Transfer International de bani

Bine ai venit pe ghidul de transferuri internationale de bani mrfiance.ro. 

 Acest ghid te va ajuta să înțelegi pas cu pas cum funcționează transferul de bani, care sunt etapele pe care le presupune și ce servicii poți folosi în funcție de obiectivele tale.

Parametri pe care trebuie sa ii iei in considerare

Comision de livrare
Durata de transfer
Rata de schimb

Cele mai bune servicii pentru transferuri internationale de bani

Comision livrare

0

Durata de transfer

Instant

Conversia valutara

0.5% (pentru sume peste 20.000 lei)

Comision livrare

0.90 € + 0,45%

Durata de transfer

A doua zi lucrătoare

Conversia valutara

Comision livrare

0.99 €

Durata de transfer

A doua zi lucrătoare

Conversia valutara

0.00% -2.2%

Comision livrare

3 €

Durata de transfer

1-2 zile lucrătoare

Conversia valutara

0.1%-0.6%

Comision livrare

7,90 €

Durata de transfer

Câteva minute

Conversia valutara

0%-10%

Comision livrare

15 €

Durata de transfer

Câteva minute

Conversia valutara

1%-6%

Comision livrare

15 €

Durata de transfer

3-5 zile lucrătoare

Conversia valutara

Pentru listarile de mai sus, am inclus următorii parametri:

 • Locația de trimitere a banilor. Am luat ca exemplu o țară din spațiul european.
 • Suma transferată. Exemplul de calcul este pentru suma de 300 EUR.
 • Servicii incluse anterior 
 • Comision livrare standard. Comisioanele sunt pentru un transfer de bani în regim normal (nu în regim de urgență).
 • Marja pentru conversia valutară. Am inclus valorile marjei pentru conversia valutară pentru fiecare serviciu.
 • Tipul tranzacției. Se referă la modalitatea de trimitere a banilor. Pentru MoneyGram și Western Union, datele din tabel sunt valabile pentru transferurile din locațiile partenere.
 • Timpul de procesare. Este timpul estimativ pentru un transfer în regim normal.

Ce este transferul de bani online

Evoluția internetului a dus la diversificarea serviciilor orientate către simplificarea muncii oamenilor. Astazi este mai ușor ca niciodată să accesezi un produs, să efectuezi plăți, să cauți informații, să rămâi conectat cu alte persoane. Beneficiul este unul imediat: ești scutit de un efort suplimentar și economisești timp prețios. După același principiu funcționează și transferul de bani online, o alternativă din ce în ce mai populară la transferul de bani clasic, de multe ori anevoios și costisitor.

Poate în trecut ai transferat bani la comisioane foarte mari, rate de schimb care te-au dezavantajat sau ai irosit mult timp pentru această activitate.

Utilizarea unui serviciu online care îți permite să transferi bani în România sau în străinătate aduce o serie de avantaje precum rapiditatea și eficientizarea costurilor. Poți benficia de comisioane mai mici sau deloc și chiar o rată de schimb valutar mai bună la transferul de bani internațional.

Despre ghidul Mr. Finance

Acest ghid te va ajuta să înțelegi pas cu pas cum funcționează transferul de bani, care sunt etapele pe care le presupune și ce servicii poți folosi în funcție de obiectivele tale.

Pentru o analiză comparativă, am inclus în acest ghid și servicii care au ca obiect principal de activitate transferul de bani prin intermediul unei rețele globale de locații. Dacă acestea au deținut monopolul o vreme îndelungată, evoluția digitală a permis apariția unor servicii competitive. În acest context, și serviciile clasice sunt supuse unor transformări digitale, în acord cu nevoile pieței.

Transferul de bani în străinătate

În prezent, numarul românilor care lucrează în străinătate este estimat la 5 miliarde de oameni. Cei mai mulți trăiesc și muncesc în state membre UE – Italia, Spania, Germania, Regatul Unit. Creșterea numărului românilor din diaspora presupune și o creștere exponențială a volumului de tranzacții financiare spre România și invers. Cei care muncesc în străinătate și vor să le trimită bani rudelor de acasă pot face acest lucru cu ușurință, prin serviciile online de transfer de bani.

Sunt mai mulți parametri pe care trebuie să îi iei în calcul atunci când vine vorba de alegerea serviciului pentru transfer de bani internațional. Menționăm mai jos câțiva dintre aceștia.

Costul de transfer

Diferă în funcție de serviciul accesat. Poate fi un cost fix sau un cost variabil, în funcție de suma transferată, țara de trimitere sau destinație și durata de transfer pentru care utilizatorul optează.

Rata de schimb

De cele mai multe ori, transferurile sunt efectuate între țări cu monede diferite. Dacă ne gândim la situația în care banii sunt trimiși spre România sau dinspre România, atunci ne interesează o rată de schimb cât mai avantajoasă. Este important să acorzi atenție ratelor aplicate clientului, să cunoști ce adaos comercial practică furnizorul și dacă există comisioane de schimb ascunse.

Durata de transfer.

Sunt mai multe aspecte care influențează timpul de transfer: țara din care și spre care se face transferul, modalitatea de plată (plățile cu cardul sunt instante, în timp ce transferul bancar durează mai mult), momentul din zi în care este efectuat transferul și procedurile de securitate ale serviciului.

De asemenea, pentru anumite servicii de transfer de bani online, comisionul perceput crește direct proporțional cu viteza transferului. Recomandarea noastră este să achiți suma pentru un transfer rapid numai dacă, într-adevăr, ai nevoie de această facilitate.

Modalitatea de plată a transferului

În funcție de serviciu și de opțiunile disponibile pentru o anumită țară, plata transferului  se poate efectua prin card de credit sau de debit, transfer bancar sau prin deplasarea la ghișeul băncii.

Limita de transfer

Sunt servicii de care vin cu o limită de transfer, în special pentru transferurile rapide. În cazul sumelor mai mari, furnizorul poate introduce filtre adiționale pentru verificarea identității, a adresei sau fondurilor.

Moneda de transfer

Unele servicii oferă posibilitatea ca transferurile să fie primite atât în moneda națională, cât și în EUR sau altă monedă. Utilizatorul va selecta moneda în momentul efectuării transferului. Acoră atenție posibilelor comisioane percepute de bancă pentru încasări în valută. Condiția este, bineînțeles, ca destinatarul să aibă un cont deschis în valută.

Disponibilitatea serviciului

Nu în ultimul rând, este important să te asiguri că serviciul este disponibil în țara în care te afli, precum și în țara de destinație a banilor.  În funcție de serviciu, sunt țări de unde utilizatorii pot doar să primească bani, fără să poată iniția transferuri și țări unde sunt disponibile ambele opțiuni.

De ce ai nevoie pentru a realiza un transfer de bani

În funcție de serviciul accesat, vei avea nevoie de un cont online sau o aplicație mobilă, cont bancar sau card. Un furnizor poate să îți solicite verificarea identității sau a veniturilor, îndeosebi dacă trimiți sume de bani mai mari. Pentru transferurile de bani la ghișeu îți este necesar buletinul. Formularele specifice le primești în interiorul agenției.

Destinatarul banilor are nevoie, la rândul său, de un cont bancar sau chiar de o aplicație mobilă. În cazul în care banii sunt ridicați dintr-o locație fizică, prin Western Union sau Moneygram, beneficiarul va prezenta buletinul și numărul de referință al transferului.

Servicii de transfer de bani pe care le poți accesa

Am inclus în acest ghid unele dintre cele mai utilizate servicii de transfer de bani în străinătate și din străinătate. Este important de reținut că aceste servicii se află într-o continuă dinamică. Ele sunt îmbunătățite sau înlocuite, astfel încât nevoile utilizatorului dintr-un anumit moment să fie satisfăcute.

Am menționat câteva caracteristici generale pornind de la parametrii enumerați anterior și am listat comisioanele de transfer percepute. La final poți face o comparație și decide ce serviciu este mai potrivit pentru tine. Pentru o analiză detaliată, îți recomandăm să citești recenziile noastre în care descriem pe larg cum funcționează fiecare serviciu.

Revolut

Comision livrare

0

Durata de transfer

Instant

Conversia valutara

0.5% (pentru sume peste 20.000 lei)

Despre Revolut

 • Revolut este descris ca o alternativă bancară, un serviciu care permite transferuri internaționale de bani și transferuri globale fără taxe. Revolut funcționează ca o aplicație mobilă. Pentru crearea contului gratuit, este necesar să instalezi aplicația și să îți confirmi identitatea;
 • Ca să trimiți bani, ai nevoie de un cont Revolut și de aplicația instalată pe smartphone. Beneficiarul nu trebuie să dețină obligatoriu un cont Revolut; transferul se poate face și într-un cont bancar. De asemenea, dacă dorești să soliciți bani de la o persoană care nu este utilizator Revolut, îi trimiți un link de plată unde va introduce detaliile bancare;
 • Conversia se realizează automat la cursul valutar interbancar. Revolut percepe un comision de schimb de 0.5% doar pentru sume care depășesc limita de 20.000 RON;
 • Poți să trimiți și să soliciți bani în câteva secunde, direct din aplicația mobilă. Transferul este efectuat instant. În cazul transferurilor din contul Revolut într-un cont bancar, durata este de aproximativ 5 zile lucrătoare;
 • Limita de transfer este 20.000 RON (5.000 GBP) lunar.

Comisioane Revolut

Serviciul Revolut permite transferuri internaționale de bani gratuite. În cazul transferurilor realizate într-un cont bancar, este posibil ca  banca beneficiară să aplice un comision pentru procesarea tranzacției.

Transferwise

Comision livrare

0.90 €

Durata de transfer

A doua zi lucrătoare

Conversia valutara

0,45%

Despre TransferWise

 • Asemenea Transfergo, serviciul Transferwise folosește un model digital din cont în cont, prin transfer bancar local;
 • Expeditorul are nevoie de un cont online Transferwise și un cont bancar, iar beneficiarul de un cont bancar în care să primească banii;
 • Durata de procesare a transferului variază în funcție de monedă și țară. De regulă, banii sunt transferați în următoarea zi lucrătoare;
 • Schimbul valutar se realizează la cursul real, adică rata medie a pieței. 
 • Banii pot fi primiți doar în moneda locală; în România, conversia se va face, așadar, în moneda RON;
 • Plata transferului se poate face prin transfer bancar, card de credit ori de debit.

Comisioane Transferwise

Costurile de transfer sunt influentate de suma de bani transferata, moneda de transfer, tara de destinatie si chiar modalitatea de plata. TransferWise percepe un procent din suma transferata si un comision fix, in functie de variabilele mentionate.

Ex.: Pentru un transfer de bani dintr-o zona euro in Romania in valoare de 500 EUR, vei plati 0,45% din totalul sumei transferate + 0,90 EUR, adica un total de 3,13 EUR

Folosește calculatorul Transferwise și află costurile pentru transferul pe care vrei să îl realizezi.

TransferGo 

Comision livrare

0.99 €

Durata de transfer

A doua zi lucrătoare

Rata de schimb valutar

0.00% -2.2%

Despre TransferGo

 • TransferGo folosește un model digital din cont în cont, prin transfer bancar local;
 • Pentru a iniția transferuri ai nevoie de un cont Transfergo și un cont bancar, iar destinatarul de un cont bancar în care va primi banii;
 • Timpul de livrare standard pentru țările principale de destinație este 24h (următoarea zi lucrătoare). Transfergo oferă opțiunea de livrare rapidă, în 30 de minute;
 • Transfergo aplică o taxă de transfer fixă, în funcție de țara din care este inițiat transferul, la care se adaugă comisionul de schimb valutar cuprins între 0% și 2.2% din suma transferată;
 • Transferul poate fi achitat prin Internet banking, sau prin cardul de credit ori de debit;
 • Destinatarul primește suma rezervată de expeditor, indiferent de posibilele fluctuații valutare. Toate taxele de transfer sunt incluse în suma finală care ajunge la destinatar;
 • În România, transferurile pot fi primite și în moneda EUR, nu doar în RON;
 • Transfergo are site-ul în limba română și o echipă de suport clienți formată din români.

Comisioane Transfergo

Transfergo oferă mai multe game de preț. Comisioanele variază în funcție de țara de unde efectuezi transferul și timpul de primire a banilor.

CurrencyFair

Comision livrare

3 €

Durata de transfer

1-2 zile lucrătoare

Conversia valutara

0.1%-0.6%

Despre CurrencyFair

 • Pentru a efectua transferuri ai nevoie de un cont CurrencyFair și un cont bancar, iar destinatarul banilor trebuie să dețină, la rândul său, un cont bancar;
 • CurrencyFair acceptă transferuri din și spre România, dar serviciul nu permite să trimiți bani în RON. Din acest motiv, este necesar să deții un cont deschis în valută. Acordă importanță posibilelor comisioane percepute de bancă pentru încasări;
 • Etapele sunt următoarele:
  1. Creezi contul de CurrecyFair și depui bani în contul local (gratuit). Plata se face prin transfer bancar.
  2. Selectezi moneda în care vrei să efectuezi transferul și schimbi suma de bani. Ai două opțiuni:
   • Schimbi imediat, la cel mai bun curs valutar disponibil;
   • Alegi tu o rată la care dorești să faci schimbul și aștepți până când un alt utilizator este interesat de schimb și îți acceptă rata.
  3. Introduci detaliile bancare ale beneficiarului și transferi banii.
 • Durata de procesare variază în funcție de bancă, dar și de moneda în care se face schimbul. De regulă, banii ajung în contul CurrencyFair în aproximativ o zi și sunt transferați în contul destinatarului în 1-2 zile lucrătoare

  Comisioane CurrencyFair

  CurrencyFair percepe un comision fix de 3 EUR pentru fiecare transfer efectuat, la care se adaugă un comision între 0.1% și 0.6% din suma convertită.

  Folosește calculatorul virtual CurrencyFair și verifică ratele și taxele aplicate pentru un transfer.

  Moneygram

  Comision livrare

  15 €

  Durata de transfer

  Câteva minute

  Conversia valutara

  1%-6%

  Despre Moneygram

  • Permite transferul de bani atât local (în interiorul țării), cât și internațional;
  • Transferurile sunt efectuate prin intermediul locațiilor partenere MoneyGram sau online;

  Transfer online

  • MoneyGram oferă și opțiunea de transfer online, cu plata prin card de credit sau de debit, ori prin transfer bancar. Poți trimite banii în contul bancar al beneficiarului. Ai nevoie de datele acestuia de identificare și detaliile contului;
  • Suma de bani poate fi încasată de beneficiar în aproximativ 10 minute de la aprobarea transferului;
  • Tranzacțiile pot fi efectuate în RON, EUR sau USD pentru transferuri din și spre România;
  • Suma maximă pe care o poți trimite într-o locație parteneră este 10.000 USD.

  Transferurile prin rețeaua de locații:

  Pentru această opțiune, nu este necesar să ai deschis un cont bancar ca să trimiți bani.

  Etapele sunt următoarele:

  1. Mergi cu buletinul și suma de bani la cea mai apropiată locație MoneyGram;
  2. Completezi o cerere și achiți comisioanele de transfer. Păstrează dovada de plată și transmite-i beneficiarului numărul de referință din 8 cifre;
  3. Destinatarul merge la o locație MoneyGram, prezintă un document de identitate, comunică numărul de referință și primește banii.

  Comisioane MoneyGram

  Comisioanele variază în funcție de suma transferată. Comisioanele aplicate sunt aceleași în toate locațiile din România MoneyGram.

  Spre exemplu, dacă dorești să transferi o sumă între 200 EUR și 300 EUR, vei achita un comision de 15 EUR. Pentru sume situate între 600 EUR și 750 EUR, taxele pot ajunge la 30 EUR pentru un transfer.

  Poți accesa aici lista completă a comisioanelor în România afișată de una dintre locațiile partenere. MoneyGram oferă un estimator virtual care îți permite să verifici taxele transferului.

  Banca Transilvania

  Comision livrare

  15 €

  Durata de transfer

  3-5 zile lucrătoare

  Conversia valutara

  Despre Banca Transilvania 

  • Transferurile pot fi efectuate prin intermediul serviciului de Internet Banking BT24 sau la orice unitate BT, prin depunerea unui ordin de plată. Este necesar să cunoști codul IBAN al contului beneficiarului;
  • Durata transferului diferă în funcție de contul bancar din care se efectuează tranzacția și locație. Transferurile interne dintr-un cont BT în altul sunt procesate instant. Pentru transferurile dintr-un cont deschis la o altă bancă într-un cont BT, durata este de 24h, iar pentru transferurile în străinătate banii pot intra în contul beneficiarului în 3-5 zile lucrătoare;
  • Pentru transferuri în altă monedă decât RON, beneficiarul trebuie să dețină un cont în valuta transferului. Banca nu face automat conversia valutară.

  Comisioane Banca Transilvania

  *Plățile SEPA sunt efectuate în moneda EUR și au regim normal (nu urgent). Țările aderente acestei scheme de plăți sunt cele din interiorul spațiului european. În cazul plăților SEPA, BT nu percepe comision de bancă corespondentă.

  Pentru plățile non-SEPA cu opțiunea OUR  clientul BT care efectuează transferul va achita comisionul de bancă corespondentă. Acesta este 22 EUR pentru plățile în EUR și 15 USD pentru plățile în USD. Opțiunea OUR presupune că toate comisioanele bancare externe pentru transfer sunt achitate de client.

  Western Union

  Comision livrare

  23 €

  Durata de transfer

  Câteva minute

  Conversia valutara

  0%-10%

  Despre Western Union

  • Avantajul serviciului constă în acoperirea globală de care dispune, cu prezență în peste 200 de țări;
  • Transferul de bani poate fi realizat prin intermediul locațiilor fizice Western Union sau online, în contul bancar al beneficiarului;
  • Dacă trimiți sau primești banii prin intermediul locațiilor Western Union, suma ajunge în câteva minute de la achitarea transferului. În cazul transferului bancar, banii pot ajunge în câteva zile lucrătoare;
  • Există mai multe modalități de plată disponibile: prin transfer bancar, prin card de credit ori de debit sau cash în agențiile WU;
  • Limitele de bani pentru transferul online variază în funcție de istoricul tranzacțiilor, țara de trimitere și destinație a banilor. La transferurile online, poți trimite până la 5.000 EUR pe o perioadă de 3 zile. Pentru transferurile efectuate de la ghișeul agenției nu există o limită de bani, dar pot fi necesare documente suplimentare pentru sume mai mari.

  Comisioane Western Union

  Comisioanele variază în funcție de suma transferată, țara de destinație, modalitatea de transfer (cash, transfer bancar, cu plata prin card de credit sau de debit) și modalitatea de primire a banilor (cash sau transfer bancar). Pentru transferuri în limita a 1000 USD, comisioanele se pot situa între 0 USD și 95 USD, iar marja pentru rata de schimb între 0% și 10%. Ca o regulă generală, transferurile bancare sunt mai ieftine decât transferurile efectuate la ghișeul agenției. Acordă atenție eventualelor costuri percepute de banca emitentă în cazul transferurilor cu cardul de credit sau de debit.

  Pentru informații referitoare la taxele percepute, poți accesa aici lista de comisioane afișată de una dintre locațiile partenere.  De asemenea, poți verifica tarifele și efectua transferuri online de pe site-ul WU. De regulă, comisioanele percepute pentru transfer sunt afișate chiar înainte ca tranzacția să fie autorizată pentru procesare.

  Costuri comparative pentru un transfer de bani

  În tabelul de mai jos am realizat o comparație între câteva dintre cele mai importante servicii de transfer de bani internațional. Am inclus următorii parametri:

  • Locația de trimitere a banilor. Am luat ca exemplu o țară din spațiul european.
  • Suma transferată. Exemplul de calcul este pentru suma de 300 EUR.
  • Servicii incluse anterior 
  • Comision livrare standard. Comisioanele sunt pentru un transfer de bani în regim normal (nu în regim de urgență).
  • Marja pentru conversia valutară. Am inclus valorile marjei pentru conversia valutară pentru fiecare serviciu.
  • Tipul tranzacției. Se referă la modalitatea de trimitere a banilor. Pentru MoneyGram și Western Union, datele din tabel sunt valabile pentru transferurile din locațiile partenere.
  • Timpul de procesare. Este timpul estimativ pentru un transfer în regim normal.

  Câteva sfaturi înainte să trimiți bani online

  • Asigură-te că banii tăi sunt protejați și ești ferit de posibile fraude online. Verifică dacă firma de transfer are autorizare din partea Autorității de Supraveghere Financiară.
  • Evită să faci transferuri sâmbăta și duminica. În aceste zile, rata de schimb este estimativă și mai mare decât cea reală.
  • Trimite o sumă mai mare de bani într-un transfer, dacă ai obiceiul să faci plăți recurente. Pentru unele servicii, comisionul este mai avantajos dacă alegi să trimiți o sumă mai mare într-un transfer, decât mai multe transferuri de sume mai mici.
  • Alege compania de transfer în funcție de obiectivele tale. Poate dorești să economisești bani, sau te interesează cel mai simplu ori cel mai rapid serviciu, Indiferent cum ar fi, poți lua decizia mai ușor dacă îți cunoști nevoile;

  Fie că lucrezi în străinătate și vrei să trimiți bani familiei, ai angajați într-o altă țară, lucrezi ca freelancer sau vrei să trimiți bani pe teritoriul țării, să faci transferuri nu a fost niciodată mai simplu. Utilizează ghidul nostru și serviciile prezentate ca să transferi bani ușor și rapid oriunde în lume.

  Mrfinance.ro » Transfer de bani

  Disclaimer: Mrfinance se straduieste pe deplin sa mentina acuratetea si actualitatea informatiilor sale. Aceasta informatie poate fi diferita fata de ceea ce puteti intalni la o institutie financiara, furnizor de servicii sau site-ul produsului/serviciului respectiv. Toate produsele si serviciile financiare sunt prezentate fara garantie. Atunci cand evaluati ofertele, va rugam sa consultati Termenii si conditiile institutilor financiare. Daca ati gasit diferente intre informatiile de pe site-ul nostru si cele oferite de institutiile financiare, va rugam sa ne contactati la [email protected]. Pentru sugestii si reclamatii puteti suna la telefonul consumatorului 0219551, pentru mai multe informatii intrati pe site-ul ANPC

  In plus, acest site poate fi compensat prin terti agenti de publicitate. Totodata, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, continutul blog-ului si recenziile editoriale se bazeaza pe o analiza obiectiva. Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati disclaimer-ul de publicitate.