Disclaimer publicitate

Investitii

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 06/06/2022
Distribuie acest articol
Cuprins

Economisirea banilor si multiplicarea lor sunt principii esentiale pentru a avea o viata sanatoasa din punct de vedere financiar.

In prezent, insa, acest lucru este tot mai dificil de facut, dat fiind faptul ca traim intr-o societate bazata pe consum in care suntem asaltati in fiecare zi cu indrumari si sugestii de a cumpara ultimul model de telefon, un tricou nou sau cat de cool este sa bei 5 doze de suc pe zi.

Obiceiul de a economisi si de a investi trebuie insusit inca de mici pentru a avea sansa de a trai viata pe care ne-o dorim. Este un fals faptul ca investitiile se pot face doar cu bani multi.

Investitiile se pot face si cu bani modesti pe care i-ai cheltui intr-o seara in care iesi cu prietenii in oras.

Odata insusit obiceiul de a economisi, apare urmatoarea intrebare: unde pot investi banii economisiti daca nu am nici cunostintele necesare si nici bani foarte multi?

Conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research:

 • Aproximativ 50% dintre respondenti si-ar depune economiile la o banca
 • 32% ar pastra banii intr-un plic in sifonier
 • 8% i-ar investi intr-o asigurare de viata

Depozitele bancare si-au demonstrat deja ineficienta.

Ratele dobanzilor oferite de banci nu doar ca nu permit multiplicarea banilor, dar nici cu sarcina de conservare a acestora nu ne vin in ajutor. 

Banii sunt „devorati” de inflatia care este mult mai mare decat rata dobanzii pentru depozitele bancare. O alternativa ar fi investitiile pe piata de capital. 

Aici, insa, este nevoie de un intermediar intre investitor si bursa, plus la asta, daca este asteptat un rezultat cat mai bun din investitie, este nevoie de studierea companiilor in care dorim sa investim. 

Mai este si suma minima necesara (care uneori este destul de mare) pentru a deschide un cont la un broker.

Astfel, apare intrebarea: Ce sa fac daca nu am nici timp destul, nici cunostintele necesare si nici bani foarte multi, dar vreau sa-mi pastrez si inmultesc economiile?

Fondurile de investitii

Conform definitiei date de asociatia administratorilor de Fonduri (AAF) din Romania, fondurile de investitii, cunoscute si ca fonduri mutuale sau sub denumirea de organisme de plasament colectiv „sunt entitati care atrag si pun la comun banii mai multor persoane (numite investitori) pe care-i folosesc, ulterior, pentru realizarea diferitelor investitii cu scopul de a  multiplica sumele investite de acestia si de a genera astfel castiguri pentru investitorii respectivi.”

Cu alte cuvinte, fondurile de investitii sau, altfel spus, fondurile mutuale, sunt o modalitate de asociere prin care mai multi oameni isi pun la un loc resursele banesti pentru a fi investite pe pietele financiare cu scopul ca rezultatele (profiturile sau pierderile) sa fie impartite proportional cu detinerile - numarul de unitati de fond detinute de fiecare in parte in cadrul fondului in cauza. 

Un fond de investitii este averea adunata a mai multor investitori.

Aceste sume de bani cumulate sunt folosite pentru achizitia instrumentelor financiare, astfel incat fiecare persoana sa detina o parte din portofoliul acestui fond. Aceasta parte poate fi vanduta oricand de catre detinator.

Fonduri de investitii
Sursa: https://patriafonduri.ro/cum-investesc/ghid-de-investitie

In figura de mai sus este reprezentat schematic modul de functionare a unui fond de investitii.

Fondul pune la dispozitia investitorilor - persoane fizice sau juridice - unitati de fond. Banii adunati in urma vanzarii unitatilor de fond sunt investiti pe piata financiara (in actiuni, obligatiuni, depozite bancare etc.). 

Daca investitiile au fost realizate cu succes, valoarea unitatii de fond va creste. Astfel, investitorii pot obtine profit in urma vanzarii acestora la o valoare mai mare decat pretul de achizitie.

Pentru ca in viata reala este destul de complicat sau poate chiar imposibil ca un numar mare de persoane sa se reuneasca si sa se puna de acord cu privire la felul de administrare a unui fond, au aparut o serie de institutii denumite societati de administrare a investitiilor

Societatile de administrare a investitiilor (SAI) sunt entitati specializate care se ocupa cu investirea sumelor colectate, folosindu-se de infrastructura si expertiza proprie. Acestea propun investitorilor potentiali diferite strategii de investitii, in functie de aversiunea fiecaruia la risc. 

Politica de investitie este stabilita in Documentul Fondului, Prospectul de Emisiune, si este una transparenta, astfel incat investorii stiu bine unde urmeaza sa fie investiti banii lor.

In functie de structura portofoliului de investitii a fondului, (lucru care are impact direct si asupra riscurilor pe care si le pot asuma investitorii), distingem mai multe tipuri de fonduri de investitii:

 • Fonduri monetare – sunt fondurile care investesc preponderent (in jur de 80-90% din valoarea portofoliului) in instrumente monetare precum: titluri de stat, certificate de depozit, si depozite constituite la banci. Aceste fonduri ofera un risc scazut si o crestere modesta.
 • Fondurile de obligatiuni – sunt fondurile care investesc preponderent, adica peste 80%, in obligatiuni municipale, de stat sau corporative. Acestea ofera un grad scazut de risc, dar ofera randamente mai bune decat fondurile monetare.
 • Fondurile de actiuni – fonduri care investesc cea mai mare parte din valoarea portofoliului in actiuni. Fondurile de actiuni sunt cea mai riscanta clasa de fonduri, insa randamentele pot fi pe masura riscurilor.
 • Fondurile mixte - sunt fonduri care propun investitorilor combinatii intre tipurile de plasamente mentionate mai sus, in diferite proportii.

Avantajele fondurilor de investitii

Aceasta forma de investitie este recomandata acelor persoane care nu au experienta financiara, cel cu experienta fiind administratorul fondului. 

Este recomandata apelarea la aceasta forma de investitie pentru ca este mai sigura, intrucat presupune o diversificare a portofoliului in functie de toleranta investitorilor la risc.

Evident ca orice tip de investitie presupune si existenta unor avantaje si dezavantaje.

Dintre cele mai importante avantaje ale unui fond de investitii sunt:

 • Management profesionist – intrucat politica de selectare a plasamentelor, monitorizarea si analiza investitiilor au loc sub controlul profesionistilor care au atat cunostintele, cat si timpul si resursele necesare pentru realizarea unor investitii reusite. acestea pot atenua efectele negative ale evolutiei nefaste ale pietii si pot amplifica efectele pozitive ale perioadelor de evolutie ascendenta.
 • Diversificare – probabil cea mai buna strategie de diminuare a riscurilor – strategie caruia, unui investitor obisnuit, care nu dispune de sume impunatoare de bani i-ar fi greu sa o aplice. Unele plasamente realizate intr-un numar mare de titluri – de diferite tipuri, sau titluri de acelasi tip dar ale unor emintenti diferiti sau din industrii diferite – diminueaza riscul de faliment, spre exemplu.
 • Accesibilitate – este un factor destul de important pentru acei investitori care nu pot investi o suma mare, ci doar investirea periodica a unor sume mici de bani..

Dezavantajele cele mai importante ale unui fond de investitii sunt:

 • Riscul unui management defectuos – risc care consta in faptul ca administratorii respectivului fond pot lua decizii gresite care pot genera pierderi in conturile investitorilor. De aici rezulta urmatorul risc.
 • Lipsa controlului asupra plasamentelor – un investitor dintr-un fond mutual nu poate schimba sau influenta in vreun fel politica si strategiile de investitii propuse/impuse de administratorul de fond (control pe care l-ar putea avea in cazul investitiilor pe cont propriu.
 • Costuri de administrare indiferent de rezultate – astfel, investitorii platesc pretul administrarii, indiferent daca fondul are randamente pozitive semnificative, sau dimpotriva evolueaza negativ.

In concluzie, pot spune ca, fondurile mutuale sunt o buna alternativa pentru a pastra si multiplica banii, metoda adresata persoanelor care nu au timpul si/sau cunostintele necesare pentru a monitoriza si a analiza pietele financiare. 

De remarcat este faptul ca investitiile in fondurile mutuale pot fi efectuate cu sume relativ scazute de bani.

O unitate de fond poate costa si 10 lei, pe cand, pentru a deschide un cont la un broker, pentru a efectua investitii pe cont propriu va fi nevoie, in unele cazuri, si de mii de lei. 

De asemenea, exista o gama larga de fonduri mutuale cu niveluri diferite de risc:

 • risc scazut - mediu – fonduri de obligatiuni
 • risc mediu – fonduri mixte
 • risc mediu-avansat – fondurile de actiuni

Astfel, fiecare investitor poate alege fondul in care sa investeasca in functie de toleranta sa fata de risc. Desi in unii ani fondurile pot inregistra randamente negative, pe termen lung aceasta forma de investitie poate fi destul de profitabila.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

3 comments on “Investitii”

 1. Bună Roxana! Mă interesează, câte tipuri de investiții ce au la bază acțiunile există? Ma - i putea ajuta? Și care sunt?

 2. Bună Roxana! Mă interesează, câte tipuri de investiții ce au la bază acțiunile există? Ma - i putea ajuta? Și care sunt?

  1. Buna ziua!
   Iti multumim pentru mesaj. Am trimis Roxanei mai departe intrebarea ta. Ea va lua apoi legatura cu tine si veti discuta pe larg toate detaliile. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

06/03/2023
Ce avantaje ai atunci când alegi să îți refinanțezi creditul ipotecar sau de nevoi personale?

Pentru că refinanțarea unui credit presupune accesarea unui credit nou, va trebui să parcurgi toți pașii necesari acestuia. De aceea, este important să cântărești atent avantajele pe care le ai atunci când alegi această variantă.
Am adunat mai jos parte dintre acestea, motive serioase pentru a lua în considerare ideea refinanțării.

Citeste mai mult
29/03/2022
Cum abordăm din punct de vedere financiar perioadele nesigure

Ultimii doi ani au venit cu numeroase provocări din punct de vedere financiar pentru fiecare dintre noi. Timid, la început de an 2020, se vorbea despre iminența unei crize financiare. Nimeni însă nu avea cum să știe că următorii doi ani vor fi marcați de o criză sanitară care nu avea cum să nu aibă […]

Citeste mai mult
15/07/2021
Ghid de investitii cu Roxana Bucur

Investitii la bursa, investitii financiare pe termen scurt, investitii in aur, investitii in actiuni, investitii profitabile sau cum sa fac bani sunt printre cautarile celor mai multi oameni, in ceea ce priveste multiplicarea banilor si realizarea obiectivelor financiare.

Citeste mai mult
26/03/2021
Cum va fi economia in 2021

Cum va fi economia tarii in 2021? Care sunt cele mai afectate domenii? Ce vor face antreprenorii? Care va fi rata somajului si inflatia?

Citeste mai mult
23/03/2021
Ce este antreprenoriatul?

Ce este antreprenoriatul? Cum functioneaza acesta in Romania? Care sunt provocarile unui antreprenor? Toate acestea, pe intelesul tuturor.

Citeste mai mult
28/02/2021
Problemele financiare ale tinerilor

Cand esti tanar, resursele tale financiare sunt limitate, deoarece principala preocupare este educatia si ocupa cea mai mare parte din timp. Care sunt problemele reale pe care le intampina tinerii, in viziunea unui tanar.

Citeste mai mult
1 2 3 5
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram