Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Fonduri de Investitii

Fondurile de investitii sau, altfel spus, fondurile mutuale, sunt o modalitate de asociere prin care mai multi oameni isi pun la un loc resursele banesti pentru a fi investite pe pietele financiare cu scopul ca rezultatele (profiturile sau pierderile) sa fie impartite proportional cu detinerile - numarul de unitati de fond detinute de fiecare in parte in cadrul fondului in cauza.

Afla ce sunt fondurile de investitii
Cele mai populare fonduri de investitii din Romania
Avantajele si dezavantajele fondurilor de investitii
Arata mai mult

Cele mai bune fonduri de investitii din Romania

Fonduri de investitii BCR

fonduri de investitii bcr
5.0
Scorul nostru:
Foarte bun
5.0
Structura Fond
5/5
Clasa de risc
5/5
Perioada min.
5/5
VAN
5/5
Comisioane
5/5

Fondurile de investitii de la BCR au un scor de 5/5 datorita mai multor factori: management profesionist - ERSTE Asset Management este una dintre cele mai mari companii de administrare a investitiilor din Europa centrala si de est, diversificare - investitorii pot alege intre 9 fonduri de investitii cu un profil de risc diferit, de la conservator la agresiv, cu plasamente pe diferite monede si piete etc. Pe langa asta, comisioanele fondului sunt decente iar capitalul administrat de catre ERSTE Asset Management prin fondurile de investitii este unul impresionant - circa 5 miliarde de lei.

Vezi toate fondurile

Fonduri de investitii BT

5.0
Scorul nostru:
Foarte bun
5.0
Structura Fond
5/5
Clasa de risc
5/5
Perioada min.
5/5
VAN
5/5
Comisioane
5/5

Fondurile de investitii de la BT, datorita diversitatii, comisioanelor relativ mici, performantelor obtinute, si seriozitatii companiei, au un scor de 5/5.

Vezi toate fondurile

Fonduri de investitii ING

fonduri de investitii ing
4.8
Scorul nostru:
Bun
4.8
Structura Fond
5/5
Clasa de risc
5/5
Perioada min.
5/5
VAN
5/5
Comisioane
4/5

Fondurile de investitii de la ING au un scor bun de 4.8/5. Dat fiind faptul ca fondurile sunt administrate de catre Goldman Sachs - o companie financiara de top la nivel mondial, recunoscuta pentru serviciile sale bancare si de investitii, fondul are parte de un management profesionist. Pe langa asta, investitorii pot alege, in functie de profilul de risc si obiectivele financiare, unul din cele 9 fonduri diversificate. La capitolul costuri, scorul este 4 din 5 din cauza faptul ca acestea sunt mai mari, in comparatie cu alti administratori de fonduri.

Vezi toate fondurile

Fonduri de investitii BRD

5.0
Scorul nostru:
Foarte bun
5.0
Structura Fond
5/5
Clasa de risc
5/5
Perioada min.
5/5
VAN
5/5
Comisioane
5/5

Motivul pentru care investitorii aleg fondurile de investitii sunt: managementul profesionist al activelor, diversificare cu sume relativ mici, potentialul de conservare si crestere a banilor, comisioane acceptabile. La aceste capitole, fondurile de investitii, conform analizei Mr.Finance au scor de 5/5.

Vezi toate fondurile

Fonduri de investitii Raiffeisen

5.0
Scorul nostru:
Foarte bun
5.0
Structura Fond
5/5
Clasa de risc
5/5
Perioada min.
5/5
VAN
5/5
Comisioane
5/5

Fondurile de investitii de la Raiffeisen, conform analizei Mr.Finance, au un scor de 5/5. Investitorii pot alege intre mai multe fonduri de investitii, in functie de randamentul asteptat si aversiunea fata de risc. De asemenea, comisioanele fondurilor nu sunt mari, lucru care are un impact benefic asupra capitalului investitorilor.

Vezi toate fondurile

Fonduri de investitii Patria Bank

4.8
Scorul nostru:
Bun
4.8
Structura Fond
4/5
Clasa de risc
5/5
Perioada min.
5/5
VAN
5/5
Comisioane
5/5

Fondurile de investitii de la Patria Bank, conform evaluarii facute de expertii Mr.Finance au scor bun de 4.8 din 5. La capitolul diversificare scorul este de 4/5 din cauza faptului ca Patria Bank pune la dispozitia investitorilor doar 4 fonduri. Cu toate acestea, investitorii pot sa aleaga intre fonduri de instrumente cu venit fix sau fonduri mixe.

Vezi toate fondurile

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Fonduri de Investitii

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 13/11/2023
Disclaimer publicitate
Fonduri de Investitii 1

Economisirea banilor si multiplicarea lor sunt principii esentiale pentru a avea o viata sanatoasa din punct de vedere financiar.

In prezent, insa, acest lucru este tot mai dificil de facut, dat fiind faptul ca traim intr-o societate bazata pe consum in care suntem asaltati in fiecare zi cu indrumari si sugestii de a cumpara ultimul model de telefon, un tricou nou sau cat de cool este sa bei 5 doze de suc pe zi.

Obiceiul de a economisi si de a investi trebuie insusit inca de mici pentru a avea sansa de a trai viata pe care ne-o dorim. Este un fals faptul ca investitiile se pot face doar cu bani multi.

Investitiile se pot face si cu bani modesti pe care i-ai cheltui intr-o seara in care iesi cu prietenii in oras.

Odata insusit obiceiul de a economisi, apare urmatoarea intrebare: unde pot investi banii economisiti daca nu am nici cunostintele necesare si nici bani foarte multi?

Conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research:

 • Aproximativ 50% dintre respondenti si-ar depune economiile la o banca
 • 32% ar pastra banii intr-un plic in sifonier
 • 8% i-ar investi intr-o asigurare de viata

Depozitele bancare si-au demonstrat deja ineficienta.

Ratele dobanzilor oferite de banci nu doar ca nu permit multiplicarea banilor, dar nici cu sarcina de conservare a acestora nu ne vin in ajutor. 

Banii sunt „devorati” de inflatia care este mult mai mare decat rata dobanzii pentru depozitele bancare. O alternativa ar fi investitiile pe piata de capital. 

Aici, insa, este nevoie de un intermediar intre investitor si bursa, plus la asta, daca este asteptat un rezultat cat mai bun din investitie, este nevoie de studierea companiilor in care dorim sa investim. 

Mai este si suma minima necesara (care uneori este destul de mare) pentru a deschide un cont la un broker.

Astfel, apare intrebarea: Ce sa fac daca nu am nici timp destul, nici cunostintele necesare si nici bani foarte multi, dar vreau sa-mi pastrez si inmultesc economiile?

Fondurile de investitii

Conform definitiei date de asociatia administratorilor de Fonduri (AAF) din Romania, fondurile de investitii, cunoscute si ca fonduri mutuale sau sub denumirea de organisme de plasament colectiv „sunt entitati care atrag si pun la comun banii mai multor persoane (numite investitori) pe care-i folosesc, ulterior, pentru realizarea diferitelor investitii cu scopul de a  multiplica sumele investite de acestia si de a genera astfel castiguri pentru investitorii respectivi.”

Cu alte cuvinte, fondurile de investitii sau, altfel spus, fondurile mutuale, sunt o modalitate de asociere prin care mai multi oameni isi pun la un loc resursele banesti pentru a fi investite pe pietele financiare cu scopul ca rezultatele (profiturile sau pierderile) sa fie impartite proportional cu detinerile - numarul de unitati de fond detinute de fiecare in parte in cadrul fondului in cauza. 

Un fond de investitii este averea adunata a mai multor investitori.

Aceste sume de bani cumulate sunt folosite pentru achizitia instrumentelor financiare, astfel incat fiecare persoana sa detina o parte din portofoliul acestui fond. Aceasta parte poate fi vanduta oricand de catre detinator.

Fonduri de investitii
Sursa: https://patriafonduri.ro/cum-investesc/ghid-de-investitie

In figura de mai sus este reprezentat schematic modul de functionare a unui fond de investitii.

Fondul pune la dispozitia investitorilor - persoane fizice sau juridice - unitati de fond. Banii adunati in urma vanzarii unitatilor de fond sunt investiti pe piata financiara (in actiuni, obligatiuni, depozite bancare etc.). 

Daca investitiile au fost realizate cu succes, valoarea unitatii de fond va creste. Astfel, investitorii pot obtine profit in urma vanzarii acestora la o valoare mai mare decat pretul de achizitie.

Pentru ca in viata reala este destul de complicat sau poate chiar imposibil ca un numar mare de persoane sa se reuneasca si sa se puna de acord cu privire la felul de administrare a unui fond, au aparut o serie de institutii denumite societati de administrare a investitiilor

Societatile de administrare a investitiilor (SAI) sunt entitati specializate care se ocupa cu investirea sumelor colectate, folosindu-se de infrastructura si expertiza proprie. Acestea propun investitorilor potentiali diferite strategii de investitii, in functie de aversiunea fiecaruia la risc. 

Politica de investitie este stabilita in Documentul Fondului, Prospectul de Emisiune, si este una transparenta, astfel incat investorii stiu bine unde urmeaza sa fie investiti banii lor.

In functie de structura portofoliului de investitii a fondului, (lucru care are impact direct si asupra riscurilor pe care si le pot asuma investitorii), distingem mai multe tipuri de fonduri de investitii:

 • Fonduri monetare – sunt fondurile care investesc preponderent (in jur de 80-90% din valoarea portofoliului) in instrumente monetare precum: titluri de stat, certificate de depozit, si depozite constituite la banci. Aceste fonduri ofera un risc scazut si o crestere modesta.
 • Fondurile de obligatiuni – sunt fondurile care investesc preponderent, adica peste 80%, in obligatiuni municipale, de stat sau corporative. Acestea ofera un grad scazut de risc, dar ofera randamente mai bune decat fondurile monetare.
 • Fondurile de actiuni – fonduri care investesc cea mai mare parte din valoarea portofoliului in actiuni. Fondurile de actiuni sunt cea mai riscanta clasa de fonduri, insa randamentele pot fi pe masura riscurilor.
 • Fondurile mixte - sunt fonduri care propun investitorilor combinatii intre tipurile de plasamente mentionate mai sus, in diferite proportii.

Avantajele fondurilor de investitii

Aceasta forma de investitie este recomandata acelor persoane care nu au experienta financiara, cel cu experienta fiind administratorul fondului. 

Este recomandata apelarea la aceasta forma de investitie pentru ca este mai sigura, intrucat presupune o diversificare a portofoliului in functie de toleranta investitorilor la risc.

Evident ca orice tip de investitie presupune si existenta unor avantaje si dezavantaje.

Dintre cele mai importante avantaje ale unui fond de investitii sunt:

 • Management profesionist – intrucat politica de selectare a plasamentelor, monitorizarea si analiza investitiilor au loc sub controlul profesionistilor care au atat cunostintele, cat si timpul si resursele necesare pentru realizarea unor investitii reusite. acestea pot atenua efectele negative ale evolutiei nefaste ale pietii si pot amplifica efectele pozitive ale perioadelor de evolutie ascendenta.
 • Diversificare – probabil cea mai buna strategie de diminuare a riscurilor – strategie caruia, unui investitor obisnuit, care nu dispune de sume impunatoare de bani i-ar fi greu sa o aplice. Unele plasamente realizate intr-un numar mare de titluri – de diferite tipuri, sau titluri de acelasi tip dar ale unor emintenti diferiti sau din industrii diferite – diminueaza riscul de faliment, spre exemplu.
 • Accesibilitate – este un factor destul de important pentru acei investitori care nu pot investi o suma mare, ci doar investirea periodica a unor sume mici de bani..

Dezavantajele cele mai importante ale unui fond de investitii sunt:

 • Riscul unui management defectuos – risc care consta in faptul ca administratorii respectivului fond pot lua decizii gresite care pot genera pierderi in conturile investitorilor. De aici rezulta urmatorul risc.
 • Lipsa controlului asupra plasamentelor – un investitor dintr-un fond mutual nu poate schimba sau influenta in vreun fel politica si strategiile de investitii propuse/impuse de administratorul de fond (control pe care l-ar putea avea in cazul investitiilor pe cont propriu.
 • Costuri de administrare indiferent de rezultate – astfel, investitorii platesc pretul administrarii, indiferent daca fondul are randamente pozitive semnificative, sau dimpotriva evolueaza negativ.

In concluzie, pot spune ca, fondurile mutuale sunt o buna alternativa pentru a pastra si multiplica banii, metoda adresata persoanelor care nu au timpul si/sau cunostintele necesare pentru a monitoriza si a analiza pietele financiare. 

De remarcat este faptul ca investitiile in fondurile mutuale pot fi efectuate cu sume relativ scazute de bani.

O unitate de fond poate costa si 10 lei, pe cand, pentru a deschide un cont la un broker, pentru a efectua investitii pe cont propriu va fi nevoie, in unele cazuri, si de mii de lei. 

De asemenea, exista o gama larga de fonduri mutuale cu niveluri diferite de risc:

 • risc scazut - mediu – fonduri de obligatiuni
 • risc mediu – fonduri mixte
 • risc mediu-avansat – fondurile de actiuni

Astfel, fiecare investitor poate alege fondul in care sa investeasca in functie de toleranta sa fata de risc. Desi in unii ani fondurile pot inregistra randamente negative, pe termen lung aceasta forma de investitie poate fi destul de profitabila.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar Mai Putea Interesa:

Disclaimer 

Precizări de ordin legal! 

Acest website este independent față de brokerii pentru Forex/Opțiuni Binare prezentați. Înainte de a face tranzacții cu oricare broker, potențialii clienții trebuie să se asigure că înțeleg riscurile și să verifice dacă brokerul este autorizat.

Acest website nu furnizează servicii de investiții și nici recomandări personale clienților care fac tranzacții cu Forex/Opțiuni Binare. Informațiile aflate pe Mrfinance.ro nu trebuie tratate ca recomandări de a face tranzacții cu Forex/Opțiuni Binare  și nu constituie sfaturi despre investiții. 

Mrfinance.ro nu este autorizat și nici licențiat să acorde sfaturi despre investiții sau alte chestiuni asemănătoare. Potențialul client nu este sfătuit să se angajeze la nicio investiție, directă sau indirectă, în instrumentele financiare, dacă nu cunoaște și nu înțelege pe deplin riscurile pe care le implică instrumentele financiare promovate pe acest website.

În cazul în care potențialul client nu înțelege riscurile pe care le implică instrumentele financiare, acesta este sfătuit să ceară sfaturi sau consultanță unui consultant independent.

În cazul în care sfaturile și recomandările unui consultant independent nu au fost clar ințelese, iar potențialul client nu a înțeles riscurile pe care le implică tranzacțiile realizate cu oricare instrument financiar, acesta este sfătuit să nu facă niciun fel de tranzacții.

Sfătuim potențialii clienții lipsiți de cunoștințe suficiente să solicite sfaturi individuale unor surse autorizate. În conformitate cu îndrumările CFC (Comisia Federală pentru Comerț), Mrfinance.ro are legături financiare cu unele produse și servicii menționate pe acest site, iar Mrfinance.ro poate primi compensații atunci când clienții fac click pe aceste link-uri cuprinse pe site și, în cele din urmă, se înregistrează. 

Tranzacțiile Forex/ cu Opțiuni Binare aduc cu sine riscuri semnificative, existând șansa ca unii potențiali clienți să piardă toți banii pe care îi investesc. 

Pentru mai multe informații, vă rugăm sa consultati disclaimer-ul de publicitate.

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram