Disclaimer publicitate

Investitiile in Criptomonede

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 14/05/2021
Timp de citire: 3 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Desi au aparut doar in urma cu aproximativ 12 ani, criptomonedele au castigat destul de repede o reputatie de investitie foarte riscanta, dar care are potentialul de a aduce castiguri mari. 

In prezent, valoarea de piata a tuturor criptomonedelor depaseste 1 trilion de dolari.

Ecosistemul cripto a devenit unul destul de complex si necesita studii aprofundate pentru a-l intelege. A imprumutat concepte precum contracte futures sau indexuri de la finantele traditionale, dar a introdus si concepte noi precum DeFi si yield farming.

La inceput a existat Bitcoin

Lansat in 2009, Bitcoin a dorit sa fie o solutie pentru criza financiara cu care se confrunta lumea la momentul respectiv. La inceput, criptomoneda a circulat in randul pasionatilor de tehnologie si al asa numitei comunitati cyberpunk – rebelii ce se opuneau status quo-ului economic si politic.

In 2017 insa, Bitcoin a atras atentia intregii lumi dupa ce a crescut de la aproximativ 1.000$ la inceputul anului la aproape 20.000$ la mijlocul lunii decembrie. 

De atunci, criptomoneda a avut fluctuatii masive si rapide de pret, ceea ce a facut-o ideala pentru speculatii. 

In prezent, Bitcoin este considerat de multi ca fiind ”aur digital” si este inca folosit ca referinta pentru preturile celorlalte criptomonede (cunoscute drept altcoins).

Altcoins

Succesul inregistrat de conceptul de criptomoneda a dus la aparitia a peste 5000 de alte versiuni.

Acestea sunt cunoscute sub denumirea de altcoins si ofera o varietate mare de concepte si modalitati de functionare. 

Numarul mare de platforme exchange cripto, care permit conversia intre diferite criptomonede, a generat un val de investitori care se folosesc de fluctuatiile de pret pentru a castiga venituri. 

Pe langa monedele precum Litecoin si Monero, concepute ca metode de plata, au aparut si retele precum Ethereum, EOs si tron. Acestea ofera in plus optiunea de construire de aplicatii gestionate prin asa numitele contracte inteligente.  

Echipele de dezvoltatori din ecosistemul cripto au ajuns la concluzia ca pot construi noi sisteme financiare descentralizate – cunoscute sub denumirea de DeFi. Acestea au preluat aspecte din finantele traditionale – precum sistemul de creditare si margin trading – dar ofera si optiuni noi precum yield farming.

DeFi  - Finante descentralizate 

Ecosistemul finantelor descentralizate are ca scop sprijinirea populatiei ce nu are acces la sistemul bancar si financiar traditional.

Practic, este vorba despre o serie de platforme care ofera servicii de creditare, margin trading si tranzactionare zilnica. 

Avantajul principal oferit de aceste platforme este ca sunt accesibile practic oricui, deoarece nu impun o limita inferioara pentru investitii. Desi nu sunt inca reglementate oficial, au castigat in popularitate in ultimele luni. Valoarea fondurilor din ecosistemul DeFi a depasit 9 miliarde de dolari. 

Acest lucru se datoreaza in special faptului ca ofera o mare varietate de instrumente de investitii si genereaza profituri semnificative pentru traderii cu experienta. De exemplu, depozitele de criptomonede de pe platformele DeFi genereaza dobanzi mai mari decat cele din banci. 

DeFi se adreseaza investitorilor de orice nivel, dar cu cat gradul de experienta si cunostinte este mai mare, cu atat cresc oportunitatile de profit. Atentie, insa – volatilitatea criptomonedelor face ca tranzactionarea acestora sa fie si foarte riscanta.

Investitorii traditionali intra pe piata cripto

Evolutia economiei globale si problemele provocate de pandemia din acest an au determinat multi investitori traditionali sa intre pe piata cripto. In mare parte, preturile criptomonedelor nu sunt corelate cu bursele traditionale. Acest lucru le face atractive ca active de siguranta in perioadele de criza.

Acest interes a determinat o serie de giganti financiari precum Fidelity, Bakkt, Grayscale si altii sa ofere instrumente de investitii bazate pe criptomonede.

In mare parte, aceste instrumente sunt dedicate investitorilor acreditati (sau institutionali). Piata cripto a atras atentia unor nume mari precum Paul Tudor Jones si Jim Simons. Companii de investitii majore precum Pantera, NYDiG si Microstrategy au introdus deja sute de milioane de dolari in criptomonede.

Este clar ca situatia economica actuala este mediul perfect pentru a sprijini extinderea ecosistemului cripto. Chiar daca este mult mai riscanta decat finantele traditionale, investitia in criptomonede are potential masiv intr-o lume ce se confrunta cu o potentiala noua criza economica. 

Pentru si mai multe informatii din lumea criptomonedelor, iti recomandam platforma Goana dupa Bitcoin!

Sunt pasionat de tot ceea ce inseamna ecosistemul Crypto si tehnologiile inovative. De asemenea, imi place sa descopar lucruri noi si utile, prin prisma analizelor de date, ce ma ajuta totodata sa iau decizii cu baza stiintifica si functionalitate eficienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

28/06/2024
IRCC în scădere cu 0,04% în iulie 2024. Care sunt prognozele privind piața imobiliară?

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 3 al anului 2024 va fi 5.86%, față de 5.90%, cât era în trimestrul 2 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Este al 3-lea trimestru consecutiv în care IRCC-ul este în scădere. Acest lucru se întâmplă pe fundalul unor […]

Citeste mai mult
24/06/2024
Salariul mediu în aprilie 2024

Conform ultimului comunicat privind castigul mediu salarial publicat de către INS, salariul mediu net în România a depășit de ceva timp pragul de 1000 de euro, în luna aprilie 2024 acesta fiind 5217, cu 14,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și cu 0,6% mai mult decât în luna martie. Luând în […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Dobanda compusa

Dobanda compusa este cel mai eficient instrument care va face ca timpul sa fie aliatul tau numarul 1. Principiul de functionare este unul cat se poate de simplu si intuitiv, insa rezultatele pe care poate sa le genereze pe termen lung - sunt impresionante. Asadar, ce este dobanda compusa? Dobanda compusa este un concept care, […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
05/06/2024
De ce NU vei pierde bani pe bursa?

Se spune ca bursa este locul unde se intalnesc cei cu bani si cei cu experienta. Acuma. Ce este bursa ca mecanism si cum functioneaza e dincolo de scopul acestui articol, gasesti deja aceste infomratii aici si aici. In schimb, ce e mult mai important e cum te raportezi tu la acest instrument si de […]

Citeste mai mult
01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
1 2 3 9
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram