Echipa Mr. Finance se strฤduie sฤ vฤ ajute sฤ luaศi decizii financiare mai inteligente. Deศi aderฤm la o politicฤย strictฤ de integritate editorialฤ, aceastฤ postare poate conศine referinศe la produse de la partenerii noศtri. Iatฤ o explicaศie pentru modul รฎn care ne facem bani.
Volatilitatea extrema care a marcat piata crypto in ultimii ani a fost pe deplin afisata atunci cand pretul a scazut agresiv la inceputul acestei luni.
Astfel de valuri de tip roller-coaster in bitcoin si alte criptomonede, ridica intrebari cu privire la riscurile lor ca investitii si viabilitate ca active financiare. Insa, dupa o perioada de incerditudine si frica, saptamana aceasta, preturile au inceput deja sa recupereze, dar este interesant de observat ce anume s-a intamplat in aceasta perioada si ce o sa urmeze.
Criptomonedele sunt viitorul sau aici se termina totul?
Ca sa anticipam viitorul, va trebui sa ne uitam putin in trecut.
Daca ne uitam in trecut, baza moneda virtuala promitea un singur lucru, anonimitate. Este practic un โbanโ care nu e controlat de nimeni, nu este reglementat, nu este centralizat de nimeni, deci poti sa faci fix ce vrei tu cu aceasta moneda virtuala.
Prima moneda virtuala a fost Bitcoin - aparut intr-un moment oportun, am putea spune, mai exact in 2008.
Toti stim ce s-a intamplat in 2008 - intreaga lume a trecut printr-o criza financiara, au picat bursele, oamenii nu prea mai aveau incredere nici in banci, nici in companii, nici in guvern, in nimic.
Si a aparut acest Bitcoin, care a fost prima moneda virtuala, bazata pe o tehnologie noua sau pe o tehnologie care a fost cumva prima oara folosita.
Sa nu uitam de cea mai scumpa pizza din lume, cand Jeremy Sturdivant a dat peste o cerere pe un forum criptografic online de a trimite doua pizza mari programatorului Laszlo Hanyecz in mai 2010.
Si trimitandu-i domnului Hanyecz pizza suprema de la Papa Johnโs, domnul Sturdivant, pe atunci student in California, a primit in schimbul celor doua pizza - 10.000 Bitcoin in valoare de 41 USD.
Astazi, cei 10.000 de Bitcoin pe care i-a platit Sturdivant valoreaza peste 300 milioane de dolari.
A fost โbanatโ de majoritatea oamenilor influenti din sectorul economic si declart โmortโ in nenumarate randuri. A avut scaderi majore in aproape fiecare an, dar, dupa aproximativ 13 ani de istorie este tot aici si prinde contur, avand per total cea mai mare crestere din istorie.
Piata cripto va ramane aici atat timp cat isi va pastra utilitatea pentru care a fost creata.
Bear market sau Bull market?
Un Bull market este conditia unei piete financiare in care preturile cresc sau se asteapta sa creasca.
Termenulย โBull marketโย este cel mai adesea folosit pentru a se referi la piata de valori, dar poate fi aplicat oricarui lucru tranzactionat, cum ar fiย obligatiunile, proprietatile imobiliare, valutele, criptomonedele si marfurile.
Deoarece preturile valorilor mobiliare cresc si scad in mod esential continuu in timpul tranzactionarii, termenul โBull marketโ este de obicei rezervat pentru perioade prelungite, in care o mare parte din preturile valorilor mobiliare cresc.
Pietele Bull au tendinta de a dura luni sau chiar ani.
Un bear market este atunci cand o piata se confrunta cu scaderi prelungite ale preturilor. De obicei, descrie o conditie in care preturile scad cu 20% sau mai mult de la maximele recente, pe o perioada sustinuta de timp - de obicei doua luni sau mai mult, pe fondul pesimismului larg si al sentimentului negativ al investitorilor.
Bear market vs. Corectii
Un Bear market nu trebuie confundat cu o corectie, care este o tendinta pe termen scurt care are o durata mai mica de doua luni. Corectiile ofera un moment bun investitorilor pentru a gasi un punct de intrare in piata.
Bull vs. Bear Market
Credinta obisnuita despre originea acestor termeni sugereaza ca utilizarea โtauruluiโ si โursuluiโ pentru a descrie pietele provine din modul in care animalele isi ataca adversarii.
Un taur isi impinge coarnele in aer, in timp ce un urs isi gliseaza labele in jos. Aceste actiuni sunt metafore pentru miscarea unei piete.
Daca tendinta este in crestere, este Bull market. Daca tendinta este in scadere, este Bear market.
Pietele bull si bear coincid adesea cu ciclul economic, care consta din patru faze: expansiune, varf, contractie si depresiune.
Debutul unei piete bull este adesea un indicator principal al expansiunii economice. Deoarece sentimentul public cu privire la conditiile economice viitoare determina preturile, piata creste frecvent chiar inaintea unei expansiuni economice mai largi. In mod similar, pietele bear se instaleaza de obicei inainte de aparitia contractiei economice.
Cine a manipulat piata?
Cine a manipulat piata nu putem spune cu exactitate, desi au fost stiri care au impins pretul in jos:
Tesla atunta prin vocea cunoscutului om de afaceri si CEO-ul companiei, Elon Musk, ca nu mai accepta Bitcoin ca metoda de plata, deoarece distruge mediul prin utilizarea de cantitati mari de enregie electrica din combustibili fosili.
China a interzis bancilor interne si altor institutii financiare sa sprijine Bitcoin. Aceasta include procesarea platilor, permite clientilor sa detina Bitcoin in conturile lor si conversia bitcoinului in yuani sau in orice alta moneda.
Sa nu uitam si de prezenta asa numitelor โbaleneโ, entitati care detin cantitati mari de monede si au potentialul de a provoca modificari bruste si masive ale preturilor, prin vanzarea agresiva.
Se mai fac investitii in crypto in acest moment?
Avand in vedere scaderile majore din piata, investitorii devin mai retinuti cand vine vorba de piata crypto, dar interesul pentru aceasta piata nu a diparut complet.
Toti cei care au adoptat strategia โbuy dipโ au cumparat la oferta, insa nu avem destul volum in piata. Sunt multi investitori care urmaresc pretul (poti si tu sa urmaresti preturile crypto live, pentru cele mai cunsocute dintre monedele digitale, pe site-ul nostru aici) asteptand primul semn de stabilitate in piata pentru a investi.
Razvan studiaza economia si este pasionat de tranzactionarile bursiere. Ii place sa fie la curent cu noutatile din domeniul politic si economic. Atunci cand iese din aria economicului, petrece timpul cu fotografia, sportul, calatoriile si dezvoltarea personala.
Piaศa financiarฤ din Romรขnia resimte influenศa incertitudinilor legate de alegeri, รฎnregistrรขnd evoluศii care cu greu ar fi putut fi anticipate.Dupฤ rezultatele primului tur al alegerilor prezidenศiale, indicele BET a scฤzut brusc, iar ROBOR ศi IRCC au รฎnceput sฤ creascฤ. Practic, au fost afectate cele mai importante aspecte pentru toศi romรขnii: BVB, unde investesc majoritar pensiile […]
O gospodฤrie din Romรขnia a cheltuit รฎn trimestrul II din 2024 de peste 8 ori mai mult pe ศigฤri ศi bฤuturi alcoolice decรขt pe educaศie sau investiศii. Acestea sunt cifrele care reies din ultimul comunicat privind veniturile ศi cheltuielilor gospodฤriilor publicat de cฤtre INS. Care sunt celelalte categorii cu o pondere semnificativฤ รฎn cheltuielile romรขnilor […]
Dacฤ ai fost mฤcar parศial interesat de domeniul financiar, investiศii, bursฤ, cu siguranศฤ cฤ ai auzit despre S&P500. S&P500 este cel mai popular indice bursier, indicele care poate sฤ reflecte situaศia pieศelor de capital รฎn general. Cu toate acestea, รฎn acest articol ne-am propus sฤ discutฤm pe larg despre acest indice: ce este, care a […]
Frauda โNordisโ a fost foarte mult discutatฤ รฎn ultima sฤptฤmรขnฤ รฎn urma investigaศiei RECORDER. Foarte mulศi experศi deja s-au pronunศat รฎn legฤturฤ cu acest caz: care au fost cauzele, care vor fi consecinศele, cฤ trebuie schimbatฤ legislaศia etc. Astฤzi ne-am propus sฤ discutฤm pe scurt despre ce s-a รฎntรขmplat รฎn cazul Nordis, dar cel mai […]
IRCC creศte din nou รฎn octombrie. La ce sฤ ne aศteptฤm รฎn trimestrele viitoare? Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 4 al anului 2024 va fi 5.99%, faศฤ de 5.86%, cรขt era รฎn trimestrul 3. Impactul asupra ratelor romรขnilor care au credite cu dobรขndฤ variabilฤ va fi nesemnificativ. Conform estimฤrilor, este ultima creศtere a indicelui, […]
Romania trece prin cea mai grea criza demogafica din istoria sa. In primele 6 luni din 2023 s-au nascut putin peste 73.000 de copii, cel mai mic numar din ultimii 145 de ani.Imbatranirea populatiei si scaderea natalitatii nu este o problema prezenta doar in Romania. Majoritata tarilor dezvoltate o au. Sunt mai multi factori care […]
Disclaimer: Echipa Mrfinance se strฤduieศte pe deplin sฤ menศinฤ acurateศea ศi actualitatea informaศiilor publicate. Aceste informaศii pot fi diferite faศฤ de ceea ce poศi intalni la o instituศie financiarฤ, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv.
Toate produsele ศi serviciile financiare sunt prezentate fฤrฤ garanศie. Atunci cรขnd evaluezi ofertele, te rugฤm sฤ consulศi Termenii ศi Condiศiile instituศiilor financiare รฎn parte. Dacฤ ai gฤsit diferenศe รฎntre informaศiile de pe site-ul mrfinance.ro ศi cele oferite de instituศiile financiare, te rugฤm sฤ ne contactezi la [email protected].
Pentru sugestii ศi reclamaศii poศi suna la telefonul consumatorului 0219551.
Pentru mai multe informaศii, intrฤ pe site-ul ANPC.
รn plus, acest site poate fi compensat prin terศi agenศi de publicitate. Totodatฤ, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conศinutul blogului ศi recenziile editoriale se bazeazฤ pe o analizฤ obiectivฤ.