Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Asigurare Casco

Asigurarea CASCO vine cu beneficii multiple pentru masina si bugetul tau deopotriva!

Afla care sunt avantajele unei asigurari auto CASCO si care sunt riscurile pe care aceasta le acopera.
Asiguratorii vin cu o serie de avantaje pentru asigurarea Casco.
Alege ce ti se potriveste din optiunile de acoperire Casco.
Arata mai mult

[product_table id="4860"]

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Asigurare Casco

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 17/04/2023
Disclaimer publicitate

Ce este Asigurarea Casco?

CASCO este o asigurare auto facultativa, care se acceseaza pe baza unui contract realizat intre doua parti: o persoana fizica sau juridica, denumita asigurat, si o persoana juridica, denumita asigurator. Asiguratorul se angajeaza sa preia din riscurile la care se supune proprietarul masinii, in schimbul unor sume de bani platite prin polita de asigurare. 

De regula, aceasta se poate incheia doar pentru autoturisme cu varste cuprinse intre 0 si 12 ani, insa acesta este un aspect ce poate varia de la o companie la alta.


Ce riscuri acopera o asigurare CASCO?

Asigurarea CASCO despagubeste proprietarii in situatii de avariere a autovehiculelor in accidente sau chiar in caz de furt. In principiu, politele sunt valabile doar pentru masinile inmatriculate in tara, indiferent ca acest lucru este temporar, permanent sau limitat de leasing.

Cele mai multe dintre companiile de asigurari CASCO acopera urmatoarele riscuri:

 • Eventualele avarii: caderea unor obiecte pe autovehicule, zgarieri, ciocniri, caderi in apa sau prapastii, rasturnari sau derapari.
 • Actiuni ale unei terte persoane: acte de vandalism, furt partial sau total, tentativa de furt etc.
 • Avarii generate de fenomene naturale: cutremure, alunecari de teren, avalanse de zapada, grindina etc.

Listei de mai sus i se pot adauga si alte riscuri, daca optezi pentru o asigurare CASCO mai cuprinzatoare, care de regula este mai scumpa:

 • Acte de vandalism generate de greve, revolte, tulburari civile etc.
 • Furt partial care nu prezinta urme de intrare prin efractie.
 • Pierderea cheilor.
 • Utilizarea masinii in afara drumurilor publice.
 • Apa la motor etc.

Anumite pachete CASCO acopera chiar si daune realizate de o persoana care a utilizat automobilul fara a primi consimtamantul asiguratului. Totodata, este posibil ca fiecare companie sa dispuna de propriile excluderi atunci cand vine vorba despre anumite evenimente. 

De aceea, este important ca toate aceste prevederi sa fie trecute in contract.


Ce riscuri nu acopera o asigurare CASCO?

Exista anumite situatii cand asigurarea CASCO nu acopera anumite riscuri. De regula, este vorba despre avarieri produse din pricina utilizatorului, care nu a gestionat responsabil detinerea unui autoturism. 

Iata care sunt acestea:

 • Utilizatorul a uitat masina descuiata sau cheia in contact.
 • Incuietorile nu au fost schimbate in urma unor tentative de furt anterioare.
 • Alarma nefunctionala nu a fost reparata, ceea ce a facilitat furtul.
 • Daunele s-au produs in urma unor intreceri ilegale.
 • Daunele vizeaza componente de rezerva care nu sunt considerate a fi accesorii cu care este dotata din fabrica masina.
 • Daunele sunt produse in urma patrunderii cu buna stiinta in zone inundate sau in cursul unor ape.
 • Daunele se produc in urma folosirii focului deschis neprotejat in preajma autovehiculului ce transporta materiale inflamabile.
 • Daunele ce apar drept urmare a utilizarii masinii dupa constatarea unor probleme grave, ce nu permit folosirea acesteia sau o pun in pericol.
 • Daunele sunt produse articulatiilor automobilului, jantelor sau amortizoarelor, alte componente nefiind afectate.
 • Soferul auto se afla sub influenta unor substante stupefiante sau a alcoolului.


Din ce se compune costul unei asigurari CASCO?

Indiferent de compania de asigurari cu care vei dori sa inchei o asigurare CASCO, aceasta va estima valoarea automobilului la una cat mai apropiata de cea reala.

In principiu, in acest sens se parcurg urmatorii pasi: 

 1. Compania stabileste valoarea masinii in conditiile in care era noua si avea 0 km la bord. Acest lucru se poate face pe baza valorii din catalog sau a facturii de achizitie, in functie de caz.
 2. Pe baza unui tabel, compania va aplica o valoare de uzura, ce se va scadea din pretul initial pentru a obtine valoarea actuala a automobilului. Aceasta uzura se calculeaza pe baza vechimii masinii.
 3. Daca automobilul dispune de diverse imbunatatiri sau dotari realizate ulterior, acestea se pot adauga pentru obtinerea unei sume asigurate cat mai apropiata de cea reala.

Ceea ce trebuie sa nu scapi din vedere este ca orice componenta care nu este trecuta in dotarea standard a automobilului nu va fi trecuta in polita si, drept urmare, nu va fi asigurata.


Care este costul unei asigurari CASCO?

Costul unei asigurari CASCO se stabileste in functie de mai multi factori. 

Iata care sunt indicii pe care companiile ii iau in considerare:

Valoarea autoturismului: cu cat valoarea este mai mare, cu atat mai scumpa va fi si valoarea primei de asigurare.

Vechimea autoturismului: vechimea masinii este direct  proportionala cu costul asigurarii. Cu cat este mai veche, cu atat creste probabilitatea ca aceasta sa se avarieze si, implicit, cresc costurile de intretinere. Prea putine companii dispun de servicii de asigurare CASCO pentru autoturisme mai vechi de 10 ani.

Varianta CASCO aleasa: cu cat asigurarea este mai cuprinzatoare, cu atat mai mult creste costul primei. De pilda, daca vrei despagubire pentru furt chiar si in parametri in care vina iti poate apartine, cu siguranta va fi necesar sa platesti mai mult.

Fransizele: daca fransiza este mai mare, va diminua din valoarea primei de asigurare. Desigur, in aceste situatii va trebui sa platesti un anumit procent din costurile de reparatii, conform datelor prevazute in contractul de asigurare.

Varsta soferului si perioada de vechime a permisului de conducere: cu cat sunt mai tineri soferii si cu cat au de mai putin timp carnetul de conducere, cu atat mai mare este riscul de a se produce accidente rutiere. Astfel, companiile de asigurari CASCO penalizeaza acest segment de clienti.

Istoricul rutier al soferului: La reinnoirea contractelor de asigurare CASCO, istoricul rutier al soferului este important. Acesta poate aduce reduceri ale cotatiei, multumita riscului scazut de producere a accidentelor.

Recomandarea noastra este sa analizezi oferta de asigurari CASCO existenta pe piata si sa o alegi pe cea mai avantajoasa pentru tine. Documenteaza-te cu privire la companii, verifica potrivirea cifrelor din contract si analizeaza clauzele ce pot sa iti aduca neplaceri. 

Nu semna un contract daca nu ai certitudinea ca acesta este potrivit pentru tine. Totodata, poti apela la un avocat daca nu intelegi anumite clauze. Astfel, vei minimiza riscurile la care te poti supune.


Fransiza CASCO - cat este de importanta?

Fransiza este o parte din valoarea daunei pe care o vei plati tu, cel asigurat, pentru fiecare accident.

Fransiza poate fi reprezentata de: 

 • Valoare fixa– se aplica la fiecare dauna in parte
 • Procent din suma asigurata– se aplica la fiecare dauna 
 • Procent din valoarea fiecarei daune in parte

Iti recomandam sa te documentezi cu privire la implicatiile pe care asigurarile CASCO cu fransiza si cele fara fransiza le impun. Practic, daca optezi pentru o asigurare cu fransiza, prima de asigurare va fi mai mica, ceea ce inseamna ca vei plati mai putin pe polita CASCO. In acelasi timp, in situatii de accident, va trebui sa platesti o anumita suma de bani, in functie de nivelul fransizei pentru care ai optat. 

Cu alte cuvinte, costurile mai mici pentru asigurarea propriu-zisa sunt platite prin costuri suplimentare in cazul unor accidente.

Pe de alta parte, o asigurare fara fransiza va fi mult mai costisitoare, insa nu impune aceste cheltuieli in caz de accidente. 

Este necesar sa acorzi importanta fransizelor pe care le accepti in polita si sa nu te lasi pacalit de cifre. 

De pilda, un procent de 7% din valoarea daunei nu va fi egal cu un procent de 7% din suma asigurata.

In concluzie, fransiza CASCO este importanta, insa in anumite conditii. Aceasta poate fi diferita, in functie de eveniment: dauna totala sau partiala, sau dauna cauzata de o anumita categorie de utilizatori.

Pagina de consultanti Asigurari

Daca vrei sa inchei o polita de Asigurare CASCO sau poate ai intrebari sau nelamuriri, te poti adresa consultantilor in asigurari.

Oana Urse - Consultant Generali Romania

Andreea Chivu Popescu - Consultant Allianz Tiriac

Articol scris de:
Expert editorial
Cristian este editorul și expertul nostru în produse financiare. Este pasionat de tehnologie și produse din sfera fintech. A urmat cursurile universitare și masterat la una dintre cele mai prestigioase Universități din Danemarca.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram