Programul Rabla

Ghid complet Rabla 2020
Articol scris de:
Stefania Sarina Oprea
06/29/2020
 · de citit in 
5
 min.
 • Cu Programul Rabla 2020 romanii pot sa cumpere si motociclete, in conditii speciale;
 • Fondurile aferente Programului Rabla variaza in functie de tipul de vehicul pe care il cumperi;
 • Programul Rabla are ca principal scop innoirea flotei auto din Romania, oferind cumparatorilor sume variate de bani pentru o masina noua;
 • Persoanele care vor sa utilizeze Programul Rabla trebuie sa intruneasca mai multe conditii.

Ce este Programul Rabla?

Programul Rabla 2020 este un program care permite romanilor sa cumpere masini si motociclete noi, oferindu-le un ajutor in bani in functie de tipul masinii pe care aleg sa o achizitioneze.

Programul Rabla vine in 2020 cu o serie de modificari considerabile pe care persoanele interesate ar trebui sa le cunoasca inainte de a incerca sa obtina subventia aferenta acestui program.

Cine poate beneficia de Programul Rabla?

Prima de casare are o valoare de 6.500 de lei si este acordata persoanelor fizice sau juridice care au domiciliul sau resedinta in Romania si care indeplinesc cumulativ mai multe conditii specifice:

 • Predau o masina – un microbuz sau un autoturism mai vechi de 8 ani unui colector autorizat pentru a obtine certificatul de distrugere;
 • Masina pe care o caseaza este inmatriculata in romania inainte de 31 decembrie 2011;
 • Masina radiata este eliminata din evidentele de circulatie si este obtinut un certificat de radiere;
 • Proprietarul se inscrie la un dealer auto pentru a putea cumpara o masina noua si obtine nota de inscriere;
 • Masina noua are o cantitate de emisii de maximum 120 g CO2/km si beneficiarul primei de casare are taxele si impozitele platite.

Acte necesare Programul Rabla

La Programul Rabla acte necesare intra si certificatul de casare, precum si dovezile care atesta ca proprietarul indeplineste toate conditiile anterior mentionate pentru a putea beneficia de prima de casare si de toate beneficiile acestui program.

Ce este Rabla Clasic?

Rabla Classic si Rabla Plus au in acest an un buget mai mare decat in anii anterior, din care 140 de milioane de lei sunt alocati doar pentru cumpararea de masini electrice.

Pentru Rabla Clasic este investit un buget mai mare, de 405 milioane de lei. Suma aceasta permite ca numarul de masini nou cumparate sa fie de 60.000, de unde rezulta ca 60.000 de masini vechi si uzate vor disparea din trafic. Romanii care aleg sa aplice pentru aceste sume trebuie sa stie ca prima de casare este de 6.500 de lei.

Prima aceasta poate creste cu 1.000 de lei in cazul in care masina este inscrisa in pragul de emisie de 96 g Co2. De asemenea, a aparut si un ecobonus de 1.000 de lei care poate fi cumulat cu prima de casare atunci cand masina functioneaza pe GPL si este mai putin poluanta. In cazul masinilor hibride clasice, ecobonusul creste la 2.500 de lei

Ce este Rabla Plus?

Prin Programul Rabla Plus 2020 pot fi achizitionate masini electrice, dintr-o lista mai generoasa decat oricand.  Ecobonusul este de aproape 10.000 Euro (45.000 Lei, respectiv 9.270 Euro).

Pot fi achizitionate:

 • Audi e-tron (70.747 Euro cu TVA);
 • BMW i3 (40.282 Euro cu TVA);
 • DS 3 Crossback E-Tense (cca. 40.000 Euro cu TVA);
 • Honda e (39.980 Euro cu TVA);
 • Hyundai IONIQ Electric (39.199 Euro cu TVA);
 • Hyundai Kona Electric (40.163 Euro cu TVA);
 • Jaguar I-PACE (79.135 Euro cu TVA);
 • KIA e-Niro (40.460 Euro cu TVA);
 • KIA e-Soul (cca. 37.800 cu Euro);
 • Mercedes EQC (76.190 Euro cu TVA);
 • MINI Cooper SE (33.082 Euro cu TVA);
 • Nissan LEAF (36.700 Euro cu TVA);
 • Opel Corsa-e (cca. 29.900 Euro cu TVA);
 • Peugeot e-2008 (33.490 Euro cu TVA);
 • Peugeot e-208 (29.990 Euro cu TVA);
 • Porsche Taycan (112.894 Euro cu TVA);
 • Renault Zoe Z.E. (30.350 Euro cu TVA);
 • Skoda CITIGOe iV (19.990 Euro cu TVA);
 • Smart EQ fortwo cabrio (cca. 25.000 Euro cu TVA);
 • Smart EQ fortwo coupe (cca. 22.000 Euro cu TVA);
 • Smart forfour EQ (cca. 22.600 Euro cu TVA);
 • Volkswagen e-Golf (33.142 Euro cu TVA);
 • Volkswagen e-up! (22.471 Euro cu TVA);
 • Volkswagen ID.3 (36.000 Euro cu TVA).

Nota* In preturile mentionate nu este inclus ecobonusul aplicat.

Programul Rabla Plus este cel care stimuleaza transportul cu emisii zero sau cu emisii aproape de zero si are si el o serie de noutati anul acesta.

In 2020 exista cel mai mare buget alocat, mai exact 140 milioane de lei, de unde rezulta o crestere de 95 milioane de lei. Acest buget a fost crescut pentru ca se vor mai multe masini electrice in traficul urban. In plus, masinile electrice nu depasesc 1% din numarul total de masini de pe strada, raportat la cele conventionale.

Astfel, este mentinuta intacta cea mai mare prima de casare europeana pentru masinile electrice, care se ridica la 10.000 de euro pentru masinile complet electrice si la 4.500 de euro pe luna pentru masinile de tip plug in, insa aceasta suma nu trebuie sa depaseasca jumatate din valoarea masinii cumparate.

Avand in vedere bugetul aferent anului in curs, 2500 de romani pot sa isi cumpere masini complet electrice si 400 de romani isi pot cumpara masini plug in sau hibride.

Practic, obiectivul acestui program este acela de a introduce in fiecare an masini de toate tipurile, dar mai ales electrice si hibride, astfel incat numarul acestora sa creasca si trendul sa se mute in directia masinilor nepoluante.

Programul Rabla 2020

Una dintre cele mai mari noutati ale programului Rabla este faptul ca masina nu poate fi instrainata un an din momentul achizitiei.

Scopul este ca masinile sa ramana in traficul din tara. Conditia aceasta nu a fost pana anul anterior si de aceea specialistii se intreaba cate masini din cele cumparate in anul anterior au fost vandute peste granita. Persoanele care vor un alt tip de vehicul pot sa cumpere prin Programul Rabla si motociclete cu propulsie electrica

Astfel, persoanele care vor sa achizitioneze o asemenea masina primesc 3.000 de lei prin Program, ceea ce inseamna peste 600 de euro. In cazul in care aleg sa caseze in acest sens un vehicul vor primi chiar si pana la 2.000 de euro decont din pretul motocicletei cu propulsie electrica.

De asemenea, un alt program demarat in 2020 este cel al cumpararii de mijloace de transport in comun care sa faca parte din categoria infrastructura verde.

Programul Rabla pentru electrocasnice este de asemenea un subiect intens dezbatut, care va fi valabil si in 2020. In acest sens este prevazut un buget de 30 milioane de lei si 100.000 de vouchere de reducere care sa vina in ajutorul cetatenilor din Romania. Se mentine categoria de echipamente ce pot fi duse la rabla pentru electrocasnice, acest Program vizand frigidere, masini de spalat vase sau rufe, aparate de aer conditionat sau televizoare. Scopul este acela de a elimina eficient electrocasnicele care consuma prea mult.

Concluzie

Programul Rabla are scopul de a contribui la innoirea flotei auto din Romania si vine in ajutorul tuturor persoanelor cu cele mai mari beneficii de pana acum.

Cei care vor sa isi cumpere masini electrice pot primi cumulativ pana la maximum jumatate din pretul masinii, iar anul acesta au fost incluse si motocicletele pe lista de vehicule care pot primi subventii atunci cand sunt cu propulsie electrica. In functie de conditiile specifice in care iti cumperi noua masina, subventia primita poate fi diferita, conform informatiilor de mai sus.

Pentru redactarea acestui articol s-au folosit urmatoarele surse:

Publicat in :
Articol scris de Stefania Sarina Oprea
Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

03/26/2021
Cum va fi economia in 2021

Cum va fi economia tarii in 2021? Care sunt cele mai afectate domenii? Ce vor face antreprenorii? Care va fi rata somajului si inflatia?

Citeste mai mult
03/25/2021
Ce este PIB

Ce este si cum se calculeaza PIB? Ghid complet despre PIB - produsul intern brut.

Citeste mai mult
03/24/2021
Cifra de afaceri

Ce este si cum se calculeaza cifra de afaceri? Din ce este compusa cifra de afaceri? Ghid complet!

Citeste mai mult
03/23/2021
Ce este antreprenoriatul?

Ce este antreprenoriatul? Cum functioneaza acesta in Romania? Care sunt provocarile unui antreprenor? Toate acestea, pe intelesul tuturor.

Citeste mai mult
02/28/2021
Problemele financiare ale tinerilor

Cand esti tanar, resursele tale financiare sunt limitate, deoarece principala preocupare este educatia si ocupa cea mai mare parte din timp. Care sunt problemele reale pe care le intampina tinerii, in viziunea unui tanar.

Citeste mai mult
12/29/2020
Cati bani castiga romanii

Cati bani castiga romanii si din ce domenii sunt acestia? Domeniul IT este in top, urmat de asigurari si fabricarea tutunului. Citeste studiul complet si afla cele mai importante detalii.

Citeste mai mult
1 2 3 7
Incarca Mai multe articole
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentlightersundatabasecogentergraduation-hatusersstorecarttagmap-markerspell-checkheart-pulsepie-chartgiftleafbriefcasecarselectearthsyncclockbugcodechevron-rightarrow-righthighlight linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram