BCR Pensii

5.0
Scorul nostru:
Foarte bun
21/11/2023
Pe scurt

BCR pensie este un fond de pensie obligatorie administrat privat Pilon 2. BCR pensii private pilon 2 este unul dintre cei 7 administratori din acest sector, cu o cota de piata de circa 9,45% si cu un nr de peste 764 mii de contribuabili. In continuare vom analiza care sunt cele mai importante caracteristici ale fondului de pensie administrat privat de catre BCR.

BCR Pensii - privire de ansamblu

Performanta pensie privata
212,803
Randament pensie privata
5
Nr. de participanti Pensie Privata
764 mii
Scorul Mr.Finance
5.0
Gradul de risc
5/5
Randament
5/5
Diversificare
5/5
Istoricul companiei
5/5
Valoarea activelor
5/5

Fondul de pensii administrat privat pilon II de la BCR este o solutie buna de luat in considerare pentru a suplimenta veniturile la retragerea din activitate. BCR face parte din grupul ERSTE - recunoscut la nivel european, iar randamentele fondului au fost foarte bune, generand o crestere a sumelor depuse de catre contribuabili.


Aplica online
Aplica acum
Avantaje
  1. Randamente bune, peste inflatia medie din ultimii 15 ani.
  2. Administrator serios, cu renume pe piata.
Dezavantaje
  1. Cota mica de piata, sub 10%.
Articol scris de:
Actualizat 21/11/2023
Disclaimer publicitate
Din acest articol

BCR pensie este un fond de pensie obligatorie administrat privat Pilon 2. BCR pensii private pilon 2 este unul dintre cei 7 administratori din acest sector, cu o cota de piata de circa 9,45% si cu un nr de peste 764 mii de contribuabili. In continuare vom analiza care sunt cele mai importante caracteristici ale fondului de pensie administrat privat de catre BCR.

Istoria Bancii Comerciale Romane (BCR), care in prezent este cea mai mare banca locala in functie de active, incepe in 1991, cand institutia nou-infiintata a preluat operatiunile comerciale ale Bancii Nationale.

BCR a preluat atunci portofoliul de credite pentru industrie, iar activele preluate insumau 273 miliarde de lei. BCR a functionat in primii ani mai mult ca o institutie de credit orientata catre companii, operatiunile de retail incepand sa fie dezvoltate spre sfarsitul anilor ’90.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, Austria, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, pensiilor private si a bancilor de locuinte.

In 2022 BCR avea circa 5.484 de angajati si aproximativ 3 mil de clienti.

BCR Pensii - structura portofoliului de investitii

Fondul de Pensii Administrat Privat BCR are drept scop asigurarea fiecarui participant a unei pensii private, suplimentara pensiei acordate de sistemul public, pe baza colectarii si investirii contributiilor individuale. Administratorul Fondului va avea o abordare pe termen mediu si lung in definirea si evaluarea strategiilor investitionale. Investirea activelor se va efectua in interesul participantilor si al beneficiarilor, intr-un mod care sa asigure securitatea, calitatea, lichiditatea si profitabilitatea lor. Deciziile in privinta aplicarii politicii de investitii si a politicii financiare a Fondului se iau de Directorat cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare si a clauzelor Prospectului Fondului.

Instrumentele in care se fac plasamentele sunt cele prevazute de Lege si Norma privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private. Pietele financiare pe care investeste Administratorul sunt: piata primara, piata reglementata si piata secundara bancara. Structura fondului de investitii la data de 30.09.2023 era urmatoarea:

Categoria de instrumente financiarePonderea in total active
1.Instrumente ale pietei monetare3,80%
2.Titluri de stat cu scadenta mai mare de un an66,08%
3.Obligatiuni corporative3,44%
4.Actiuni20,27%
5.OPCVM4,20%

BCR Pensii - costuri

BCR Pensii percepe urmatoarele costuri: comisionul de administrare si taxa de auditare. Comisionul de administrare la care este indreptatit Administratorul pentru activitatea de administrare a Fondului se constituie prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe luna, astfel: 0,02% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflatiei; 0,03% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la un punct procentual peste rata inflatiei; 0,04% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 2 puncte procentuale peste rata inflatiei; 0,05% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 3 puncte procentuale peste rata inflatiei, 0,06% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 4 puncte procentuale peste rata inflatiei; 0,07% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflatiei.

Conform prevederilor Legii, pe langa comisionul de administrare, Fondul suporta si cheltuielile privind activitatea de audit a Fondului. Cheltuielile cu taxa de auditare a Fondului sunt inregistrate zilnic si regularizate la data platii acestora, conform documentelor justificative. Incepand cu anul 2023 onorariul auditorului, prevazut in contractul de audit incheiat pentru auditarea activitatii Fondului, este in valoare de 40.040 lei pe an (TVA inclusa).

BCR Pensii - performanta

performanta pilon 2 bcr

BCR Pensii private pilon 2, de la lansarea sa in 2008 pana in prezent, a avut o performanta totala de 212,803% - cu un randament mediu anual de 7,89%/an. 

Fondul de pensie administrat privat Pilon 2 de la BCR este o solutie menita sa ofere un venit suplimentar la retragerea din activitate. Cu un randament mediu de 7,89%/an, performanta a fost peste rata medie a inflatiei din aceeasi perioada.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar Mai Putea Interesa:
Compară pensii private
Găsește cele mai bune pensii private nevoilor tale
Compară
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram