Pensii private

Pensiile Facultative (Pilonul III)
Articol scris de:
Stefania Sarina Oprea
iulie 2, 2020
 · de citit in 
4
 min.
 • Pensia privata iti va suplimenta veniturile in momentul in care iesi la pensie;
 • Pensia privata facultativa nu este impusa si nici obligatorie;  
 • Orice persoana care doreste sa investeasca in viitorul sau, poate plati contributia pentru o pensie privata;
 • Exista numeroase banci, firme de asigurari si alte institutii care ofera pensii private.

Inainte de a-ti explica modul in care functioneaza pensiile private, vrem sa iti oferim cateva informatii despre Sistemul de Pensii din Romania.

Trebuie sa stii ca sistemul de pensii din Romania este compus din 3 piloni:

Pensia de stat (Pilonul I)

 • Vei contribui la aceasta inca din prima luna a primului tau job;
 • Este un sistem bazat pe solidaritatea dintre generatii;
 • Pensiile de astazi sunt platite de actualii angajati (probabil esti si tu unul dintre contribuabili);
 • 25% din salariul brut merge catre Bugetul de Asigurari Sociale (21.25% contributiile la Asigurarile Sociale, CAS (Pilon I, sanatate si somaj), si 3.75%, in acest moment, pentru pensia privata obligatorie (Pilon II);

Pensia Administrata Privat (Pilonul II)

 • Odata cu primul job, trebuie sa iti alegi un fond de pensii administrat privat in primele 4 luni de la angajare (daca nu vei alege tu unul, ti se va aloca automat de catre Casa Nationala de Pensii un fond de pensii administrat privat);
 • Este o plata aditionala pensiei de la stat si, implicit, va fi un venit suplimentar mai tarziu;
 • Este obligatorie pentru persoanele sub 35 de ani aflate la primul loc de munca, si optionala pentru persoanele intre 35 si 45 de ani;

Pensia Privata Facultativa (Pilonul III)

 • Nu este obligatorie, un lucru important de stiut, insa este extrem de folositoare;
 • Este ca o economie sau investitie, pe termen lung, ce iti va suplimenta veniturile in momentul pensionarii;
 • Se va adauga celor doua pensii mentionate mai sus;
 • Orice persoana isi poate face o pensie privata;
 • Contributia poate fi platita atat de angajat, cat si de angajator;

Ce inseamna Pensie Privata?

Pensia privata este o forma de investitie in viitorul tau.

Mai exact, platesti periodic o suma de bani unei institutii bancare, sau orice alta institutie ce dispune de astfel de servicii. Pensia privata este suplimentara pensiei de la stat, pentru care oricum platesti o contributie anuala.

Simplu spus, iti asiguri in anii de pensie un venit, pentru care platesti periodic in anii in care esti salariat.

Bineinteles, pensia privata depinde de:

 • Suma de bani pe care o strangi in contul tau individual din sistemul de pensii private;
 • Nivelul de randament obtinut prin intermediul investitiilor facute de societatea de administrare a fondurilor de pensii.

O deosebire importanta intre cele trei tipuri de pensii este caracterul obligatoriu. Primele doua sunt obligatorii, pe cand pensia privata nu este.

Poate ca plata lunara a unei pensii private este o cheltuiala in plus pentru tine in acest moment, insa iti recomandam sa gandesti lucrurile in perspectiva si sa vezi beneficiile pe termen lung. Poti alege, bineinteles, sa economisesti bani, insa e important sa stii ca exista diferente intre un cont de economii si pensia privata.

Asadar, cum functioneaza fondul de pensii private?

Este recomandat ca, atunci cand alegi o pensie privata, sa consulti mai multe firme, banci, asiguratori, sau alte institutii financiare si ofertele pe care acestia le au.

Iata cateva caracteristici generale ale pensiei private, pe care trebuie sa le cunosti:

 • Banii pe cate ii platesti in acest cont vor fi sub forma de investitie pe termen lung.
 • Societatile care ofera astfel de servicii sunt reglementate si supravegheate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara).
 • Suma minima depusa depinde de fiecare institutie in parte, iar suma maxima va fi de 15% din venitul tau lunar brut.
 • Spre deosebire de pensia de la stat, pensia privata poate fi accesata incepand cu varsta de 60 de ani.
 • Poti, in orice moment, sa sistezi, sa modifici sau sa incetezi contributiile la fondul de pensii facultative, perioada in care iti poti pastra drepturile, chiar daca ai incetat plata.
 • Este un instrument eficient de motivare a salariatilor, daca angajatorul ofera in pachetul salarial si pensia privata.
 • Poti opta pentru o pensie privata si daca locuiesti in afara tarii, in spatiul Economic European.
 • Persoanele care platesc pensii private, dar si asigurari si contributii CAS, pot sa beneficieze atat de pensia de la stat, cat si de cea privata, in functie de valoarea sumelor platite in timpul anilor si pana la pensionare.
 • Pana la pensionare, poti face transferul catre un alt fond de pensii private, daca nu esti multumit de fondul pe care il ai.

Detalii importante despre Pensiile Private

Cat de sigur este sistemul de pensii private?

Sistemul de pensii private din Romania este protejat de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara).

De asemenea, Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensiilor Private are misiunea de a compensa pierderile participantilor si/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private.

Ce se intampla in cazul unui faliment?

Activele fondurilor de pensii sunt separate de activele administratorului. Astfel, in eventualitatea unui faliment, fondurile de pensii nu vor fi afectate.

De altfel, conform legii, fondurile de pensii nu pot da faliment. Acestea vor ramane intacte, ci doar administratorii vor fi afectati.

Pe scurt, banii tai vor fi in siguranta in eventualitatea unui faliment.

Cine verifica adminstratorii de pensii private?

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) se asigura de functionarea si suravegherea pietelor financiare non-bancare, a participantilor si a altor operatiuni pe aceste piete.

Printre obiectivele acesteia, enumeram:

 • Asigura stabilitatea si buna functionare a pietelor de instrumente financiare;
 • Protejeaza operatorii si investitorii impotriva practicilor neloiale, abuzive si frauduloase;
 • Apara drepturile asiguratilor;
 • Se asigura ca fondurile clientilor sunt in siguranta, prin cooperarea cu autoritati de supraveghere si reglementare.

Ce este Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private?

Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private are rolul de a compensa pierderile beneficiarilor, in situatia in care administratorii se gasesc in incapacitate de plata.

Aceste compensatii sunt platite doar daca administratorii nu isi pot onora obligatiile de plata. Pana la utilizarea resurselor din acest Fond de Garatare, legislatia prevede insa instituirea unor masuri preventive cum ar fi supravegherea speciala, rata minima de rentabilitate etc.

Concluzie

Decizia de a opta pentru o pensie privata, cat si institutia la care doresti sa iti tii finantele trebuie luata in deplina cunostinta de cauza.

Te incurajam sa verifici informatii din surse de incredere, sa analizezi ofertele disponibile, si sa nu neglijezi importanta acestei decizii.

Pentru scrierea acestui articol, am folosit urmatoarele surse:

Publicat in :
Stefania Sarina Oprea
Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]
Alte articole: 
noiembrie 19, 2020
Bunastarea financiara

Bunastarea financiara este despre cum sa iti faci un buget, sa ai controlul banilor tai, pentru un viitor sanatos, din punct de vedere financiar.

Citeste mai mult
septembrie 9, 2020
Investitiile in Criptomonede

In prezent, exista peste 340 de miliarde de dolari investiti direct in monede digitale, precum si numeroase alte instrumente derivate ce atrag toate tipurile de investitori.

Citeste mai mult
august 20, 2020
Creditarea Responsabila

Creditarea Responsabila este si responsabilitatea ta. Inainte sa iei orice decizie ce include banii tai, documenteaza-te, cauta si pune intrebari. Citeste si despre responsabilitatea financiara si educatia financiara.

Citeste mai mult
august 20, 2020
Cum a afectat pandemia de coronavirus comportamentul de consum

Pandemia de coronavirus nu doar ca ne-a afectat si continua sa ne afecteze viata, dar ea a avut impact si asupra comportamentului de cumparare. Achizitiile noastre au fost reduse din cauza masurilor de izolare, a venitului instabil sau a pierderii locului de munca. Ferratum Romania a participat la cea de-a 12-a editie a Barometrului de […]

Citeste mai mult
iulie 18, 2020
Bloguri din Romania

Blogurile sunt noile carti sau reviste in mediul digital. Afla care sunt cele 7 Bloguri din Romania, care ne plac, din domenii diferite.

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv.

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
magnifiermenucross-circle

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram