Disclaimer de publicitate
13/07/2021

Monero

Monero este una dintre criptomonedele recunoscute la nivel global, avand caracteristici unice si distincte.
Monero este descentralizata, avand registrul public, pentru imbunatatirea tehnologiei.
Ofera o mai mare securitate si confidentialitate decat alte monede.
Monero este o criptomoneda dinamica, neavand inca o limita prestabilita.
Platforme Crypto
Platforme Forex

Monero

Articol scris de
13/07/2021
Din acest articol 

Ce este Monero ?

Monero (XMR) este o criptomoneda recunoscuta la nivel global. Aceasta, ca si multe dintre criptomonedele existente, este descentralizata.

Monero functioneaza open-source, ceea ce inseamna ca registrul sau este public, oferind posibilitatea utilizatorilor sa testeze sau sa imbunatateasca tehnologia acestuia. 

Monero este o moneda mai atipica. Cele mai multe criptomonede au blocuri de calcul transparente, in sensul ca fiecare tranzactie este vizibila pentru orice persoana. 

Monero a dobandit un grad inalt de popularitate datorita caracteristicilor legate de securitate si confidentialitate. Sistemul Monero este construit in asa fel incat sa ascunda identitatea expeditorilor, destinatarilor si sumele tranzactiilor. 

Evolutie pret Monero (XMR)

Fondatorul Monero

Monero a fost creat de 7 dezvoltatori, dintre care 5 au ales sa ramana anonimi.
David Latapie si Riccardo Spagni sunt dezvoltatorii care au ales sa isi insuseasca in mod public crearea criptomonedei Monero. 

Monero a fost lansata public in anul 2014.

Caracteristici importante Monero

 • Bun fungibil - un bun fungibil este acela care poate fi inlocuit cu un alt bun similar.

Acest lucru inseamna ca doua unitati ale monedei sunt intersanjabile, adica pot fi substituite una cu cealalta, intrucat nu exista nicio diferenta intre ele. 

Prin comparatie, doua hartii de un euro sunt egale ca valoare, insa nu sunt fungibile (fiecare are un numar de serie diferit).

 • Scalabilitate dinamica – nu are o limita prestabilita.

Pentru a intelege mai bine putem face o comparatie cu Bitcoin

Bitcoin a fost creat cu o limita de bloc limitata de 1 Mb, pentru prevenirea tranzactiilor scam. 

Totodata, dinamicitatea Monero poate atrage mineri periculosi, care pot bloca sistemul de blocuri. 

 • Chei de acces multiple - Monero are mai multe chei de acces, ceea ce face sistemul mai complicat in comparatie cu Bitcoin sau Ethereum, unde exista o cheie publica si una privata. 
Monero 1
Sursa foto: www.investopedia.com

Minarea Monero

Minarea Monero, ca si in cazul altor criptomonede, se face cu ajutorul mecanismului proof-of-work. 

Monero foloseste tehnologia blockchain, registrul digital care functioneaza ca o baza de date descentralizata, gestionata de calculatoare care apartin unei retele peer-to-peer (P2P). 

Procesul de minare al Monero se bazeaza pe un concept numit egalitarian. Inca de la aparitia monedei, creatorii sai s-au axat pe sprijinul comunitatii si donatii pentru dezvoltarea monedei.

Ca in orice alta activitate de minare, indivizii pot fi rasplatiti pentru minarea monedelor Monero. Activitatea de minare se poate desfasura pe un calculator standard, astfel incat nu este necesar un hardware special sau ASIC (application-specific integrated circuits).

Principalul aport al Monero este acela ca incearca sa imbunatateasca politica de securitate si confidentialitate. 

Monero a introdus, in acest sens, conceptele de semnaturi ring si adrese stealth.

Semnaturile ring sunt semnaturi digitale anonime, care permit ca identitatea celui care a semnat tranzactia sa ramana secreta. Pentru a genera o semnatura ring, cheia privata (de cont) a utilizatorului este combinata cu cheia publica, obtinuta din blocul de calcul al Monero. In acest fel se formează un ”inel” de posibili semnatari care nu permite asocierea unei semnaturi cu un anumit utilizator.

Adresele stealth adauga mai multa securitate, intrucat adresele generate in mod aleator pot fi utilizate o singura data, pentru o tranzactie unica.

Tranzactiile confidentiale Ring (Ring Confidential Transactions sau RingCT) permit pastrarea sub anonimat a valorii tranzactiei. Aceasta functionalitate a fost introdusa si a devenit obligatorie pentru toate tranzactiile efectuate in reteaua Monero.

Portofele Monero

Stocarea monedelor Monero se poate face in asa numitele portofele (wallets). 

Iti prezentam 3 dintre cele mai populare portofele: 

 1. Portofelul Exchange - similar unui cont bancar, insa cu un risc mai ridicat din cauza atacurilor care au avut loc asupra unor case de schimb. 
 2. Portofelul Software - program pe device-ul personal, calculator sau telefon, care pastreaza si cheia secreta. Monedele pot fi accesate doar de pe device-ul pe care a fost instalat acest soft. 
 3. Portofel de tip Cold Wallet – sunt considerate a fi mai sigure, caci pot fi generate in mediul offline. 
 4. Paper Wallet – dupa cum ii sugereaza si numele, acesta presupune printarea cheii private sub forma unui cod QR, pe o bucata de hartie. Aceasta este o metoda mai sigura, intrucat ofera utilizatorului mai mult control. 

Diferenta dintre Monero si alte criptomonede

Spre deosebire de Monero, Bitcoin foloseste un protocol prin care protejeaza identitatea participantilor cu ajutorul unor pseudonime generate prin combinatii aleatoare de litere si numere. 

Acest mod de abordare asigura, insa, un grad de securitate limitat. Adresele si tranzactiile sunt inregistrate pe blocul de calcul, ceea ce le face vizibile public. Nici pseudonimele nu sunt pe deplin private, dat fiind ca efectuarea unor tranzactii de catre un utilizator, legate de aceeasi adresa, pot dezvalui in timp identitatea acestuia.

Monero asigura o securitate financiara mai mare, protejeaza informatiile cu caracter personal si detaliile tranzactiilor efectuate.

Poti regasi in tabelul de mai jos diferente si asemanari intre Monero, Bitcoin, Ripple si Ethereum.

DescriereRipple (XRP)Bitcoin (BTC)Ethereum (ETH)
Cantitate maximă100 miliarde21 milioane97 milioane
Data creării201220092015
DescentralizatNuDaDa
DistribuțiePre-minatăMinatăMinată
Nr tranzacții/sec.1500 TPS3-7 TPS15 TPS
Viteza tranzacțiilor4 secunde10 minute2.5 minute

Monero 2
Avantaje Monero

 • Caracterul fungibil- doua unitati ale monedei pot fi substituite una cu cealalta, intrucat nu exista diferente intre ele. 
 • Monero este una dintre cele mai independente monede digitale.  
 • Tranzactiile sunt imposibil de urmarit, caci identitatea celui care trimite sau primeste moneda este ascunsa. 
 • Blockchain-ul nu are limita. Scalabilitatea dinamica duce la taxe mai mici, chiar daca utilizarea acestuia este mai mare. 
 • Echipa dedicata de programatori implicati in buna-starea acestei monede. 
 • Durata verificarii unei tranzactii este de 2 minute.

Monero 3
Dezavantaje Monero

 • Exista foarte putine portofele pentru moneda Monero. 
 • Este dificil sa depozitezi Monero intr-un loc sigur, in comparatie cu alte criptomonede. 
 • Unii considera ca un dezavantaj al monedei este acela ca nu are un sistem standard de votare pentru schimbarile de proiect – sugestiile pentru retea pot fi postate pe forum, dar dezvoltatorii Monero decid pe care dintre acestea le vor adopta.
 • Legată de aspectul menționat anterior este lipsa unei structuri de management clare.
 • Fiind destul de populara, Monero risca sa fie folosita si in scopuri mai putin morale sau legale.


Mr.Finance recomanda!

Monero, ca si criptomonedele deja prezente pe piata, are potential urias. Poate deveni o unealta puternica si o metoda de plata in viitorul nu prea indepartat. 

Iti recomandam sa te documentezi si sa te informezi din surse sigure si verificate. 

De asemenea, fiind din ce in ce mai multe persoane interesate de astfel de tranzactii, au aparut si forumuri cu discutii ce te pot interesa si ajuta deopotriva. 

Experientele altora sunt un avantaj enorm atunci cand esti incepator si cauti informatii. 

Speram ca articolul publicat de noi sa iti fie de ajutor. 

Ne straduim sa oferim vizitatorilor platformei mrfinance.com o experienta placuta si sa venim in ajutor in scop educational. 

Nu ezita sa ne contactezi daca ai intrebari sau, de ce nu, sugestii!

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]
Te-ar Mai Putea Interesa:

Recomandarile Mr Finance

14/10/2021
Mini-Curs de Analiză Tehnică Răzvan Mihai, CFTe

Subiectele abordate în primul webinar: *Înregistrează-te și primești pe email și prin SMS, în ziua evenimentului, linkurile de acces! Structura Mini-Cursului 4 webinare LIVE | 8 webinare ÎNREGISTRATE 4 Webinare LIVE pe YouTube și Facebook *Înregistrează-te și primești pe email și prin SMS, în ziua evenimentului, linkurile de acces! 4 Webinare dedicate Clienților XTB Webinare disponibile în platforma […]

Citeste mai mult
13/10/2021
Acțiuni cu deținere, Zero comision, Investiții pe bune

Zero comision cu XTB Pentru a te inregistra, da click aici. Ce înseamnă oferta „0% comision”? "0% comision" înseamnă că, pentru un rulajul lunar de până în 100 000 EUR în interiorul unei luni, tranzacționarea Acțiunilor și ETF-urilor cu deținere la XTB se realizează cu 0 comision per tranzacție. Ce se întâmplă dacă rulajul lunar depășește […]

Citeste mai mult
12/10/2021
Oportunități de Investiții

Participă și află răspunsul pentru următoarele întrebări: Pentru a te inregistra, da click aici. *Înregistrează-te și primești pe email și prin SMS, în ziua evenimentului, linkurile de acces! Webinar prezentat de Cătălin Chivu Realizator ”Feel The Markets”, emisiunea care prezintă de peste doi ani evoluția principalelor piețe financiare interne și internaționale, investitor cu experiență de […]

Citeste mai mult
07/10/2021
Evergrande, fenomen explicat pe ințelesul tuturor

Evergrande, fenomen explicat pe ințelesul tuturor Ce vei afla participând la acest webinar: Pentru a te inscrie la webinar, da click aici. Webinar prezentat de Claudiu Cazacu Consulting Strategist XTB România Claudiu Cazacu a studiat Inginerie Electronică și Telecomunicații la Universitatea Politehnica București. A absolvit prestigiosul master în finanțe al London Business School în 2016. […]

Citeste mai mult
20/07/2021
De ce merita sa investesti in criptomonede CFD?

Datorita cresterii lor in popularitate, vom analiza in acest articol una dintre cele mai accesibile modalitati prin care poti sa investesti in criptomonede, mai exact criptomonedele CFD.

Citeste mai mult
13/07/2021
Ce se intampla in acest moment pe piata crypto?

Daca ne uitam in trecut, baza moneda virtuala promitea un singur lucru, anonimitate. Este practic un „ban” care nu e controlat de nimeni, nu este reglementat, nu este centralizat de nimeni, deci poti sa faci fix ce vrei tu cu aceasta moneda virtuala.
Prima moneda virtuala a fost Bitcoin, si a aparut intr-un moment oportun, am putea spune, mai exact in 2008.

Citeste mai mult

Disclaimer 

Precizări de ordin legal! 

Acest website este independent față de brokerii pentru Forex/CFD/Actiuni/Marfuri/ETF-uri/Criptomende prezentați. Înainte de a face tranzacții cu oricare broker, potențialii clienții trebuie să se asigure că înțeleg riscurile și să verifice dacă brokerul este autorizat.

Acest website nu furnizează servicii de investiții și nici recomandări personale clienților care fac tranzacții cu Forex/CFD/Actiuni/Marfuri/ETF-uri . Informațiile aflate pe Mrfinance.ro nu trebuie tratate ca recomandări de a face tranzacții cu Forex/CFD/Actiuni/Marfuri/ETF-uri/Criptomende  și nu constituie sfaturi despre investiții. 

Mrfinance.ro nu este autorizat și nici licențiat să acorde sfaturi despre investiții sau alte chestiuni asemănătoare. Potențialul client nu este sfătuit să se angajeze la nicio investiție, directă sau indirectă, în instrumentele financiare, dacă nu cunoaște și nu înțelege pe deplin riscurile pe care le implică instrumentele financiare promovate pe acest website.

În cazul în care potențialul client nu înțelege riscurile pe care le implică instrumentele financiare, acesta este sfătuit să ceară sfaturi sau consultanță unui consultant independent.

În cazul în care sfaturile și recomandările unui consultant independent nu au fost clar ințelese, iar potențialul client nu a înțeles riscurile pe care le implică tranzacțiile realizate cu oricare instrument financiar, acesta este sfătuit să nu facă niciun fel de tranzacții.

Sfătuim potențialii clienții lipsiți de cunoștințe suficiente să solicite sfaturi individuale unor surse autorizate. În conformitate cu îndrumările CFC (Comisia Federală pentru Comerț), Mrfinance.ro are legături financiare cu unele produse și servicii menționate pe acest site, iar Mrfinance.ro poate primi compensații atunci când clienții fac click pe aceste link-uri cuprinse pe site și, în cele din urmă, se înregistrează. 

Tranzacțiile Forex/CFD/Actiuni/Marfuri/ETF-uri/Criptomende aduc cu sine riscuri semnificative, existând șansa ca unii potențiali clienți să piardă toți banii pe care îi investesc. 

Pentru mai multe informații, vă rugăm sa consultati disclaimer-ul de publicitate.

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentlightersundatabasecogentergraduation-hatusersstorecarttagmap-markerspell-checkheart-pulsepie-chartgiftleafbriefcasecarselectearthsyncclockbugcodechevron-rightarrow-righthighlight linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram