Project

Responsabilitate Financiara

Ghid complet despre responsabilitatea financiara

 

Un termen tot mai des intalnit in ultimii ani este acela de responsabilitate financiara. Necesitatea deprinderii acestei calitati este incontestabila, mai ales in contextul consumerist in care traim. Consumerismul nu este o teorie economica, asa cum am fi tentati sa credem, ci reprezinta un comportament al omului modern, care se manifesta cu precadere in prezenta abundentei de produse si servicii. Un studiu realizat de INS in anul 2014 ne dezvaluie ca romanii cheltuie mai multi bani decat castiga. Astfel, la finalul fiecarei luni raman in medie cu un deficit de peste 80 de lei. Aceste statistici sunt ingrijoratoare.

Ce este responsabilitatea financiara?

Responsabilitatea financiara are la baza o educatie financiara puternica, ce presupune o informare atenta cu privire la instrumentele financiare disponibile, dar si planificarea rationala a bugetului personal. Un individ responsabil financiar stie cum sa isi administreze castigurile financiare in asa maniera incat sa prospere. Acesta isi calculeaza cu mare atentie veniturile, isi monitorizeaza cheltuielile, face economii si desigur, realizeaza investitii ce ii aduc profit.

De asemenea, un om educat si responsabil din punct de vedere financiar stie care sunt instrumentele financiare la care poate apela pentru eventuale imprumuri sau pentru  a realiza economii si este capabil sa analizeze rational ofertele existente pe piata de profil. Cunoaste cele mai importante notiuni economice, dar si posibilele solutii pe care le are la indemana pentru a-si suplimenta veniturile sau pentru a face economii.

De ce este importanta responsabilitatea financiara?

Responsabilitatea financiara este importanta pentru oricine, deoarece presupune ca fiecare dintre noi sa ne gestionam resursele cat mai eficient, pentru a nu ajunge in pragul de a cheltui mai mult decat producem. Consideram ca aceasta trebuie deprinsa inca din copilarie. Fiecare parinte are datoria de a-si educa copilul din punct de vedere financiar, in asa maniera incat acesta sa fie capabil sa ia decizii financiare corecte.

In caz contrar, acesta va ajunge in situatia in care se va expune unor riscuri financiare mari, cum ar fi realizarea unui imprumut imposibil de a fi achitat conform planului de creditare si implicit, pierderea unor lucruri valoroase precum un bun girat. Desigur, acesta este doar unul din exemplele ce pot aparea ca urmare a unor decizii iresponsabile din punct de vedere financiar. Educatia incepe din copilarie, cand fiecare dintre noi incepem sa ne formam ca indivizi.

Care sunt regulile dupa care se ghideaza responsabilitatea financiara?

Principiul care sta la baza responsabilitatii este acela ca orice persoana sa nu cheltuie mai mult decat produce. Desigur, aceasta este o abordare simplista, termenul putand fi extins la mult mai mult de atat: realizarea unor economii, realizarea de investitii durabile etc. In situatia in care sunteti intr-un impas si aveti nevoie de putin ajutor in realizarea unui plan responsabil din punct de vedere financiar, va invitam sa parcurgeti urmatoarele etape:

Planificati bugetul lunar

Responsabilitatea financiara incepe cu o vedere de ansamblu asupra bugetului familiei. Recomandarea noastra este ca in fiecare luna sa faceti o analiza cu toate sursele de venit si cheltuieli. Tehnologia a evoluat in asa maniera incat avem la dispozitie nenumarate modalitati de a face acest lucru, de la banala agenda personala pana la aplicatiile special create in acest sens. Realizati lunar un calcul al venitului, indiferent de surse: salariu, procente din vanzari adaugate la salariu, alocatiile copiilor, pensie, dobanzi de la depozite bancare, dividente etc. Suma totala trebuie sa fie cat mai realista si nicidecum aproximata. De asemenea, puteti chiar ca in aceasta etapa sa luati in calcul si alte modalitati prin intermediul carora puteti aduce venituri suplimentare: returnarea unor cadouri care nu va sunt utile, un eventual job part-time pentru weekend etc. Totodata, se va tine o evidenta a cheltuielilor lunare: facturi, cumparaturi, plata chiriei (daca este cazul), cheltuieli pentru diverse activitati de recreere etc. Nu uitati sa adaugati chiar si acele cheltuieli care nu se realizeaza lunar, cum ar fi contributii pentru zile de nastere sau plata unor impozite. Va puteti utiliza de acelasi instrument pe care l-ati folosit pentru adunarea veniturilor.

Controlati sursele de venit

Urmatoarea etapa consta in utilizarea eficienta a resurselor. Sa spunem ca dispuneti de un cont bancar cu economii, pentru care primiti lunar o dobanda. Ce puteti face este sa analizati ofertele celorlalte banci, pentru a vedea daca ofera o dobanda mai avantajoasa. Desigur, analizati si eventualele costuri pe care schimbarea bancii le implica, pentru a decide daca acest lucru este avantajos pentru dumneavoastra.

Mai mult decat atat, puteti sa va concentrati si asupra altor surse de venit pentru care ati putea fi eligibil. Exista nenumarate tipuri de ajutor financiar de care poate nu ati auzit, dar pentru care sunteti eligibili. Puteti sa va interesati cu referire la acestea. Internetul este o resursa de informatii nelimitata si va va pune la dispozitie tot ce trebuie sa stiti. Poate sunteti eligibil pentru o alocatie complementara, o indemnizatie de hrana, o alocatie de sustinere pentru familii monoparentare etc.

Reduceti din cheltuielile lunare

Dupa prima luna puteti sa va faceti o idee referitoare la pe ce se cheltuie cea mai mare parte din bani. In functie de cat de satisfacut sunteti cu privire la cifre, puteti sa cautati sa faceti economii. Va intrebati cum sa faceti acest lucru fara a face prea multe compromisuri? Credem ca va putem oferi cateva idei.

Renuntati la serviciile pe care nu le folositi

Ati observat ca platiti anumite abonamente de care nu va folositi? Puteti sa renuntati la ele. De pilda, daca aveti un abonament de telefonie fixa pe care nu il folositi niciodata, puteti sa il reziliati. La fel se poate intampla si cu un cablu de televiziune pe care nu il utilizati, intrucat alegeti sa vizionati de la laptop emisiunile preferate. Daca detineti un abonament de sala full acces, insa mergeti doar la aerobic, puteti oricand sa il schimbati, economisind astfel o suma de bani.

Astfel de exemple mai pot fi abonamentele a reviste etc. In niciun caz nu va recomandam sa renuntati la asigurari, deoarece acestea isi dovedesc utilitatea la nevoie. Lipsa lor va poate aduce cheltuieli usturatoare in situatii neprevazute.

Analizati si comparati preturile produselor

Daca vreti sa achizitionati anumite produse a caror achizitie nu este urgenta, puteti oricand sa asteptati sezoanele de reduceri. Spre exemplu, daca va trebuie un televizor nou, insa cel vechi inca mai functioneaza, asteptati perioada reducerilor si comparati preturile. Astfel, daca gasiti o reducere avantajoasa, veti reusi sa faceti economii. Puteti proceda la fel si pentru cumpararea unor produse vestimentare noi. Exista cel putin 2 perioade in an cand magazinele isi schimba stocul de haine si practica reduceri semnificative de pret.

De asemenea, nu analizati doar produsele unui magazin. Analizati ofertele existente pe piata si alegeti-le pe cele mai avantajoase. Daca se intampla ca concurenta sa ofere un pret mai bun pentru un serviciu pe care dumneavoastra il folositi, puteti oricand sa reziliati contractul si sa va creati unul nou la aceasta.

Optati pentru liste de cumparaturi

Indiferent de tipul cumparaturilor, este foarte important sa realizati o lista pe care sa o respectati in totalitate. In acest fel, nu va veti lasa influentati de impulsul momentului si nu veti cumpara mai mult decat aveti nevoie. Acest lucru este cu atat mai periculos daca va este foame atunci cand mergeti la cumparaturi. Nenumarate studii au demonstrat ca in momentul in care clientilor le este foame tind sa cumpere mult mai mult decat ar face-o in mod firesc.

Nu uitati de planurile de viitor

Orice persoana responsabila din punct de vedere financiar stie ca exista nevoia de a face planuri sustenabile de viitor. Cu economiile realizate puteti face polite de asigurare pentru cei dragi si dumneavoastra, puteti face un fond de concedii, un fond de pensionare sau chiar investitii durabile. Resursele din contul de economii trebuie sa se inmulteasca lunar, pentru a va putea fi de folos in anumite situatii in care va interveni nevoia urgenta de a cheltui o suma de bani.

Responsabilitatea financiara intr-o casatorie

Responsabilitatea financiara intr-o casatorie este la fel de importanta precum este cea individuala. Controlul bugetului si realizarea de economii este responsabilitatea ambilor parteneri. Casatoria aduce avantaje precum impartirea costurilor si un mai bun control al cheltuielilor. Intr-o casatorie, vorbim de cheltuieli individuale, dar si comune, ce duc la economii considerabile. Pasii ce trebuie parcursi pentru planificarea optima a bugetului sunt aceiasi pe care i-am dezbatut in amanunt in paragrafele anterioare.

Responsabilitatea financiara a sotului si a sotiei

Intr-o familie, fiecare partener are datoria morala de a fi transparent fata de restul familiei cu privire la venituri si cheltuieli. O familie responsabila din punct de vedere financiar planifica bugetul impreuna, in functie de particularitatile fiecarei luni. Astfel, niciuna dintre parti nu va achizitiona produse extrem de costisitoare ce ar putea afecta bugetul familiei, fara a se consulta in prealabil cu privire la acest aspect.

Responsabilitatea financiara pentru un copil

Felul in care va gestionati bugetul financiar in familie influenteaza semnificativ si comportamentu copiilor. In momentul actual, educatia financiara nu se studiaza in scoli, motiv pentru care educarea financiara a copilului ramane responsabilitatea familiei. Consideram ca o educatie corespunzatoare reprezinta fundatia unei vieti responsabile. In situatia in care nu stiti de unde sa porniti sau efectiv nu stiti cum sa dezvoltati inteligenta financiara a copilului, va oferim urmatoarele sfaturi:

Utilizati jocurile ca modalitate de invatare

In stadiul copilariei, micutii invata si asimileaza foarte bine informatia prin intermediul jocului. De aceea, puteti incepe cu diverse astfel de activitati. Pe piata de profil exista nenumarate jocuri, cunoscute sub denumirea de „boardgames”, din care puteti alege variantele ce vi se par a fi cele mai educative si sugestive. Astfel, acesta va intelege si cum se cheltuie si se produc banii, reusind sa se raporteze mai tarziu la viata reala. De asemenea, va putea invata cum poate sa inmulteasca veniturile prin realizarea de investitii. Monopoly este un excelent exemplu de astfel de joc.

Oferiti-i un buget doar al lui

Oferindu-i copilului un buget periodic il veti invata sa diferentieze dorintele de nevoi. Varsta optima pentru a incepe acest lucru este cea scolara, cand si ceilalti copii vor avea bani de buzunar. Respectati datele de acordare a bugetului cu strictete. Astfel, daca il va cheltui inainte de termen, va deveni constient ca nu a fost rational si va invata sa isi administreze eficient banii data urmatoare.  Este extrem de important sa va incurajati micutii sa pastreze bonurile. In acest mod, ei vor putea analiza pe ce au cheltuit banii si vor reusi sa diferentieze nevoile de dorinte.

Invatati-l sa faca economii

Creati-va un obicei de a-i recompensa pe cei mici ori de cate ori reusesc sa economiseasca anumite sume de bani. Spre exemplu, daca le oferiti un buget saptamanal si au strans toti banutii pe care i-ati oferit in ultima luna, acordati-le inca un bonus. Astfel, vor invata nu numai ce este economia, insa si ce beneficii poate aduce.

Stabiliti impreuna bugetul pentru imbracaminte si incaltaminte

Puteti sa realizati de cateva ori pe an o lista cu produsele de imbracaminte si incaltaminte de care copilul dumneavoastra are nevoie. Decideti impreuna ce achizitionati de pe acea lista si ii puteti oferi posibilitatea de a alege singur produsele, raportandu-se la buget. In acest fel ii oferiti copilului atat lectia de a fi responsabil, cat si aceea de a deveni independent.

Implicati-l in achizitiile familiei

Sa spunem ca doriti sa achizitionati un nou televizor pentru gospodaria in care locuiti. Puteti sa ii acordati copilului sarcina de a analiza mai multe surse (online sau prin intermediul revistelor) si de a alege televizorul care este cel mai avantajos si potrivit nevoilor dumneavoastra. In acest fel, micutul dumneavoastra va invata sa compare preturile si caracteristicile obiectelor, in asa maniera incat sa ia cea mai buna decizie din punct de vedere al raportului calitate-pret. In situatia in care considerati ca nu a facut o alegere buna, incercati sa ii explicati de ce ati opta pentru un alt produs.

Nu ii ascundeti situatia financiara a familiei

Puteti oricand sa ii explicati copilului dumneavoastra situatia financiara a familiei. Puteti sa ii cereti sa asiste la calcularea veniturilor si la planificarea cheltuielilor. Acest lucru are menirea de a-l ajuta sa inteleaga prioritatile financiare si sa simta ca contribuie la bunastarea familiei. Nu uitati ca responsabilitatea financiara se obtine printr-o educatie corespunzatoare.

Responsabilitatea financiara trebuie deprinsa din familie, prin implicarea activa a tuturor membrilor. Prin educatia corespunzatoare veti ajunge nu doar sa cheltuiti mai putin decat produceti, dar sa si realizati economii si investitii durabile.

 » Responsabilitatea Financiara

Disclaimer: Mrfinance se straduieste pe deplin sa mentina acuratetea si actualitatea informatiilor sale. Aceasta informatie poate fi diferita fata de ceea ce puteti intalni la o institutie financiara, furnizor de servicii sau site-ul produsului/serviciului respectiv. Toate produsele si serviciile financiare sunt prezentate fara garantie. Atunci cand evaluati ofertele, va rugam sa consultati Termenii si conditiile institutilor financiare. Daca ati gasit diferente intre informatiile de pe site-ul nostru si cele oferite de institutiile financiare, va rugam sa ne contactati la [email protected]. Pentru sugestii si reclamatii puteti suna la telefonul consumatorului 0219551, pentru mai multe informatii intrati pe site-ul ANPC

In plus, acest site poate fi compensat prin terti agenti de publicitate. Totodata, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, continutul blog-ului si recenziile editoriale se bazeaza pe o analiza obiectiva. Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati disclaimer-ul de publicitate.