Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Strategii de investitii la bursa

Investitiile la bursa au devenit populare, mai ales in ultimii ani, pentru ca reprezinta o modalitatea de a creste averea personala prin achizitionarea si vanzarea de actiuni, ETF-uri si alte instrumente financiare. Investind in acest instrumente, investitorii au posibilitatea de a profita de cresterea valorii companiilor, de a primi dividende si de a diversifica portofoliul de investitii.

Cu toate acestea, investitiile la bursa implica riscuri si, ca orice alt tip de investitie, trebuie sa fie abordate cu o strategie bine gandita. In acest articol, vom discuta:

Care sunt cele mai bune strategii de investitii la bursa
Cum sa cumperi actiuni
Care sunt cele mai bune platforme de tranzactionare
Arata mai mult

Platforme de tranzactionare la bursa

 

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Strategii de investitii la bursa

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 27/10/2023
Disclaimer publicitate

Investitii pe termen lung

Investitia pe termen lung este una dintre cele mai simple si mai eficiente strategii de investitii la bursa. Aceasta strategie implica achizitionarea de actiuni ale unor companii care au o crestere constanta pe termen lung, in timp ce se ignora fluctuatiile de pret pe termen scurt. Aceasta strategie presupune ca valorile pe termen lung ale unei companii vor depasi orice fluctuatii pe termen scurt ale pretului. In general, pe termen lung, piata are un trend ascendent. Daca cumperi un instrument financiar pe care iti propui sa il tii in portofoliu pentru 5, 10 sau chiar 20 de ani, nu o sa fii agitat la fluctuatiile care apar pe termen scurt.

Beneficiile strategiei de investitii pe termen lung:

 1. Potential de crestere pe termen lung: Investitiile pe termen lung ofera investitorilor oportunitatea de a profita de cresterea pe termen lung a pietelor financiare. Desi piata poate avea fluctuatii pe termen scurt, de-a lungul timpului, tendinta generala este de crestere. Prin mentinerea investitiilor pe termen lung, investitorii pot beneficia de aceasta crestere in valoare a activelor lor.
 1. Reducerea impactului volatilitatii: Investitiile pe termen lung reduc impactul volatilitatii pe termen scurt a pietelor financiare. Desi preturile actiunilor si al altor active pot fluctua in fiecare zi, pe termen lung, aceste fluctuatii pot fi atenuate de trendul general al cresterii. Aceasta abordare ajuta investitorii sa evite sa ia decizii de tranzactionare impulsiva pe baza miscarilor zilnice ale pietei.
 1. Dividende si venit pasiv: Investitiile pe termen lung, in special in actiuni, pot oferi oportunitati de a primi dividende. Multi emitenti de actiuni distribuie dividende catre actionarii lor in functie de profiturile realizate. Aceste dividende pot oferi un venit pasiv suplimentar pentru investitori si pot contribui la cresterea totala a randamentului investitiei.

Pentru a identifica companiile cu potential de crestere pe termen lung, investitorii ar trebui sa se uite la indicatorii financiari ai companiilor, precum veniturile si profiturile, si sa analizeze trendurile din industrie.

Investitii in companii subevaluate

Investitiile in valoare implica identificarea actiunilor subevaluate si investirea in acestea, in speranta ca pretul actiunilor se va ajusta la valoarea reala a companiei. Aceasta strategie se bazeaza pe faptul ca unele companii sunt subevaluate din diverse motive, cum ar fi probleme temporare, de management sau din cauza sentimentelor negative ale pietei.

Beneficiile investitiilor in companii subevaluate

 1. Potentialul de crestere: Investitiile in companii subevaluate ofera posibilitatea de a beneficia de potentialul de crestere al acestor companii. Atunci cand o companie este subevaluata de piata, exista o oportunitate de a achizitiona actiuni la un pret mai mic decat valoarea lor reala, ceea ce poate conduce la randamente mai mari pe termen lung in cazul in care compania isi imbunatateste performantele si valorile actiunilor cresc.
 2. Margini de siguranta: Investitiile in companii subevaluate pot oferi si o marja de siguranta investitorilor. Odata ce pretul actiunilor este subevaluat in raport cu valoarea lor intrinseca, exista o anumita protectie impotriva riscului de scadere a valorii actiunilor. Aceasta marja de siguranta poate reduce riscul investitiei si poate oferi o protectie suplimentara in cazul unor miscari nefavorabile ale pietei.
 3. Potentialul de corectie a pietei: Uneori, companiile pot fi subevaluate deoarece investitorii nu recunosc inca intregul potential al acestora sau exista factori temporari care afecteaza pretul actiunilor. Atunci cand piata corecteaza aceste erori de evaluare, investitorii care au identificat si au investit in aceste companii subevaluate pot obtine un avantaj semnificativ.

Pentru a identifica astfel de oportunitati, investitorii ar trebui sa se uite la rapoartele financiare ale companiilor, sa analizeze trendurile din industrie si sa se informeze asupra evenimentelor care ar putea afecta pretul actiunilor.

Investitii in companii care ofera dividende

Investitiile in dividende implica investirea in companii care platesc dividende regulate si care au un istoric solid in privinta platii acestora. Aceasta strategie este ideala pentru investitorii care cauta venituri pasive si stabile, in timp ce pastreaza o parte din investitii in crestere. Aceasta strategie poate fi combinata perfect cu strategia de investitii pe termen lung. Identifici companii care sunt stabile si au potential de crestere pe termen lung, analizezi daca sunt platitoare de dividende, si in felul acesta o sa profiti si de cresterea in pret a actiunilor, dar si din incasarea de dividende.

Pentru a identifica astfel de companii, investitorii ar trebui sa se uite la istoricul platii de dividende al companiilor, la nivelul dividendelor si la profiturile companiilor.

Diversificarea portofoliului

Strategia de diversificare este una dintre cele mai importante si populare strategii de investitii la bursa. Aceasta consta in investirea intr-o gama larga de actiuni si alte instrumente financiare pentru a reduce riscul de pierdere a investitiilor.

Ce inseamna diversificarea investitiilor?

Diversificarea consta in investirea in mai multe tipuri de active financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale sau ETF-uri, pentru a reduce riscul de pierdere a investitiilor. Scopul acestei strategii este de a distribui riscul astfel incat pierderile dintr-un anumit tip de activ sa fie compensat de castigurile dintr-un alt tip de activ. In cazul in care un anumit tip de activ financiar scade in valoare, altele pot fi in crestere sau mentinandu-se la niveluri relativ constante.

De exemplu, sa presupunem ca un investitor investeste toti banii intr-o singura actiune. Daca acea actiune scade brusc in valoare, investitorul isi poate pierde intreaga investitie. Insa, prin diversificarea portofoliului de investitii in mai multe actiuni si alte instrumente financiare, un investitor poate reduce riscul de pierdere a investitiilor.

Despre strategii si modalitati de diversificarea a portofoliului de investitii, iti recomand sa parcurgi articolul dedicat acestui subiect.

Strategia DCA (Dollar Cost Averaging)

Costul mediu ponderat (in engleza, Dollar Cost Averaging - DCA) este o strategie populara de investitii la bursa care presupune investirea unei sume de bani in mod regulat, indiferent de pretul actual al actiunilor. Aceasta strategie este considerata una dintre cele mai simple si mai eficiente strategii de investitii pentru investitorii care nu doresc sa se implice prea mult in procesul de investitii sau care doresc sa minimizeze riscul de pierdere a investitiilor.

Cum functioneaza costul mediu ponderat?

In cadrul acestei strategii, investitorii aleg sa investeasca o suma fixa de bani in actiuni sau alte instrumente financiare la intervale regulate, cum ar fi lunar sau trimestrial. Prin aceasta metoda, pretul mediu pe unitatea de actiuni este redus in timp, intrucat investitorul cumpara mai multe actiuni la preturi mai scazute si mai putine la preturi mai ridicate.

De exemplu, sa presupunem ca un investitor alege sa investeasca 1000 de dolari in fiecare luna intr-un instrument financiar. In prima luna, pretul acestui activ este de 10 dolari, iar investitorul cumpara 100 de actiuni. In a doua luna, pretul actiunilor scade la 8 dolari, iar investitorul cumpara 125 de actiuni. In a treia luna, pretul actiunilor creste la 12 dolari, iar investitorul cumpara 83 de actiuni. In cele din urma, in a patra luna, pretul actiunilor scade la 6 dolari, iar investitorul cumpara 167 de actiuni.

La sfarsitul celor patru luni, investitorul detine un total de 475 de actiuni la un pret mediu de achizitie de 8,84 dolari pe actiune. Prin utilizarea acestei strategii, investitorul a reusit sa achizitioneze mai multe actiuni la preturi mai mici si mai putine actiuni la preturi mai mari, reducand astfel pretul mediu pe actiune. La final, chiar daca pretul actiunii este de 6 dolari, investitorul este pe plus, pentru ca pretul mediu de achizitie este de 8,84.

Avantajele strategiei costului mediu ponderat

 1. Reducerea impactului volatilitatii pietei: Aceasta strategie permite investitorilor sa evite incercarea de a ghici momentul potrivit pentru a investi in piata. Cumparand in mod regulat, indiferent de pret, se obtine o medie a pretului de achizitie pe termen lung. Astfel, fluctuatiile de pret pe termen scurt nu au un impact semnificativ asupra portofoliului.
 1. Eliminarea presiunii de a lua decizii rapide: Prin investirea unei sume fixe in mod regulat, investitorii evita presiunea de a lua decizii rapide pe baza miscarilor zilnice ale pietei. Aceasta permite o abordare mai calma si mai disciplinata a investitiilor.
 1. Beneficii in perioadele de preturi scazute: In perioadele in care preturile sunt scazute, strategia de Cost Dollar Averaging permite cumpararea mai multor unitati la un pret mai mic, micsorand astfel costul mediu de achizitie.

Strategia de copy trading

Copy tradingul reprezinta o metoda inovatoare de a investi pe pietele financiare, care permite investitorilor sa copieze automat si sa urmeze tranzactiile altor investitori experimentati. Aceasta abordare se bazeaza pe ideea ca exista investitori profesionisti sau cu performante excelente care obtin rezultate consistente pe piata, iar prin copierea strategiilor si deciziilor lor, investitorii pot beneficia de succesul lor.

Cum functioneaza copy tradingul?

Platformele de copy trading faciliteaza conexiunea intre traderii experimentati si investitorii care doresc sa copieze strategiile lor. Investitorii pot alege traderii pe care doresc sa-i copieze, in functie de performante, strategii, riscuri si alti indicatori relevanti.

Dupa ce investitorul selecteaza traderul pe care doreste sa-l copieze, toate investitiile acestuia vor fi automat copiate in contul investitorului. Acest lucru inseamna ca atunci cand traderul deschide sau inchide o pozitie, aceleasi tranzactii vor fi replicate in contul investitorului, proportional cu suma de bani alocata pentru copierea respectiva.

Beneficiile copy tradingului:

 1. Acces la experienta traderilor profesionisti: Copy tradingul ofera investitorilor acces la strategii si decizii de tranzactionare ale traderilor experimentati sau performanti, chiar si atunci cand investitorii insisi nu au cunostinte avansate despre tranzactionare. Aceasta permite investitorilor sa se bazeze pe experienta altora si sa profite de cunostintele lor in domeniu.
 1. Reducerea efortului si timpului necesar pentru analiza pietei: Pentru investitorii care nu au timpul sau resursele necesare pentru a analiza si monitoriza constant pietele financiare, copy tradingul ofera o solutie convenabila. Prin copierea tranzactiilor altor traderi, investitorii pot profita de oportunitatile de tranzactionare fara a petrece mult timp in analiza si cercetare.
 1. Diversificarea portofoliului: Copy tradingul permite investitorilor sa diversifice portofoliul lor prin copierea mai multor traderi cu strategii si activitati de tranzactionare diferite. Aceasta poate contribui la reducerea riscului si la obtinerea unui portofoliu mai echilibrat.

Cum sa cumperi actiuni?

Investitiile la bursa sunt mai accesibile ca niciodata. Acum nu mai esti limitat nici de timp, nici de spatiu, nici macar de bani.

Platformele de investitii la bursa iti ofera posibilitatea de a investi pe piata financiara de oriunde, iar cu oferta de actiuni fractionate puse la dispozitie de anumiti brokeri, poti sa investesti in companii de top chiar si cu sume mici.

Mai jos o sa iti aratam cum poti sa cumperi actiuni, de la A la Z cu ajutorul brokerului eToro.

 1. Intra pe site-ul eToro si apasa pe butonul ”Inregistreaza-te acum”
Strategii de investitii la bursa 1
 1. Acum trebuie sa completezi formularul online cu datele tale personale. Recomandat este sa parcurgi termenii sin conditiile, bifeaza casutele si da click pe „Creeaza contul”. 
creeaza cont etoro
 1. Acceseaza casuta de e-mail. Vei primi un e-mail pentru verificarea adresei. Da click pe link. Vei fi redirectionat catre noul tau cont eToro deschis.
 2. Urmatoarea etapa consta in verificarea identitatii. Acesta este un pas standard pe care trebuie sa il parcurgi inainte sa incepi sa tranzactionezi.

eToro iti va cere sa raspunzi la intrebari despre statutul tau profesional, nivelul de cunostinte despre pietele de capital, nivelul de risc, nivelul de lichiditate financiara, care sunt obiectivele tale de investitie.

 1. Depunerea fondurilor

Poti incepe sa depui fonduri dupa ce verificarea identitatii a fost realizata cu succes. Ai mai multe optiuni prin care poti sa depui fonduri.

alimenteaza contul etoro
 1. Odata deschis contul, efectuata verificarea identitatii si depuse primele fonduri, poti incepe sa investesti in instrumentele financiare favorite.

Platforme de tranzactionare

Daca vrei sa incepi sa investesti la bursa, trebuie sa iti definesti niste obiective si sa iti alegi o strategie dupa care sa te ghidezi. Dupa ce te-ai informat, pasul numarul doi este sa iti alegi o platforma de investitii la bursa, cu alte cuvinte, un broker. Pe piata exista multe platforme de tranzactionare, insa, echipa MrFinance a facut un studiu riguros bazat pe analiza celor mai importante caracteristici: 

 • Este brokerul de incredere? 
 • Oferta de instrumente financiare este satisfacatoare? 
 • Platforma de tranzactionare este intuitiva?
 • Este brokerul relgmentat si autorizat?

In urma analizei facut, am facut un top 4 al celor mai bune platforme de tranzactionare si investiii la bursa in 2023.

eToro

eToro este unul dintre cei mai populari brokeri de investii la bursa. Avand o istorie de peste un deceniu in in trazactionarea instrumentelor financiare, eToto iti ofera posibilitatea sa investesti in peste 3000 de actiuni de la burse de top, ETF-uri, criptomonede si altele.

eToro e un broker reglementat de mai multe institutii de reglementare din mai multe tari.

Pentru mai multe informatii despre eToro, iti recomand sa parcurci recenzia noastra despre acest broker.

Ca sa incepi sa investesti cu eToro, primul pas este sa iti deschizi un cont. Procesul este foarte rapid si simplu!

XTB

XTB este un broker de investitii la bursa fondat in anul 2004 si este unul dintre cei mai mari brokeri listati la bursa din lume.

XTB iti ofera acces la o gama larga de instrumente financiare, cele mai populare ETF-uri dar si peste 3000 de actiuni de la 16 cele mai mari burse de valori in lume.

XTB este un broker autorizat de catre mai multe institutii de reglementare. Brokerul are si un sediu permanent in Romania si serviciu de relatii cu clientii in romana, un avantaj pentru investitorii care pot sa intampine orice probleme. Pe langa asta, dat fiind faptul ca brokerul are un sediu permanent in Romania, acesta era obligatia de a calcula si a plati impozitele aferente castigurilor din investii, scutind astfel investitorii de drumuri si efort.

Incepand cu 11.04.2023, XTB a lansat in Romania si o categorie noua de produse: actiuni si ETF-uri fractionate. Astfel, poti sa cumperi fractiuni din actiuni si ETF-uri incepand cu 10 euro, indiferent de pretul instrumentului.

Trading 212

Trading 212 este un broker online popular si de incredere care ofera o platforma de tranzactionare usor de utilizat si o gama larga de instrumente financiare.

Trading 212 nu percepe comisioane de tranzactionare, un avantaj evident pentru investitori.

Instrumentele financiare in care poti investi cu Trading 212 sunt:

Actiuni - Trading 212 ofera o gama larga de actiuni, inclusiv actiuni de companii mari, precum Apple, Microsoft si Amazon, dar si de companii mai mici si mai putin cunoscute.

ETF-uri - ETF-urile sunt fonduri tranzactionate la bursa care reprezinta o colectie de active financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau marfuri. Trading 212 ofera o gama larga de ETF-uri, ceea ce inseamna ca traderii pot investi intr-o varietate de sectoare si industrii.

Indici - Trading 212 ofera tranzactionarea pe indici bursieri, cum ar fi S&P 500, Dow Jones Industrial Average si FTSE 100. Tranzactionarea pe indici permite traderilor sa investeasca intr-un sector intreg al economiei, in loc sa investeasca doar intr-o singura companie.

Tradeville

Tradeville a fost fondat in 1996 si are o experienta de aproape 27 de ani pe Piata de Capital din Romania. Tradeville este unuil dintre cei mai mari si importanti brokeri de investitii disponibili pentru romanii care vor, in special, sa investeasca pe Piata de Capital din Romania.

Prin intermediul Tradeville poti sa investesti atat la Bursa din Romania, cat si pe pietele de capital internationale. Astfel, prin Tradeville ai acces la pietele din Zona Euro, Polonia, SUA, Canada, UK etc.

Cele 5 tipuri de intrumente financiare puse la dispozitie de Tradeville sunt:

Intrebari frecvente despre strategii de investitii la bursa

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

1 2 3 5
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram