Carduri de credit.

Daca sunteti in cautarea de informatii sau vreti sa comparati ofertele, recompensele si punctele pe care emitenti cardurilor le ofera, am adunat tot de ce aveti nevoie intr-un singur loc, simplu si usor de accesat.

Carduri de cumparaturi

De ce sa nu beneficiezi de pe urma cumparaturilor.

Carduri pentru firme

Sa fii antreprenor este greu, pretuieste fiecare banut.

Carduri de calatorii

Puncte flexibile si mile. Pune mana pe valiza si calatoreste unde doresti.

Carduri cu 0% DAE

Perfect pentru investitii mari. Beneficiaza de rate cu DAE 0%

In zilele noastre, tot mai multi sunt oamenii care cauta metode prin care sa imprumute la nevoie bani simplu si rapid, fara prea multe complicatii. Cererea mare a dus la aparitia a nenumarate metode care sa le vina in ajutor in acest sens. Noi astazi vrem sa ne rezumam la cea reprezentata de bine cunoscutele carduri de credit, datorita ratei mare de utilizare in randul populatiei de la noi din tara.

Ce sunt cardurile de credit?

Un card de credit ofera clientului o posibilitate de imprumut pe care acesta o are la dispozitie permanent. Simtul comun ne indeamna sa asociem cardurile de credit cu cardurile de debit. In realitate, acestea sunt doua notiuni distincte.

Cardul de credit este destinat folosirii pentru diverse plati. Permite retragerea banilor de la bancomatele sau plata la diversi comercianti. Cu toate acestea, el este utilizat cu precadere pentru cel de-al doilea scop: efectuarea platilor la magazine.

O intrebare comuna referitoare la aceste solutii de imprumut vizeaza suma maxima pe care utilizatorii o pot obtine. Aceasta notiune poarta denumirea de limita de credit si este stabilita de fiecare banca in parte. Odata cheltuita suma de bani si rambursata, aceasta se reintregeste.

Daca la momentul aparitiei acestei solutii de creditare utilizarea era limitata la nivel national, acest lucru s-a schimbat o data cu trecerea timpului.

Toate cardurile de credit emise sub siglele American Express, Visa ori Mastercard se pot folosi in orice tara, aspect ce ofera clientilor o mai mare flexibilitate. Acest aspect poate ridica in mintea consumatorilor o alta intrebare: se poate opta si pentru un card de credit in valuta? De regula, ele se ofera in lei, dar nenumarate banci ofera si posibilitatea de creditare in valuta.

Recomandarea noastra este sa optezi pentru card de credit in valuta doar daca parasesti des tara. In cazul in care vei folosi in Romania cardul in valuta, vei plati un comision pentru conversia banilor in lei. Acesta poate ajunge pana la 2% din valoarea totala a tranzactiei, motiv pentru care nu este avantajos de folosit in acest sens.

Carduri de credit pentru cumparaturi >

Carduri de credit pentru firme >

Carduri de credit pentru calatorii >

Carduri de credit cu dobanda 0% >

De ce ar trebui sa aplici pentru un card de credit?

Avantajele cu care institutiile bancare intampina consumatorii sunt nenumarate, iar modalitatea in care a gandit si impachetat acest serviciu ne determina sa optam pentru acesta ori de cate ori avem nevoie.

Daca in cazul cardurilor de debit overdraftul este strict conectat de veniturile salariale si acordarea lui este conditionata de eventuale garantii din partea angajatorului, nu putem spune acelasi lucru si despre cardurile de credit.

Limitele maxime se stabilesc premergator pe baza bonitatii solicitantului, fara a fi implicat in vreun fel angajatorul. Suma de bani poate fi rambursata intr-o perioada de timp mai lunga, restituirea lunara vizand doar un mic procent din suma de bani cheltuita. De regula, acesta este reprezentat de 3%-10%. Astfel, este foarte avantajos sa detii un card de credit pe care sa il folosesti responsabil atunci cand ai nevoie.

Iar daca nu te-ai convins inca, merita adus in discutie conceptul de perioada de gratie. In contextul in care suma de bani datorata se ramburseaza in termenul prestabilit, nu va fi necesar sa platesti dobanda. Aceasta perioada de gratie se concretizeaza de regula intre 30 si 60 de zile.

Mai trebuie sa stii ca aceste carduri se pot folosi pentru plata la comerciant, plata utilitatilor, reincarcarea cartelelor de telefon sau de transport in comun etc.

Care este diferenta dintre un card de credit si un card de debit?

Dupa cum am mai mentionat deja, cardul de credit si cardul de debit sunt doua notiuni distincte, singurul lucru pe care il au in comun fiind faptul ca sunt utilizate ca instrumente de plata. Indiferent pe care il detii, sunt solutii optime pentru plata la comerciant, intrucat comisionul aplicat in acest caz este de 0% la noi in tara.In functie de nevoile clientului, fiecare alternativa prezinta avantajele si dezavantajele ei.

Vom incepe diferentierea prin mentiunea scopului cu care sunt utilizate. Cardurile de debit sunt de regula folosite pentru incasarea salariilor, pensiilor, alocatiilor, burselor etc.

Alimentarea se face de catre institutiile responsabile, existand totodata posibilitatea de alimentare de catre oricine cunoaste contul bancar si numele utilizatorului. Operatiunea se realizeaza la agentiile si sucursalele bancilor emitentului de card.

Cardul de credit este un serviciu pe care utilizatorii il acceseaza pentru imprumuturi. Limitele se stabilesc de catre banca, ce imprumuta practic clientul cu o anumita suma de bani, pe care el are obligatia sa o plateasca intr-o perioada de timp, numita si perioada de gratie.

Totodata, clientul are obligatia de a returna lunar o parte din suma de bani cheltuita, procent ce se stabileste si este prevazut in contractul de imprumut.

In functie de preferinte sau necesitati, oricine poate opta pentru una din cele doua solutii existente sau chiar pentru ambele, pentru a se obtine avantaje maxime.

Cum functioneaza o perioada de gratie?

Perioada de gratie a unui card de credit este reprezentata de durata de timp in care utilizatorul poate sa se foloseasca de imprumutul de la banca, fara a plati dobanda. Este foarte important sa acorzi importanta contractului de credit si termenilor prestabiliti in acesta. De multe ori, perioada de gratie este valabila doar pentru plata la comercianti.

Desigur, la finalul perioadei de gratie, suma de bani imprumutata trebuie restituita in totalitate, pentru a nu se plati dobanda. Durata de gratie variaza de la o institutie bancara la alta. De regula, ea este reprezentata de un interval de 30-60 de zile.

Pentru a intelege mai bine conceptul, vom oferi un exemplu concret. Un utilizator X beneficiaza de la institutia bancara Y un card de credit cu o limita de 2000 RON, cu perioada de gratie de 45 zile. Acesta a efectuat in prima saptamana de la comerciant o plata in valoare de 1500 RON. Daca utilizatorul va inapoia suma de bani in perioada de gratie, atunci va restitui exact cat a cheltuit (1500 RON), fara a ajunge sa plateasca dobanda.

Astfel, utilizarea unui astfel de instrument este foarte avantajoasa, daca ea se realizeaza in mod responsabil. Totodata, exista banci care permit extinderea perioadei de gratie pentru operatiuni de retragere de numerar direct de la bancomat.

Cum este calculata dobanda la un card de credit?

Dobanda la un card de credit este stabilita de fiecare institutie bancara in parte si poate sa difere de la una la alta.
De pilda, pentru un card de credit de la ING, dobanda este de 0% pentru cumparaturile facute cu cardul pentru returnarea pana la data scadenta si de 25%/an pentru sumele scadente si nerambursate in perioada de gratie. In situatia in care se vor returna pana in perioada de gratie doar o parte din bani, dobanda de 25% se va calcula pentru aceasta diferenta. Pentru retragerea numerar dobanda este tot atat, aplicandu-se din momentul retragerii banilor de la bancomat.

BRD pune la dispozitia clientilor carduri de credit Standard, Gold si Platinum. Pentru un card de credit Standard se poate accesa o linie maxima de credit de 25.000 lei, cu dobanda 0% la comercianti sau plati online de peste 200 lei. Perioada de gratie este de pana la 55 de zile, iar suma minima de plata din soldul utilizat este de 20 lei. Pentru depasirea perioadei de gratie se calculeaza dobanda anula Robor 3M +23%. Pentru retragerile de la bancomat nu se plateste comision.

Pentru cartea de credit STAR Forte, Banca Transilvania ofera o suma maxima de 22.000 lei cu o dobanda anuala fixa de 22% pe an. Se platesc taxe de admitere si administrare de 20 lei, respectiv 25 lei/an. Comisionul pentru numerar este de 1% si de 0% pentru cumparaturi de bunuri de la comercianti. Dobanda penalizatoare pentru restanta creditului este de 26%/an. Perioada de gratie este de 55 de zile.

Nu uita ca aceste cifre se pot schimba de la o perioada de timp la alta, motiv pentru care te indrumam sa le reverifici direct de la sursa, pentru a evita posibilele erori.

Ce taxe ti se pot percepe?

De regula, cardurile contin nenumarate taxe, comisioane si speze percepute de institutiile de creditare. Fiecare din acestea este importanta, deoarece poate face diferenta dintre un credit avantajos si unul mai putin avantajos. Cele mai frecvente si deranjante in acest sens sunt comisioanele de emitere si cele de administrare. Desigur, valoarea lor difera de la o banca la alta.

Comisionul perceput pentru emiterea cardului poate varia de la 0 lei la 10 lei. In ceea ce priveste taxele de administrare a contului, ele pot varia intre 10 lei si 40 lei/an. Daca preferi retragerea de la bancomat, nu uita sa verifici comisionul practicat de fiecare banca in parte, intrucat acesta poate fi elementul care sa iti aduca cele mai mari costuri.

Pentru platile cu cardul de credit la comercianti din Romania nu se platesc comisioane. Lucrurile se schimba in cazul cardurilor romanesti utilizate in afara tarii. Exista anumite institutii bancare ce percep comisioane in aceste situatii, acestea putand ajunge pana la 1% din valoarea tranzactiei.

Exista situatii cand aceasta nu este comisionata. Totusi, chiar si in acest caz pot aparea costuri suplimentare, reprezentate de costurile de conversie.

Acestea costa de regula 2% din valoarea sumei cheltuite si se plateste ori de cate ori se realizeaza o plata cu card in alte monede decat acelea cu care este emis cardul.

Avantaje si dezavantaje

Ca orice serviciu bancar, aceste carduri de credite prezinta avantajele si dezavantajele lor. Dorim sa ti le descriem pe fiecare in parte, pentru a ne asigura ca ai parte de o imagine de ansamblu cat mai corecta asupra lor.

Avantaje:

 • In calitate de client, nu vei plati dobanda in conditiile in care inapoiezi suma de bani cheltuita in perioada de gratie stabilita de banca, ce poate varia de la o institutie la alta de la 30 pana la 60 sau chiar 61 de zile.
 • In calitate de client, nu vei plati dobanda in conditiile in care inapoiezi suma de bani cheltuita in perioada de gratie stabilita de banca, ce poate varia de la o institutie la alta de la 30 pana la 60 sau chiar 61 de zile.
 • In situatia in care imprumutul nu dispune de dobanda, poti opta pentru utilizarea a mai multe carduri, cu scopul de prelungire a perioadei de gratie. Desigur, trebuie sa ai mare grija in acest sens, deoarece orice greseala se poate plati in dobanzi usturatoare.
 • Il vei putea utiliza cu usurinta pentru cele mai comune plati, mai ales in contextul in care exista comercianti care accepta doar plata cu un card de credit. Demne de exemple sunt aici hotelurile din strainatate, companiile aeriene etc.
 • Cardurile de credite se pot utiliza pentru plata facturilor la utilitati. Astfel, daca esti in dificultate financiara, nu trebuie decat sa te deplasezi la comercianti sau la bancomat si sa realizezi aceste plati, simplu si rapid.
 • Ai posibilitatea de a retrage sumele de bani necesare direct de la bancomatul bancii. In anumite situatii, aceste tranzactii sunt gratuite, insa in altele sunt costisitoare. Nu uita sa te interesezi in prealabil cu privire la acest aspect.
 • Poti utiliza un astfel de card pentru a-ti reincarca cartela de telefon sau cartela de transport in comun, simplu si rapid.

Dezavantaje:

 • Principalul dezavantaj este reprezentat de dobanzile practicate, care sunt semnificativ mai mari decat cele practicate de banci pentru credite si, totusi, uneori mai mici decat dobanzile practicate de institutiile financiare nebancare pentru imprumuturile rapide sau creditele pana la salariu.
 • In calitate de client, ai obligatia de a rambursa lunar un anumit procent din suma utilizata de pe card, valoare ce difera de la o institutie bancara la alta. Acest aspect este unul ce nu poate fi neglijat atunci cand alegi un astfel de credit, deoarece nerespectarea conditiei poate duce la costuri suplimentare.
 • Prezenta taxelor si comisioanelor: de emitere, de administrare, de deschidere a unui cont etc. Desi acestea sunt dezavantaje deoarece aduc costuri suplimentare creditului, ele se aplica oricarui tip de card, chiar si unuia de debit, pe care primesti salariul, bursa sau orice alta sursa de venit.
 • Comisioanele de retragere de bani de la bancomat sunt semnificativ mai mari decat cele practicate in cazul cardurilor de debit.

De unde vin recompensele / bonusurile?

Institutiile bancare isi doresc ca un numar tot mai mare dintre clientii lor sa utilizeze aceste carduri de credite pentru plata cumparaturilor si nu pentru retragerea de la bancomat. Acest lucru se intampla deoarece bancile primesc comision de la comercianti pentru tranzactiile efectuate. Din aceste considerente, anumite banci implementeaza diverse campanii prin care sa promoveze acest obicei in randul clientilor.

Un exemplu demn de luat in considerare este reprezentat de campaniile cash back, prin intermediul carora bancile returneaza clientilor un mic procent din cumparaturi. Totodata, ele mai realizeaza campanii prin intermediul carora ofera discounturi in magazinele cu care sunt partenere.

Indiferent de nevoile tale, nu uita sa analizezi cu atentie toate optiunile pe care le ai la dispozitie inainte de a alege o anumita banca. Totodata, odata incheiat contractul, straduieste-te sa gestionezi creditul cat mai responsabil.

Carduri de cumparaturi

De ce sa nu beneficiezi de pe urma cumparaturilor.

Carduri pentru firme

Sa fii antreprenor este greu, pretuieste fiecare banut.

Carduri de calatorii

Puncte flexibile si mile. Pune mana pe valiza si calatoreste unde doresti.

Carduri cu 0% DAE

Perfect pentru investitii mari. Beneficiaza de rate cu DAE 0%

Mrfinance.ro » Carduri de Credit

Disclaimer: Mrfinance se straduieste pe deplin sa mentina acuratetea si actualitatea informatiilor sale. Aceasta informatie poate fi diferita fata de ceea ce puteti intalni la o institutie financiara, furnizor de servicii sau site-ul produsului/serviciului respectiv. Toate produsele si serviciile financiare sunt prezentate fara garantie. Atunci cand evaluati ofertele, va rugam sa consultati Termenii si conditiile institutilor financiare. Daca ati gasit diferente intre informatiile de pe site-ul nostru si cele oferite de institutiile financiare, va rugam sa ne contactati la [email protected]. Pentru sugestii si reclamatii puteti suna la telefonul consumatorului 0219551, pentru mai multe informatii intrati pe site-ul ANPC

In plus, acest site poate fi compensat prin terti agenti de publicitate. Totodata, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, continutul blog-ului si recenziile editoriale se bazeaza pe o analiza obiectiva. Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati disclaimer-ul de publicitate.