Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Credite pentru investitii

Creditul de investitii iti permite sa achizitionezi sau sa imbunatatesti imobile, echipamente, utilaje, terenuri agricole, sau alte active fixe necesare pentru desfasurarea activitatii firmei.

Finantarea planurilor de dezvoltare si extindere ale afacerii.
Creditul de investitii poate fi acordat atat in lei, cat si in valuta
Creditele de investitii pentru afaceri sunt acordate pe termen mediu si lung
Arata mai mult

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Credite pentru investitii

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 29/08/2023
Disclaimer publicitate

Ce este un credit de investitii?

Investitiile joaca un rol important in evolutia unei afaceri. Daca vrei sa iti dezvolti afacerea, dar fondurile proprii sunt insuficiente ca sa finantezi cheltuielile aferente proiectelor de extindere a activitatii firmei, atunci poti sa te indrepti catre un credit pentru investitii.

Un credit de investitii este, dupa cum ii sugereaza si denumirea, o facilitate de creditare pentru firme, acordata in vederea finantarii planurilor de dezvoltare si extindere ale afacerii.

Creditul de investitii iti permite sa achizitionezi sau sa imbunatatesti imobile, echipamente, utilaje, terenuri agricole, sau alte active fixe necesare pentru desfasurarea activitatii firmei.

Creditul de investitii este pus la dispozitia clientilor de catre institutiile financiare, banci sau IFN-uri, in baza unui contract de credit si presupune, bineinteles, existenta anumitor conditii specifice.

Creditul de investitii poate fi acordat atat in lei, cat si in valuta (in cazul acelor firme care realizeaza venituri operationale in alta moneda).

Credit de investitii pentru persoane juridice

Creditele de investitii se adreseaza persoanelor juridice (in general corporatii, IMM-uri), dar exista si produse de creditare pentru investitii dedicate PFA-urilor si profesiilor liberale.

In general, creditele de investitii pentru afaceri sunt acordate pe termen mediu si lung, astfel incat sa acopere intreaga perioada a proiectului de investitie.

Garantia o constituie de cele mai multe ori investitia in sine (echipamentul/terenul/imobilul achizitionat), dar pot fi necesare si alte garantii mobiliare sau imobiliare suplimentare.

Cum poti folosi un credit de investitii pentru afacerea ta?

In mod evident, o asemenea facilitate de creditare va fi folosita atunci cand nu dispui de fonduri suficiente pentru finantarea investitiilor sau atunci cand nu este oportun sa blochezi lichiditatile proprii pentru realizarea unor investitii.

Cum folosesti un credit de investitii?

Ca sa raspunzi la aceasta intrebare este important, intai de toate, sa identifici care sunt nevoile afacerii tale si rezultatul pe care vrei sa il obtii. Fie ca vorbim de cresterea productivitatii, imbunatatirea unui anumit sector, deschiderea unei noi linii de productie sau cresterea calitatii produselor, punctul de pornire va fi planul de afacere. Acesta este cu atat mai important cu cat, pe baza lui, institutia de creditare va lua decizia de finantare.

In ceea ce priveste tipurile de investitii pe care le poti finanta, posibilitatile sunt multiple. Le mentionam pe cele mai comune dintre acestea:

 • Achizitia de imobile (spatii comerciale, cladiri de birouri, fabrici, pensiuni etc)
 • Achizitia de echipamente si utilaje
 • Achizitia de terenuri
 • Achizitii de flota (ex. autoturisme)
 • Constructii, amenajari, modernizari

Echipa Mrfinance.ro iti pune la dispozitie toate infomatiile necesare despre creditele de investitii pentru firma si nu numai. Ti-am pregatit ghiduri utile, care te vor ajuta sa cunosti mai bine detaliile importante si, bineinteles, sa iei decizia cea mai buna pentru afacerea ta.

Credit pentru investitii imobiliare

Creditul pentru investitii imobiliare este o optiune potrivita pentru afacerea ta daca vrei sa ahizitionezi o cladire sau un teren, dar nu dispui de fondurile necesare.

Un astfel de credit iti va permite sa platesti lucrarile de constructie, reabilitare sau modernizare efectuate de firmele de constructii, sau sa achizitionezi bunuri imobiliare precum spatii comerciale, sedii administrative, ateliere, magazii, hale care sustin desfasurarea afacerii tale.

Creditele pentru investitii imobiliare sunt, de regula, acordate pe termen lung, iar garantarea creditului se poate face chiar cu obiectul investitiei. Bineinteles, toate conditiile si reglementarile vor fi verificate in prelabil cu institutia creditoare.

Decizia de acordare a imprumutului de catre banca se bazeaza pe o analiza riguroasa a dosarului de creditare. In general, bancile au in vedere criterii precum situatia financiara a firmei (profitul inregistrat, cifra de afaceri), gradul de indatorare, vechimea minima a firmei.

Fiind vorba de o investitie mai mare, este important ca banca sa stie ca firma are activitate, obtine venituri si poate sustine rambursarea creditului.

Documente necesare

In general, documentele necesare pentru a obtine un credit de investitii pentru firma sunt urmatoarele (cu anumite variatiuni, in functie de institutia creditoare):

 • Documente cu privire la forma juridica de organizare a afacerii (actele de constituire si actele de proprietate)
 • Ultimul bilant contabil cu balanta aferenta
 • Ultima balanta de verificare incheiata
 • Documentele care atesta situatia financiara a firmei pentru ultimii doi ani fiscali
 • Certificat de atestare fiscala
 • Acordul de consultare a Biroului de Credit si a Centralei Riscului de Credit
 • Aprobarea legal-constitutiva privind contractarea creditului si persoanele imputernicite sa angajeze societatea
 • Bugetul de venituri si cheltuieli (situatia cash flow-ului)
 • Alte documente necesare analizei, solicitate de banca

Conditiile de eligibilitate

In general, firma care solicita un credit de investitii trebuie sa inceplineasca urmatoarele criterii (cu anumite variatiuni, in functie de institutia creditoare):

 • Perioada minima de activitate de 12 luni
 • Afacere stabila financiar (buget de venituri si cheltuieli, cash flow sustinut, cifra de afaceri este stabila sau in crestere)
 • Fara datorii la bugetul de stat mai vechi de 60 de zile
 • Fara credite restante
 • Fara incidente de plata la Centrala Incidentelor de Plati
 • Nu figureaza cu interdictia de a emite cecuri bancare
 • Nu are instituite popriri active pe cont
 • Nu este in insolventa

Costurile creditului de investitii pentru firma

In general, tipurile de costuri la care trebuie sa te astepti sunt urmatoarele:

 • Dobanda (care poate varia in functie de evolutia indicilor ROBOR/EURIBOR)
 • Comisionul de acordare
 • Comisionul de administrare
 • Comisionul de rambursare anticipata
 • Taxe pentru alte servicii prestate la cerere
 • Taxe pentru servicii prestate de terti (ex. Taxe notariale, taxa de evaluare a garantiilor etc.)

Pentru mai multe informatii cu privire la taxe, comisioane si alte costuri asociate creditului, iti recomandam sa iei legatura cu reprezentantii bancii la care ceri un imprumut.

Ce altceva trebuie sa stie o firma in cazul creditelor pentru investitii?

Atunci cand vine vorba de accesarea unui credit de investitii pentru firma ta, mai sunt cateva aspecte suplimentare pe care trebuie sa le cunosti.

Perioada de gratie

Majoritatea bancilor ofera o perioada de gratie pentru plata principalului, pana cand investitia devine profitabila.

Perioada de gratie este, de regula, de pana la 12 luni, timp in care nu platesti decat dobanda. Bineinteles, acesta este un avantaj, intrucat beneficiezi de un ragaz, pana cand investitia incepe sa produca bani.

Rambursarea creditului

In general, graficul de rambursare pentru creditele de investitii se stabileste impreuna cu banca si este personalizat. Astfel, nu este un lucru neobisnuit ca institutiile bancare sa permita rambursarea imprumutului in rate lunare, trimestriale sau semestriale, in functie de specificul si sezonalitatea activitatii companiei, dar si etapa in care se afla proiectul de investitii.

Avansul

Exista pe piata credite de investitii fara avans, insa sunt situatii in care banca solicita un avans, a carui valoare variaza de regula in functie de natura proiectului de investitii, precum si capacitatea de rambursare a companiei.

Refinantarea altor credite

De cele mai multe ori, bancile iti ofera posibilitatea sa folosesti creditul de investitii pentru refinantarea altor credite de investitii deschise la alte banci, sau refinantarea cheltuielilor specifice proiectelor de investitii finantate din surse proprii.

Avantajele unui credit pentru investitii

 • Finantarea planurilor de dezvoltare si extindere ale afacerii
 • Conditii de rambursare a creditului flexibile
 • Perioada de gratie pana cand investitia devine profitabila
 • Oferta personalizata in functe de specificul afaceri

Dezavantajele unui credit pentru investitii

 • Poate fi necesara o justificare a utilizarii banilor
 • Un numar mai mare de acte financiare care sa demonstreze capacitatea de rambursare a firmei
 • Ca orice forma de imprumut, creditele de investitii implica un grad de risc. Platesti dobanda pentru banii pe care ii folosesti, iar rambursarea datoriei poate fi problematica atunci cand afacerea ta are problem de cash flow.

Ai intrebari? Mr.Finance iti raspunde.

Pe ce perioada se acorda creditul de investitii?

Perioada maxima de creditare variaza in functie de institutia bancara, dar si alte aspecte ce tin de specificul companiei sau durata maxima de viata a investitiei.

De regula, perioada de acordare a creditului de investitii este de maximum 120 luni (la unele banci ajunge chiar la 180 de luni). 

Care este dobanda unui credit de investitii pentru firma?

Dobanda creditului poate varia in functie de profilul afacerii tale si, desigur, institutia financiara care iti acorda creditul.
De regula, aceasta este formata din ROBOR/EURIBOR, la care se adauga marja fixa a bancii.

Creditul de investitii pentru firma acopera TVA-ul?

Acest aspect depinde de institutia finantatoare. Sunt banci care nu accepta finantarea TVA-ului, dar si imprumuturi care prevad creditarea TVA-ului investitiei realizate.
In acest caz, firma se poate indrepta catre o optiune de finantare a TVA-ului prin contractarea unui credit distinct.

Pot aplica pentru un credit de investitii daca sunt PFA?

Da, exista pe piata credite de investitii dedicate PFA-urilor si profesiilor liberale, care pot fi folosite cu scopul finantarii activitatii: achizitionarea unui sediu, echipamente noi, renovarea/modernizarea imobilelor, cresterea parcului auto etc.

Cat de usor se poate obtine un credit de investitii pentru firma?

In general, creditele pe firma presupun un timp mai lung pentru obtinerea aprobarii, deci nici creditul de investitii nu face exceptie. Fiind vorba de imprumuturi cu o valoare mai mare, banca trebuie sa analizeze amanuntit situatia financiara a firmei si sa se asigure ca imprumutul poate fi rambursat.

Usurinta obtinerii unui credit de investitii depinde si de eficienta de care dai dovada in pregatirea dosarului de credit, astfel incat sa ajuti banca sa ia cat mai rapid o decizie.

Care este suma maxima de care pot sa beneficiez pentru un credit de investitii?

De regula, institutiile de creditare iti permit sa imprumuti 85-90% din valoarea investitiei. Suplimentar, acestea pot impune un plafon maxim pana la care poate ajunge creditarea.

Pot accesa un credit de investitii in euro sau alta valuta?

Da, poti obtine un credit de investitii in euro sau in alta valuta.
Recomandarea este sa te imprumuti in moneda in care realizezi venituri operationale. In caz contrar, vei fi expus riscului valutar.

Trebuie sa justific bancii cum cheltui banii dintr-un credit de investitii?

In general, pentru utilizarea unui credit de investitii banca trebuie sa stie care este destinatia banilor.
Aceasta poate solicita facturi si devize pentru a se asigura ca firma foloseste creditul in scopul in care a fost accesat.

De ce garantii am nevoie pentru un credit de investitii?

Pot exista mai multe tipuri de garantii solicitate de banca pentru creditele de investitii, cum ar fi:
-        Garantii imobiliare (ipoteci)
-        Garantii mobiliare (gaj, marfuri, vehicule, echipamente, cash)
-        Scrisori de garantie bancara
-        Bilete la ordin in favoarea bancii
-        Cesiune de creanta
-        Fideiusiune

Care este avansul solicitat de banca pentru un credit de investitii?

De regula, creditele de investitii presupun plata unui avans, care poate fi intre 10-20% din valoarea investitiei.
Conditiile specifice trebuie verificate, insa, cu institutia creditoare.

Cand este recomandat sa accesez un credit de investitii?

Este recomandat sa folosesti un credit de investitii atunci cand vrei sa iti dezvolti afacerea, dar fondurile proprii sunt insuficiente ca sa finantezi cheltuielile aferente proiectelor de extindere a activitatii firmei.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar Mai Putea Interesa:

Recomandarile Mr Finance

14/06/2024
Dobanda compusa

Dobanda compusa este cel mai eficient instrument care va face ca timpul sa fie aliatul tau numarul 1. Principiul de functionare este unul cat se poate de simplu si intuitiv, insa rezultatele pe care poate sa le genereze pe termen lung - sunt impresionante. Asadar, ce este dobanda compusa? Dobanda compusa este un concept care, […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
05/06/2024
De ce NU vei pierde bani pe bursa?

Se spune ca bursa este locul unde se intalnesc cei cu bani si cei cu experienta. Acuma. Ce este bursa ca mecanism si cum functioneaza e dincolo de scopul acestui articol, gasesti deja aceste infomratii aici si aici. In schimb, ce e mult mai important e cum te raportezi tu la acest instrument si de […]

Citeste mai mult
01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram