Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Dividende

Dividendele obtinute din investitiile in actiuni pot genera o sursa suplimentara de venit pasiv. In acest articol vom explica:

Ce sunt dividendele.
Care sunt companiile care distribuie dividende.
Platforme de investitii in companii care distribuie dividende.
Arata mai mult

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Dividende

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 13/11/2023
Disclaimer publicitate

Dividende. Ce sunt?

Dividendele sunt plati periodice efectuate de companii catre actionarii lor. Aceste plati reprezinta o parte din profitul companiei si sunt distribuite actionarilor sub forma de bani sau actiuni. Dividendele sunt distribuite in functie de numarul de actiuni detinute de fiecare actionar si de valoarea dividendului anuntata de companie. De obicei, companiile distribuie dividende trimestrial, semestrial sau anual, iar valoarea acestora variaza in functie de performanta companiei si de politicile sale de dividend.

Sunt companii care distribuie recurent dividende, dar sunt si companii care nu fac asta. In general, companiile mature si stabile, cu venituri si profituri constante, distribuie dividende. Pe de alta parte, companiile tinere si in crestere, reinvestesc profiturile in dezvoltarea afacerii si nu intotdeauna distribuie si dividende. 

Companiile din domeniul tehnologiei nu distribuie dividende sau o fac destul de rar, pentru ca profiturile sunt investite in inovare si crestere. Castigurile din investitiile in aceste companii provin, de cele mai multe ori, din cresterea pretului actiunii.

Cu toate acestea, investitiile in actiuni cu dividende pot genera o sursa de venit pasiv, constant. Pe langa asta, faptul ca, compania distribuie dividende este un semn al maturitatii si stabilitatii pe piata.

In continuare vom face o lista a catorva companii care au un istoric in a distribui dividende si care fac acest lucru constant.

Dividende 1

Actiuni cu dividende. Companii care distribuie dividende

Allianz Dividende

Dividende 2

Allianz este o companie globala de asigurari si servicii financiare cu sediul central in Germania. Fondata in 1890, compania opereaza in prezent in mai mult de 70 de tari din intreaga lume, oferind o gama larga de produse si servicii, cum ar fi asigurari auto, de sanatate, de calatorie, de viata si de afaceri, precum si servicii de investitii si de administrare a activelor. Allianz este considerata una dintre cele mai mari companii de asigurari si servicii financiare din lume, cu o valoare de piata de aproximativ 100 de miliarde de euro si peste 150.000 de angajati in intreaga lume. Randamentul anual pe care il ofera dividendele distribuite de Allianz este de circa 5,22%.

Coca-Cola Dividende

Dividende 3

Coca-Cola este o companie multinationala americana care produce bauturi racoritoare si alte produse non-alcoolice. Compania a fost fondata in 1892 si este cunoscuta in intreaga lume pentru bautura sa iconica, Coca-Cola. In prezent, Coca-Cola este unul dintre cei mai mari producatori de bauturi racoritoare din lume, cu o gama larga de produse, inclusiv Coca-Cola, Fanta, Sprite, Dasani si Powerade, precum si o serie de alte marci populare. Compania opereaza in mai mult de 200 de tari si are peste 700.000 de angajati in intreaga lume. Fiecare dintre noi a baut o doza de cola, insa nu multi stiu ca aceasta companie are un istoric in distribuirea constanta a dividendelor, randamentul acestora fiind in medie de 3,32%.

Danone Dividende

Dividende 4

Danone este o companie multinationala franceza specializata in productia si comercializarea produselor alimentare si bauturilor. Fondata in 1919, compania este cunoscuta in intreaga lume pentru produsele sale, care includ iaurturi, bauturi cu continut scazut de calorii si produse pentru copii. Danone este prezenta in peste 120 de tari din intreaga lume si detine o serie de marci populare, cum ar fi Activia, Actimel, Evian si Volvic. In plus, compania este implicata in diferite initiative de responsabilitate sociala, inclusiv protejarea mediului si promovarea unui stil de viata sanatos. Danone este una dintre cele mai mari companii de produse alimentare din lume, cu peste 100.000 de angajati si o valoare de piata de aproximativ 40 de miliarde de euro. Dividendele distribuite de companie ofera un randament de circa 3,63%.

Engie Dividende

Dividende 5

Engie este o companie franceza specializata in productia si furnizarea de energie, precum si in servicii tehnologice si de infrastructura. Compania a fost fondata in 2008 prin fuziunea a doua companii, Gaz de France si Suez, si are sediul central in Paris. Engie opereaza in mai mult de 70 de tari din intreaga lume si ofera o gama larga de servicii, inclusiv productia si furnizarea de energie electrica si gaz, servicii de eficienta energetica, solutii de incalzire si racire, servicii de management al apei si gestionarea deseurilor. Compania este, de asemenea, implicata in diferite proiecte de dezvoltare durabila, cum ar fi promovarea energiilor regenerabile si a mobilitatii electrice. Engie este una dintre cele mai mari companii de energie din lume, cu peste 170.000 de angajati si o valoare de piata de aproximativ 40 de miliarde de euro. Doar din distribuirea dividendelor, investitorii pot obtine un randament de circa 9,38%.

Erste Group Bank Dividende

Dividende 6

Erste Group este o companie bancara si financiara din Europa Centrala si de Est, cu sediul central in Viena, Austria. Compania a fost fondata in 1819 si opereaza in 7 tari din regiune, inclusiv Austria, Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia si Serbia. Erste Group ofera o gama larga de servicii financiare, inclusiv servicii bancare de retail si corporate, servicii de investitii si tranzactionare, asigurari si servicii de leasing. Compania este cunoscuta in special pentru angajamentul sau fata de dezvoltarea sustenabila si pentru implicarea sa in proiecte de responsabilitate sociala in regiunea in care opereaza. Erste Group este una dintre cele mai mari banci din Europa Centrala si de Est, cu peste 47.000 de angajati si o valoare de piata de aproximativ 12 miliarde de euro. Dividendele distribuite de companie pot genera un randament de circa 5,82%.

Intel Dividende

Dividende 7

Intel Corporation este o companie americana de tehnologie cu sediul central in Santa Clara, California. Fondata in 1968, Intel este cunoscuta in special pentru productia de procesoare pentru calculatoare personale si servere, dar ofera si o gama larga de alte produse, cum ar fi memorii flash, placi de retea si alte componente electronice. Compania are o prezenta globala puternica si opereaza in mai mult de 50 de tari din intreaga lume. Intel este implicata si in diferite initiative de dezvoltare sustenabila, precum reducerea emisiilor de dioxid de carbon si promovarea utilizarii energiei regenerabile in operatiunile sale. Intel este una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, cu peste 110.000 de angajati si o valoare de piata de aproximativ 200 de miliarde de dolari. Fiind o companie Tech, mare parte din profit este reinvestit in cercetare si dezvoltare, cu toate acestea, dividendele distribuite de companie pot genera un randament de 1,40%.

IBM Dividende

Dividende 8

IBM (International Business Machines Corporation) este o companie americana de tehnologie cu sediul central in Armonk, New York. Compania a fost fondata in 1911 si este cunoscuta in special pentru dezvoltarea si productia de hardware si software, precum si pentru servicii IT. IBM produce o gama larga de produse, inclusiv computere personale, servere, sisteme de stocare, componente electronice, software si servicii de consultanta si management de proiect. Compania este implicata in diferite proiecte de dezvoltare sustenabila, precum promovarea energiilor regenerabile si reducerea emisiilor de carbon. IBM are o prezenta globala puternica si opereaza in mai mult de 170 de tari din intreaga lume. Este una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, cu peste 350.000 de angajati si o valoare de piata de aproximativ 130 de miliarde de dolari. Dividendele distribuite de IBM pot genera un randament de circa 4,65%.

McDonalds Dividende

Dividende 9

McDonald's Corporation este o companie americana de restaurante fast-food, cu sediul central in Chicago, Illinois. Fondata in 1940, McDonald's este cunoscuta in intreaga lume pentru meniul sau de produse alimentare, precum burgeri, cartofi prajiti, sandvisuri, salate si bauturi racoritoare. Compania opereaza in peste 100 de tari din intreaga lume, avand peste 38.000 de locatii si servind aproximativ 69 de milioane de clienti zilnic. McDonald's este implicata in diferite initiative de dezvoltare sustenabila, precum promovarea surselor de energie regenerabila si reducerea emisiilor de carbon in operatiunile sale. Este una dintre cele mai mari companii de restaurante din lume, cu peste 200.000 de angajati si o valoare de piata de aproximativ 170 de miliarde de dolari. Compania este renumita pentru faptul ca distribuie constant dividende catre investitori, cu un randament de circa 2,59%.

Nestle Dividende

Dividende 10

Nestlé SA este o companie elvetiana de alimente si bauturi, cu sediul central in Vevey, Elvetia. Fondata in 1866, Nestlé este cunoscuta in intreaga lume pentru o gama larga de produse alimentare, cum ar fi cafea, ciocolata, cereale, supe si bauturi. Compania opereaza in peste 190 de tari din intreaga lume, avand peste 2.000 de marci si servind aproximativ 1 miliard de consumatori in fiecare zi. Nestlé este implicata in diferite proiecte de dezvoltare sustenabila, precum promovarea surselor de energie regenerabila si reducerea emisiilor de carbon in operatiunile sale. Este una dintre cele mai mari companii de alimente si bauturi din lume, cu peste 300.000 de angajati si o valoare de piata de aproximativ 300 de miliarde de dolari. Doar din distribuirea dividendelor, investitorii pot obtine un profit de circa 3,03%.

Pfizer Dividende

Dividende 11

Pfizer Inc. este o companie farmaceutica americana cu sediul central in New York City. Compania a fost fondata in 1849 si este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, producand medicamente si vaccinuri pentru diferite afectiuni, precum cancerul, artrita, diabetul si boli infectioase. Pfizer este implicata in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente si terapii, precum si in diferite proiecte de dezvoltare sustenabila, precum reducerea emisiilor de carbon si promovarea energiilor regenerabile. Compania este cunoscuta in intreaga lume pentru dezvoltarea vaccinului impotriva COVID-19, in parteneriat cu compania germana BioNTech. Pfizer are o prezenta globala puternica, cu operatiuni in mai mult de 150 de tari si cu peste 90.000 de angajati. Investitorii in compania Pfizer pot optine un randament de circa 5,39% doar din distribuirea de dividende.

TSMC Dividende

Dividende 12

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC) este o companie taiwaneza de semiconductori si tehnologie, cu sediul central in Hsinchu, Taiwan. Fondata in 1987, TSMC este cea mai mare fabrica de productie a chipurilor din lume si furnizeaza cipuri pentru unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, inclusiv Apple, Qualcomm si Nvidia. Compania este cunoscuta pentru tehnologia sa avansata de productie a chipurilor si investitiile semnificative in cercetarea si dezvoltarea de noi tehnologii. TSMC este implicata si in proiecte de dezvoltare sustenabila, precum reducerea emisiilor de carbon si conservarea resurselor de apa. Este una dintre cele mai valoroase companii din Taiwan, cu o valoare de piata de aproximativ 600 de miliarde de dolari si peste 50.000 de angajati in intreaga lume.

Volkswagen Dividende

Dividende 13

Volkswagen AG este o companie germana de automobile, cu sediul central in Wolfsburg, Germania. Compania a fost fondata in 1937 si este una dintre cele mai mari companii de automobile din lume, cu operatiuni in mai mult de 150 de tari si cu peste 670.000 de angajati la nivel global. Volkswagen produce o gama larga de autovehicule, inclusiv automobile de pasageri, vehicule comerciale, motociclete si motoare. Compania este cunoscuta pentru modelele sale populare, precum Golf, Jetta si Beetle. Volkswagen are si o prezenta puternica in industria auto electrica, cu lansarea modelelor electrice, cum ar fi Volkswagen ID. Compania este implicata si in diferite proiecte de dezvoltare sustenabila, inclusiv reducerea emisiilor de carbon si cresterea utilizarii energiilor regenerabile. Un randament de circa 8,82% din dividende pot obtine investitorii in aceasta companie.

Lista prezentata mai sus nu este un top si nici o recomandare pentru investitii intr-o companie. Este recomandat sa studiezi singur istoricul si performantele financiare ale companiilor in care vrei sa investesti.

De ce sa investesti in actiuni cu dividende?

Exista mai multe motive pentru care ai putea sa iei in calcul ca in portofoliul tau de investitii sa alegi si companii care distribuie dividende:

  1.  Venit pasiv: Dividendele ofera investitorilor un venit pasiv, care poate ajuta la diversificarea sursei de venit si poate fi utilizat pentru a spori veniturile de pensionare sau pentru a finanta alte cheltuieli.
  1. Stabilitate: Companiile care ofera dividende sunt adesea mai stabile si mai sigure decat cele care nu o fac. De obicei, aceste companii sunt deja mature si au un flux constant de venituri, astfel incat sa poata oferi dividende investitorilor in mod regulat.
  1. Performanta a actiunilor: Companiile care ofera dividende au tendinta de a avea performante mai bune decat cele care nu o fac, deoarece ofera o recompensa pentru investitorii care au incredere in companie.
  1. Management prudent al companiei: Companiile care ofera dividende sunt, de obicei, gestionate prudential si sunt preocupate de generarea de fluxuri de numerar, in loc sa se bazeze pe imprumuturi sau pe cresterea datoriei.
  1. Istoric stabil: Companiile care au oferit dividende stabile si crescatoare in trecut, pot fi considerate mai sigure si mai stabile pe termen lung decat cele care nu au facut acest lucru.

Desigur, investitia in companii care ofera dividende nu este fara riscuri si nu garanteaza un profit. Inainte de a investi in orice companie, ar trebui sa efectuezi cercetari adecvate si sa iei in considerare propriile obiective de investitii si toleranta la risc.

Top brokeri pentru investitii in actiuni cu dividende

Investitiile in actiuni sunt posibile doar prin intermediul unui broker. Evident, acest broker trebuie sa fie unul sigur, reglementat si sa iti ofere acces la o gama larga de instrumente financiare in care sa investesti. Despre cum sa iti alegi un broker de investitii, am scris un articol dedicat. Daca nu ai timp sa il citesti, iata aici un top al brokerilor analizati de Mr.Finance cu ajutorul carora poti investi in majoritatea companiilor analizate mai sus.

  1. eToro. eToro este un broker online cu o experienta de peste un deceniu in tranzactionarea instrumentelor financiare. Cu eToro poti investi in peste 3000 de active: actiuni, ETF-uri, crypto, CFD, Forex etc.
  2. XTB. Este un broker reglmentat care isi desfasoara activitatea in peste 13 tari. XTB are un sediu permanent in Romania, si conform noii legislatii fiscale, declararea si plata impozitului o va face XTB pentru tine. Cu XTB poti investi in peste 5700 de instrumente financiare: actiuni, ETF-uri, CFD-uri, Forex etc.
  3. Admirals. Admiral Markets ofera mai multe oportunitati de investitii pentru tranzactionarea pe piata Forex si CFD-uri pe indici, metale, energii, actiuni, obligatiuni si criptomonede. Cu o prezenta globala, o baza larga de clienti internationali, stabilitate financiara si  in general o buna reputatie, Admiral Markets ofera conditii de trading competitive, care atrag deopotriva investitorii incepatori si pe cei experimentati.
  4. Trading 212. Este un broker online popular si de incredere care ofera o platforma de tranzactionare usor de utilizat si o gama larga de instrumente financiare. Trading 212 ofera o gama larga de instrumente financiare, inclusiv actiuni, ETF-uri, indici, perechi valutare, marfuri si criptomonede.
  5. Tradeville. Brokerul a fost fondat in 1996 si are o experienta de aproape 27 de ani pe Piata de Capital din Romania. Tradeville este unuil dintre cei mai mari si importanti brokeri de investitii disponibili pentru romanii care vor, in special, sa investeasca pe Piata de Capital din Romania. Cele 5 tipuri de intrumente financiare puse la dispozitie de Tradeville sunt: Actiuni, Obligatiuni, ETF-uri, Produse Structurate, Instrumente derivate de tip CFD.

Intrebari frecvente despre dividende

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

1 2 3 5
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram