Disclaimer publicitate

TVA

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 18/07/2023
Timp de citire: 4 minute
Distribuie acest articol
Cuprins
  • TVA este un acronim peste Taxa pe Valoare Adaugata si este definit drept un impozit pe consum;
  • TVA-ul in Romania este de 19%
  • Este suportat de consumatorul final al bunurilor si serviciilor;
  • Taxa are caracter general si este preluata de stat;
  • Este perceput prin anumite cote de impozitare care sunt diferite de la o tara la alta.

Ce este TVA?

TVA este prescurtarea de la Taxa pe Valoare Adaugata si este de fapt impozitul pe consum pe care consumatorul final il suporta atunci cand achizitioneaza un serviciu sau un bun.

Taxa aceasta este una cu carcater general si este datorata statului, fiind perceputa prin cote specifice de impozitare. Taxa difera in functie de tara.

TVA-ul a fost introdus in 1954 in Franta si a fost special conceput pentru marile companii. Din anul 1960, TVA-ul s-a aplicat si in comertul cu amanuntul. In 1970, TVA-ul a fost introdus si in comunitatea europeana iar in Romania a aparut in 1993.

TVA-ul are acum o serie de caracteristici generale pe care le respecta in fiecare tara in care se aplica:

  • Universalitate – se aplica TVA in toate operatiunile efectuate de persoanele juridice sau fizice care implica plati, cu unele exceptii mentionate de lege;
  • Unicitate – taxa este egala cu cea rezultata din aplicarea cotei de impozitare pe valoarea finala;
  • Transparenta – taxa pe care o firma o datoreaza statului este legata de bunul vandut;
  • Teritorialitate – TVA tine de originea bunurilor si de destinatia consumului;
  • Fractionalitate – se va incasa TVA in toate stadiile parcurse de produs pana cand ajune la consumator;
  • Deductibilitate – TVA datorat statului este egal cu diferenta dintre taxa colectata si cea platita in timpul cumparaturilor.

Cum se calculeaza TVA?

Pentru a afla mai simplu si mai usor modul in care TVA-ul influenteaza preturile poti folosi un calculator de TVA.

Iata, insa, si niste exemple ce iti pot fi de folos:

Primul exemplu se refera la momentul in care stim deja pretul de cumparare fara TVA:

Un produsul costa 100 de lei si cota este de 19%.

Formula de calcul este: 100 lei x [1+(19/100)] = 100 lei x 1.19 = 119 lei

Al doilea exemplu se refera la momentul in care stii deja valoarea finala a produsului, insa nu stii cat este TVA-ul

Produsul costa 100 lei, TVA inclus, si trebuie sa afli valoarea acestuia.

Formula de calcul: 100 lei / (1+(19/100) = 100 lei / 1.19 = 84.03 lei

Tipurile de TVA

In Romania se practica mai multe tipuri de TVA la incasare pe care ti le vom prezenta si noi in cele ce urmeaza.

In functie de aceste tipuri vei face verificare TVA si rambursare TVA. Pentru aceste doua operatiuni trebuie sa stii care este valoarea TVA aferenta anumitor servicii si produse.

Cota redusa de TVA este de 9% si se aplica pentru urmatoarele tipuri de servicii:

  • Cazare in sectorul hotelier sau cu functii similare, inclusiv camping, restaurant si catering, cu exceptia tigarilor si bauturilor alcoolice.
  • Livrarile de proteze si accesorii, produse ortopedice, medicamente veterinare si umane
  • Alimente pentru oameni si animale, cu exceptia bauturilor alcoolice si pentru livrarea apei potabile.

TVA-ul cu cota redusa la 5% este aplicabil pentru mai multe tipuri de bunuri si servicii dupa cum urmeaza:

  • Manuale scolare, ziare, reviste si carti, exceptie facand cele pentru publicitate;
  • Locuintele incluse in politica sociala si terenurile pe care sunt construite.

Cladirile care sunt folosite drept camine pentru batrani, pensionari sau case de copii si centre de reabilitate pentru minorii cu handicap, locuintele care au sub 120 mp cu tot cu anexe, care nu depasesc 450.000 de lei, cladirile cumparate de Primarie pentru a fi atribuite cu chirie subventionata persoanelor defavorizate economic si serviciile care constau in permiterea accesului in muzee si castele sau case memoriale si monumente, targuri, gradini botanice si evenimente, au taxa redusa la 5%.

In conformitate cu legislatia, o persoana care a fost inregistrata in scopuri TVA colecteaza si impune TVA de la clientii sai dupa care trimite taxa spre Ministerul de Finante.

Nu se aplica TVA pe profit brut indirect sau direct, iar sumele sunt suportate in totalitate de catre consumatorul final.

Toate persoanele care sunt platitoare de TVA pot deduce TVA-ul la achizitiile facute aferent domeniului lor de activitate.

Cota standard pentru TVA nu s-a modificat in anul 2023 si a ramas la 19%, la fel ca si in 2022.

Care sunt cotele TVA in 2023

Iata care cotele de TVA valabile in anul 2021, prevazute de Codul Fiscal si care se clasifica in doua categorii: Cota Standard de 19% si Cote Reduse - respectiv cota de TVA de 9% si cea de 5%.

Legislatia fiscala din domeniu prevede cote reduse pentru TVA, asa cum au fost exemplificate mai sus, pentru anumite bunuri sau prestari de servicii.

Cota de 19% este aplicata pentru toate operatiunile care implica livrari de bunuri si prestari de servicii, exceptie facand operatiunile care sunt scutite de aceasta taxa si cele carora li se aplica cotele reduse.

Prin aplicarea acestei cote TVA la baza de impozitare, persoanele care sunt impozabile si sunt inregistrate in scopuri TVA in Romania, sunt cele care determina taxa colectata pentru operatiunile taxabile pe teritoriul Romaniei.

Cota standard pentru TVA nu s-a modificat in anul 2019 si a ramas la 19%, la fel ca si in 2018.

Cota redusa de 9% se aplica pentru urmatoarele servicii, livrari sau bunuri:

  • Servicii de alimentare cu apa si canalizare
  • Livrarea apei pentru irigatii in agricultura
  • Livrarea bunurilor precum: alimente, inclusiv bauturi (exceptie alcool), destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante siingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse sau inlocuitori de alimente
  • Livrarea de protese si accesorii, definite prin normele metodologice conform legislatiei specifice, cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa
  • Livrarea de medicamente pentru uz uman si veterinar
  • Livrarea de ingrasaminte si pesticide folosite in agricultura, seminte si alte produse agricole

Cota redusa de 5% se aplica pentru următoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:

  • Manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate publicitatii
  • Servicii ce tin de accesul in muzee, case memoriale, castele, monumente istorice, arhitectura si arheologie, Zoo si gradini botanice, parcuri de distractii si parcuri recreative
  • Livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite

Sursele folosite in redactarea acestui articol:

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

04/12/2024
Piața financiară în contextul alegerilor din România

Piața financiară din România resimte influența incertitudinilor legate de alegeri, înregistrând evoluții care cu greu ar fi putut fi anticipate.După rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, indicele BET a scăzut brusc, iar ROBOR și IRCC au început să crească. Practic, au fost afectate cele mai importante aspecte pentru toți românii: BVB, unde investesc majoritar pensiile […]

Citeste mai mult
24/10/2024
Pe ce cheltuie romanii banii in 2024?

O gospodărie din România a cheltuit în trimestrul II din 2024 de peste 8 ori mai mult pe țigări și băuturi alcoolice decât pe educație sau investiții. Acestea sunt cifrele care reies din ultimul comunicat privind veniturile și cheltuielilor gospodăriilor publicat de către INS. Care sunt celelalte categorii cu o pondere semnificativă în cheltuielile românilor […]

Citeste mai mult
21/10/2024
S&P500

Dacă ai fost măcar parțial interesat de domeniul financiar, investiții, bursă, cu siguranță că ai auzit despre S&P500. S&P500 este cel mai popular indice bursier, indicele care poate să reflecte situația piețelor de capital în general. Cu toate acestea, în acest articol ne-am propus să discutăm pe larg despre acest indice: ce este, care a […]

Citeste mai mult
13/10/2024
Frauda NORDIS

Frauda „Nordis” a fost foarte mult discutată în ultima săptămână în urma investigației RECORDER. Foarte mulți experți deja s-au pronunțat în legătură cu acest caz: care au fost cauzele, care vor fi consecințele, că trebuie schimbată legislația etc. Astăzi ne-am propus să discutăm pe scurt despre ce s-a întâmplat în cazul Nordis, dar cel mai […]

Citeste mai mult
07/10/2024
IRCC Octombrie 2024

IRCC crește din nou în octombrie. La ce să ne așteptăm în trimestrele viitoare? Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 4 al anului 2024 va fi 5.99%, față de 5.86%, cât era în trimestrul 3. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Conform estimărilor, este ultima creștere a indicelui, […]

Citeste mai mult
01/10/2024
Cat te costa sa cresti un copil?

Romania trece prin cea mai grea criza demogafica din istoria sa. In primele 6 luni din 2023 s-au nascut putin peste 73.000 de copii, cel mai mic numar din ultimii 145 de ani.Imbatranirea populatiei si scaderea natalitatii nu este o problema prezenta doar in Romania. Majoritata tarilor dezvoltate o au. Sunt mai multi factori care […]

Citeste mai mult
1 2 3 10
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram