Disclaimer publicitate

Titluri de stat

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 08/05/2022
Timp de citire: 6 minute
Distribuie acest articol
Cuprins
 • Titlurile de stat reprezinta un instrument financiar prin care poti sa cumperi datoria statului roman, iar castigul tau este dobanda incasata;
 • Titlurile de stat sunt unele dintre cele mai sigure forme de investitii;
 • Investitorii pot fi atat persoane fizice, cat si persoane juridice;
 • Dobanzile titlurilor de stat pentru persoane fizice nu sunt impozitate;
 • Emisiunea Tezaur, lansata de Ministerul Finantelor Publice, a inregistrat investitii de peste 700 milioane de lei in titluri de stat, pentru anul 2020;
 • Aproape 17.000 de romani au investit in cadrul acestei emisiuni de titluri de stat;

Ce sunt Titlurile de stat?

Titlurile de stat sunt instrumente financiare care atesta o datorie publica emisa de statul roman, pentru a sprijini cheltuielile guvernamentale.

Titlurile de stat mai sunt cunoscute si sub denumirea de Obligatiuni de stat si pot fi emise pe termen scurt, mediu sau lung, in lei sau in valuta.

In incercarea de a defini cat mai simplu aceste instrumente financiare, ne putem gandi la titluri de stat ca la un imprumut oferit de tine statului, pe perioade determinate. Statul se va folosi de banii imprumutati, iar tu vei primi in schimb dobanda.

Astfel, tu vei functiona ca o banca ce ofera credite statului si vei castiga din dobanzile pe care le incasezi.

Caracteristicile Titlurilor de stat

 • Functioneaza pe termen lung, scurt sau mediu;
 • Pot fi imprumuturi in lei sau valuta;
 • Implica riscuri mici, apoape nule, intrucat statul nu prezinta riscul de a da faliment;
 • Au randament mai mare decat rata inflatiei;
 • Valoarea nominala unui titlu incepe de la 1 leu si poate ajunge pana la 5.000 sau 10.000 lei;
 • Titlurile de stat nu sunt lichide, ceea ce inseamna ca nu pot fi incasate decat dupa ce ating termenul maturitatii;
 • Sunt produse financiare usor de cumparat si de tranzactionat;

Iata un infografic simplu de inteles, despre formele de investitii si riscurile pe care fiecare dintre acestea le are. Dupa cum se poate observa, cel mai putin riscante sunt depozitele bancare, urmate indeaproape de titlurile de stat. La polul opus stau investitiile Forex.

Titluri de stat 1

Sursa imagine: bvb.ro

Categorii de Titluri de stat

 • Titluri de stat pe termen scurt
 • Titluri de stat pe termen mediu sau lung

Titlurile pe termen scurt - sunt certificate de catre Trezorerie cu discount si au o scadenta de pana la 1 an. Certificatele de Trezorerie cu discount (reducere) sunt titluri de stat fara dobanda, pot fi cumparate de investitori la preturi mai mici decat valoarea nominala, urmand ca, la scadenta, investitorul sa incaseze valoarea nominala, potrivit informatiilor din Ghidul Investitorului in Titluri de Stat, publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

Simplu spus, cumperi un titlu cu pret redus, investesti pe o perioada de pana la 1 an, timp in care nu primesti dobanda, insa, la scadenta, vei primi valoarea nominala, adica valoarea intreaga. Diferenta dintre cele doua este castigul tau.

Titlurile de stat pe termen mediu sau lung se mai numesc si titluri de tip Benchmark (de referinta), cu scadenta de peste 1 an (3, 5, 7, 10 si 15 ani). Acestea sunt vandute la valoarea nominala, pentru care statul iti va plati o dobanda anuala (cupon). In acest caz, castigul tau este dat de dobanda anuala pe care o incasezi.

Pentru a detine aceste produse financiare, ai nevoie de un cont special de titluri de stat, deschis la o banca din Romania, unde iti vor fi facute platile si incasarile aferente operatiunilor.

Tipurile de Titluri de stat

Programul Tezaur

Titlurile de stat din Programul Tezaur sunt incluse intr-un program de emisiuni de Titluri de Stat, destinate populatiei, prin care statul este finantat de cetateni.

Pe anul 2022, se poate investi in titluri de stat incepand cu 2 mai!

Titlurile de stat din programul Tezaur au caracteristici ce pot fi atractive pentru persoanele fizice:

 • Maturitatea intre 1 si 5 ani;
 • Dobanda cuprinsa intre 3.5% si 4.75%;
 • Valoarea nominala este de 1 LEU, in timp ce valoarea minima a subscrierii este considerata obligatiune si are valoarea de 1 LEU;
 • Pot fi cumparate in perioada 1-31 iulie de la Trezoreria Statului, intre 1-29 iulie prin Posta Romana pentru mediul rural, iar pentru mediul urban pana la 31 iulie, prin Posta Romana.

Exista mai multe acte normative aflate la baza programului. Mai multe detalii privind programul pot fi aflate de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Titlurile de stat tranzactionate la bursa

O alta categorie de Titluri de Stat pentru care investitorii pot opta sunt cele tranzactionate prin Bursa.

Acestea sunt puse la dispozitie de brokeri sau banci care functioneaza ca intermediari.

Titlurile de stat tranzactionate la bursa au cateva caracteristici importante:

 • Maturitatea cuprinsa intre 1 si 15 ani;
 • Valoare nominala cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

Titluri de stat 2022


Incepand cu data de 2 mai 2022, titlurile de stat Tezaur pot fi accesate de catre romani, cu maturitati de 1-3 ani si dobanzi de 5.5% si 6.15%. Ministerul Finantelor anunta ca titlurile de stat au valoare nominala de 1 leu si au forma dematerializata.


Doar pana la data de 26 mai 2022 mai pot fi cumparate online titlurile de stat si doar de catre persoanele fizice care sunt inregistrate la SPV (Spatiu Privat Virtual).


Cum cumpar titluri de stat 2022

 • Deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la una dintre unitatile de Trezoreriei ale Statului - contul este necesar pentru a putea subscrie titluri de stat in cadrul perioadei de subscriere si pentru a primi dobanda anuala si valoarea nominala la scadenta;
 • Se subscriu titluri de stat Tezaur - prin intermediul contului de subscriere deschis la unitatea Trezoreriei Statului pe numele investitorului;
 • Se vireaza sumele din contul de subscriere al investitorului catre un cont bancar pe numele investitorului.

Gasesti toate detaliile de subscriere aici!

Alte detalii importante despre titlurile de stat 2022

 • Pot fi cumparate prin subunitatile postale ale C.N Posta Romana S.A;
 • Dobanda este anuala si se plateste la termenele prevazute in prospectul de emisiune;
 • Titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur sunt transferabile si se pot rascumpara in avans;
 • Sunt eligibile persoanele fizice cu varsta minima de 18 ani la data efectuarii subscrierii;
 • Veniturile obtinute din investitia in titluri de stat sunt neimpozabile;
 • Fondurile obtinute ca urmare a emisiunii titlurilor de stat sunt utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriilor publice;

Cum investesti in Titluri de stat?

Titlurile de stat din programul Tezaur pot fi achizitionate in perioada 1-31 iulie de la Trezoreria Statului, intre 1-29 iulie prin Posta Romana pentru mediul rural, iar pentru mediul urban pana la 31 iulie, prin Posta Romana.

Mai exact, trebuie sa iti deschizi un cont la Trezorerie, sa alimentezi contul cu bani, apoi sa semnezi formularul de subscriere. O data pe an, primesti in contul deschis o dobanda, iar in momentul in care obligatiunea ajunge la maturitate, incasezi si investitia initiala.

O alta modalitate prin care poti sa cumperi titluri de stat este de la banci. Banci precum Banca Transilvania, Raiffeisen sau BRD ofera acest tip de servicii.

Trebuie sa tii cont ca bancile percep un comision din valoarea nominala a titlurilor de stat pe care le vei detine. Recomandam sa iei legatura cu institutia bancara de interes pentru tine, pentru a afla mai multe informatii.

Iata si un document util al Ministerului Finantelor Publice: Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2020

Avantaje

Titlurile de stat au o serie de avantaje importante:

 • Sunt instrumente sigure, garantate integral (atat investitia, cat si dobanda);
 • Banii obtinuti din titluri de stat nu sunt impozitati (valabil pentru persoanele fizice);
 • Valoarea nominala de 1 LEU pentru titlurile de stat tip Tezaur face ca acest tip de investitie sa fie accesibila unui numar mare de persoane;

Dezavantaje

 • Dobanda ar putea fi mai degraba neatractiva, comparativ cu dobanda depozitelor bancare;
 • Fluctueaza in functie de valoarea inflatiei si exista riscul sa nu aduca un randament real pozitiv;
 • Titlurile de stat din Programul Tezaur nu sunt lichide, ceea ce inseamna ca va fi complicat sa lichidezi investitia. Ai, insa, doua posibilitati, si anume: prima este aceea de a gasi o persoana care vrea sa cumpere titlul, iar a doua ar fi sa rascumperi titlul de la Trezorerie, dar sa pierzi dobanda acumulata.

Concluzie

Este important sa stii ca orice investitie prezinta un anumit grad de risc.

Bineinteles, acest lucru depinde foarte mult de tara. Romania, din pacate, nu este atat de stabila din punct de vedere financiar, mai ales in aceasta perioada.

Vezi aici cum poti afla ratingul unei tari.

Inainte sa pornesti la drum este foarte important sa te informezi. Orice actiune care implica finantele tale trebuie atent analizata.

Am incercat prin acest ghid sa iti furnizam detalii importante despre titlurile de stat, pentru ca tu sa iei cea mai buna decizie. Scopul acestui articol este acela de a te informa, insa, in final, tu vei decide ce fel de investitie este potrivita pentru tine.

Daca si tu ai investit in Titluri de stat, ne poti scrie pe [email protected]. Ne-ar ajuta atat pe noi, cat si pe ceilalti investitori la inceput de drum sa aflam mai multe.

Acest articol a fost scris cu ajutorul urmatoarelor surse:
Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
05/03/2024
Singurul motiv pentru care merita sa investesti

Warren Buffett a zis la un moment dat. Prima regula din investitii este sa nu pierzi bani. A doua regula din investitii este sa nu uiti prima regula. De ce pune Buffett atata pret pe a nu pierde bani? Si de ce e atat de daunator daca lucrurile incep s-o ia la vale? Hai sa […]

Citeste mai mult
22/02/2024
Ce ne spune, de fapt, pretul unei actiuni

Ai aflat ca inflatia is a thing si te-ai gandit sa incepi sa investesti, sa iti protejezi banii. Daca mai ai si un obiectiv de viitor: devine cu atat mai clar ca vrei sa investesti. Incepi sa studiezi putin fenomenul si dai de bursa. Si auzi acolo de “actiuni” si vezi ca au un pret. […]

Citeste mai mult
16/02/2024
78% dintre romani sustin ca banii sunt principalul motiv de cearta in cuplu

Conform unui studiu realizat de catre Unlock Market Research la initiativa BCR, banii sunt de departe principalul motiv de cearta in cuplu. De asemenea, 60% dintre respondenti sustin ca discutiile despre bani pot fi delicate, dar necesare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de persoane, 86% dintre ele fiind casatorite, 14% locuiesc […]

Citeste mai mult
1 2 3 8
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram