Disclaimer publicitate

Cifra de afaceri

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 03/08/2023
Timp de citire: 6 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Cifra de afaceri: pe scurt

 • Cifra de afaceri este unul dintre cei mai importanti indicatori financiari de care trebuie sa tina cont orice antreprenor, indiferent ca este la inceputul afacerii sau are cativa ani de experienta in administrarea unui business.
 • Pentru ca reflecta totalul veniturilor obtinute de o companie intr-o anumita perioada de timp (de obicei, un an), aceasta determina amploarea businessului tau si te ajuta sa mentii un control eficient asupra intreprinderii.
 • CA poate ascunde multe necunoscute. Iata de ce este important sa cunoastem ce reprezinta acest indicator pentru a putea lua deciziile corecte in gestionarea firmei.

Ce este cifra de afaceri?

   Cifra de afaceri a unei societati este definita ca valoarea totala a produselor vandute, a serviciilor prestate, a lucrarilor executate, precum si a altor venituri din exploatare, incasate de o firma pe o perioada de timp determinata.

Practic, aceasta se compune din incasarile pe care le realizeaza firma in urma activitatii desfasurate intr-un exercitiu financiar.

Cifra de afaceri este un indicator important ce refleta de fapt nivelul productiei livrate si transformate in bani, fiind denumita si venit brut sau incasari totale.

De asemenea, acest indicator este folosit in realizarea unor analize contabile, cum ar fi contul de profit si pierdere. Pe langa asta, este si un indicator de departajare la nivel economic, cu ajutorul caruia companiile sunt incadrate in:

 • Microintreprinderi (CA<1.000.000 de euro - cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar precedent).
 • Intreprinderi mici si mijlocii (CA 1.000.000 – 50.000.000 de euro).
 • Companii mari si corporatii (CA>50.000.000 de euro).

De retinut este ca:

 • CA se refera la venituri, nu la banii disponibili in contul bancar al firmei.
 • Valoarea cifrei de afaceri nu cuprinde veniturile financiare si veniturile exceptionale.
 • CA nu reflecta profitabilitatea unei firme.

   Cifra de afaceri poate fi abordata din mai multe puncte de vedere:

 1. Cifra de afaceri totala – reprezinta veniturile totale din vanzarea bunurilor sau prestarea serviciilor si trebuie sa fie mai mare decat volumul total al costurilor pentru a putea inregistra profit.
 2. Cifra de afaceri medie – inseamna venitul mediu obtinut pe un anumit tip de produs sau serviciu furnizat.
 3. Cifra de afaceri marginala – reflecta diminuarea sau cresterea veniturilor unei companii in urma vanzarii unui anumit tip de produs sau serviciu din gama societatii.
 4. Cifra de afaceri critica (minima) – este cifra de afaceri care simbolizeaza venitul pe care firma il obtine din vanzari si cu care reuseste sa acopere cheltuielile fixe si variabile si, totodata, pragul peste care firma incepe sa inregistreze profit.

Calcul cifra de afaceri

Calculul cifrei de afaceri este relativ simplu si se realizeaza prin cumularea tuturor incasarilor unei companii. Ce venituri intra in cifra de afaceri? Formula de calcul este urmatoarea:

CA totala = venituri din activitati de baza + venituri din alte activitati.

Cu alte cuvinte, cifra de afaceri este compusa din:

 • Venituri din vanzarea produselor finite
 • Venituri din vanzarea semifabricatelor
 • Venituri din vanzarea produselor reziduale
 • Venituri din servicii prestate
 • Venituri din studii si cercetari
 • Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii
 • Venituri din vanzarea marfurilor
 • Venituri din activitati diverse.

Cifra de afaceri formula

Formula de calcul a cifrei de afaceri este urmatoarea: CA=VB (venituri din vanzarea de produse si servicii rezultate din activitatea de baza a firmei) + VA (venituri din alte activitati).

Formula de calcul a cifrei de afaceri, din punct de vedere contabil, face referire clasa 7 din planul de conturi, astfel:

70 (CA)=701+702+703+704+705+706+707+708-709.

In calculul cifrei de afaceri nu sunt luate in considerare:

 • TVA-ul facturat
 • Reducerile acordate clientilor
 • Subventiile pentru angajati
 • Subventiile pentru investitii
 • Incasarile din dobanzi si dividende.

Cifra de afaceri este unul dintre criteriile luate in considerare in momentul in care o firma este inregistrata ca fiind platitoare de TVA. In prezent, plafonul taxei pe valoare adaugata este de 300.000 lei.

In cazul in care este depasit acest prag, firma devine platitoare de TVA.

Este important de retinut faptul ca CA se caluleaza doar pe baza facturilor incasate.

Impozitul pe cifra de afaceri

Este foarte important sa cunoastem si aspectul fiscal in momentul in care avem o firma sau dorim sa deschidem un nou business.

Impozitul pe profit este de 16%.

Cu toate acestea, exista in continuare alternative la impozitul pe profit in functie de activitatea si dimensiunea firmei.

Asa cum am mentionat mai sus, microintreprinderea este firma a carei cifra de afaceri anuala nu depaseste 500.000 de euro. Daca avem in vedere acest aspect, majoritatea firmelor noi intra in categoria mincrointreprinderilor, cel putin un timp.

In loc sa plateasca impozitul pe profit, microintreprinderile pot alege sa plateasca impozit pe cifra de afaceri.

Impozitul pe cifra de afaceri a microintreprinderilor

Impozitul pe cifra de afaceri a microintreprinderilor, de la 01.01.2023 este 1%. Pentru a intra in categoria de microintreprindere, societatea este obligata sa aiba cel putin un angajat si o cifra de afaceri de cel mult 500.000 euro. Societatile fara angajati nu mai sunt microintreprinderi si vor plati impozit pe profit de 16%.

Cu toate ca aceasta varianta de impozitare a firmelor poate parea mai ieftina, o cota mai mica de impozit a cifrei de afaceri poate, in final, sa fie mai costisitoare decat o cota mai mare de impozit pe profit.

Daca o firma se bazeaza mai mult pe volumul vanzarilor  decat pe o marja mare de profit, atunci impozitul pe cifra de afaceri poate sa nu fie o varianta optima. In acest caz, o entitate economica poate opta pentru impozitul pe profit, chiar daca cifra de afaceri este mai mica de 500.000 de euro.

Diferenta dintre cifra de afaceri si profit?

Cifra de afaceri si profitul unei intreprinderi sunt 2 indicatori foarte importanti in determinarea performantei financiare a unei intreprinderi, insa, totodata, sunt sunt 2 notiuni diferite care nu trebuie confundate.

Cifra de afaceri reprezinta cea mai mare parte din veniturile unei intreprinderi, pe cand profitul reprezinta castigul ramas dupa ce din venituri au fost scazute cheltuielile cu personalul, chirii, amortizari, costuri de productie etc..

Este foarte important de mentionat faptul ca, CA reflecta doar volumul vanzarilor, amploarea afacerii, dar nicidecum profitabilitatea intreprinderii.

O cifra de afaceri mare nu inseamna si o administrare eficienta a firmei. O importanta majora o au cheltuielile pe care intreprinderea este nevoita sa le suporte.

Un exemplu clar si pe cat se poate de explicit il putem regasi in diagrama de mai jos:

Am luat ca exemplu 2 companii cu domeniu de activitate cat se poate de diferit, dar cu cifre de afaceri similare in anul 2019: Rompetrol, cu o CA de 11.824.192.177 de lei si Kaufland Romania, cu o CA de 11.877.240.942 de lei.

Pe de alta parte, profitul in 2019 al companiei Rompetrol a fost de 93.918.747, dar al companiei Kaufland Romania a fost de 947.669.824. Deci, cu o cifra de afaceri similara, Kaufland Romania a inregistrat un profit de 10 ori mai mare.

Cifra de afaceri si profitul
Cifra de afaceri firme

Concluzii

Cifra de afaceri este un indicator foarte important folosit in determinarea volumul afacerii, care este determinat prin insumarea veniturilor din activitatea de baza a intreprinderii si a activitatilor auxiliare.

Este important de retinut faptul ca, in calculul cifrei de afaceri nu se iau in considerare veniturile financiare si veniturile extraordinare.

De asemenea, aceasta nu trebuie confundata cu profitul unei intreprinderi.

O firma cu CA mare nu este neaparat si o firma profitabila. Ca si actual sau viitor antreprenor este foarte important constientizarea diferentei dintre acesti doi indicatori si sa intelegem importanta acestora.

Sursele folosite:

 • www.listafirme.ro
 • https://ciel.ro/blog/cifra-de-afaceri-ce-este-si-cum-se-calculeaza/
 • https://www.financialmarket.ro/terms/cifra-de-afaceri/
Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

2 comments on “Cifra de afaceri”

 1. LA DGFPM IASI MI-A INCLUS IN CIFRA DE AFACERI SI COTA DE 10% INSCRISA IN FACTURA SI RETINUTA DE TRIBUNAL,MI-A RECALCULAT CIFRA DE AFACERI, M-A TRECUT PLATITOR DE TVA SI MI-A CALCULAT TVA LA SUMA TOTALA -BRUTA A C.V. EXPERTIZEI JUDICIARE -INCLUSIV LA CEI 10% PE CARE NU I-AM INCASAT. NU UNT ECONOMIST SI VA ROG DACA SUNTETI DISPUS SA-MI FORMULATI O OPINIE CU CARE SA ARGUMENTEZ NETEMEINICIA ORGANELOR FISCALE.

 2. Bună ziua. Ați putea să îmi spuneți cum calculez cifra de afaceri pentru trecere de la impozit micro la impozit pe profit. Suntem o societate agricola și avem și subvenții pe hectar. De-asemenea soldul contului 711 se ia în calcul? Dar reducerile comerciale primite? Mulțumesc... Menționez ca am fost o firma cu impozit micro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
05/03/2024
Singurul motiv pentru care merita sa investesti

Warren Buffett a zis la un moment dat. Prima regula din investitii este sa nu pierzi bani. A doua regula din investitii este sa nu uiti prima regula. De ce pune Buffett atata pret pe a nu pierde bani? Si de ce e atat de daunator daca lucrurile incep s-o ia la vale? Hai sa […]

Citeste mai mult
22/02/2024
Ce ne spune, de fapt, pretul unei actiuni

Ai aflat ca inflatia is a thing si te-ai gandit sa incepi sa investesti, sa iti protejezi banii. Daca mai ai si un obiectiv de viitor: devine cu atat mai clar ca vrei sa investesti. Incepi sa studiezi putin fenomenul si dai de bursa. Si auzi acolo de “actiuni” si vezi ca au un pret. […]

Citeste mai mult
16/02/2024
78% dintre romani sustin ca banii sunt principalul motiv de cearta in cuplu

Conform unui studiu realizat de catre Unlock Market Research la initiativa BCR, banii sunt de departe principalul motiv de cearta in cuplu. De asemenea, 60% dintre respondenti sustin ca discutiile despre bani pot fi delicate, dar necesare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de persoane, 86% dintre ele fiind casatorite, 14% locuiesc […]

Citeste mai mult
1 2 3 8
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram