- Exista mai multe tipuri de fonduri de investitii din care il poti alege pe cel care ti se potriveste cel mai bine;
- Fondurile de investitii sunt o metoda buna de asociere a investitorilor;
- Exista mai multe institutii care ofera fonduri de investitii;
- Fondurile de investitii deshise permit subscrierea si rascumpararea de unitati de fond in fiecare zi.
Ce sunt fondurile de investitii?
Fondurile de investitii sunt o metoda prin care mai multi investitori se pot asocia punand la comun bani pentru investitii financiare, urmand ca rezultatele acestora sa fie impartite intre investitori, tinand cont de cotele aferente fiecaruia.
Prin fonduri de investitii se intelege averea cumulata a unui numar de investitori.
Sumele care se acumuleaza sunt folosite cu scopul de a cumpara instrumente financiare care sa fie adaugate in portofoliu, pentru ca toti investitorii sa detina o parte a protofoliului, pe care sunt liberi sa o vanda atunci cand vor.
Societatile care administreaza investitiile sunt companii care au rolul de a investi sumele colectate, utilizand infrastructura si nivelul lor de experienta. Sumele care au fost atrase sunt investite pe baza unei politici care este stabilita de Documentul Fondului si Prospectul de Emsiune, astfel incat toti investitorii sa stie unde ajung banii
Tipurile de fonduri de investitii
Exista doua tipuri de fonduri de investitii pentru care poti opta.
Fondurile deschise de investitii sunt abreviate UCITS – Undertakings for the collective investment in transferabile securities – si reprezinta organisme de plasament colectiv in valori imobiliare.
Fondurile de investitii inchise sau AIF (Alternative Investment Funds) sunt considerate fonduri alternative.
La randul lor, fondurile deschise de investitii sunt clasificate in categorii, tinand cont de politica de investitii si de riscul asumat, de castigul care este asteptat si de perioada de timp alocata pentru o investitie, pe termen lung, scurt si mediu.
Astfel, exista urmatoarele categorii de fonduri:
- Fonduri monetare – care sunt prezente preponderent pe piata monetara;
- Fonduri de obligatiuni – prezente in investitii cu venit fix cum sunt obligatiunile;
- Fonduri diversificate – care permit investitii mixte in piata monetara;
- Fonduri de actiuni – care permit investitii in actiuni atat pe piata locala, cat si pe piata internationala;
- Fonduri Absolut Retrun – sunt fonduri flexibile care au clase variabile de active si se bazeaza pe strategii specifice pentru Absolute Retrun, care au ca scop principal randamente sustenabile pe termen lung si mediu si care au ca obiectiv minimizarea riscurilor;
- Alte tipuri de fonduri – toate fondurile care nu pot fi incadrate in strategiile pentru investitii anterior mentionate.
Cum functioneaza fondurile de investitii
Aceste fonduri se diferentiaza prin modul in care pot fi accesate.
Fondurile deschise pot fi cumparate si vandute de unitati in fiecare zi. Fondurile inchise permit vanzarea si cumpararea la un interval specific si au o durata de functionare limitata. Dupa ce aceasta durata s-a terminat fondurile sunt inchise si fiecare investitor primeste partea sa.
Fondurile monetare, de obligatiuni si Absolute Return sunt considerate cele mai sigure. Atunci cand alegi un tip de fond de investitii este recomandat ca raportul intre risc si castig sa fie direct proportional.
De aici poti deduce ca o investitie cu un risc scazut poate sa genereze castiguri constante, dar mai mici, comparativ cu investitile in fonduri cu riscuri mari, dar si cu potential de castig mare. Potentialul de crestere poate sa fie oferit de pietele de actiuni.
S-a constatat ca pe termen lung investiile in actiuni aduc castiguri mult mai mari decat alte tipuri de produse clasice de economisire.
Cine ofera fonduri de investitii in Romania?
Sunt mai multe companii care ofera fonduri de investitii Romania.
- BT Maxim este un astfel de fond administrat de Banca Transilvania si investeste cel putin 85% din activele detinute in actiuni listate la Bursa. De asemenea, cel mult 15% din plasamente sunt realizate si din instrumentele financiare cu venit fix, asa cum sunt depozitele bancare si obligatiunile corporative sau titlurile de stat.
- OTP AvantisRO este un alt fond de investitii administrat de banca OTP si este recomandat pentru investitorii care au profilul de risc ridicat sau mediu. Acest fond este caracterizat de o expunere ridicata pe actuni de cel mult 95% in timp ce doar 5% din fond este investit in instrumente financiare fixe.
Inainte de a alege un fond de investitii, iti recomandam sa cauti un forum fonduri de investitii unde sa discuti cu alte persoane si sa pui toate intrebarile la care nu ai gasit un raspuns sau sa expui subiectele la care ai nelamuriri.
- BRD Simfonia este un fond deschis de investitii, in care plasamentele au cel mai des loc in instrumente sub forma de depozite fixe, titluri de stat, certificate de depozit, contracte rev – repo, instrumente de pe piata monetara si obligatiuni. Acest fond de investitii este o alternativa buna si ofera diversificare, dar si conditii de performanta financiara si un nivel de risc scazut. De asemenea, alegand acest fond de investitii, nu esti obligat sa investesti in actiuni.
Exista fonduri de investitii imobiliare?
Sunt mai multe banci care ofera fonduri de investitii imobiliare.
De exemplu, OTP Real estate este un astfel de fond care se incadreaza conform standardelor EFAMA in categoria de fonduri flexibile. Acest fond aloca strategic finantele, 75% din active fiind investite in obligatiuni si actiuni care activeaza in zona imobiliara si de cosntructii.
Acest fond este adresat clientilor institutionali si de retail care vor sa accepte un grad mediu de risc si care isi doresc sa investeasca lichid si cu o foarte mare expunere pe piata. Se recomanda in acest sens o perioada de investitie cuprinsa intre 1 si 3 ani.
Concluzie
Fondurile de investiti sunt administrate de persoane calificate care au experienta si vaste cunostinte in domeniul pietei financiare si de capital. In plus, toate veniturile rezultate din administrare depind in mod direct de gradul de performanta al fondului, motiv pentru care societatea care administreaza aceste investitii isi va da interesul pentru a gestiona corect investitiile, astfel incat castigul sa fie de ambele parti.
![]()
Sursele folosite pentru redactarea acestui articol: