Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Monero

Monero este una dintre criptomonedele recunoscute la nivel global, avand caracteristici unice si distincte.

Monero este descentralizata, avand registrul public, pentru imbunatatirea tehnologiei.
Ofera o mai mare securitate si confidentialitate decat alte monede.
Monero este o criptomoneda dinamica, neavand inca o limita prestabilita.
Arata mai mult

Monero Pret

De unde sa cumperi Monero

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Monero

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 22/11/2023
Disclaimer publicitate

Ce este Monero ?

Monero (XMR) este o criptomoneda recunoscuta la nivel global. Aceasta, ca si multe dintre criptomonedele existente, este descentralizata. Monero (XMR) este o monedă digitala P2P (peer to peer) axata pe confidentialitate, care a fost conceputa cu scopul de a fi de negasit si anonima. In timp ce tranzactiile cu bitcoin pot fi urmarite, o tranzactie pe blockchain-ul Monero nu poate fi legata de o identitate din lumea reala, dat fiind faptul ca moneda este fungibila. Fungibil este un termen care descrie o moneda in care fiecare unitate este identitca si poate fi schimbata cu orice alta unitate a acestei monede.

Monero functioneaza open-source, ceea ce inseamna ca registrul sau este public, oferind posibilitatea utilizatorilor sa testeze sau sa imbunatateasca tehnologia acestuia. 

Monero este o moneda mai atipica. Cele mai multe criptomonede au blocuri de calcul transparente, in sensul ca fiecare tranzactie este vizibila pentru orice persoana. 

Monero a dobandit un grad inalt de popularitate datorita caracteristicilor legate de securitate si confidentialitate. Sistemul Monero este construit in asa fel incat sa ascunda identitatea expeditorilor, destinatarilor si sumele tranzactiilor. 

Evolutie pret Monero (XMR)

Fondatorul Monero

Monero a fost creat de 7 dezvoltatori, dintre care 5 au ales sa ramana anonimi.
David Latapie si Riccardo Spagni sunt dezvoltatorii care au ales sa isi insuseasca in mod public crearea criptomonedei Monero. 

Monero a fost lansata public in anul 2014.

Caracteristici importante Monero

 • Bun fungibil - un bun fungibil este acela care poate fi inlocuit cu un alt bun similar.

Acest lucru inseamna ca doua unitati ale monedei sunt intersanjabile, adica pot fi substituite una cu cealalta, intrucat nu exista nicio diferenta intre ele. 

Prin comparatie, doua hartii de un euro sunt egale ca valoare, insa nu sunt fungibile (fiecare are un numar de serie diferit).

 • Scalabilitate dinamica – nu are o limita prestabilita.

Pentru a intelege mai bine putem face o comparatie cu Bitcoin

Bitcoin a fost creat cu o limita de bloc limitata de 1 Mb, pentru prevenirea tranzactiilor scam. 

Totodata, dinamicitatea Monero poate atrage mineri periculosi, care pot bloca sistemul de blocuri. 

 • Chei de acces multiple - Monero are mai multe chei de acces, ceea ce face sistemul mai complicat in comparatie cu Bitcoin sau Ethereum, unde exista o cheie publica si una privata. 
Monero 1
Sursa foto: www.investopedia.com

Minarea Monero

Minarea Monero, ca si in cazul altor criptomonede, se face cu ajutorul mecanismului proof-of-work. 

Monero foloseste tehnologia blockchain, registrul digital care functioneaza ca o baza de date descentralizata, gestionata de calculatoare care apartin unei retele peer-to-peer (P2P). 

Procesul de minare al Monero se bazeaza pe un concept numit egalitarian. Inca de la aparitia monedei, creatorii sai s-au axat pe sprijinul comunitatii si donatii pentru dezvoltarea monedei.

Ca in orice alta activitate de minare, indivizii pot fi rasplatiti pentru minarea monedelor Monero. Activitatea de minare se poate desfasura pe un calculator standard, astfel incat nu este necesar un hardware special sau ASIC (application-specific integrated circuits).

Principalul aport al Monero este acela ca incearca sa imbunatateasca politica de securitate si confidentialitate. 

Monero a introdus, in acest sens, conceptele de semnaturi ring si adrese stealth.

Semnaturile ring sunt semnaturi digitale anonime, care permit ca identitatea celui care a semnat tranzactia sa ramana secreta. Pentru a genera o semnatura ring, cheia privata (de cont) a utilizatorului este combinata cu cheia publica, obtinuta din blocul de calcul al Monero. In acest fel se formează un ”inel” de posibili semnatari care nu permite asocierea unei semnaturi cu un anumit utilizator.

Adresele stealth adauga mai multa securitate, intrucat adresele generate in mod aleator pot fi utilizate o singura data, pentru o tranzactie unica.

Tranzactiile confidentiale Ring (Ring Confidential Transactions sau RingCT) permit pastrarea sub anonimat a valorii tranzactiei. Aceasta functionalitate a fost introdusa si a devenit obligatorie pentru toate tranzactiile efectuate in reteaua Monero.

Portofele Monero

Stocarea monedelor Monero se poate face in asa numitele portofele (wallets). 

Iti prezentam 3 dintre cele mai populare portofele: 

 1. Portofelul Exchange - similar unui cont bancar, insa cu un risc mai ridicat din cauza atacurilor care au avut loc asupra unor case de schimb. 
 2. Portofelul Software - program pe device-ul personal, calculator sau telefon, care pastreaza si cheia secreta. Monedele pot fi accesate doar de pe device-ul pe care a fost instalat acest soft. 
 3. Portofel de tip Cold Wallet – sunt considerate a fi mai sigure, caci pot fi generate in mediul offline. 
 4. Paper Wallet – dupa cum ii sugereaza si numele, acesta presupune printarea cheii private sub forma unui cod QR, pe o bucata de hartie. Aceasta este o metoda mai sigura, intrucat ofera utilizatorului mai mult control. 

Diferenta dintre Monero si alte criptomonede

Spre deosebire de Monero, Bitcoin foloseste un protocol prin care protejeaza identitatea participantilor cu ajutorul unor pseudonime generate prin combinatii aleatoare de litere si numere. 

Acest mod de abordare asigura, insa, un grad de securitate limitat. Adresele si tranzactiile sunt inregistrate pe blocul de calcul, ceea ce le face vizibile public. Nici pseudonimele nu sunt pe deplin private, dat fiind ca efectuarea unor tranzactii de catre un utilizator, legate de aceeasi adresa, pot dezvalui in timp identitatea acestuia.

Monero asigura o securitate financiara mai mare, protejeaza informatiile cu caracter personal si detaliile tranzactiilor efectuate.

Poti regasi in tabelul de mai jos diferente si asemanari intre Monero, BitcoinRipple si Ethereum.

DescriereRipple (XRP)Bitcoin (BTC)Ethereum (ETH)
Cantitate maximă100 miliarde21 milioane97 milioane
Data creării201220092015
DescentralizatNuDaDa
DistribuțiePre-minatăMinatăMinată
Nr tranzacții/sec.1500 TPS3-7 TPS15 TPS
Viteza tranzacțiilor4 secunde10 minute2.5 minute

Monero 2
Avantaje Monero

 • Caracterul fungibil- doua unitati ale monedei pot fi substituite una cu cealalta, intrucat nu exista diferente intre ele. 
 • Monero este una dintre cele mai independente monede digitale.  
 • Tranzactiile sunt imposibil de urmarit, caci identitatea celui care trimite sau primeste moneda este ascunsa. 
 • Blockchain-ul nu are limita. Scalabilitatea dinamica duce la taxe mai mici, chiar daca utilizarea acestuia este mai mare. 
 • Echipa dedicata de programatori implicati in buna-starea acestei monede. 
 • Durata verificarii unei tranzactii este de 2 minute.

Monero 3
Dezavantaje Monero

 • Exista foarte putine portofele pentru moneda Monero. 
 • Este dificil sa depozitezi Monero intr-un loc sigur, in comparatie cu alte criptomonede. 
 • Unii considera ca un dezavantaj al monedei este acela ca nu are un sistem standard de votare pentru schimbarile de proiect – sugestiile pentru retea pot fi postate pe forum, dar dezvoltatorii Monero decid pe care dintre acestea le vor adopta.
 • Legată de aspectul menționat anterior este lipsa unei structuri de management clare.
 • Fiind destul de populara, Monero risca sa fie folosita si in scopuri mai putin morale sau legale.


Mr.Finance recomanda!

Monero, ca si criptomonedele deja prezente pe piata, are potential urias. Poate deveni o unealta puternica si o metoda de plata in viitorul nu prea indepartat. 

Iti recomandam sa te documentezi si sa te informezi din surse sigure si verificate. 

De asemenea, fiind din ce in ce mai multe persoane interesate de astfel de tranzactii, au aparut si forumuri cu discutii ce te pot interesa si ajuta deopotriva. 

Experientele altora sunt un avantaj enorm atunci cand esti incepator si cauti informatii. 

Speram ca articolul publicat de noi sa iti fie de ajutor. 

Ne straduim sa oferim vizitatorilor platformei mrfinance.com o experienta placuta si sa venim in ajutor in scop educational. 

Nu ezita sa ne contactezi daca ai intrebari sau, de ce nu, sugestii!

Articol scris de:
Expert editorial
Cristian este editorul și expertul nostru în produse financiare. Este pasionat de tehnologie și produse din sfera fintech. A urmat cursurile universitare și masterat la una dintre cele mai prestigioase Universități din Danemarca.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram