Fondurile mutuale

Produse de economisire si investitie
Articol scris de:
Stefania Sarina Oprea
iunie 19, 2020
 · de citit in 
5
 min.
 • Fondurile mutuale sunt companii care au drept obiect de activitate investitiile financiare;
 • Fondurile mutuale sunt considerate cele mai cunoscute metode de investitii;
 • Asociatiile pe actiuni sunt fonduri mutuale care sunt administrare de autoritati specializate si care atrag resurse pe care le plaseaza in instrumente lichide.

Ce sunt Fondurile mutuale?

Prin fonduri mutuale se inteleg companiile care au drept obiect de activitate investitia pe piata financiara.

Aceste fonduri sunt unele dintre cele mai cunoscute metode de investitie si au ca scop principal atragerea banilor din partea investitorilor si investirea lor in diverse instrumente financiare, cum sunt: actiunile, instrumentele monetare sau obligatiunile.

Fondurile mutuale reprezinta societati pe actiuni, care sunt administrate in general de companiile specializate, care se mai numesc si societati de administrare, si care atrag resurse financiare cu scopul de a le amplasa in instrumente lichide.

Fondurile mutuale sunt instrumente simple de investitii pentru ca prezinta un mod simplu prin care investitiile pot fi diversificate si nu trebuie sa ai cunostinte pentru a administra un fond mutual, deoarece sunt administrate de institutii specializate.

Care sunt tipurile de fonduri mutuale?

Evolutia fondurilor mutuale a permis ca pe piata sa apara mai multe tipuri de astfel de fonduri, in functie de investitori si de tipurile de investitii.

 • Fonduri monetare

Acestea sunt fondurile cu cel mai mic grad de risc, dar care ofera si cele mai mici castiguri, iar investitiile sunt facute in depozite si titluri de stat, doar maximum 20% fiind reprezentate de obligatiuni.

 • Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix

Aceste fonduri au un nivel de risc mediu si atat castigul mediu, cat si investitiile sunt realizate in procent de 80 – 90% din instrumente monetare si obligatiuni.

Doar 20% este reprezentat de actiuni.

 • Fonduri difersificate

Aceste fonduri au riscul mediu spre mare si investitia este realizata echilibrat in instrumente monetare si obligatiuni.

 • Fonduri de actiuni

Sunt fonduri mutuale care au cel mai mare grad de risc, insa vin si cu o posibilitate de a obtine castiguri mari. In cazul acesta, mai bine de jumatate este reprezentata de investitia in actiuni.

 • Alte tipuri de fonduri

Acestea sunt fondurile care nu sunt incluse in categorii specifice, iar riscurile si castigurile sunt legate de tipul de fond accesat.

Cum poti investi in fonduri mutuale?

Atunci cand vrei sa investesti in fonduri mutuale, procesul este similar cu investirea in actiuni sau in obligatiuni, cu cateva diferente legate de cat de libera este piata.

Investitiile cu ajutorul fondurilor mutuale sunt determinate in fiecare zi cu ajutorul unui administrator de fond si tot cu ajutorul acestuia, informatiile devin publice in presa. In cazul in care, la bursa de valori este piata libera pentru toate persoanele interesate, atunci cand sunt utilizate fondurile mutuale situatia poate fi diferita.

Pentru ca un fond mutual este un fond administrativ, societatea administrativa are grija sa tranzactioneze in numele investitorului. Valoarea unitatii pentru investitie nu este stabilita in mod liber, ci in urma unui proces bine organizat, sub forma de raport intre activele pe care fondul le are si numarul de titluri de participare care sunt utilizate si se afla in circulatie la momentul respectiv.

In functie de obiectivele pe care ti le stabilesti, poti opta pentru fonduri mutuale ING sau BCR.

Fondurile mutuale ING sunt create pentru a se potrivi tuturor tipurilor de investitori. Tot ce trebuie sa faci este sa legi fondul mutual si suma disponibila pentru investitii in fiecare luna si de intreaga operatiune se vor ocupa specialistii bancii. Pe termen lung, costurile de administrare sunt mai avantajoase, datorita faptului sa sunt investite periodic sume mici. Suma minima este de 100 de euro pentru investitii non periodice sau de 200 de lei pentru investiti periodice.

Capital Plan este un fond de investitii de la BCR, foarte flexibil, si care iti permite sa investesti in fiecare luna, in baza contractului semnat cu banca BCR. Cu ajutorul acestui program, iti poti consolida siguranta financiara in timp. Acest program iti ofera flexibilitate pentru ca tu esti singurul care stabileste fondul sau fondurile pentru investitii, suma pe care vrei sa o investesti, ziua in care contul va fi debitat si perioada de investitii.

Avantajele Fondurilor mutuale

 • Fondurile mutuale sunt o varianta foarte buna, pentru care poti opta atunci cand vrei sa iti diversifici economiile, deoarece iti permit sa alegi tipurile de investitii conservatoare sau riscante, in functie de obiectivele tale, dar iti ofera si posibilitatea de a investi intr-un numar mare de clase de industrii si active.
 • De asemenea, poti sa investesti atat cat iti permiti si nu ai o suma minima pe care sa o aloci in mod obligatoriu. In plus, te poti retrage ori de cate ori consideri ca este cazul.
 • Conform legii, fondurile mutuale pot rascumpara unitatile de fond in momentul in care exista cerere, insa va trebui sa tii cont de faptul ca sunt impuse si comisioane in momentul retragerii.
 • Ai acces nelimitat la informatii care fac referire la activitatea fondului, despre riscurile asumate si despre obiectivele vizate.

Dezavantajele Fondurilor mutuale

Investitiile in fonduri mutuale pe termen mediu sau scurt, mai exact pe termen mai mic de un an, fac ca riscurile sa creasca, din cauza modului in care piata fluctueaza si este redus randamentul datorita comisionului perceput de fond. Daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate, trebuie sa investesti pe termen lung.

Atunci cand investesti in fonduri mutuale poti atat sa castigi, cat si sa pierzi. In cazul in care are loc o criza economica este foarte posibil ca randamentul obtinut de investitii sa fie pe minus, de unde rezulta ca atunci cand vei rascumpara unitatile vei obtine sume mai mici decat investitia.

Concluzie

Poate fi considerat usor sa investesti si trebuie doar sa gasesti cel mai bun fond sau un tip de investitie catre care sa aloci bani. Profitul reprezinta cea mai dificila parte a unui fond de investitii si va trebui sa aloci timp analizei, sa ai rabdare si sa incepi sa vinzi doar atunci cand este cazul.

Rabdarea este un element cheie pentru succes, deoarece nu vei obtine venituri foarte mari imediat dupa investitie.

Publicat in :
Stefania Sarina Oprea
Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: stefania.sarina[email protected]
Alte articole: 
noiembrie 19, 2020
Bunastarea financiara

Bunastarea financiara este despre cum sa iti faci un buget, sa ai controlul banilor tai, pentru un viitor sanatos, din punct de vedere financiar.

Citeste mai mult
septembrie 9, 2020
Investitiile in Criptomonede

In prezent, exista peste 340 de miliarde de dolari investiti direct in monede digitale, precum si numeroase alte instrumente derivate ce atrag toate tipurile de investitori.

Citeste mai mult
august 20, 2020
Creditarea Responsabila

Creditarea Responsabila este si responsabilitatea ta. Inainte sa iei orice decizie ce include banii tai, documenteaza-te, cauta si pune intrebari. Citeste si despre responsabilitatea financiara si educatia financiara.

Citeste mai mult
august 20, 2020
Cum a afectat pandemia de coronavirus comportamentul de consum

Pandemia de coronavirus nu doar ca ne-a afectat si continua sa ne afecteze viata, dar ea a avut impact si asupra comportamentului de cumparare. Achizitiile noastre au fost reduse din cauza masurilor de izolare, a venitului instabil sau a pierderii locului de munca. Ferratum Romania a participat la cea de-a 12-a editie a Barometrului de […]

Citeste mai mult
iulie 18, 2020
Bloguri din Romania

Blogurile sunt noile carti sau reviste in mediul digital. Afla care sunt cele 7 Bloguri din Romania, care ne plac, din domenii diferite.

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv.

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
magnifiermenucross-circle

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram