Disclaimer publicitate

Fonduri de investitii

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 18/08/2021
Distribuie acest articol
Cuprins
  • Exista mai multe tipuri de fonduri de investitii din care il poti alege pe cel care ti se potriveste cel mai bine;
  • Fondurile de investitii sunt o metoda buna de asociere a investitorilor;
  • Exista mai multe institutii care ofera fonduri de investitii;
  • Fondurile de investitii deshise permit subscrierea si rascumpararea de unitati de fond in fiecare zi.

Ce sunt fondurile de investitii?

Fondurile de investitii sunt o metoda prin care mai multi investitori se pot asocia punand la comun bani pentru investitii financiare, urmand ca rezultatele acestora sa fie impartite intre investitori, tinand cont de cotele aferente fiecaruia.

Prin fonduri de investitii se intelege averea cumulata a unui numar de investitori.

Sumele care se acumuleaza sunt folosite cu scopul de a cumpara instrumente financiare care sa fie adaugate in portofoliu, pentru ca toti investitorii sa detina o parte a protofoliului, pe care sunt liberi sa o vanda atunci cand vor.

Societatile care administreaza investitiile sunt companii care au rolul de a investi sumele colectate, utilizand infrastructura si nivelul lor de experienta. Sumele care au fost atrase sunt investite pe baza unei politici care este stabilita de Documentul Fondului si Prospectul de Emsiune, astfel incat toti investitorii sa stie unde ajung banii

Tipurile de fonduri de investitii

Exista doua tipuri de fonduri de investitii pentru care poti opta.

Fondurile deschise de investitii sunt abreviate UCITS – Undertakings for the collective investment in transferabile securities – si  reprezinta organisme de plasament colectiv in valori imobiliare.

Fondurile de investitii inchise sau AIF (Alternative Investment Funds) sunt considerate fonduri alternative.

La randul lor, fondurile deschise de investitii sunt clasificate in categorii, tinand cont de politica de investitii si de riscul asumat, de castigul care este asteptat si de perioada de timp alocata pentru o investitie, pe termen lung, scurt si mediu.

Astfel, exista urmatoarele categorii de fonduri:

  • Fonduri monetare – care sunt prezente preponderent pe piata monetara;
  • Fonduri de obligatiuni – prezente in investitii cu venit fix cum sunt obligatiunile;
  • Fonduri diversificate – care permit investitii mixte in piata monetara;
  • Fonduri de actiuni – care permit investitii in actiuni atat pe piata locala, cat si pe piata internationala;
  • Fonduri Absolut Retrun – sunt fonduri flexibile care au clase variabile de active si se bazeaza pe strategii specifice pentru Absolute Retrun, care au ca scop principal randamente sustenabile pe termen lung si mediu si care au ca obiectiv minimizarea riscurilor;
  • Alte tipuri de fonduri – toate fondurile care nu pot fi incadrate in strategiile pentru investitii anterior mentionate.

Cum functioneaza fondurile de investitii

Aceste fonduri se diferentiaza prin modul in care pot fi accesate.

Fondurile deschise pot fi cumparate si vandute de unitati in fiecare zi. Fondurile inchise permit vanzarea si cumpararea la un interval specific si au o durata de functionare limitata. Dupa ce aceasta durata s-a terminat fondurile sunt inchise si fiecare investitor primeste partea sa.

Fondurile monetare, de obligatiuni si Absolute Return sunt considerate cele mai sigure. Atunci cand alegi un tip de fond de investitii este recomandat ca raportul intre risc si castig sa fie direct proportional.

De aici poti deduce ca o investitie cu un risc scazut poate sa genereze castiguri constante, dar mai mici, comparativ cu investitile in fonduri cu riscuri mari, dar si cu potential de castig mare. Potentialul de crestere poate sa fie oferit de pietele de actiuni.

S-a constatat ca pe termen lung investiile in actiuni aduc castiguri mult mai mari decat alte tipuri de produse clasice de economisire.

Cine ofera fonduri de investitii in Romania?

Sunt mai multe companii care ofera fonduri de investitii Romania.

  • BT Maxim este un astfel de fond administrat de Banca Transilvania si investeste cel putin 85% din activele detinute in actiuni listate la Bursa. De asemenea, cel mult 15% din plasamente sunt realizate si din instrumentele financiare cu venit fix, asa cum sunt depozitele bancare si obligatiunile corporative sau titlurile de stat.
  • OTP AvantisRO este un alt fond de investitii administrat de banca OTP si este recomandat pentru investitorii care au profilul de risc ridicat sau mediu. Acest fond este caracterizat de o expunere ridicata pe actuni de cel mult 95% in timp ce doar 5% din fond este investit in instrumente financiare fixe.

Inainte de a alege un fond de investitii, iti recomandam sa cauti un forum fonduri de investitii unde sa discuti cu alte persoane si sa pui toate intrebarile la care nu ai gasit un raspuns sau sa expui subiectele la care ai nelamuriri.

  • BRD Simfonia este un fond deschis de investitii, in care plasamentele au cel mai des loc in instrumente sub forma de depozite fixe, titluri de stat, certificate de depozit, contracte rev – repo, instrumente de pe piata monetara si obligatiuni. Acest fond de investitii este o alternativa buna si ofera diversificare, dar si conditii de performanta financiara si un nivel de risc scazut. De asemenea, alegand acest fond de investitii, nu esti obligat sa investesti in actiuni.

Exista fonduri de investitii imobiliare?

Sunt mai multe banci care ofera fonduri de investitii imobiliare.

De exemplu, OTP Real estate este un astfel de fond care se incadreaza conform standardelor EFAMA in categoria de fonduri flexibile. Acest fond aloca strategic finantele, 75% din active fiind investite in obligatiuni si actiuni care activeaza in zona imobiliara si de cosntructii.

Acest fond este adresat clientilor institutionali si de retail care vor sa accepte un grad mediu de risc si care isi doresc sa investeasca lichid si cu o foarte mare expunere pe piata. Se recomanda in acest sens o perioada de investitie cuprinsa intre 1 si 3 ani.

Concluzie

Fondurile de investiti sunt administrate de persoane calificate care au experienta si vaste cunostinte in domeniul pietei financiare si de capital. In plus, toate veniturile rezultate din administrare depind in mod direct de gradul de performanta al fondului, motiv pentru care societatea care administreaza aceste investitii isi va da interesul pentru a gestiona corect investitiile, astfel incat castigul sa fie de ambele parti.

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

06/03/2023
Ce avantaje ai atunci când alegi să îți refinanțezi creditul ipotecar sau de nevoi personale?

Pentru că refinanțarea unui credit presupune accesarea unui credit nou, va trebui să parcurgi toți pașii necesari acestuia. De aceea, este important să cântărești atent avantajele pe care le ai atunci când alegi această variantă.
Am adunat mai jos parte dintre acestea, motive serioase pentru a lua în considerare ideea refinanțării.

Citeste mai mult
29/03/2022
Cum abordăm din punct de vedere financiar perioadele nesigure

Ultimii doi ani au venit cu numeroase provocări din punct de vedere financiar pentru fiecare dintre noi. Timid, la început de an 2020, se vorbea despre iminența unei crize financiare. Nimeni însă nu avea cum să știe că următorii doi ani vor fi marcați de o criză sanitară care nu avea cum să nu aibă […]

Citeste mai mult
15/07/2021
Ghid de investitii cu Roxana Bucur

Investitii la bursa, investitii financiare pe termen scurt, investitii in aur, investitii in actiuni, investitii profitabile sau cum sa fac bani sunt printre cautarile celor mai multi oameni, in ceea ce priveste multiplicarea banilor si realizarea obiectivelor financiare.

Citeste mai mult
26/03/2021
Cum va fi economia in 2021

Cum va fi economia tarii in 2021? Care sunt cele mai afectate domenii? Ce vor face antreprenorii? Care va fi rata somajului si inflatia?

Citeste mai mult
23/03/2021
Ce este antreprenoriatul?

Ce este antreprenoriatul? Cum functioneaza acesta in Romania? Care sunt provocarile unui antreprenor? Toate acestea, pe intelesul tuturor.

Citeste mai mult
28/02/2021
Problemele financiare ale tinerilor

Cand esti tanar, resursele tale financiare sunt limitate, deoarece principala preocupare este educatia si ocupa cea mai mare parte din timp. Care sunt problemele reale pe care le intampina tinerii, in viziunea unui tanar.

Citeste mai mult
1 2 3 5
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram