Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Credite pentru investitii

Creditul de investitii iti permite sa achizitionezi sau sa imbunatatesti imobile, echipamente, utilaje, terenuri agricole, sau alte active fixe necesare pentru desfasurarea activitatii firmei.

Finantarea planurilor de dezvoltare si extindere ale afacerii.
Creditul de investitii poate fi acordat atat in lei, cat si in valuta
Creditele de investitii pentru afaceri sunt acordate pe termen mediu si lung
Arata mai mult

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Credite pentru investitii

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 15/02/2022
Disclaimer publicitate

Ce este un credit de investitii?

Investitiile joaca un rol important in evolutia unei afaceri. Daca vrei sa iti dezvolti afacerea, dar fondurile proprii sunt insuficiente ca sa finantezi cheltuielile aferente proiectelor de extindere a activitatii firmei, atunci poti sa te indrepti catre un credit pentru investitii.

Un credit de investitii este, dupa cum ii sugereaza si denumirea, o facilitate de creditare pentru firme, acordata in vederea finantarii planurilor de dezvoltare si extindere ale afacerii.

Creditul de investitii iti permite sa achizitionezi sau sa imbunatatesti imobile, echipamente, utilaje, terenuri agricole, sau alte active fixe necesare pentru desfasurarea activitatii firmei.

Creditul de investitii este pus la dispozitia clientilor de catre institutiile financiare, banci sau IFN-uri, in baza unui contract de credit si presupune, bineinteles, existenta anumitor conditii specifice.

Creditul de investitii poate fi acordat atat in lei, cat si in valuta (in cazul acelor firme care realizeaza venituri operationale in alta moneda).

Credit de investitii pentru persoane juridice

Creditele de investitii se adreseaza persoanelor juridice (in general corporatii, IMM-uri), dar exista si produse de creditare pentru investitii dedicate PFA-urilor si profesiilor liberale.

In general, creditele de investitii pentru afaceri sunt acordate pe termen mediu si lung, astfel incat sa acopere intreaga perioada a proiectului de investitie.

Garantia o constituie de cele mai multe ori investitia in sine (echipamentul/terenul/imobilul achizitionat), dar pot fi necesare si alte garantii mobiliare sau imobiliare suplimentare.

Cum poti folosi un credit de investitii pentru afacerea ta?

In mod evident, o asemenea facilitate de creditare va fi folosita atunci cand nu dispui de fonduri suficiente pentru finantarea investitiilor sau atunci cand nu este oportun sa blochezi lichiditatile proprii pentru realizarea unor investitii.

Cum folosesti un credit de investitii?

Ca sa raspunzi la aceasta intrebare este important, intai de toate, sa identifici care sunt nevoile afacerii tale si rezultatul pe care vrei sa il obtii. Fie ca vorbim de cresterea productivitatii, imbunatatirea unui anumit sector, deschiderea unei noi linii de productie sau cresterea calitatii produselor, punctul de pornire va fi planul de afacere. Acesta este cu atat mai important cu cat, pe baza lui, institutia de creditare va lua decizia de finantare.

In ceea ce priveste tipurile de investitii pe care le poti finanta, posibilitatile sunt multiple. Le mentionam pe cele mai comune dintre acestea:

 • Achizitia de imobile (spatii comerciale, cladiri de birouri, fabrici, pensiuni etc)
 • Achizitia de echipamente si utilaje
 • Achizitia de terenuri
 • Achizitii de flota (ex. autoturisme)
 • Constructii, amenajari, modernizari

Echipa Mrfinance.ro iti pune la dispozitie toate infomatiile necesare despre creditele de investitii pentru firma si nu numai. Ti-am pregatit ghiduri utile, care te vor ajuta sa cunosti mai bine detaliile importante si, bineinteles, sa iei decizia cea mai buna pentru afacerea ta.

Credit pentru investitii imobiliare

Creditul pentru investitii imobiliare este o optiune potrivita pentru afacerea ta daca vrei sa ahizitionezi o cladire sau un teren, dar nu dispui de fondurile necesare.

Un astfel de credit iti va permite sa platesti lucrarile de constructie, reabilitare sau modernizare efectuate de firmele de constructii, sau sa achizitionezi bunuri imobiliare precum spatii comerciale, sedii administrative, ateliere, magazii, hale care sustin desfasurarea afacerii tale.

Creditele pentru investitii imobiliare sunt, de regula, acordate pe termen lung, iar garantarea creditului se poate face chiar cu obiectul investitiei. Bineinteles, toate conditiile si reglementarile vor fi verificate in prelabil cu institutia creditoare.

Decizia de acordare a imprumutului de catre banca se bazeaza pe o analiza riguroasa a dosarului de creditare. In general, bancile au in vedere criterii precum situatia financiara a firmei (profitul inregistrat, cifra de afaceri), gradul de indatorare, vechimea minima a firmei.

Fiind vorba de o investitie mai mare, este important ca banca sa stie ca firma are activitate, obtine venituri si poate sustine rambursarea creditului.

Documente necesare

In general, documentele necesare pentru a obtine un credit de investitii pentru firma sunt urmatoarele (cu anumite variatiuni, in functie de institutia creditoare):

 • Documente cu privire la forma juridica de organizare a afacerii (actele de constituire si actele de proprietate)
 • Ultimul bilant contabil cu balanta aferenta
 • Ultima balanta de verificare incheiata
 • Documentele care atesta situatia financiara a firmei pentru ultimii doi ani fiscali
 • Certificat de atestare fiscala
 • Acordul de consultare a Biroului de Credit si a Centralei Riscului de Credit
 • Aprobarea legal-constitutiva privind contractarea creditului si persoanele imputernicite sa angajeze societatea
 • Bugetul de venituri si cheltuieli (situatia cash flow-ului)
 • Alte documente necesare analizei, solicitate de banca

Conditiile de eligibilitate

In general, firma care solicita un credit de investitii trebuie sa inceplineasca urmatoarele criterii (cu anumite variatiuni, in functie de institutia creditoare):

 • Perioada minima de activitate de 12 luni
 • Afacere stabila financiar (buget de venituri si cheltuieli, cash flow sustinut, cifra de afaceri este stabila sau in crestere)
 • Fara datorii la bugetul de stat mai vechi de 60 de zile
 • Fara credite restante
 • Fara incidente de plata la Centrala Incidentelor de Plati
 • Nu figureaza cu interdictia de a emite cecuri bancare
 • Nu are instituite popriri active pe cont
 • Nu este in insolventa

Costurile creditului de investitii pentru firma

In general, tipurile de costuri la care trebuie sa te astepti sunt urmatoarele:

 • Dobanda (care poate varia in functie de evolutia indicilor ROBOR/EURIBOR)
 • Comisionul de acordare
 • Comisionul de administrare
 • Comisionul de rambursare anticipata
 • Taxe pentru alte servicii prestate la cerere
 • Taxe pentru servicii prestate de terti (ex. Taxe notariale, taxa de evaluare a garantiilor etc.)

Pentru mai multe informatii cu privire la taxe, comisioane si alte costuri asociate creditului, iti recomandam sa iei legatura cu reprezentantii bancii la care ceri un imprumut.

Ce altceva trebuie sa stie o firma in cazul creditelor pentru investitii?

Atunci cand vine vorba de accesarea unui credit de investitii pentru firma ta, mai sunt cateva aspecte suplimentare pe care trebuie sa le cunosti.

Perioada de gratie

Majoritatea bancilor ofera o perioada de gratie pentru plata principalului, pana cand investitia devine profitabila.

Perioada de gratie este, de regula, de pana la 12 luni, timp in care nu platesti decat dobanda. Bineinteles, acesta este un avantaj, intrucat beneficiezi de un ragaz, pana cand investitia incepe sa produca bani.

Rambursarea creditului

In general, graficul de rambursare pentru creditele de investitii se stabileste impreuna cu banca si este personalizat. Astfel, nu este un lucru neobisnuit ca institutiile bancare sa permita rambursarea imprumutului in rate lunare, trimestriale sau semestriale, in functie de specificul si sezonalitatea activitatii companiei, dar si etapa in care se afla proiectul de investitii.

Avansul

Exista pe piata credite de investitii fara avans, insa sunt situatii in care banca solicita un avans, a carui valoare variaza de regula in functie de natura proiectului de investitii, precum si capacitatea de rambursare a companiei.

Refinantarea altor credite

De cele mai multe ori, bancile iti ofera posibilitatea sa folosesti creditul de investitii pentru refinantarea altor credite de investitii deschise la alte banci, sau refinantarea cheltuielilor specifice proiectelor de investitii finantate din surse proprii.

Avantajele unui credit pentru investitii

 • Finantarea planurilor de dezvoltare si extindere ale afacerii
 • Conditii de rambursare a creditului flexibile
 • Perioada de gratie pana cand investitia devine profitabila
 • Oferta personalizata in functe de specificul afaceri

Dezavantajele unui credit pentru investitii

 • Poate fi necesara o justificare a utilizarii banilor
 • Un numar mai mare de acte financiare care sa demonstreze capacitatea de rambursare a firmei
 • Ca orice forma de imprumut, creditele de investitii implica un grad de risc. Platesti dobanda pentru banii pe care ii folosesti, iar rambursarea datoriei poate fi problematica atunci cand afacerea ta are problem de cash flow.

Ai intrebari? Mr.Finance iti raspunde.

Pe ce perioada se acorda creditul de investitii?

Perioada maxima de creditare variaza in functie de institutia bancara, dar si alte aspecte ce tin de specificul companiei sau durata maxima de viata a investitiei.

De regula, perioada de acordare a creditului de investitii este de maximum 120 luni (la unele banci ajunge chiar la 180 de luni). 

Care este dobanda unui credit de investitii pentru firma?

Dobanda creditului poate varia in functie de profilul afacerii tale si, desigur, institutia financiara care iti acorda creditul.
De regula, aceasta este formata din ROBOR/EURIBOR, la care se adauga marja fixa a bancii.

Creditul de investitii pentru firma acopera TVA-ul?

Acest aspect depinde de institutia finantatoare. Sunt banci care nu accepta finantarea TVA-ului, dar si imprumuturi care prevad creditarea TVA-ului investitiei realizate.
In acest caz, firma se poate indrepta catre o optiune de finantare a TVA-ului prin contractarea unui credit distinct.

Pot aplica pentru un credit de investitii daca sunt PFA?

Da, exista pe piata credite de investitii dedicate PFA-urilor si profesiilor liberale, care pot fi folosite cu scopul finantarii activitatii: achizitionarea unui sediu, echipamente noi, renovarea/modernizarea imobilelor, cresterea parcului auto etc.

Cat de usor se poate obtine un credit de investitii pentru firma?

In general, creditele pe firma presupun un timp mai lung pentru obtinerea aprobarii, deci nici creditul de investitii nu face exceptie. Fiind vorba de imprumuturi cu o valoare mai mare, banca trebuie sa analizeze amanuntit situatia financiara a firmei si sa se asigure ca imprumutul poate fi rambursat.

Usurinta obtinerii unui credit de investitii depinde si de eficienta de care dai dovada in pregatirea dosarului de credit, astfel incat sa ajuti banca sa ia cat mai rapid o decizie.

Care este suma maxima de care pot sa beneficiez pentru un credit de investitii?

De regula, institutiile de creditare iti permit sa imprumuti 85-90% din valoarea investitiei. Suplimentar, acestea pot impune un plafon maxim pana la care poate ajunge creditarea.

Pot accesa un credit de investitii in euro sau alta valuta?

Da, poti obtine un credit de investitii in euro sau in alta valuta.
Recomandarea este sa te imprumuti in moneda in care realizezi venituri operationale. In caz contrar, vei fi expus riscului valutar.

Trebuie sa justific bancii cum cheltui banii dintr-un credit de investitii?

In general, pentru utilizarea unui credit de investitii banca trebuie sa stie care este destinatia banilor.
Aceasta poate solicita facturi si devize pentru a se asigura ca firma foloseste creditul in scopul in care a fost accesat.

De ce garantii am nevoie pentru un credit de investitii?

Pot exista mai multe tipuri de garantii solicitate de banca pentru creditele de investitii, cum ar fi:
-        Garantii imobiliare (ipoteci)
-        Garantii mobiliare (gaj, marfuri, vehicule, echipamente, cash)
-        Scrisori de garantie bancara
-        Bilete la ordin in favoarea bancii
-        Cesiune de creanta
-        Fideiusiune

Care este avansul solicitat de banca pentru un credit de investitii?

De regula, creditele de investitii presupun plata unui avans, care poate fi intre 10-20% din valoarea investitiei.
Conditiile specifice trebuie verificate, insa, cu institutia creditoare.

Cand este recomandat sa accesez un credit de investitii?

Este recomandat sa folosesti un credit de investitii atunci cand vrei sa iti dezvolti afacerea, dar fondurile proprii sunt insuficiente ca sa finantezi cheltuielile aferente proiectelor de extindere a activitatii firmei.

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]
Te-ar Mai Putea Interesa:

Recomandarile Mr Finance

06/03/2023
Ce avantaje ai atunci când alegi să îți refinanțezi creditul ipotecar sau de nevoi personale?

Pentru că refinanțarea unui credit presupune accesarea unui credit nou, va trebui să parcurgi toți pașii necesari acestuia. De aceea, este important să cântărești atent avantajele pe care le ai atunci când alegi această variantă.
Am adunat mai jos parte dintre acestea, motive serioase pentru a lua în considerare ideea refinanțării.

Citeste mai mult
27/10/2022
4 motive pentru care sa alegi un credit IFN 

Exista numeroase situatii in care poti avea nevoie de un credit IFN, pentru a acoperi diferite cheltuieli. Fie vrei sa cumperi o masina, fie doresti sa mobilezi casa sau sa o reamenajezi, ai nevoie de sume mari de bani, ce pot fi economisite greu din salariul lunar.

Citeste mai mult
29/03/2022
Cum abordăm din punct de vedere financiar perioadele nesigure

Ultimii doi ani au venit cu numeroase provocări din punct de vedere financiar pentru fiecare dintre noi. Timid, la început de an 2020, se vorbea despre iminența unei crize financiare. Nimeni însă nu avea cum să știe că următorii doi ani vor fi marcați de o criză sanitară care nu avea cum să nu aibă […]

Citeste mai mult
15/07/2021
Ghid de investitii cu Roxana Bucur

Investitii la bursa, investitii financiare pe termen scurt, investitii in aur, investitii in actiuni, investitii profitabile sau cum sa fac bani sunt printre cautarile celor mai multi oameni, in ceea ce priveste multiplicarea banilor si realizarea obiectivelor financiare.

Citeste mai mult
26/03/2021
Cum va fi economia in 2021

Cum va fi economia tarii in 2021? Care sunt cele mai afectate domenii? Ce vor face antreprenorii? Care va fi rata somajului si inflatia?

Citeste mai mult
25/03/2021
Ce este PIB

Ce este si cum se calculeaza PIB? Ghid complet despre PIB - produsul intern brut.

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram