Disclaimer publicitate

Fondurile mutuale

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 18/08/2021
Timp de citire: 4 minute
Distribuie acest articol
Cuprins
 • Fondurile mutuale sunt companii care au drept obiect de activitate investitiile financiare;
 • Fondurile mutuale sunt considerate cele mai cunoscute metode de investitii;
 • Asociatiile pe actiuni sunt fonduri mutuale care sunt administrare de autoritati specializate si care atrag resurse pe care le plaseaza in instrumente lichide.

Ce sunt fondurile mutuale?

Prin fonduri mutuale se inteleg companiile care au drept obiect de activitate investitia pe piata financiara.

Aceste fonduri sunt unele dintre cele mai cunoscute metode de investitie si au ca scop principal atragerea banilor din partea investitorilor si investirea lor in diverse instrumente financiare, cum sunt: actiunile, instrumentele monetare sau obligatiunile.

Fondurile mutuale reprezinta societati pe actiuni, care sunt administrate in general de companiile specializate, care se mai numesc si societati de administrare, si care atrag resurse financiare cu scopul de a le amplasa in instrumente lichide.

Fondurile mutuale sunt instrumente simple de investitii pentru ca prezinta un mod simplu prin care investitiile pot fi diversificate si nu trebuie sa ai cunostinte pentru a administra un fond mutual, deoarece sunt administrate de institutii specializate.

Care sunt tipurile de fonduri mutuale?

Evolutia fondurilor mutuale a permis ca pe piata sa apara mai multe tipuri de astfel de fonduri, in functie de investitori si de tipurile de investitii.

 • Fonduri monetare

Acestea sunt fondurile cu cel mai mic grad de risc, dar care ofera si cele mai mici castiguri, iar investitiile sunt facute in depozite si titluri de stat, doar maximum 20% fiind reprezentate de obligatiuni.

 • Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix

Aceste fonduri au un nivel de risc mediu si atat castigul mediu, cat si investitiile sunt realizate in procent de 80 – 90% din instrumente monetare si obligatiuni.

Doar 20% este reprezentat de actiuni.

 • Fonduri difersificate

Aceste fonduri au riscul mediu spre mare si investitia este realizata echilibrat in instrumente monetare si obligatiuni.

 • Fonduri de actiuni

Sunt fonduri mutuale care au cel mai mare grad de risc, insa vin si cu o posibilitate de a obtine castiguri mari. In cazul acesta, mai bine de jumatate este reprezentata de investitia in actiuni.

 • Alte tipuri de fonduri

Acestea sunt fondurile care nu sunt incluse in categorii specifice, iar riscurile si castigurile sunt legate de tipul de fond accesat.

Cum poti investi in fonduri mutuale?

Atunci cand vrei sa investesti in fonduri mutuale, procesul este similar cu investirea in actiuni sau in obligatiuni, cu cateva diferente legate de cat de libera este piata.

Investitiile cu ajutorul fondurilor mutuale sunt determinate in fiecare zi cu ajutorul unui administrator de fond si tot cu ajutorul acestuia, informatiile devin publice in presa. In cazul in care, la bursa de valori este piata libera pentru toate persoanele interesate, atunci cand sunt utilizate fondurile mutuale situatia poate fi diferita.

Pentru ca un fond mutual este un fond administrativ, societatea administrativa are grija sa tranzactioneze in numele investitorului. Valoarea unitatii pentru investitie nu este stabilita in mod liber, ci in urma unui proces bine organizat, sub forma de raport intre activele pe care fondul le are si numarul de titluri de participare care sunt utilizate si se afla in circulatie la momentul respectiv.

In functie de obiectivele pe care ti le stabilesti, poti opta pentru fonduri mutuale ING sau BCR.

Fondurile mutuale ING sunt create pentru a se potrivi tuturor tipurilor de investitori. Tot ce trebuie sa faci este sa legi fondul mutual si suma disponibila pentru investitii in fiecare luna si de intreaga operatiune se vor ocupa specialistii bancii. Pe termen lung, costurile de administrare sunt mai avantajoase, datorita faptului sa sunt investite periodic sume mici. Suma minima este de 100 de euro pentru investitii non periodice sau de 200 de lei pentru investiti periodice.

Capital Plan este un fond de investitii de la BCR, foarte flexibil, si care iti permite sa investesti in fiecare luna, in baza contractului semnat cu banca BCR. Cu ajutorul acestui program, iti poti consolida siguranta financiara in timp. Acest program iti ofera flexibilitate pentru ca tu esti singurul care stabileste fondul sau fondurile pentru investitii, suma pe care vrei sa o investesti, ziua in care contul va fi debitat si perioada de investitii.

Care sunt avantajele fondurilor mutuale?

 • Fondurile mutuale sunt o varianta foarte buna, pentru care poti opta atunci cand vrei sa iti diversifici economiile, deoarece iti permit sa alegi tipurile de investitii conservatoare sau riscante, in functie de obiectivele tale, dar iti ofera si posibilitatea de a investi intr-un numar mare de clase de industrii si active.
 • De asemenea, poti sa investesti atat cat iti permiti si nu ai o suma minima pe care sa o aloci in mod obligatoriu. In plus, te poti retrage ori de cate ori consideri ca este cazul.
 • Conform legii, fondurile mutuale pot rascumpara unitatile de fond in momentul in care exista cerere, insa va trebui sa tii cont de faptul ca sunt impuse si comisioane in momentul retragerii.
 • Ai acces nelimitat la informatii care fac referire la activitatea fondului, despre riscurile asumate si despre obiectivele vizate.

Care sunt dezavantajele fondurilor mutuale?

Investitiile in fonduri mutuale pe termen mediu sau scurt, mai exact pe termen mai mic de un an, fac ca riscurile sa creasca, din cauza modului in care piata fluctueaza si este redus randamentul datorita comisionului perceput de fond. Daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate, trebuie sa investesti pe termen lung.

Atunci cand investesti in fonduri mutuale poti atat sa castigi, cat si sa pierzi. In cazul in care are loc o criza economica este foarte posibil ca randamentul obtinut de investitii sa fie pe minus, de unde rezulta ca atunci cand vei rascumpara unitatile vei obtine sume mai mici decat investitia.

Concluzie

Poate fi considerat usor sa investesti si trebuie doar sa gasesti cel mai bun fond sau un tip de investitie catre care sa aloci bani. Profitul reprezinta cea mai dificila parte a unui fond de investitii si va trebui sa aloci timp analizei, sa ai rabdare si sa incepi sa vinzi doar atunci cand este cazul.

Rabdarea este un element cheie pentru succes, deoarece nu vei obtine venituri foarte mari imediat dupa investitie.

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

29/01/2024
Factorul numarul 1 ca sa atingi independenta financiara

In zilele noastre, e destul de comun ca oamenii sa se gandeasca la o independenta financiara timpurie. Si pe buna dreptate. Poate nu vor sa munceasca o viata in corporatie sau pentru altcineva. Poate nu vor sa slujeasca in business-ul lor la infinit. Si cel mai probabil nu vor sa depinda doar de pensia de […]

Citeste mai mult
17/01/2024
Previziuni despre pensie

În trimestrul III al anului 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4,97 milioane iar pensia medie a fost de 2007 lei. Comparativ cu trimestrul III al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 17 mii persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 2 mii persoane. […]

Citeste mai mult
30/12/2023
IRCC Ianuarie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 1 al anului 2024 va fi de 5.97%, față de 5.96%, cât era în trimestrul 4 al anului 2023. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. De aproape un an asistăm la o plafonare a indicelui, acesta variind foarte puțin începând cu primul […]

Citeste mai mult
06/12/2023
Cum a influențat inflația sărbătorile de iarnă în 2023

Conform comunicatului de presă al Institutului Național de Statistică, indicele prețurilor de consum în luna octombrie, comparativ cu luna septembrie, a fost de 100,57%. Rata inflației în perioada decembrie 2022 - octombrie 2023 a fost de 6,3% iar rata medie de modificare a prețurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 12%. Asta […]

Citeste mai mult
25/11/2023
Ce sa faci ca ITst: contribui sau nu la Pilonul 2

Pilon 2 - pensia obligatorie administrata privat, a devenit optionala pentru IT-sti. Intrebarea de pe buzele tuturor celor care lucreaza in IT lunile acestea este urmatoarea: “Lucrez in IT. Ce fac in continuare, contribui sau nu la Pilonul 2?”Si am auzit toate variantele pana acum: “Mai bine contribui in continuare ca altfel banii sunt impozitati.” […]

Citeste mai mult
24/10/2023
Investor's day 2023

speakeri investor's day

Citeste mai mult
1 2 3 7
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram