Articol scris de: 
Stefania Sarina Oprea
Specialist in Finante Personale
Publicat: ianuarie 20, 2020
~ Approx. 
8
 min. timp de citire

Educația Financiară

Primul pas catre independenta financiara.

Educația financiară este despre capacitatea de a înțelege cum funcționează banii și arta investirii și gestionării acestora în scopuri financiare solide.

Înainte să parcurgi articolul, trebuie să știi că: 

 • Da, există și această disciplină în educație;
 • Este un real ajutor atât la nivel individual, cât și la nivel de societate;
 • Oricine poate învăța, chiar și cei mai mici dintre noi;
 • Nu este despre a fi “zgârcit”, ci despre a fi conștient;
 • Este de ajutor acum, dar cel mai mult va fi mai târziu;
 • Din ce în ce mai multe publicații promovează cărți despre disciplina financiară, ceea ce o face și mai accesibilă;
 • Educația Financiară, ca și sportul, te va disciplina;
 • Vei face alegeri bazate pe raționament, nu pe emoții sau dorințe; 
 • Vei avea posibilitatea să îi inveti si pe cei de lângă tine;
 • Teama de a fi “falit” va disparea, căci vei anticipa corect și obiectiv;
 • Există riscul ca în ochii familiei și a prietenilor să pari “zgarcit”, însă, cu siguranță, vor apela la tine pentru cele mai bune sfaturi în luarea deciziilor ce țin de bani;
 • Ultima, dar nu cea din urmă- trăim mai mult. Aceasta înseamnă că avem nevoie de mai mulți bani pentru pensionare decât generațiile anterioare. 

Orice societate are nevoie de Educație Financiară

Educația Financiară joacă, am îndrăzni să spunem, rolul cel mai important într-o societate clădită pe educare și informare corectă, pentru bunăstarea acesteia. 

Contextul actual în care trăim ne impune înțelegerea celor mai importante concepte financiare, de așa manieră încât să luăm decizii cât mai avantajoase pentru noi. 

Atunci cand iei o decizie înțeleaptă la nivel individual, participi de fapt la echilibrul financiar în societatea din care faci parte. 

Metoda “pașilor mici și siguri” se aplică și în acest caz, al educației din punct de vedere financiar. 

Astfel că, ne simțit mai îndreptățiți să vorbim despre educație la nivel de individ, căci așa se poate clădi un bloc solid de cunoștințe și deprinderi sănătoase. 

Cu ce mă ajută Educația Financiară?

Educația financiară te ajută să îți gestionezi resursele în mod eficient, în așa manieră încât să ajungi la un moment dat să prosperi. 

Un om needucat financiar va cheltui mai mult decât veniturile sale.

În prima fază, educația financiară te ajută să devii conștient de venituri, să monitorizezi atent cheltuielile și să realizezi un plan eficient pentru reducerea acestor cheltuieli. 

Mai mult decât atât, educația financiară impune informarea cu referire la diverse instrumente financiare, economii și investiții, pentru ca, pe masura ce trece timpul, să devii cât mai prosper.

Educația Financiară te ajută să vezi banii ca pe o formă de libertate, ceea ce fiecare dintre noi își dorește.

Să deții bunuri poate fi, la un moment dat, o îngreunare a situației tale, atunci când aceste bunuri nu te pot ajuta să plătești efectiv ceva. 

Orice alegere pe care o faci, cheltuială în speță, trebuie să fie pentru că iți trebuie, nu pentru a satisface dorințe sau chiar, de ce nu, egoul. Tot egoul va avea de suferit atunci când nu vei mai putea achita, iar dorința de cumpărare pentru satisfacție este ceva ce nu se termină.  Vei fi și nefericit și fără posibilități materiale. 

Educația Financiară - planificare și înțelegere

Specialistii BNR ne dezvăluie că în România, o mare parte a oamenilor întâmpină carențe în ceea ce privește educația financiară. 

O bună parte din populația țării nu este capabilă să calculeze dobanda anuală efectivă a unui împrumut, nu citește cu mare atenție contractele de credit sau le compară între ele prin prisma ratei lunare sau a altor criterii irelevante, ce îi pot induce în eroare.

Educația financiară nu presupune doar o informare atentă asupra instrumentelor financiare pe care le utilizăm. 

Aceasta implică o planificare atentă, o organizare a bugetului personal, un plan de economisire,  un plan de investiții, urmate de o decizie înțeleaptă. Vorbim aici despre un proces complex, care înglobează informarea activă cu referire la diverse aspecte și o planificare responsabilă a bugetului propriu.

Cu atât de multe modalități de realizare de împrumuturi și o lipsă a informării cu privire la costurile aferente acestora, este foarte ușor pentru oricine să pice într-o „capcană a datoriilor”. 

Starea de sănătate financiară este generată de raportul optim dintre venituri și cheltuieli.

În momentul în care cheltuielile lunare depășesc veniturile, putem afirma că asistăm la o proastă gestionare a veniturilor și, implicit, la lipsa educației financiare.

Spre exemplu, trebuie să știi ce este un creditrata dobanziiDAE și alte informații relevante pentru a putea realiza un împrumut avantajos pentru tine, atunci când ai nevoie. 

Trebuie să cunoști ce instrumente de a economisi îți pun instituțiile financiare la dispoziție și care sunt costurile acestora. 

Potrivit unui studiu realizat de doua cercetătoare din SUA, Annamaria Lusardi şi Olivia S. Mitchell, România este pe ultimele locuri la nivel de educație financiară. 

Studiul se bazează pe 3 întrebări simple. 

Pe baza rezultatelor, s-a putut întocmi acest sondaj la nivel global. 

Sursa: https://www.zf.ro/ 

Un studiu cu un rezultat îngrijorător, tinand cont de urmările acestor lipsuri în educația românilor. 

Educația Financiară - disciplină școlară obligatorie?

Răspunsul este categoric da! 

Educația financiară ar trebuie să fie predata încă din clasele primare, nu numai de universitățile de profil. 

Copiii vor avea șansa să deprindă aptitudini solide în domeniul financiar, începând, de ce nu, cu banii din pușculiță sau chiar să cumpere o înghețată de la magazinul cu prețuri mai mici. Suntem mai mult decât siguri că o inițiativă de acest gen la nivel de școală va ajuta la dezvoltarea unor cariere de antreprenori sau de buni investitori. 

Asociația Română a băncilor a realizat diverse sondaje de opinie cu referire la acest subiect. Peste 70% din respondenți consideră ca educația financiară revine școlilor, cu precădere unităților de învățământ liceale și universitare.

Banca Comercială Română a realizat și ea la rândul său studii în acest sens. Conform datelor pe care le pune la dispoziție, 75% dintre români definesc educația financiară drept comportamentul de a nu împrumuta bani decât dacă aceștia se pot rambursa. De asemenea, 66% din respondenți înțeleg prin educația financiară a nu cheltui mai mult decât câștigă.

Cărți și materiale ajutătoare

Educația financiară se poate învăța, din fericire, prin diferite modalități. 

Există în acest sens cursuri, cărți, seminarii, documentare și multe alte materiale informative. 

Internetul este acum sursa noastră vastă de informații pentru aproape orice domeniu. 

Domeniul financiar este unul dintre ele, cu studii și statistici făcute în acest sens. Avantajul este că poți avea acces la informații din diferite colțuri ale lumii. 

Ne place să citim!

Iar atunci când este ceva ce ne place mult și este și cu folos, dăm mai departe. 

Astfel că, îți recomandăm două cărți pe care nu trebuie doar să le citești, ci să le folosești ca pe unealta ta de succes pentru întreaga viață. 

Ce este educatia financiara…de fapt? de ROBERT T. KIYOSAKI  

- O carte despre bani și investiții scrisă de un autor cu o reputație internațională. Modul în care Kiyosaki comunică este, poate, un discomfort pentru convențional. 
- Curajos și onest, susținător pasionat al educației financiare, scrie această carte despre educația financiară reală. 
- Aceasta carte este continuarea cărții “Tată bogat, tată sărac”, un alt succes răsunător în lumea publicațiilor din domeniu. 
- Dacă vrei să cauți acele idei despre supraviețuire și echilibrul financiar, atunci aceasta este cartea potrivită pentru tine.
De la 23.60 lei pe elefant.ro
De la 40 lei pe carturesti
De la 40 lei pe libris.ro

The Total Money Makeover: Classic Edition: A Proven Plan for Financial Fitness, Hardcover de DAVE RAMSEY 

- Cartea Total Money Makeover pune în vizor un element principal al societății. Ai putea crede că este un secret ascuns sau ceva intangibil. Dimpotrivă! 
- Dave Ramsey te ajută să ajungi la inima problemelor tale: TU. 
- Uimitor și șocant, însă nimic mai adevărat. 
- Tu îți poți schimba viața în 7 pași simpli. 
De la 151.99 lei pe elefant.ro
De la 97.46 lei pe libris.ro

Dave își consolidează cei 20 de ani de predare și consiliere financiară în 7 etape organizate, ușor de urmărit, care te vor scoate din datorii și te vor plasa într-o poziție total opusă. În plus, vei citi peste 50 de povestiri din viața reală ale unor oameni ca tine. Este un plan conceput pentru toată lumea, indiferent de venit sau vârstă.

Cu ajutorul cărții The Make Money Total, vei putea să:

 • Proiectezi un plan sigur pentru a-ți plăti TOATE datoriile.
 • Vei putea recunoaște cele mai periculoase 10 mituri despre bani.
 • Iti asiguri un fond de urgență pentru sănătate și economisești pentru pensie. 
 • Vei putea influența pozitiv chiar și pe urmașii tăi. 

“Câstigul în bani este 80% comportament și 20% cunoștințe. Problema nu este ce să faci, ci făcutul în sine. Cei mai mulți dintre noi știm ce e de făcut, dar nu o facem. Dacă pot controla individul din oglindă, pot fi bogat și sănătos.”

Dave Ramsey

Planifică-ți bugetul

Pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra veniturilor și cheltuielilor tale, este necesar să îți calculezi bugetul. 

Poți opta pentru o aplicație mobilă din multitudinea de aplicații existente pe piață sau pentru o metodă clasică: caietul și pixul. 

Recomandarea noastră este să realizezi acest calcul departajat pe luni.

Spre exemplu, pentru luna iulie, adună toate sursele de venit, indiferent de unde vin: salariu, pensie, dividende, alocații, dobânzi din depozite bancare etc. 

În aceasta etapă poți chiar să te gandesti la alte modalități menite să-ți aducă venituri suplimentare.

De asemenea, notează toate cheltuielile dintr-o lună

Desigur, nu este nevoie să stai cu pixul și hârtia ori de cate ori achiziționezi ceva. Poți trece totul pe foaie sau în aplicație la finalul zilei. 

Încerca ca, în această etapă să fii cât mai realist cu putință ți să nu uiți să adaugi chiar și acele cheltuieli ocazionale, care nu se repetă lună de lună: bani pentru cadouri de zile de naștere, impozite, asigurări etc.


Utilizează resursele cât mai eficient

Utilizează resursele eficient! 

Poți începe prin realizarea unor achiziții mai avantajoase din punct de vedere al raportului calitate-preț. 

Dacă ai o sumă de bani pe care o economisesti într-un cont bancar, fă o analiză cu privire la dobanzile oferite. 

Există altă bancă ce îți oferă o dobanda mai avantajoasă? Dar care sunt costurile pe care schimbarea băncii le presupune? 

Analizează cu atenție aceste aspecte și ia decizia cea mai potrivită.

Redu din cheltuielile lunare

Probabil unul dintre cele mai frustrante lucruri pe care le poți auzi. Știm cum e! 

Odată ce ai devenit conștient de venitul total lunar și cheltuieli, aruncă o privire în acele locuri unde poți realiza economii. 

Spre exemplu, poți verifica acele servici pe care le plătești dar de care nu te folosești. 

Exemple pot fi următoarele: 

 • Renunță la un abonament de telefonie fixă pe care nu îl mai folosești
 • Un cablu TV, în condițiile în care utilizezi laptopul pentru a urmări emisiunile favorite 
 • Renunță la abonamentul de la sală pentru a face mai mult sport în natură
 • Urmărește promoțiile atunci când dorești să achiziționezi ceva nou
 • Analizează constant ofertele concurenței în cazul abonamentelor la internet/TV 
 • Încearcă să faci retrageri de bani de la bancomatul băncii la care deții cardul
 • Optează pentru plata online pentru a scuti anumite costuri de curierat 

Desigur, există nenumărate modalități de a face economii, acestea fiind doar câteva exemple. Ceea ce nu trebuie să uiți este ca reducerea cheltuielilor lunare nu trebuie să ajungă până în acel punct în care renunți la propriile plăceri. 

Fă-ți planuri de viitor

Un obiectiv fără un plan este doar o dorință.

Odată analizată situația financiară, gândește-te la obiectivele tale și realizează un plan.

Spre exemplu, poți investi economiile într-o afacere, cât de mică, poți plăti polițe de asigurare pentru tine și familia ta, poți economisi pentru vacanțe sau alte investiții personale, poți face un fond de economii pentru pensionare etc.

Încearcă pe cât posibil să înmulțești lunar resursele din contul de economii, pentru a avea o portiță de scăpare în situațiile de criză. 

Sub nicio formă nu este recomandat să îți cheltuiești toate resursele de la o lună la alta sau în cel mai rău caz, să ajungi la final de lună cu datorii.

Publicat in :
Stefania Sarina Oprea
Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]

Alte articole: 

ianuarie 20, 2020
Educația Financiară

Educația financiară este despre capacitatea de a înțelege cum funcționează banii și arta investirii și gestionării acestora în scopuri financiare solide. Dave își consolidează cei 20 de ani de predare și consiliere financiară în 7 etape organizate, ușor de urmărit, care te vor scoate din datorii și te vor plasa într-o poziție total opusă. În plus, […]

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv.

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
closeenvelopeangle-downlocation-arrowellipsis-vlicenseusermagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram