Disclaimer publicitate

Bitcoin Halving

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 09/04/2024
Timp de citire: 10 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Astăzi, ne concentrăm pe un subiect de mare interes în lumea criptomonedelor: Bitcoin Halving-ul. Vom explora ce reprezintă acest eveniment, modul în care funcționează Bitcoin și cum te poate afecta ca investitor în criptomonede.

Ce este Bitcoin și cum funcționează?

Bitcoin este o criptomonedă descentralizată, adică nu este controlată de o autoritate centrală precum o bancă centrală sau un guvern. În schimb, tranzacțiile sunt validate de o rețea de computere distribuite în întreaga lume, numită blockchain. Blockchain-ul este un registru public și imutabil al tuturor tranzacțiilor Bitcoin.

Atunci când o persoană efectuează o tranzacție Bitcoin, aceasta este înregistrată pe blockchain și este verificată de minerii de Bitcoin. Acești mineri folosesc puterea computațională pentru a rezolva probleme matematice complexe și pentru a valida tranzacțiile. Pentru munca lor, minerii sunt recompensați cu noi Bitcoin-uri și comisioane pentru tranzacții.

Ce este Bitcoin Halving?

bitcoin halving
Bitcoin Halving 5

Bitcoin Halving este un eveniment programat care are loc aproximativ la fiecare patru ani sau la fiecare 210.000 de blocuri minate. În timpul acestui eveniment, recompensa acordată minerilor pentru fiecare bloc minat este redusă la jumătate. Acest lucru înseamnă că oferta de Bitcoin noi introdusă în circulație este diminuată.

Cum influențează Bitcoin Halving-ul prețurile?

Bitcoin Halving-ul are un impact semnificativ asupra prețurilor Bitcoin. Înainte de Halving, mulți investitori cumpără Bitcoin în anticiparea scăderii recompensei pentru minerii de Bitcoin. Acest lucru poate duce la creșterea prețului Bitcoin înainte de eveniment. După Halving, oferta de Bitcoin nou creat scade, ceea ce poate duce la o creștere ulterioară a prețului.

Cum   au   evoluat   prețurile   după   cele   trei   evenimente   anterioare   de "halving"

Halving 2012

Pe 28 noiembrie 2012 a avut loc primul halving al Bitcoin, reducând recompensa de la 50 la 25. Pentru  o  perioadă,  prețul  nu  s-a  mișcat  prea  mult.  Dar  un  an  mai  târziu,  Bitcoin a atins un nou record la momentul respectiv, trecând de pragul de 1.000 de dolari.

Halving 2016

Al doilea eveniment de halving a avut loc pe 9 iulie 2016, iar prețurile au crescut rapid înainte de a se corecta la fel de repede. La începutul lui 2017, Bitcoin a început să atingă noi maxime istorice, ajungând la un vârf aproape de 19.000 de dolari până în luna decembrie a acelui an.

Halving 2020

Al  treilea  și  cel  mai  recent  eveniment  a  avut  loc  pe  11  mai  2020.  Această situație a fost unică, deoarece  a  coincis  cu  o  pandemie  care  a  afectat  piețele  financiare  globale.  Totuși,  în  a  doua

jumătate a anului, a început un mare raliu, culminând cu maxime record de aproape 69.000 de dolari la sfârșitul anului 2021.

bitcoin halving

Sursa: Techopedia

Efectul Halving-ului asupra altor criptomonede:

Bitcoin Halving-ul poate avea, de asemenea, un impact asupra altor criptomonede. Deși Bitcoin este cea mai populară și mai cunoscută criptomonedă, evenimentul poate influența și alte active digitale. Un Halving reușit pentru Bitcoin poate consolida încrederea în criptomonede și poate atrage mai mulți investitori în întreaga piață.

Factorii care afectează prețurile Bitcoin:

Prețurile Bitcoin sunt influențate de o varietate de factori, printre care:

 • Cererea și oferta pe piață
 • Evenimente macroeconomice și politice
 • Adoptarea și reglementările guvernamentale
 • Sentimentul investitorilor și atitudinea mediatică

Ce sunt ETF-urile pe blockchain?

Un ETF (exchange traded fund pe blockchain este un fond care investește exclusiv într-un coș de companii   bazate   pe   blockchain.   Companiile   deținute   de   un   ETF  blockchain  au  operațiuni comerciale în tehnologia blockchain sau investesc în blockchain.

ETF-urile blockchain, un tip de produs tranzacționat la bursă (ETP), sunt distincte de ETF-urile pe criptomonede, care investesc într-un coș de monede digitale, cum ar fi Bitcoin. Cu toate acestea, un ETF blockchain poate oferi expunere la unele dintre tehnologiile care explorează tehnologia digitală.

Termenii  Bitcoin  și  blockchain  sunt  uneori  folosiți  ca  sinonime,  în  ciuda  faptului  că  sunt  două lucruri diferite: Bitcoin este o criptomonedă, în timp ce blockchain este tehnologia de baze de date pe care sunt fundamentate criptomonedele.

Blockchain nu este legat de nicio companie sau produs anume. Este o tehnologie care poate fi utilizată în diverse industrii. ETF-urile Blockchain investesc în diverse companii listate la bursă, multe  dintre  acestea  având  operațiuni  și  în  afara  blockchain-ului,  mai  degrabă  decât o anumită monedă. Acest lucru le face mai diversificate și mai puțin volatile.

O altă diferență notabilă este reglementarea și disponibilitatea. Bitcoin și alte monede virtuale au fost  atent  controlate de autoritățile guvernamentale. Timp de mulți ani, Securities and Exchange Commission (SEC) a rezistat cererilor companiilor care încercau să lanseze un ETF pentru criptomonede, invocând temerile de manipulare a pieței. Primul ETF futures pe Bitcoin din Statele Unite a fost aprobat în octombrie 2021, iar primul ETF spot pe Bitcoin în ianuarie 2024.

ETF-urile  pe  criptomonede  vin  cu  riscuri  suplimentare  din  cauza  volatilității  inerente  a  monedei digitale. În plus, acestea pot avea rate de cheltuieli mai mari din cauza costului de custodie a activelor digitale.

Ce sunt acțiunile care oferă expunere pe Bitcoin?

Deși  investițiile  directe  în  Bitcoin  pot  fi  foarte  profitabile,  ele  vin  și  cu  riscuri  substanțiale  și volatilitate. Pentru investitorii care caută o abordare mai indirectă și mai diversificată pentru a obține  expunere  pe  piața  cripto,  există  companii  care  sunt  implicate  în  piața  activelor  digitale. Poate cel mai bun exemplu este MicroStrategy, o companie bine stabilită de business intelligence, care  a  ajuns  pe  prima  pagină  a  ziarelor  pentru  abordarea  agresivă  a  investițiilor  în  Bitcoin. Compania  a  acumulat  în  mod  constant  Bitcoin  în  bilanțul  său,  considerându-l  un  depozit  de valoare pe termen lung.

Michael  Saylor,  CEO-ul  MicroStrategy,  a  devenit  un  susținător  vocal  al  Bitcoin  și  a  declarat  că principalul activ al rezervei de trezorerie al companiei este acum Bitcoin. Investind în companie, investitorii  pot câștiga indirect expunere la mișcările prețurilor Bitcoin prin deținerile substanțiale ale companiei.

Prețul acțiunilor MicroStrategy a prezentat o corelație puternică cu performanța Bitcoin, făcându-l o  opțiune  de  încredere  pentru  cei  care  doresc  expunere  indirectă  la  piața  crypto.  Totuși,  este esențial  de  reținut  că  acțiunile MicroStrategy nu oferă o expunere pură asupra Bitcoin, deoarece activitatea de bază a companiei este încă centrată pe soluții de business intelligence și analiză.

Totuși,  deținerile  masive  de  criptomonedă  a  făcut  ca  acțiunea  să  aibă  o  dinamică  similară  cu Bitcoin.  MicroStrategy  deține  în  prezent  aproximativ  214.246  BTC  (în  valoare  de  aproape  15 miliarde de dolari la un preț de 70.000 de dolari), ceea ce reprezintă mai mult de 1% din volumul total  de  21  de  milioane  de  unități  de  Bitcoin  care  vor  exista  vreodată.  

Acest volum a fost atins după  ultima  achiziție  de  9.245  de  unități  de  Bitcoin  realizată  de  companie  pe  18  martie  2024. Deținerile au fost cumpărate cu aproximativ 7,53 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o medie de 35.160 de dolari pe monedă potrivit declarațiilor financiare ale companiei.

Bitcoin este una dintre cele două strategii corporative pe care le urmărește MicroStrategy. Vrea să continue  achiziționarea  și  deținerea  de  Bitcoin,  pe  care  compania  îl  consideră  un  depozit  de valoare  de  încredere,  susținut  de  o  „arhitectură  robustă,  publică, cu sursă deschisă, nelegată de politica monetară suverană”.

Bitcoin Halving 1

Ce sunt CFD-urile cu suport pe criptomonede?

Tranzacționarea   CFD-urilor   (contract   for   difference)   cripto   implică  specularea  cu  privire  la mișcările  prețurilor criptomonedelor  fără  a  deține  efectiv  activul  de  bază.  În  acest  caz,  traderii încheie  un  contract  cu  un  broker  pentru  a schimba  diferența  de  preț  a  criptomonedei  între momentul de deschidere și închidere a tranzacției. Această metodă oferă posibilitatea de a profita exclusiv  din  mișcările  prețurilor  criptomonedelor,  excluzând alte probleme asociate cu deținerea unui activ, cum ar fi securitatea, stocarea și accesul.

Tranzacționarea  CFD-urilor  cu  criptomonede  presupune  utilizarea  efectului  de  levier,  astfel  cu o sumă  de  capital  mai  mică  să  poată  oferi  acces  la  o  tranzacție  cu  valoare  mai  mare.  Cu  toate acestea, este important de reținut că utilizarea efectului de levier amplifică atât câștigurile, cât și pierderile, aspect ce trebuie conștientizat.

Tranzacționarea  CFD-urilor  permite  posibilitatea  de  a  deschide  poziții  short  (de  vânzare),  care permite obținerea de profit în momentul în care prețul pieței scade.

Strategii de investiții în Crypto

Diversificarea

Diversificarea  presupune  extinderea  investițiilor  în  diferite  clase  de  active,  cum  ar  fi  acțiuni, obligațiuni, proprietăți imobiliare și, mai nou, monede digitale precum Bitcoin. Scopul diversificării este de a reduce riscul asociat cu investiția într-un singur activ sau clasă de active.

Prin  diversificarea  portofoliului  de  investiții  se  dorește atenuarea impactului fluctuațiilor pieței și protejarea  investiției. Diferitele  clase  de  active  au  niveluri  diferite  de  risc  și  randament,  iar  prin investirea  într-o  combinație  de  active  se  poate obține  un  echilibru  între  creștere  și  stabilitate. Bitcoin  oferă  o  oportunitate  de  diversificare  datorită  corelației  sale  relativ scăzute  cu  piețele financiare tradiționale.

Principalele beneficii ale diversificării portofoliului:

 1. Ajută la optimizarea riscului de a suferi pierderi semnificative. Prin repartizarea investițiilor pe  diferite  clase  de  active,  se reduce  expunerea  la  volatilitatea  unei  singure  investiții.  În cazul  în  care  o  investiție  are  o  performanță slabă, câștigurile potențiale din alte investiții pot compensa pierderile.
 • Diversificarea  facilitează  posibilitatea  de  a  beneficia  de  diferite  condiții  de  piață.  Diferite active performează bine în diferite climate economice. De exemplu, în perioadele de incertitudine economică, investitorii se îndreaptă adesea către active de refugiu precum aurul sau, în anumite cazuri, chiar Bitcoin.
 • Diversificarea  poate  îmbunătăți  randamentele  pe  termen  lung.  Studiile  au  arătat  că  un portofoliu  bine  diversificat  poate  oferi  randamente  mai  stabile  în  comparație  cu  un portofoliu concentrat. Prin repartizarea investițiilor pe mai multe active, se poate obține o traiectorie de creștere mai consistentă și mai previzibilă.

Noul val de ETF-uri spot pe Bitcoin facilitează accesul către piața criptomonedelor al investitorilor în active tradiționale, cum ar fi acțiunile și obligațiunile.

Una dintre întrebările care apar când se discută despre adăugarea unor criptomonede în portofoliu este ce rol poate avea această decizie în atingerea obiectivelor financiare personale?

Criptomonedele pot reprezenta o sursă suplimentară de diversificare într-un portofoliu de active bine diversificate. Numărul tot mai mare de sectoare de criptomonede (platforme de contracte inteligente, monede de confidențialitate, metaverse etc.) se adaugă la efectul de diversificare. Cu toate acestea, corelația cripto cu piețele macro nu este zero, ceea ce prezintă anumite riscuri. În plus, structura de corelație dintre cripto și macro nu este întotdeauna stabilă, factor ce se adaugă acestor riscuri.

Pe   măsură   ce   popularitatea   sa   continuă   să   crească,  mulți  investitori  recunosc  beneficiile potențiale   ale  adăugării Bitcoin  în  portofoliile  lor  de  investiții,  datorită  potențialului  său  de randament ridicat și naturii sale descentralizate.

Volatilitatea prețului Bitcoin:

Înțelegerea factorilor care influențează prețul BTC este crucială pentru investitorii care doresc să își maximizeze randamentele și să își gestioneze eficient riscurile. Mai mulți factori cheie pot avea un impact asupra prețului Bitcoin, inclusiv:

 1. Cererea   și   adoptarea   pe   piață:   Nivelul   cererii   de   BTC   joacă   un   rol   important   în determinarea  prețului  acestuia. Pe măsură ce tot mai mulți investitori adoptă Bitcoin și îl folosesc pentru tranzacții, valoarea acestuia poate crește.
 • Evoluțiile  de  reglementare:  Reglementările  și  politicile  guvernamentale  pot  avea  un impact  profund  asupra  prețului Bitcoin.  Evoluțiile  pozitive  ale  reglementărilor  pot  insufla încredere și pot accentua cererea, în timp ce reglementările negative pot avea efectul opus.
 • Progrese tehnologice: Dezvoltarea de noi tehnologii și îmbunătățiri ale rețelei Bitcoin pot influența  pozitiv  prețul  acesteia.  De  exemplu,  punerea  în  aplicare  a  rețelei  Lightning Network  a  îmbunătățit  scalabilitatea  și  viteza  de  tranzacționare  a  Bitcoin,  făcându-l mai atractiv pentru investitori.
 • Factori  macroeconomici:  Condițiile  economice,  cum  ar  fi  inflația,  ratele  dobânzilor  și evenimentele geopolitice, pot avea un impact asupra prețului Bitcoin. Investitorii apelează adesea la Bitcoin ca la un activ de refugiu în perioadele de incertitudine economică, ceea ce îi poate crește valoarea.
 • Sentimentul   pieței:   Sentimentul   general   și   percepția   generală   a   Bitcoin   în   cadrul comunității  de  investitori  pot  avea  un  impact  asupra  prețului  său.  Știrile  pozitive  și încrederea investitorilor pot duce la creșterea cererii și la prețuri mai mari, în timp ce știrile negative pot declanșa vânzări și scăderi de preț.

Majoritatea  experților  financiari  recomandă  limitarea  expunerii  la  cripto  la  mai  puțin  de  5%  din totalul portofoliului. Criptomonedele sunt considerate o clasă de active cu risc ridicat. Limitarea alocării   ajută  la  gestionarea  volatilității  și  a  riscului  global.  Cei  care  sunt  noi  în  domeniul investițiilor în crypto pot începe cu o valoare procentuală cuprinsă în intervalul 1 - 3%.

Ce înseamnă acestea pentru investițiile tale?

Pentru investitorii în criptomonede, este esențial să înțeleagă implicațiile Bitcoin Halving-ului și să fie pregătiți pentru volatilitatea pieței. Este recomandabil să efectuezi cercetări amănunțite, să îți stabilești obiective clare de investiții și să rămâi actualizat cu evoluțiile pieței.

În concluzie, Bitcoin Halving-ul este un eveniment semnificativ în lumea criptomonedelor și poate avea un impact semnificativ asupra investițiilor tale. Fiți informați, luați decizii de investiții înțelepte și consultați întotdeauna un specialist înainte de a lua orice decizie financiară importantă.

Bitcoin Halving 2
Bitcoin Halving 6
Articol scris de:
Expert editorial
Cristian este editorul și expertul nostru în produse financiare. Este pasionat de tehnologie și produse din sfera fintech. A urmat cursurile universitare și masterat la una dintre cele mai prestigioase Universități din Danemarca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
05/03/2024
Singurul motiv pentru care merita sa investesti

Warren Buffett a zis la un moment dat. Prima regula din investitii este sa nu pierzi bani. A doua regula din investitii este sa nu uiti prima regula. De ce pune Buffett atata pret pe a nu pierde bani? Si de ce e atat de daunator daca lucrurile incep s-o ia la vale? Hai sa […]

Citeste mai mult
22/02/2024
Ce ne spune, de fapt, pretul unei actiuni

Ai aflat ca inflatia is a thing si te-ai gandit sa incepi sa investesti, sa iti protejezi banii. Daca mai ai si un obiectiv de viitor: devine cu atat mai clar ca vrei sa investesti. Incepi sa studiezi putin fenomenul si dai de bursa. Si auzi acolo de “actiuni” si vezi ca au un pret. […]

Citeste mai mult
16/02/2024
78% dintre romani sustin ca banii sunt principalul motiv de cearta in cuplu

Conform unui studiu realizat de catre Unlock Market Research la initiativa BCR, banii sunt de departe principalul motiv de cearta in cuplu. De asemenea, 60% dintre respondenti sustin ca discutiile despre bani pot fi delicate, dar necesare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de persoane, 86% dintre ele fiind casatorite, 14% locuiesc […]

Citeste mai mult
1 2 3 8
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram