Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Litecoin

Litecoin este o moneda digitala, creata ca o versiune mai usoara a lui Bitcoin, utilizand aceleasi tehnici de criptare.

Algoritmul Litecoin ofera permisiunea de a produce pana la 84 milioane monede, de 4 ori mai mult fata de Bitcoin.
La fiecare 2.5 minute, sunt generate 25 monede, ceea ce inseamna 14.400 noi Litecoin pe zi.
In medie, timpul de procesare al unui bloc dureaza 2.5 minute, fiind unul dintre cele mai rapide.
Arata mai mult

Litecoin Pret

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Litecoin

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 22/11/2023
Disclaimer publicitate

Ce este Litecoin?

Litecoin (LTC sau Ł) face parte din seria de criptomonede recunoscute la nivel global.  

Asemenea altor criptomonede, Litecoin nu este controlat de nicio autoritate sau banca, ceea ce il face descentralizat

Validarea tranzactiilor se realizeaza prin tehnologia blockchain, registru digital, vizibil si editabil de catre sisteme formate din utilizatori din intreaga lume. 

Aceste validari se realizeaza printr-un procedeu numit minare

Litecoin are o limita de 84 milioane de monede, de 4 ori mai multe unitati decat Bitcoin. 

Litecoin este numit si „argintul digital”, in comparatie cu „aurul digital” atribuit lui Bitcoin. Acesta se bazeaza pe codul sursa original al Bitcoin si este creat pentru a actiona ca un sistem de plata P2P (Perr to Peer).

Datorita rapiditatii tranzactiilor, Litecoin este un fel de „numerar digital” mai eficient decat Bitcoin, acesta funtionand mai degraba ca un magazin de valoare.

Evolutie pret Litecoin (LTC)

Litecoin - cine este creatorul

Litecoin a fost creat de Charlie Lee, fost angajat Google, care a avut viziunea de a crea o versiunea mai usoara a lui Bitcoin

Litecoin a fost lansat in data de 7 octombrie 2011, iar in data de 13 octombrie a aceluiasi an a fost live. 

Este considerat a fi “argint” si un mijloc de tranzactie pentru scopuri de zi cu zi, cu costuri reduse. Aceasta denumire i-a fost atribuita prin comparatie cu Bitcoin, care este vazut ca “aur” folosit in scopuri pe termen lung si de valoare mai mare. 

In tabelul de mai jos poti vedea diferentele dintre Litecoin si Bitcoin:

Litecoin 1
Sursa foto: CoinDesk

Iata si un articol ce trateaza diferentele dintre Litecoin si Bitcoin, scris de Investopedia.

Caracteristicile platformei Litecoin

 • Blockchain – Litecoin functioneaza perfect in tranzactii cu volume mari
 • Minatul – algoritmul utilizat in Litecoin este Scrypt, responsabil pentru determinarea procesului de extractie Litecoin 
 • Integrarea industriala – Litecoin a fost creat ca o “extensie” pentru Bitcoin, ceea ce face ca aceste doua monede sa fie foarte asemanatoare. Litecoin este bine integrat in lumea monedelor digitale si foarte popular in comunitatea pasionata de astfel de monede. Este, de altfel, prezent pe platformele de schimb online si cazinourile web. 
 • Atomic Swap – permite schimbul de monede fara interventia unei a treia parti. Spre exemplu, daca o persoana vrea sa cumpere Litecoin si are Bitcoin, poate face schimbul cu o alta persoana care detine Litecoin si vrea sa achizitioneze Bitcoin. Acest lucru ii scuteste de comisioanele pe care ar fi trebuit sa le plateasca serviciului de schimb valutar.

Atomic swap functioneaza prin utilizarea unei metode criptografice, numita contracte hashed timelock, care asigura ca platile de pe retea nu pot fi furate de intermediari.

Cum functioneaza Litecoin

Litecoin functioneaza ca un software open source in lumea criptomonedelor. Este o retea globala de plata descentralizata si sigura din punct de vedere matematic.

Litecoin este implicat in majoritatea tranzactiilor si comertului online. Astfel ca, Litecoin are sprijinul deplin al industriei ca fiind cel mai eficient mijoc de schimb in monedele digitale, datorita volumului de tranzactionari si lichiditatii sale.

Putem spune, deci, ca Litecoin este o perspectiva de viitor, care va facilita intru totul tranzactiile online. Desi impartaseste multe caracteristici cu Bitcoin, cele 2 criptomonede nu sunt aceleasi.

Ca Bitcoin, Litecoin este un blockchain open-source care foloseste un mecanism de Proof of Work (PoW). Desi mecanismul este acelasi, algoritmii utilizati pentru validarea blocurilor sunt complet diferite. In timp ce Bitcoin foloseste algoritmul Secure Hash (SHA), Litecoin foloseste un algoritm consens numit Scrypt.

Pe langa algoritm, Litecoin difera de Bitcoin si din alte puncte de vedere: oferta sa totala si rata de productie blocata. Litecoin a crescut rata de rezolvare a blocurilor fiind de patru ori mai mare decat cea a Bitcoin, crescand totodata oferta de patru ori, pana la 84.000.000.

Minarea Litecoin

Procedura de minare Litecoin presupune, ca in cazul altor criptomonede, utilizarea unui mecanism de tip proof-of-work. 

Moneda digitala foloseste tehnologia blockchain, un registru digital care functioneaza ca o baza de date descentralizata gestionata de calculatoare care apartin unei retele peer-to-peer (P2P). Acest lucru presupune ca toate tranzactiile sunt vizibile instant pentru oricine. 

Intrucat monedele digitale sunt criptate, procesarea tranzactiilor presupune rezolvarea unor formule matematice complexe (care devin din ce in ce mai dificile pe masura ce blockchain-ul creste).

Oamenii care rezolva aceste ecuatii sunt rasplatiti in criptomonede printr-un proces care se numeste minare

Iata care sunt doua dintre metodele de minare Litecoin: 

Minarea de Litecoin acasa

Minarea de acasa presupune crearea unui portofel securizat, ca sa iti poti stoca LTC in siguranta. Daca alegi sa minezi Litecoin in acest mod, trebuie sa iti faci setarile potrivite si sa monitorizezi constant procesul, astfel incat minarea sa fie profitabila. 

Minarea de Litecoin cu ajutorul bazelor de mineri 

In cazul mineritului cu ajutorul din partea specialistilor, iti creezi un portofel securizat, instalezi software-ul necesar si iti alegi minerii. Fii foarte atent la detalii precum: taxele, platile minime si alte caracteristici oferite de o gama larga de baze de minerit.

Pentru inceput, poti alege chiar si o mostra de mineri, pentru a te putea decide asupra unora defintivi. Asigura-te ca LTC-ul tau este intr-un portofel privat si calculeaza-ti constant costurile pentru a te asigura ca operatiunea este profitabila. 

Cum se poate cumpara Litecoin

Pe data de 18 decembrie 2017, acesta a atins valoarea maxima de 360,93 USD, care, comparativ cu pretul cu un an inainte (4,40 USD), a inregistrat o crestere incredibila de 8200%

Valorea unui LTC acum depaseste 67,45 USD.

Acest lucru reflecta in totalitate o piata in plina expansiune a pietei de criptomonede, a carei valoare totala depaseste in prezent 1 trilion de dolari.

Cumpararea Litecoin este, evident, mult mai simpla decat activitatea de minerit pentru a intra in posesia acestuia. 

Poti cumpara Litecoin de pe exchange-urile recomandate de Mr.Finance sau poti tranzactiona cu ajutorul brokerilor, precum XTBeToro si multi altii.

Gasesti aici lista completa de brokeri recomandati.

Litecoin - avantaje

 • LTC este acceptata de cele mai multe platforme de schimb si permite transferul rapid intre acestea
 • LTC exista in numar de 84 milioane, comparativ cu Bitcoin, 21 milioane
 • Detine tehnologii, precum SegWit si Lightning, pentru o scalabilitate mai mare
 • Viteza mai mare a tranzactiilor si costuri reduse 
 • Tranzactionari de 4 ori mai rapide decat Bitcoin

Litecoin - dezavantaje

 • Ca orice moneda digitala, LTC este volatila
 • Realizarea achizitiilor anonime poate veni cu anumite riscuri si incercari de fraudare
 • Activitatea de minare este dominata de minerii ASIC

Mr.Finance recomanda!

Viitorul Criptomonedelor este din ce in ce mai luminos. 

Sunt companii mari care accepta plata in criptomonede, precum Microsoft, PayPal, Shopify. 

De asemenea, din ce in ce mai multe lanturi de magazine accepta plata cu criptomonede. 

Suna convingator si promitator pentru stabilitatea si popularitatea acestora in randul oamenilor putin mai sceptici. 

Echipa MrFinance iti recomanda sa te documentezi inainte de orice pas in aceasta directie. Exista, din fericire, materiale informative online disponibile si, cel mai important, sunt gratuite. 

Noi am adunat informatiile necesare in acest articol, pentru ca deciziile tale sa fie bazate pe informare in prealabil. 

Gasesti, de asemenea, ghiduri utile si despre BitcoinEthereum si Ripple. 

Articol scris de:
Expert editorial
Cristian este editorul și expertul nostru în produse financiare. Este pasionat de tehnologie și produse din sfera fintech. A urmat cursurile universitare și masterat la una dintre cele mai prestigioase Universități din Danemarca.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram