masurilor de izolare, a venitului instabil sau a pierderii locului de munca. Ferratum Romania a participat la cea de-a 12-a editie a Barometrului de […]

Citeste mai mult
iulie 18, 2020
Bloguri din Romania

Blogurile sunt noile carti sau reviste in mediul digital. Afla care sunt cele 7 Bloguri din Romania, care ne plac, din domenii diferite.

Citeste mai mult
iulie 16, 2020
Diferenta dintre o Banca si IFN

Ce diferente sunt intre banci si IFN? Cine are cea mai avantajoasa dobanda? Ce sume pot lua si pe ce perioade? MrFinance are infograficul extrem de util, cu toate datele la vedere.

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv.

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
magnifiermenucross-circle

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram