Disclaimer publicitate

Cifra de afaceri

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 29/11/2022
Distribuie acest articol
Cuprins
 • Cifra de afaceri este unul dintre cei mai importanti indicatori financiari de care trebuie sa tina cont orice antreprenor, indiferent ca este la inceputul afacerii sau are cativa ani de experienta in administrarea unui business.
 • Pentru ca reflecta totalul veniturilor obtinute de o companie intr-o anumita perioada de timp (de obicei, un an), aceasta determina amploarea businessului tau si te ajuta sa mentii un control eficient asupra intreprinderii.
 • CA poate ascunde multe necunoscute. Iata de ce este important sa cunoastem ce reprezinta acest indicator pentru a putea lua deciziile corecte in gestionarea firmei.

Ce este cifra de afaceri?

   Cifra de afaceri a unei societati este definita ca valoarea totala a produselor vandute, a serviciilor prestate, a lucrarilor executate, precum si a altor venituri din exploatare, incasate de o firma pe o perioada de timp determinata.

Practic, aceasta se compune din incasarile pe care le realizeaza firma in urma activitatii desfasurate intr-un exercitiu financiar.

Cifra de afaceri este un indicator important ce refleta de fapt nivelul productiei livrate si transformate in bani, fiind denumita si venit brut sau incasari totale.

De asemenea, acest indicator este folosit in realizarea unor analize contabile, cum ar fi contul de profit si pierdere. Pe langa asta, este si un indicator de departajare la nivel economic, cu ajutorul caruia companiile sunt incadrate in:

 • Microintreprinderi (CA<1.000.000 de euro - cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar precedent).
 • Intreprinderi mici si mijlocii (CA 1.000.000 – 50.000.000 de euro).
 • Companii mari si corporatii (CA>50.000.000 de euro).

De retinut este ca:

 • CA se refera la venituri, nu la banii disponibili in contul bancar al firmei.
 • Valoarea cifrei de afaceri nu cuprinde veniturile financiare si veniturile exceptionale.
 • CA nu reflecta profitabilitatea unei firme.

   Cifra de afaceri poate fi abordata din mai multe puncte de vedere:

 1. Cifra de afaceri totala – reprezinta veniturile totale din vanzarea bunurilor sau prestarea serviciilor si trebuie sa fie mai mare decat volumul total al costurilor pentru a putea inregistra profit.
 2. Cifra de afaceri medie – inseamna venitul mediu obtinut pe un anumit tip de produs sau serviciu furnizat.
 3. Cifra de afaceri marginala – reflecta diminuarea sau cresterea veniturilor unei companii in urma vanzarii unui anumit tip de produs sau serviciu din gama societatii.
 4. Cifra de afaceri critica (minima) – este cifra de afaceri care simbolizeaza venitul pe care firma il obtine din vanzari si cu care reuseste sa acopere cheltuielile fixe si variabile si, totodata, pragul peste care firma incepe sa inregistreze profit.

Cum se calculeaza si din ce este compusa cifra de afaceri?

Calculul cifrei de afaceri este relativ simplu si se realizeaza prin cumularea tuturor incasarilor unei companii. Ce venituri intra in cifra de afaceri? Formula de calcul este urmatoarea:

CA totala = venituri din activitati de baza + venituri din alte activitati.

Cu alte cuvinte, cifra de afaceri este compusa din:

 • Venituri din vanzarea produselor finite
 • Venituri din vanzarea semifabricatelor
 • Venituri din vanzarea produselor reziduale
 • Venituri din servicii prestate
 • Venituri din studii si cercetari
 • Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii
 • Venituri din vanzarea marfurilor
 • Venituri din activitati diverse.

Ce conturi intra in calcularea cifrei de afaceri?

Din punct de vedere contabil, in calcularea cifrei sunt insumate conturile 701-709 din balanta contabila a unei entitati economice.

In calculul cifrei de afaceri nu sunt luate in considerare:

 • TVA-ul facturat
 • Reducerile acordate clientilor
 • Subventiile pentru angajati
 • Subventiile pentru investitii
 • Incasarile din dobanzi si dividende.

Cifra de afaceri este unul dintre criteriile luate in considerare in momentul in care o firma este inregistrata ca fiind platitoare de TVA. In prezent, plafonul taxei pe valoare adaugata este de 300.000 lei.

In cazul in care este depasit acest prag, firma devine platitoare de TVA.

Este important de retinut faptul ca CA se caluleaza doar pe baza facturilor incasate.

Impozitul pe cifra de afaceri

Este foarte important sa cunoastem si aspectul fiscal in momentul in care avem o firma sau dorim sa deschidem un nou business.

Impozitul pe profit este de 16%.

Cu toate acestea, exista in continuare alternative la impozitul pe profit in functie de activitatea si dimensiunea firmei.

Asa cum am mentionat mai sus, microintreprinderea este firma a carei cifra de afaceri anuala nu depaseste 1 milion de euro. Daca avem in vedere acest aspect, majoritatea firmelor noi intra in categoria mincrointreprinderilor, cel putin un timp.

In loc sa plateasca impozitul pe profit, microintreprinderile pot alege sa plateasca impozit pe cifra de afaceri.

Dar care este impozitul pe cifra de afaceri a microintreprinderilor?

Impozitul este de 3% pentru o firma fara angajati, si de 1% daca firma are cel putin un angajat.

Cu toate ca aceasta varianta de impozitare a firmelor poate parea mai ieftina, o cota mai mica de impozit a cifrei de afaceri poate, in final, sa fie mai costisitoare decat o cota mai mare de impozit pe profit.

Daca o firma se bazeaza mai mult pe volumul vanzarilor  decat pe o marja mare de profit, atunci impozitul pe cifra de afaceri poate sa nu fie o varianta optima. In acest caz, o entitate economica poate opta pentru impozitul pe profit, chiar daca cifra de afaceri este mai mica de 1 milion de euro.

   Conditiile pentru a se putea aplica impozitul pe profit sunt:

 • Capitalul social sa fie de cel putin 45.000 lei.
 • Firma sa aiba cel putin doi angajati.

Care este diferenta dintre cifra de afaceri si profit?

Cifra de afaceri si profitul unei intreprinderi sunt 2 indicatori foarte importanti in determinarea performantei financiare a unei intreprinderi, insa, totodata, sunt sunt 2 notiuni diferite care nu trebuie confundate.

Cifra de afaceri reprezinta cea mai mare parte din veniturile unei intreprinderi, pe cand profitul reprezinta castigul ramas dupa ce din venituri au fost scazute cheltuielile cu personalul, chirii, amortizari, costuri de productie etc..

Este foarte important de mentionat faptul ca, CA reflecta doar volumul vanzarilor, amploarea afacerii, dar nicidecum profitabilitatea intreprinderii.

O cifra de afaceri mare nu inseamna si o administrare eficienta a firmei. O importanta majora o au cheltuielile pe care intreprinderea este nevoita sa le suporte.

Un exemplu clar si pe cat se poate de explicit il putem regasi in diagrama de mai jos:

Am luat ca exemplu 2 companii cu domeniu de activitate cat se poate de diferit, dar cu cifre de afaceri similare in anul 2019: Rompetrol, cu o CA de 11.824.192.177 de lei si Kaufland Romania, cu o CA de 11.877.240.942 de lei.

Pe de alta parte, profitul in 2019 al companiei Rompetrol a fost de 93.918.747, dar al companiei Kaufland Romania a fost de 947.669.824. Deci, cu o cifra de afaceri similara, Kaufland Romania a inregistrat un profit de 10 ori mai mare.

Cifra de afaceri si profitul
Cifra de afaceri firme

Concluzii

Cifra de afaceri este un indicator foarte important folosit in determinarea volumul afacerii, care este determinat prin insumarea veniturilor din activitatea de baza a intreprinderii si a activitatilor auxiliare.

Este important de retinut faptul ca, in calculul cifrei de afaceri nu se iau in considerare veniturile financiare si veniturile extraordinare.

De asemenea, aceasta nu trebuie confundata cu profitul unei intreprinderi.

O firma cu CA mare nu este neaparat si o firma profitabila. Ca si actual sau viitor antreprenor este foarte important constientizarea diferentei dintre acesti doi indicatori si sa intelegem importanta acestora.

Sursele folosite:

 • www.listafirme.ro
 • https://ciel.ro/blog/cifra-de-afaceri-ce-este-si-cum-se-calculeaza/
 • https://www.financialmarket.ro/terms/cifra-de-afaceri/
Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.

One comment on “Cifra de afaceri”

 1. LA DGFPM IASI MI-A INCLUS IN CIFRA DE AFACERI SI COTA DE 10% INSCRISA IN FACTURA SI RETINUTA DE TRIBUNAL,MI-A RECALCULAT CIFRA DE AFACERI, M-A TRECUT PLATITOR DE TVA SI MI-A CALCULAT TVA LA SUMA TOTALA -BRUTA A C.V. EXPERTIZEI JUDICIARE -INCLUSIV LA CEI 10% PE CARE NU I-AM INCASAT. NU UNT ECONOMIST SI VA ROG DACA SUNTETI DISPUS SA-MI FORMULATI O OPINIE CU CARE SA ARGUMENTEZ NETEMEINICIA ORGANELOR FISCALE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

13/05/2023
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar

Rambursarea anticipată - Introducere Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o bancă sau o instituție financiară în care proprietatea imobiliară achiziționată servește drept garanție pentru credit.  Odată ce creditul ipotecar este acordat, proprietatea imobiliară a solicitantului este ipotecată, ceea ce înseamnă că banca sau instituția financiară are dreptul de a prelua […]

Citeste mai mult
11/04/2023
IRCC aprilie 2023: Cu cât vor crește ratele românilor?

Cu cât vor crește ratele românilor?

Citeste mai mult
06/03/2023
Ce avantaje ai atunci când alegi să îți refinanțezi creditul ipotecar sau de nevoi personale?

Pentru că refinanțarea unui credit presupune accesarea unui credit nou, va trebui să parcurgi toți pașii necesari acestuia. De aceea, este important să cântărești atent avantajele pe care le ai atunci când alegi această variantă.
Am adunat mai jos parte dintre acestea, motive serioase pentru a lua în considerare ideea refinanțării.

Citeste mai mult
29/03/2022
Cum abordăm din punct de vedere financiar perioadele nesigure

Ultimii doi ani au venit cu numeroase provocări din punct de vedere financiar pentru fiecare dintre noi. Timid, la început de an 2020, se vorbea despre iminența unei crize financiare. Nimeni însă nu avea cum să știe că următorii doi ani vor fi marcați de o criză sanitară care nu avea cum să nu aibă […]

Citeste mai mult
15/07/2021
Ghid de investitii cu Roxana Bucur

Investitii la bursa, investitii financiare pe termen scurt, investitii in aur, investitii in actiuni, investitii profitabile sau cum sa fac bani sunt printre cautarile celor mai multi oameni, in ceea ce priveste multiplicarea banilor si realizarea obiectivelor financiare.

Citeste mai mult
26/03/2021
Cum va fi economia in 2021

Cum va fi economia tarii in 2021? Care sunt cele mai afectate domenii? Ce vor face antreprenorii? Care va fi rata somajului si inflatia?

Citeste mai mult
1 2 3 5
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram