Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Cele mai bune ETF-uri

Probabil ca fiecare persoana s-a intrebat macar odata: cum as putea sa imi investesc inteligent banii? cum as putea obtine randamente bune care sa combata fenomenul inflatiei? cum sa fac ca banii sa lucreze pentru mine?

Un instrument financiar care ar putea veni in ajutorul nostru sunt ETF-urile. In acest ghid, discutam despre cele mai bune investitii ETF din Romania, de luat in considerare in 2023.

Care sunt top 5 cele mai bune ETF-uri XTB
Care sunt cele mai bune ETF-uri din Romania
Cum sa cumparati cele mai bune ETF-uri din Romania
Arata mai mult

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Cele mai bune ETF-uri

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 04/06/2024
Disclaimer publicitate

ETF-uri: Introducere

Probabil ca fiecare persoana s-a intrebat macar odata: cum as putea sa imi investesc inteligent banii? cum as putea obtine randamente bune care sa combata fenomenul inflatiei? cum sa fac ca banii sa lucreze pentru mine?

In momentul de fata, pe piata exista multe solutii de economisire si investitii, incepand cu depozitele bancare, asigurarile cu componenta de investitii, terminand cu investitiile la bursa.

Atunci cand vorbim despre investitii pe cont propriu in diferite active financiare, avem nevoie de 3 resurse foarte importante:

  1. Timp, ca sa studiem piata
  2. Bani, ca sa putem diversifica investitiile pe mai multe clase de active.
  3. Know-how, pentru a cunoaste mecanismele dupa care functioneaza piata.

Daca lipseste macar una dintre aceste resurse, atunci investitiile directe, pe cont propriu, devin foarte riscante. Si atunci care ar fi solutiile prin care banii sa lucreze pentru noi in cazul in care ne lipseste una dintre resursele mentionate mai sus?

Cele mai bune ETF-uri 1

Un instrument financiar care ar putea veni in ajutorul nostru sunt ETF-urile.

Ce sunt ETF-urile?

Exchange Traded Funds (ETFs) sunt fonduri care cuprind o serie de active, dar care pot fi tranzactionate sub forma unui singur intrument financiar de la bursa.

Daca nu esti sigur in ce actiuni sa investesti, nu ai timp sa studiezi zeci si sute de companii, vrei o diversificare a portofoliului avand la dispozitie resurse putine, atunci ETF-urile ar fi o solutie buna.

ETF-urile sunt fonduri deschise de investitii care au drept scop urmarirea evolutiei unui activ suport. Politica de investitii este una transparenta si este prestabilita prin prospectul de emisiune.

ETF-urile sunt foarte asemanatoare fondurilor mutuale pentru ca ambele instrumente ofera posibilitatea de a investi cu sume relativ mici si a avea un portofoliu diversificat de active.

Spre deosebire de un fond mutual, ETF-urile sunt cotate in timp real la bursa. O caracteristica importanta a ETF-urilor este ca numarul unitatilor ETF nu este limitat, cum este in cazul unitatilor de fond dintr-un fond mutual, acest numar depinzand de cererea si oferta de pe piata primara.


ETF-urile ofera posibilitatea unor investitii diversificate si instantanee pe o anumita clasa de active, anumita piata sau regiune geografica prin intermediul unui singur intrument. Politica de investitii a ETF-urilor listate la burse este urmarirea indeaproape a unui indice de actiuni, a unor marfuri, metale pretioase sau alte active. ETF-urile cele mai intalnite urmaresc evolutia unui indice bursier.

Cumpararea de ETF-uri este considerata o investitie pasiva deoarece nu necesita foarte mult timp dedicat studiilor si nici foarte multe informatii.

Cum sa cumperi ETF-uri in Romania

a. ETF-urile in care vrei sa investesti

Inainte de a cumpara ETF-uri, trebuie sa analizezi care este profilul tau de risc, care sunt asteptarile privind randamentul, si sa identifici ETF-urile care se potrivesc acestor caracteristici.

Inainte de a include un ETF in portofoliul tau, trebuie sa fii atent la unele caracteristici ale acestui ETF:

  • strategia de investitii
  • modul in care gestioneaza profiturile
  • valuta in care se tranzactioneaza
  • comisionul de administrare total ș.a.m.d. 

b. Deschide un cont la un broker

Pentru a investi intr-un ETF, va trebuie sa folosesti un broker. Nu este nimic complicat, deschiderea unui cont la broker este chiar mai simpla decat deschiderea unui cont bancar. In prezent, la cei mai multi brokeri procesul poate fi facut online.

c. Alimenteaza contul de investii

După deschiderea contului la broker, ca sa poti incepe efectiv sa investesti va trebui sa-l alimentezi cu suma de bani pe care o vei folosi pentru a achizitiona ETF.

Alimentarea se poate face prin:

  • alimentare direct cu cardul
  • alimentare prin transfer bancar
  • alimentare prin diferite platforme de plata precum PayPal, Skrill, etc.

d. Cumpara ETF-ul dorit

Pasul 1: Gasesti in platforma brokerului ETF-ul in care vrei să investesti.

Ca sa faci asta il cauti in platforma de tranzactionare dupa denumire, dupa simbolul de tranzactionare sau, cel mai corect, dupa codul ISIN. Codul ISIN este ca un CNP pentru instrumente financiare. Și astfel te asiguri ca investesti in ETF-ul dorit, nu intr-o varianta asemanatoare dar cu alte caracteristici.

Pasul 2: Lansezi ordinul de cumparare. Iar aici ai doua optiuni.

Prima este sa folosesti un ordin de cumparare instant. Asta presupune sa setezi numarul de unitati pe care vrei sa le achizitionezi, sa apesi pe butonul de cumparare si sa confirmi ordinul. Brokerul va executa ordinul la pretul pietei si in cateva secunde vei primi o notificare ca ordinul a fost executat. Iar atunci vei vedea pretul efectiv de cumparare.

A doua optiune presupune sa folosesti un ordin de tip limita. Asta presupune sa setezi numarul de unitati pe care vrei sa le achizitionezi si pretul la care vrei sa le achizitionezi.

Acest pret trebuie sa fie mai mic decat pretul la care se tranzactioneaza ETF-ul in acel moment. Apoi trebuie sa apesi pe butonul de lansare ordin, sa-l confirmi si sa astepti pana cand pretul ETF-ului ajunge la pretul dorit de tine. Atunci, ordinul se va executa automat, iar tu vei primi o confirmare.

Exact acestia sunt pasii de urmat pentru a cumpara instrumente financiare, inclusiv in ETF-uri prin brokerul eToro.

Deschideti un cont si incarcati CI/BI (eToro)
Faceti un depozit
Cautati ETF
Investiti intr-un ETF
Dividende si incasari

Deschiderea contului se poate face in browserul dispozitivului tau sau in aplicatia eToro.
Alimentarea contului se face cu ajutorul unui card bancar sau prin intermediul unor plaforme de plati.
eToro pune la dispozitia investitorilor o gama larga de ETF-uri care ofera diversificare pe clasa de active, pe zone geografice sau pe industrii. Procesul de tranzactionare este unul simplu si usor de inteles.

Cele mai bune ETF-uri din Romania

Top 5 ETF-uri de la XTB:

  • iShares Core MSCI World UCITS. Este un fond tranzactionat la bursa care urmareste sa replice performanta indicelui MSCI World. Acesta include companii din tarile dezvoltate si omite actiunile de pe pietele emergente.
    • Membrii indicelui provin din toate sectoarele economiei, cu actiunile din sectorul larg de tehnologie a informatiei avand cea mai mare pondere.
    • iShares Core MSCI World ETF este un ETF cu acumulare, ceea ce inseamna ca veniturile din dividende sunt reinvestite in loc sa fie distribuite catre membrii fondului. Acest ETF este cotat in euro si este tranzactionat pe bursa de la
    • Frankfurt in timpul programului obisnuit de tranzactionare (10:00 - 18:30, ora Romaniei).
  • iShares Core MSCI EM IMI UCITS. Este un fond tranzactionat la bursa care urmareste sa replice performanta indicelui IMI MSCI Emerging Markets.
    • Acesta este un indice care urmareste performanta companiilor de pe pietele emergente, cu o pondere puternica spre companiile din tarile asiatice.
    • Actiunile din China, Coreea de Sud, Taiwan si India reprezinta peste 70% din activele fondului.
    • Indicele include actiuni din toate sectoarele, dar actiunile tehnologice si cele financiare au cea mai mare pondere. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF este un fond cu acumulare, ceea ce inseamna ca veniturile din dividende sunt reinvestite in loc sa fie distribuite catre membrii fondului.
    • Acest ETF este cotat in euro si este tranzactionat pe bursa de la Frankfurt in timpul programului obisnuit de tranzactionare (10:00 - 18:30 ora României). 
  • iShares Physical Gold ETC. Este un fond tranzactionat la bursa care urmareste performanta aurului fizic. Pretul aurului la London PM Fix este un punct de referinta pentru acest fond.
    • Acesta are acoperire in totalitate pe marfuri fizice, deoarece isi investeste toate activele in lingouri de aur care indeplinesc standardele London Bullion Market Association.
    • Unitatile iShares Physical Gold ETC sunt cotate in USD si se tranzactioneaza la bursa din Londra in timpul orelor de tranzactionare obisnuite (10:00 - 18:30 ora, Romaniei).
    • Investitia in marfuri prin ETF-uri are unele avantaje fata de alte modalitati de investitii in materii prime. Spre deosebire de cazul investitiilor in marfuri fizice, investitiile intr-un ETF nu determina nevoia de a gasi spatiu de stocare pentru produs.
    • Actiunile cuprinse in ETF-uri sunt similare cu actiunile obisnuite ale companiilor intrucat sunt titluri de valoare fara scadenta.
  • iShares Core S&P500 UCITS. Este un fond tranzactionat la bursa care urmareste performanta indicelui S&P 500. Acesta este un portofoliu de 500 de companii mari din SUA din diferite sectoare care isi propune sa reprezinte starea economiei SUA.
    • Actiunile tehnologice au cea mai mare pondere a indicelui, ceea ce reflecta tendintele in schimbare din economia SUA. iShares Core S&P 500 UCITS ETF este un fond cu acumulare, ceea ce inseamna ca veniturile din dividende sunt reinvestite in loc sa fie distribuite catre membrii fondului.
    • Portofoliul fondului este reechilibrat trimestrial, la fel ca indicele S&P 500.
    • Acest ETF este cotat in euro si este tranzactionat pe bursa de la Frankfurt in timpul programului obisnuit de tranzactionare (10:00 - 18:30 ora Romaniei). Acest fond este o modalitate buna de a obtine o expunere pasiva pe piata bursiera din SUA, dividendele fiind reinvestite automat in indice. 
  • iShares Global Clean Energy ETF. Este un fond tranzactionat la bursa care isi propune sa ofere investitorilor expunere pe un sector global de energie regenerabila.
    • ETF-ul urmareste indicele S&P Global Clean Energy, care este un portofoliu de 30 de titluri de valoare din intreaga lume. Companiile incluse in indice reprezinta producatori de energie “curata”, furnizori de tehnologie de energie “curata” precum si furnizori de echipamente de energie verde.
    • iShares Global Clean Energy ETF este un indice cu distributie, ceea ce inseamna ca distribuie incasarile din dividende, in loc sa le reinvesteasca.
    • ETF-ul este cotat in euro si sunt tranzactionate la bursa din Frankfurt in timpul orelor obisnuite de tranzactionare (10:00 - 18:30 ora Romaniei).
    • Fondul este adesea ales de investitorii care anticipeaza mai multe actiuni de reglementare care vizeaza promovarea si sustinerea surselor de energie regenerabilă.
    • Schimbarile climatice sunt o tema foarte populara in zilele noastre si multe guverne decid sa adopte politici climatice. Companiile incluse in iShares Global Clean Energy ETF sunt cele care sunt asteptate sa aiba de castigat in urma unor astfel de masuri. 

XTB lanseaza ETF-uri fractionate

Incepand cu data de 11.04.2023, poti sa cumperi ETF-uri fractionate cu XTB. Ce inseamna acest lucru?

De acum nu mai esti limitat de pretul unui ETF si poti sa cumperi fractiuni din instrumentul financiar favorit cu doar 10 euro.

Atunci cand cumperi o fractiunie dintr-un instrument financiar, o sa fii tratat la fel ca si atunci cand ai cumparat instrumentul intreg: o sa ai aceleasi avantaje, aceleasi randamente si te supui acelorasi riscuri.

Astfel, poti sa iti construiesti, chiar si cu sume mici, un portofoliu diversificat si sa minimizezi riscul!

Iti recomand sa parcurgi articolul dedicat despre actiuni si ETF-uri fractionate de la XTB.

XTB este un broker reglementat, cu o istorie vasta pe piata de capital. Cu o prezenta in prezenta in peste 13 tari, cu XTB poti sa investesti in peste 3.000 de actiuni si ETF-uri de la cele mai populare burse din lume.

Pentru mai multe informatii despre XTB, citeste recenzia realizata de specialistii Mr.Finace.

SPDR S&P 500 ETF – In general, cel mai bun ETF din Romania

SPDR S&P 500 ETF, cunoscut si sub denumirea de SPY ETF, este unul dintre cele mai populare fonduri care urmareste sa replice indicele Standard & Poor's (S&P) 500 , care cuprinde 500 de actiuni americane cu capitalizare mare. Aceste actiuni sunt selectate de un comitet pe baza dimensiunii pietei, lichiditatii si industriei.

S&P 500 serveste drept unul dintre principalele repere ale pietei de actiuni din SUA si indica sanatatea financiara si stabilitatea economică. SPY a fost primul fond tranzactionat pe index (ETF).

Primele 10 participatii ale sale sunt puternic ponderate in companii de tehnologie precum Apple, Microsoft si Amazon. Aproximativ un sfert din ETF-ul SPY este investit in sectorul tehnologiei informatiei. Cu un rating Morningstar de patru stele, SPDR S&P 500 ETF Trust a generat un randament anual mediu de putin peste 10% de la infiintare.

Ce trebuie sa stii despre indicele S&P 500?

Indicele cuprinde cele 500 de companii principale si aproximativ o acoperire de 80% a capitalizarii disponibile a pietei cu Apple, Microsoft, Amazon, Facebook si Google in calitate de primele trei cele mai mari companii.

La fel ca toti indicii principali, indicele S&P 500 utilizeaza Standardul global de clasificare industriala (GICS) pentru a diviza companiile in sectoare precum energie, sanatate, finante, tehnologia informatiei si retail.

Structura sa diversa si metodologia de calcul il deosebesc de alti indici, precum NASDAQ. Majoritatea considera ca este cea mai buna reprezentare a pietei americane a titlurilor de capital si un lider pentru economia americana. Indicele dateaza din 1923, dar a fost extins la 500 de companii in ianuarie 1957.

Daca privesti un grafic al modului in care indicele s-a manifestat in tot acest timp, vei obtine o perspectiva asupra fluctuatiilor economiei americane, prin perioadele de crestere si recesiune.

iShares Core FTSE 100 UCITS ETF

iShares Core FTSE 100 UCITS ETF investeste in actiuni cu accent in Marea Britanie. Dividendele din fond sunt distribuite investitorilor (trimestrial). FTSE 100 permite o investitie larga cu comisioane mici in actiunile a top 100 cele mai mari companii din Marea Britanie. 

Fondul reproduce performanta indicelui suport prin cumpararea tuturor componentelor indicelui (replicare completa). iShares Core FTSE 100 UCITS ETF este un ETF foarte mare, cu active gestionate de 12.325 de milioane de euro. ETF-ul are mai mult de 5 ani. Randamentul atins in anul 2021 a fost de 18,31% (inclusiv dividendele)

SPDR Gold ETF

Ofera investitorilor o modalitate inovatoare, relativ eficienta din punct de vedere al costurilor si sigura de a accesa piata aurului. Listat initial la Bursa de Valori din New York in noiembrie 2004 si tranzactionata la NYSE Arca din 13 decembrie 2007, SPDR Gold Shares este cel mai mare fond de tranzactionare pe aur (ETF) din lume.

Unitatile SPDR Gold se tranzactioneaza si la Bursa de Valori din Singapore, Bursa de Valori din Tokyo, Bursa de Valori din Hong Kong si Bursa de Valori Mexicana (BMV). Acest ETF urmareste evolutia pretului aurului pe piata si este o solutie accesibila investitorilor de avea castig din cresterea pretului, fara a fi nevoie de a cumpara lingouri de aur si de a suporta cheltuieli de depozitare.

iShares Core US REIT ETF 

Acest ETF urmareste sa replice rezultatele indicelui FTSE NAREIT Equity REITs compus din actiuni imobiliare din SUA. In general, fondul investeste cel putin 80% din activele sale in titlurile componente ale indicelui sau suport si in investitii care au caracteristici economice care sunt substantial identice cu titlurile componente ale indicelui sau suport.

Indicele masoara performanta trusturilor de investitii imobiliare cu actiuni cotate în SUA („REIT”), excluzand REIT-urile de infrastructura, REIT-urile ipotecare si REIT-urile din lemn.

Este o solutie foarte buna de a investi simplu, usor si cu sume mici pe piata imobiliara din SUA.

SPDR Dow Jones Industrial ETF 

SPDR Dow Jones Industrial ETF  urmareste să ofere rezultate de investitii care, inainte de cheltuieli, corespund in general cu performanta pretului si randamentului Dow Jones Industrial Average SM („Indicele”). Dow Jones Industrial Average (DJIA) este alcatuit din 30 de acțiuni americane de varf.

DJIA este cel mai vechi barometru continuu al pietei de valori din SUA si cel mai larg cotat indicator al activitatii bursiere din SUA. DIJA , creat de Charles Dow in 1896, este unul dintre cei mai vechi indici de piata din SUA.

Este denumit in mod obisnuit „Dow” si se afla alaturi de S&P 500 si Nasdaq Composite ca unul dintre cei trei indici principali care urmaresc actiunile din SUA, in ciuda faptului că este mai mic ca marime decat ceilalti 2 indici.

Este compus din 30 de actiuni blue-chip si pretul este ponderat in dependenta de ponderea pe care o ocupa o actiune in indicele repsectiv, spre deosebire de capitalizare.

Cu toate acestea, aceste diferente nu ii impiedica pe investitori sa foloseasca Dow ca indicator pentru sanatatea economiei americane in general.

Vanguard Short-Term Bond ETF

Acest ETF incearca sa urmareasca performanta indicelui Bloomberg US 1–5 Year Government/Credit Float Adjusted Index, un indice de obligatiuni ponderat pe piata care acopera obligatiuni de calitate investitionala cu o scadenta medie ponderată in dolari de 1 pana la 5 ani.

Investește in obligatiuni guvernamentale americane, in obligatiuni corporative de inalta calitate (de calitate pentru investitii) si in obligatiuni internationale denominate in dolari.

Urmeaza o abordare de esantionare indexata, gestionata pasiv. Obligatiunile sunt printre cele mai sigure instrumente investitionale de pe piata, si in situatii de criza si volatilitate a pietei ar fi o solutie de investitii buna.

Vanguard Growth Index Fund ETF 

Indicele tinde sa urmareasca performanta indicelui CRSP US Large Cap Growth, care masoara randamentul investitiei al actiunilor de crestere cu capitalizare mare.

Fondul foloseste o abordare de investitii prin indexare conceputa pentru a urmari performanta indicelui, un indice larg diversificat, format predominant din actiuni de crestere ale marilor companii americane.

ETF-ul incearca sa reproduca indicele tinta, investind toate, sau în mod substantial, toate activele sale in actiunile care compun indicele, detinand fiecare actiune in aproximativ aceeasi proportie cu ponderea sa in indice.

Este o solutie care s-ar potrivi persoanelor care vor sa aiba castig pe termen scurt din diferenta pretului de vanzare si cel de cumparare.

FTSE All-World UCITS ETF

ETF-ul utilizeaza o abordare investitionala de gestionare pasiva – sau de indexare – prin achizitie fizica de valori mobiliare si urmareste sa reproduca performanta indicelui FTSE All-World..

Indicele este compus din actiuni de companii mari si mijlocii din pietele dezvoltate si emergente. Fondul încearcă sa urmareasca performanta indicelui investind intr-un eșantion reprezentativ de titluri constitutive ale indicelui.

 Indicele FTSE All-World, Indicele masoara performanta pietei actiunilor cu capitalizare mare si mijlocie ale companiilor din intreaga lume.

Include aproximativ 3.900 de participatii in aproape 50 de tari, inclusiv piete dezvoltate si emergente. Acopera mai mult de 95% din capitalizarea bursiera investibila globala.

Cumparand acest ETF, investitorii au diversificare maxima, atat pe industrii, pe zone geografice si pe piete. In acest fel investitorul are o expunere pe piata globala.

Fondul petrolier american din Statele Unite 

Avand in vedere evolutia pretului petrolului din ultimul an, apare intrebarea legitima: cum am putea profita de pe urma acestei cresteri?
Noroc ca suntem in 2022 si pentru a investi in petrol nu mai e nevoie sa cumparam si sa depozitam butoaie de petrol.

In acest sens, o optiune foarte buna ar fi ETF-ul fondului petrolier al SUA, care incearca sa reproduca criteriul de referinta West Texas Intermediate (WTI). Acesta este principalul reper petrolier al Statelor Unite. Dacă pretul petrolului creste, atunci si ETF-ul Fondul pterolier al SUA va creste, mai ales avand in vedere tendintele pietei petroliere din ultimul an.

iShares Core High Dividend ETF

ETF-ul tinde sa urmareasca rezultatele investitionale ale indicelui Morningstar Dividend Yield Focus IndexSM, care este compus din actiuni din SUA care platesc dividende mari si constant.

In general, fondul investeste cel putin 80% din activele sale in titlurile componente ale indicelui suport si in titluri care au caracteristici economice identice cu titlurile componente al indicelui suport.

Indicele Morningstar este compus din actiuni ale companiilor care platesc dividende, sunt verificate pentru caliatatea si sanatatea financiara a companiilor: Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Exxon Mobile, Chevron, Cisco etc.

Este o solutie buna pentru persoanele care vor sa investeasca pe termen mediu si lung si sa aiba constant un venit pasiv din dividende.

ETF-uri: cum sa alegi cele mai bune active in care sa investesti?

Mai sus am discutat despre cele mai bune ETF pentru diferite tipuri de investitori, cu aversiune diferita la risc, cu obiective si strategii investitionale diferite. Inainte insa de a alege un instrument investitional este foarte important sa intelegem caracteristicile produsului in care dorim sa investim si care sunt asteptarile noastre.

Clase de active

In primul rand este foarte important sa alegem clasa de active in care doresti sa investesti in dependenta de asteptarile tale. Daca dorest sa investesti in marfuri si materii prime, sa investesti pe termen lung si sa iti conservi banii, sa fii acoperit de hiperinflatie si sa ai o investitie stabila, ai putea sa optezi pentru un ETF care urmareste evolutia metalelor pretioase.

Daca esti o fire mai conservatoare si nu vrei sa iti asumi riscuri mari de a pierde banii in situatii de volatilitate a pietei, ai putea sa optezi pentru un ETF care investeste in obligatiuni.

Daca vrei sa ai cresteri de valoare rapide pe termen scurt si esti gata sa iti asumi riscuri, poti investi intr-un ETF care investeste in actiuni cu potential mare de crestere.

Sau vrei venituri pasive si atunci poti alege un ETF care investeste in companii care distribuie constant dividende. Pe piata exista multe categorii de active si este foarte important sa le studiezi si sa le intelegi inainte de a investi in una din ele.

Randamente potentiale

Daca ai ales clasa de active in care sa investesti, este important sa definesti si care sunt obiectivele si asteptarile tale din aceste investitii. Daca vrei sa obtii randamente peste medie, poti alege un ETF care investeste in stocuri in crestere.

Daca esti mai conservator si ai o abordare mai modesta referitor la riscuri si randamente, poti sa te orientezi catre un ETF pe obligatiuni sau actiuni sigure ce impart constant dividende. 

Riscul

Randamentul, de regula, este direct proportional cu riscul. Asta inseamna ca odata ce ai asteptari de randamente mai mari, ar trebui sa iti asumi si riscuri mai mari.

Riscul este strans corelat cu clasa de active in care doresti sa investesti. Actiunile sunt intrumente financiare cu un grad de risc mai ridicat, dar si potential de crestere mai mare.

Metalele pretioase si indeosebi aurul sunt active cu un grad de risc foarte scazut, dar si potentialul de radament este corespunzator.

Desi ETF-urile iti ofera o diversificare pe mai multe instrumente financiare, in esenta cuprind aceeasi clasa de active, deci, ai putea sa inregistrezi si pierderi. Din acest motiv este foarte important sa intelegi care este gradul de risc pe care poti sa ti-l asumi.

Economiile

Inainte de a investi banii in diferite instrumente financiare, este foarte important sa iti construiesti un fond de urgenta, niste economii care sa iti ofere un confort financiar. Acest fond de urgenta ti-ar permite mult mai usor sa iti asumi mici scaderi ale pietei, lucru inevitabil.

Daca ai incredere in potentialul de crestere al tarilor emergente, poti sa investesti intr-un ETF care sa iti ofere acces la economiile globale care au avut cele mai mari cresteri in ultimii ani: China, Taiwan, Brazilia etc.

Daca ai incredere in economia SUA, indicele S&P 500 ar fi o solutie ideala pentru tine.

Venituri sau cresteri

De asemenea este foarte important sa definesti obiectivele privind castigurile din investitii. ETF-urile sunt listate la burse de valori publice, deci pretul acestora va creste si va scadea oricum.

Intrebarea este daca vrei sa castigi din diferenta de pret, si atunci poti sa te orientezi catre ETF-uri care investesc in stocuri de crestere, sau vrei sa ai venituri constante din divdende si dobanzi, si atunci ai putea sa te orientezi catre ETF care investesc in obligatiuni sau actiuni a companiilor care distribuie constant dividende. 

Cele mai populare platforme de investitii in 2024

eToro

Toate ETF-urile analizate mai sus pot fi tranzactionate printr-un singur click pe platforma eToro. eToro este unul dintre cele mai populare site-uri de brokeraj din Romania. Pe eToro se pot tranzactiona actiuni, cryptomonede, forex dar si ETF-uri. De asemenea eToro pune la dispozitia persoanelor si posibilitatea de copia strategia investitionala a diferitor investitori.
In momentul de fata eToro are o baza de circa 20 de milioane de clienti la nivel global.

XTB

Fondat in anul 2002, XTB a fost primul broker din Polonia care a oferit instrumente financiare cu efect de levier investitorilor. Avand peste 15 ani de experienta in domeniul financiar, XTB este unul dintre cei mai mari brokeri de Forex si CFD din lume, fiind listat din 2016 la Bursa din Varsovia. In prezent, prin intermediul sucursalelor sale, XTB isi desfasoara activitatea in peste 13 tari, inclusiv Marea Britanie, Polonia, Germania, Franta si Romania.

In ceea ce priveste oferta de instrumente financiare cu detinere a XTB aceasta este destul de generoasa. XTB iti ofera posibilitatea sa investesti in peste 3200 de actiuni individuale și peste 200 de ETF-uri cu detinere listate la 16 dinte cele mai mari burse de valori din lume.

Comisionul de tranzactionare cu detinere este 0 daca rulajul lunar este pana la maxim 100.000 euro.

Plus500

Plus 500 este o platforma de trazactionare de CFD. Platforma ofera acces la un numar mare de CFD-uri Crypto: actiuni, obligatiuni, rate ale dobanzii, energie electrica, valuta si metale pretioase. Platforma poate fi accesata online, prin browser sau prin aplicatia Plus500.

Plus500 este o platformă suplimentară de tranzacționare CFD demnă de luat în considerare. Este o platforma potrivita pentru traderii cu experienta pentru ca nu poti sa cumperi si sa detii in mod direct un titlu financiar sau un ETF, platforma punand la dispozitia clientilor CFD-uri pe valută, acțiuni, ETF-uri și indici.

ETF-uri: Intrebari Frecvente

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

1 2 3 5
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram