Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Curs de investitii la bursa

De ce este important sa incepem sa investim?
Care sunt principiile de baza cand vorbim despre investitii la bursa?
Care sunt primii pasi pentru a incepe sa investesti la bursa?
Arata mai mult

Platforme de investitii la bursa

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Curs de investitii la bursa

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 13/11/2023
Disclaimer publicitate
Curs de investitii la bursa 1

Investitiile la bursa pot fi un mijloc eficient de a consolida economiile si a construi un portofoliu financiar solid pe termen lung, astfel sa iti creezi un nivel bun de siguranta financiara.

Pentru un incepator in domeniu, investitiile la bursa pot parea complexe si dificile. In acest ghid ne propunem sa iti oferim o perespectiva completa asupra investitiilor la bursa, vom explica termenii esentiali pe care trebuie sa ii cunosti, astfel incat sa fii familiarizat cu acest domeniu si sa iei decizii informate si asumate in ceea ce tine de investitiile la bursa.

Dar inainte de toate, care sunt obiectivele pe care le putem bifa daca investim la bursa?

Cresterea averii: Multi oameni aleg sa investeasca la bursa cu scopul de a-si creste economiile si de a-si construi o avere pe termen lung. Investitiile in actiuni sau fonduri de investitii pot oferi potential de crestere a valorii investitiei tale in timp.

Pensia: Unul dintre cele mai importante obiective financiare pe termen lung este asigurarea unei pensii confortabile. Investitiile la bursa pot ajuta la construirea unui portofoliu de investitii care sa genereze venit pasiv si sa asigure un nivel adecvat de venit dupa pensionare. Planificarea unei retrageri decente din activitate este cu atat mai importanta, cu cat situatia pensiilor din Romania devine din ce in ce mai alarmanta. Se estimeaza ca peste 10+ ani, o persoana din Romania va a vea o pensie de 30% din salariu. Din acest motiv, investitiile pe termen lung sunt esentiale pentru asigurarea unei pensii decente.

Cumpararea unei case: Pentru multi oameni, cumpararea unei case este un obiectiv major. Investitiile la bursa pot ajuta la acumularea de capital pentru a face fata costurilor initiale sau pentru a obtine un imprumut mai avantajos pentru achizitionarea unei locuinte.

Educatia copiilor: Costurile educatiei pot fi semnificative, iar investitiile la bursa pot ajuta la construirea unui fond pentru a face fata acestor cheltuieli in viitor. Investitiile pe termen lung pot genera un randament care sa asigure resursele financiare necesare pentru educatia copiilor.

Planificarea succesiunii: Pentru persoanele care doresc sa-si asigure mostenirea si sa ofere sprijin financiar generatiilor viitoare, investitiile la bursa pot juca un rol important in crearea unei averi durabile si in protejarea patrimoniului familial.

Independenta financiara: Investitiile la bursa pot contribui la obtinerea independentei financiare si la obtinerea unei surse suplimentare de venit, pe langa locul de munca principal.

Primul pas pentru a incepe sa investesti la bursa, este sa intelegi:

Ce este piata de capital?

Piata de capital este un loc in care sunt tranzactionate instrumente financiare, cum ar fi actiunile, obligatiunile etc. Ca sa intelegi mai bine ce sunt actiunile si obligatiunile, iti recomand sa citesti acest articol. Dar, pe scurt, actiunile sunt cote parti dintr-o companie. In momentul in care cumperi actiuni, devii coproprietar al companii, implicit ai dreptul la o cota parte din profiturile acestei companii. Pe langa asta, daca acea companie se extinde si se dezvolta, poti obtine castiguri din cresterea pretului actiunilor tale.

Obligatiunile sunt instrumente financiare cu venit fix. Cumparand obligatiuni, practic dai bani cu imprumut entitatii care a emis obligatiunea. Implicit, acea entitate este obligata sa iti plateasca o dobanda, numita cupon, si sa iti intoarca si banii imprumutati. Actiunile si obligatiunile sunt cele mai comune si raspandite instrumente de investitii, dar nici pe departe singurele. Pe piata de capital sunt tranzactionate si alte instrumente fianciare: ETF-uri, CFD-uri, perechi valutare etc.

Principii de baza privind investitiile la bursa

Un alt pas important inante de a investi la bursa, este sa iti stabilesti niste obiective financiare clare, corelate cu aversiunea ta fata de risc si orizontul de timp al acestor obiective. De exemplu, daca ai 25 de ani si vrei sa investesti pentru a-ti asigura o pensie confortabila, strategia abordata va fi clar diferita fata de cineva care vrea sa faca plasamente pe maxim 5 ani pentru a-si conserva banii cu care isi va cumpara o locuinta in viitorul apropiat. Dar, ca sa intelegi mai bine ce strategie se potriveste tie, iti recomand sa citesti acest articol.

Investitiile la bursa implica si asumarea unor riscuri. Este esential sa intelegi care este nivelul de risc pe care ti-l asumi si sa evaluezi potentialul de randament al instrumentelor financiare. De obicei, randamentele sunt strans corelate cu gradul de risc. De exemplu, actiunile pot oferi randamente mai ridicate, dar implica si riscuri mai mari in comparatie cu obligatiunile, care sunt mai sigure, dar potentialul de castig este mai redus.

Sa iti creezi un portofoliu diversificat - aceasta fiind una dintre cele mai eficiente strategii de reducere a riscului in investitii. In loc sa investesti toate economiile intr-un singur instrument financiar sau un singur sector, imparte investitiile in mai multe active si mai multe industrii, din mai multe tari sau chiar continente. Recomandat este ca ponderea anumitor instrumente financiare in portofoliul tau sa fie corelata cu mai multi factori, cum ar fi varsta. O strategie des intalnita, este: varsta ta actuala sa reprezinte ponderea de instrumente financiare sigure, cu venit fix (obligatiuni, depozite bancare etc), iar restul portofoliului sa fie alcatuit din instrumente financiare cu venit variabil si cu potential de castig mai mare (actiuni, ETF-uri, cripto etc).

De exemplu, daca ai 30 de ani, 30% din portofoliu sa fie investit in active sigure, si 70% in active mai riscante dar mai profitabile. Si pe masura ce inaintezi in varsta, sa ajustezi portofoliul, astfel incat sa respecti proportia. De altfel, despre diversificarea eficienta a portofoliului de investitii, am scris un articol pe care iti recomand sa il citesti aici.

Sa analizezi instrumentele financiare pe care vrei sa le cumperi. Acest proces presupune examinarea rapoartelor financiare, a indicatorilor cheie si a factorilor economici care pot influenta performanta unei companii, sa analizezi riscul de tara etc. Pe langa asta, analiza tehnica pe baza graficelor si a modelelor pentru identificarea tendintelor si previziunilor despre evolutia viitoare a preturilor, poate fi de mare ajutor.

Odata ce ti-ai setat obiectivele, ai inteles fundamentele si vrei sa faci primele tale investitii, este important sa iti alegi un broker potrivit.

Alegerea unui broker de investitii

Brokerul de investitii este o entitate intermediara care iti va permite sa efectuezi tranzactii la bursa. Este important sa alegi un broker de incredere care sa ofere servicii, informatii si instrumente financiare potrivite nevoilor tale. Sa analizezi bine care sunt comisioanele, care este platforma de tranzactionare, serviciile de asistenta etc. Despre cum sa alegi un broker potrivit nevoilor tale, dar si care sunt cei mai buni brokeri pentru investitii la bursa, iti recomand sa citesti articolul dedicat.

Daca esti nerabdator, iata top 4 brokeri pentru investitii la bursa disponibili persoanelor din Romania:

eToro

eToro este unul dintre cei mai populari brokeri de investii la bursa. Avand o istorie de peste un deceniu in in trazactionarea instrumentelor financiare, eToto iti ofera posibilitatea sa investesti in peste 3000 de actiuni de la burse de top, ETF-uri, criptomonede si altele.

eToro e un broker reglementat de mai multe institutii de reglementare din mai multe tari.

XTB

XTB este un broker de investitii la bursa fondat in anul 2004 si este unul dintre cei mai mari brokeri listati la bursa din lume.

XTB iti ofera acces la o gama larga de instrumente financiare, cele mai populare ETF-uri dar si peste 3000 de actiuni de la 16 cele mai mari burse de valori in lume.

XTB este un broker autorizat de catre mai multe institutii de reglementare. Brokerul are si un sediu permanent in Romania si serviciu de relatii cu clientii in romana, un avantaj pentru investitorii care pot sa intampine orice probleme. Pe langa asta, dat fiind faptul ca brokerul are un sediu permanent in Romania, acesta era obligatia de a calcula si a plati impozitele aferente castigurilor din investii, scutind astfel investitorii de drumuri si efort.

Incepand cu 11.04.2023, XTB a lansat in Romania si o categorie noua de produse: actiuni si ETF-uri fractionate. Astfel, poti sa cumperi fractiuni din actiuni si ETF-uri incepand cu 10 euro, indiferent de pretul instrumentului.

Trading 212

Trading 212 este un broker online popular si de incredere care ofera o platforma de tranzactionare usor de utilizat si o gama larga de instrumente financiare.

Trading 212 nu percepe comisioane de tranzactionare, un avantaj evident pentru investitori.

Instrumentele financiare in care poti investi cu Trading 212 sunt:

Actiuni - Trading 212 ofera o gama larga de actiuni, inclusiv actiuni de companii mari, precum Apple, Microsoft si Amazon, dar si de companii mai mici si mai putin cunoscute.

ETF-uri - ETF-urile sunt fonduri tranzactionate la bursa care reprezinta o colectie de active financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau marfuri. Trading 212 ofera o gama larga de ETF-uri, ceea ce inseamna ca traderii pot investi intr-o varietate de sectoare si industrii.

Indici - Trading 212 ofera tranzactionarea pe indici bursieri, cum ar fi S&P 500, Dow Jones Industrial Average si FTSE 100. Tranzactionarea pe indici permite traderilor sa investeasca intr-un sector intreg al economiei, in loc sa investeasca doar intr-o singura companie.

Tradeville

Tradeville a fost fondat in 1996 si are o experienta de aproape 27 de ani pe Piata de Capital din Romania. Tradeville este unuil dintre cei mai mari si importanti brokeri de investitii disponibili pentru romanii care vor, in special, sa investeasca pe Piata de Capital din Romania.

Prin intermediul Tradeville poti sa investesti atat la Bursa din Romania, cat si pe pietele de capital internationale. Astfel, prin Tradeville ai acces la pietele din Zona Euro, Polonia, SUA, Canada, UK etc.

Cele 5 tipuri de intrumente financiare puse la dispozitie de Tradeville sunt:

  • Actiuni
  • Obligatiuni
  • ETF-uri
  • Produse Structurate
  • Instrumente derivate de tip CFD

Concluzie

Desi pare un subiect complex si complicat, investitiile la bursa sunt din ce in ce mai accesibile oricui. Sunt bokeri care iti permit sa investesti chiar si cu sume mici, incepand de la cateva zeci de lei. Investitiile la bursa pot oferi oportunitati interesante de crestere financiara, dar necesita intelegere, pregatire si luarea unor decizii informate. Acest ghid a oferit o imagine generala a elementelor cheie ale investitiilor la bursa pentru incepatori. Pentru o imagine si mai clara, iti recomand sa parcurgi toate ghidurile scrise de expertii nostri despre investitii

Succes!

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar mai putea interesa

S-ar putea să vă placă și

1 2 3 5
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram