Depozite Bancare

Găsiți cele mai bune oferte de depozite bancare pentru nevoile dvs.

Sa faci economii este o practica extrem de sanatoasa din punct de vedere financiar. Din acest motiv este foarte important sa gasesti institutiile financiara care ofera cele mai bune dobazii pentru depozite bancare. 

mrfinace.ro va pune la dispozitie toate datele de care aveti nevoie pentru a lua cea mai avantajoasa decizie, plus informații despre cerintele necesare, puncte, ratele dobânzilor și cum puteți aplica – toate într-un singur loc.

Offers Coming Soon!

Depozite Bancare

Sa faci economii este o practica extrem de sanatoasa din punct de vedere financiar. Institutiile financiare bancare au inteles acest lucru, motiv pentru care vin in intampinarea clientilor cu alternative in acest sens. Cele mai cunoscute astfel de instrumente sunt reprezentate de un cont de economii sau un depozit bancar. Acestea se deschid simplu si sunt utilizate pentru facilitarea economisirii unor sume de bani.

Motivele pentru care se apeleaza la acest serviciu sunt diverse: economisirea de bani pentru vacante, economisirea pentru achizitionarea unor bunuri, educatia copiilor, diverse investitii etc.

Indiferent de motivul pentru care intentionezi sa iti deschizi un depozit bancar, un lucru este cert: acesta te ajuta sa pui bani deoparte si sa ii inmultesti deopotriva, deoarece banca iti va oferi o dobanda lunara in acest sens.

Ce este un depozit bancar?

Probabil ai intuit deja ce este un depozit bancar. Acesta defineste un serviciu prin care tu depui la banca o anumita suma de bani pentru o perioada premergator stabilita, pentru care banca iti va plati o dobanda. Practic, este o modalitate excelenta de economisire a numerarului.

Desigur, pentru acest serviciu va trebuie sa depui o suma minima de bani, ce difera de la o institutie financiara la alta.

Cele mai multe persoane confunda trei notiuni asemanatoare intre ele, dar totusi distincte, motiv pentru care este nevoie sa clarificam acest aspect. Depozitul bancar nu este echivalentul unui cont curent sau a unui cont de economii.

Fiecare concept reprezinta un serviciu diferit, ce se particularizeaza prin propriile caracteristici. Un cont curent este un produs bancar ce iti permite depunerea si retragerea de numerar, realizarea unor plati si incasari.

Este alegerea excelenta pentru incasarea salariilor, pensiilor, alocatiilor si a altor venituri de care dispui. Iti permite sa transferi sume de bani dintr-un cont in altul sau sa iti platesti facturile. Pentru un astfel de cont nu vei primi dobsnzi din partea bancii daca dispui de anumite sume de bani.

Contul de economii este o modalitate de economisire ce permite depunerea si retragerea de numerar.

Spre deosebire de conceptul amintit anterior, acesta iti ofera o dobsnda la soldul din cont, cu conditia ca acesta sa se pastreze periodic peste un anumit plafon minim impus de banca.

In functie de institutia cu care colaborezi, este posibil ca dobsnda sa creasca progresiv, in functie de economiile pe care le realizezi. Poti retrage sume de bani oricand, fara a fi penalizat.

Conceptul de depozit bancar este un produs clasic de economisire, special proiectat in acest sens.

Ofera cea mai mare dobanda dintre variantele anterior mentionate, fiind destinat exclusiv acelor persoane care dispun de o suma de bani si care doresc sa o depuna in banca cu scopul de a o economisi.

Se diferentiaza de produsele anterioare tocmai prin prisma accesului la bani.

Depozitul bancar se realizeaza pentru o anumita perioada de timp. In situatia in care banii aferenti acestuia se retrag inainte de termen, clientii pierd dobsnda acumulata psna in acel moment.

Astfel, este alegerea excelenta pentru tine daca esti sigur ca vrei sa faci economii si sa iti cresti veniturile deopotriva prin adunarea unor dobsnzi din partea bancii.

Cum functioneaza un depozit bancar

Un astfel de depozit se realizeaza pentru anumite perioade predefinite: 1, 3, 6, 12 sau chiar 24 de luni. In ultimii ani, bancile au devenit destul de flexibile cu privire la aceste perioade de timp, unele dintre ele oferind chiar si depozite bancare pentru mai multi ani de zile.

Sumele minime necesare variaza de la o institutie la alta, ele pornind de la 100 de lei.

Desigur, ai posibilitatea de a deschide un depozit si in valuta, daca iti doresti acest lucru.

Cele mai multe institutii ofera clientilor urmatoarele beneficii:

  • Nu percep comisioane pentru deschiderea conturilor
  • Nu percep comisioane pentru administrarea contului
  • Dobanzile oferite sunt fixe, pentru toata perioada contractului
  • Sumele de bani sunt pastrate in siguranta, multumita garantiei de la Fondul de Garantare a depozitelor, conform legislatiei in vigoare.

Trebuie sa stii totusi ca dobanzile primite din depozite bancare se impoziteaza cu 16%, indiferent de banca cu care vei decide sa colaborezi.

Totodata, desfiintarea contului inainte de termen va fi penalizata.

Documentatia necesara pentru un astfel de serviciu este minima. Nu vei avea nevoie decat de buletin.

Dobanzile practicate pentru un depozit bancar

Un depozit bancar prezinta avantajul de a aduce clientului o dobanda care creste astfel valoarea sumei initial depuse.

Acestea difera de la o institutie la alta, motiv pentru care dorim sa trecem in revista csteva din ofertele celor mai cunoscute banci.

Depozit bancar Banca Transilvania

Dobanda oferita de Banca Transilvania variaza in functie de perioada de timp si moneda aleasa. Astfel, pentru un credit pentru o perioada de o luna in lei, dobanda la scadenta va fi de 0.25%.

Pentru 3 luni, creste la 0.65%, pentru 6 luni la 0.85%, pentru 12 luni la 1.25%, iar pentru 3 ani la 1.50%.

Dobanda pentru depozite in euro este la scadenta de 0.10% pentru 1 luna, 0.15% pentru 3 luni, 0.25% pentru 6 luni, 0.55% pentru 12 luni si 0.70% pentru 3 ani.

Depozit bancar BCR

Daca optezi pentru un depozit bancar BCR, trebuie sa stii ca dobsnda este fixa pentru perioada din intervalul reprezentat de momentul achizitionarii si cel al scadentei.

De pilda, pentru un depozit de 10.000 lei pentru o perioada de 24 luni vei castiga din dobsnda 134 lei.

Cu alte cuvinte, la finalizarea perioadei scadente, vei avea o suma totala economisita de 10.134 lei.

Depozit bancar BRD

Poti alege un depozit bancar BRD pentru 30, 90, 180, 365, 730, 1095 sau 1460 de zile.

Pentru sume cuprinse intre 150 si 50.000 lei, vei primi la termen urmatoarele dobanzi: 0.15% pentru 30 zile, 0.50% pentru 90 zile, 0.70% pentru 180 zile, 0.90% pentru 365 zile, 1.20 pentru 730 zile.

Pentru 730 zile, poti opta pentru dobanda lunara de 1.10%. Pentru 1095 si 1460 de zile, dobanzile lunare sunt de 1.50%, respectiv 1.60%.

Impozitul pe dobanda

Codul fiscal in vigoare claseaza veniturile din dobanzi ca fiind parte din veniturile din investitii.

Indiferent de institutia bancara cu care decizi sa colaborezi pentru crearea unui depozit bancar, este necesar sa stii ca toate veniturile din dobanzile acestora se impoziteaza cu 16%, conform legislatiei in vigoare.

Acesta este un cost pe care trebuie sa nu il scapi din vedere atunci csnd iti faci calculele cu privire la profit.

Avantajele unui depozit bancar

Principalul avantaj pe care un depozit bancar il ofera este reprezentat de dobsnda avantajoasa.

Pe langa faptul ca te ajuta sa iti strangi anumite sume de bani, ofera o dobanda mai mare decst cele pe care conturile de economii le ofera. Ele pot fi fixe sau variabile, in functie de fiecare institutie bancara.

Totodata, vorbim de anumite sume de bani mari, pastrate in siguranta. Nu pot fi furati sau pierduti.

Ii poti economisi pentru vacante, achizitii de bunuri sau chiar pentru educatia copiilor.

Dezavantajele depozit bancar

Cel mai mare dezavantaj al unui depozit bancar este ca incalcarea conditiilor prevazute in contractul incheiat cu banca poate duce la penalizari sau la pierderea dobanzii.

Conditia de a primi dobsnda prevazuta in document este sa nu retragi banii inainte de termen.

Desigur, valoarea dobanzii nu va fi una foarte mare, mai ales daca ne raportam la sume mici de bani.

Consideram ca depozitele bancare sunt alegerea excelenta de economisire, utilizarea lor fiind o practica extrem de sanatoasa din punct de vedere financiar.

Mrfinance.ro » Credite Bancare » Depozite Bancare

Disclaimer: Mrfinance se straduieste pe deplin sa mentina acuratetea si actualitatea informatiilor sale. Aceasta informatie poate fi diferita fata de ceea ce puteti intalni la o institutie financiara, furnizor de servicii sau site-ul produsului/serviciului respectiv. Toate produsele si serviciile financiare sunt prezentate fara garantie. Atunci cand evaluati ofertele, va rugam sa consultati Termenii si conditiile institutilor financiare. Daca ati gasit diferente intre informatiile de pe site-ul nostru si cele oferite de institutiile financiare, va rugam sa ne contactati la contact[email protected]. Pentru sugestii si reclamatii puteti suna la telefonul consumatorului 0219551, pentru mai multe informatii intrati pe site-ul ANPC

In plus, acest site poate fi compensat prin terti agenti de publicitate. Totodata, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, continutul blog-ului si recenziile editoriale se bazeaza pe o analiza obiectiva. Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati disclaimer-ul de publicitate.