Disclaimer publicitate

Programul Rabla

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 26/01/2023
Timp de citire: 5 minute
Distribuie acest articol
Cuprins
 • Cu Programul Rabla 2021 romanii pot sa cumpere si motociclete, in conditii speciale;
 • Fondurile aferente Programului Rabla variaza in functie de tipul de vehicul pe care il cumperi;
 • Programul Rabla are ca principal scop innoirea flotei auto din Romania, oferind cumparatorilor sume variate de bani pentru o masina noua;
 • Persoanele care vor sa utilizeze Programul Rabla trebuie sa intruneasca mai multe conditii.

Ce este Programul Rabla?

Programul Rabla 2021 este un program care permite romanilor sa cumpere masini si motociclete noi, oferindu-le un ajutor in bani in functie de tipul masinii pe care aleg sa o achizitioneze.

Programul Rabla vine in 2021 cu o serie de modificari considerabile pe care persoanele interesate ar trebui sa le cunoasca inainte de a incerca sa obtina subventia aferenta acestui program.

Cine poate beneficia de Programul Rabla?

Prima de casare are o valoare de 6.500 de lei si este acordata persoanelor fizice sau juridice care au domiciliul sau resedinta in Romania si care indeplinesc cumulativ mai multe conditii specifice:

 • Predau o masina – un microbuz sau un autoturism mai vechi de 8 ani unui colector autorizat pentru a obtine certificatul de distrugere;
 • Masina pe care o caseaza este inmatriculata in romania inainte de 31 decembrie 2011;
 • Masina radiata este eliminata din evidentele de circulatie si este obtinut un certificat de radiere;
 • Proprietarul se inscrie la un dealer auto pentru a putea cumpara o masina noua si obtine nota de inscriere;
 • Masina noua are o cantitate de emisii de maximum 120 g CO2/km si beneficiarul primei de casare are taxele si impozitele platite.

Actele necesare pentru Programul Rabla

La Programul Rabla acte necesare intra si certificatul de casare, precum si dovezile care atesta ca proprietarul indeplineste toate conditiile anterior mentionate pentru a putea beneficia de prima de casare si de toate beneficiile acestui program.

Ce este Rabla Clasic?

Pentru Rabla Clasic este investit un buget mai mare, de 405 milioane de lei. Suma aceasta permite ca numarul de masini nou cumparate sa fie de 60.000, de unde rezulta ca 60.000 de masini vechi si uzate vor disparea din trafic.

Romanii care aleg sa aplice pentru aceste sume trebuie sa stie ca prima de casare este de 7.500 de lei.

La achizitia unei masini noi, poti beneficia suplimentar de ecobonusuri, specifice masinii nou achizionate. Acestea sunt:

 • Ecobonus de 1.500 lei la achizitionarea unei masini noi, cu exceptia motocicletelor, echipat cu sistem de propulsie, ce genereaza emisii de maximum: 96 g CO2/km NEDC, in regim de functionare mixt, conform informatiilor inscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC.
 • Ecobonus de 1.500 lei - COC este inscrisa si cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, pentru autovehicul, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 105 g CO_2/km NEDC in regim de functionare mixt sau echipat cu motorizare GPL/GNC.
 • Ecobonus de 1.500 lei - in COC este inscrisa doar cantitatea de emisii de CO2, conform standardului WLTP, se acorda pentru autovehicul nou, exceptand motocicletele, al caui sistem de propulsie genereaza maximum 124 g CO2/km WLTP in regim de functionare mixt.
 • Ecobonus de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile pot fi cumulate, daca masina indeplineste ambele conditii. Se poate ajunge astfel la o reducere de 12.000 lei din pretul total al unei masini noi.

Ce este Rabla Plus?

Rabla Plus este un program valabil doar pentru vehicule 100% electrice sau hibrid Plug-in, si poate accesa impreuna cu Rabla Plus.

Rabla Plus are doua tipuri de bonusuri ce poti fi obtinute cu tichetul in valoare de 7.500 lei de la Rabla Clasic:

 • Un Eco Tichet de 20.000 lei pentru masinile hibrid Plug-in, cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50g/km (NEDC).
 • Un Eco Tichet de 45.000 lei pentru achizitia unei masini 100% electrice.

Programul Rabla Plus este cel care stimuleaza transportul cu emisii zero sau cu emisii aproape de zero si are si el o serie de noutati anul acesta.

In 2020 exista cel mai mare buget alocat, mai exact 140 milioane de lei, de unde rezulta o crestere de 95 milioane de lei. Acest buget a fost crescut pentru ca se vor mai multe masini electrice in traficul urban. In plus, masinile electrice nu depasesc 1% din numarul total de masini de pe strada, raportat la cele conventionale.

Astfel, este mentinuta intacta cea mai mare prima de casare europeana pentru masinile electrice, care se ridica la 10.000 de euro pentru masinile complet electrice si la 4.500 de euro pe luna pentru masinile de tip plug in, insa aceasta suma nu trebuie sa depaseasca jumatate din valoarea masinii cumparate.

Avand in vedere bugetul aferent anului in curs, 2500 de romani pot sa isi cumpere masini complet electrice si 400 de romani isi pot cumpara masini plug in sau hibride.

Practic, obiectivul acestui program este acela de a introduce in fiecare an masini de toate tipurile, dar mai ales electrice si hibride, astfel incat numarul acestora sa creasca si trendul sa se mute in directia masinilor nepoluante.

Programul Rabla 2021

Una dintre cele mai mari noutati ale programului Rabla este faptul ca masina nu poate fi instrainata un an din momentul achizitiei.

Scopul este ca masinile sa ramana in traficul din tara. Conditia aceasta nu a fost pana anul anterior si de aceea specialistii se intreaba cate masini din cele cumparate in anul anterior au fost vandute peste granita. Persoanele care vor un alt tip de vehicul pot sa cumpere prin Programul Rabla si motociclete cu propulsie electrica

Astfel, persoanele care vor sa achizitioneze o asemenea masina primesc 3.000 de lei prin Program, ceea ce inseamna peste 600 de euro. In cazul in care aleg sa caseze in acest sens un vehicul vor primi chiar si pana la 2.000 de euro decont din pretul motocicletei cu propulsie electrica.

De asemenea, un alt program demarat in 2020 este cel al cumpararii de mijloace de transport in comun care sa faca parte din categoria infrastructura verde.

Programul Rabla pentru electrocasnice este de asemenea un subiect intens dezbatut, care va fi valabil si in 2020. In acest sens este prevazut un buget de 30 milioane de lei si 100.000 de vouchere de reducere care sa vina in ajutorul cetatenilor din Romania. Se mentine categoria de echipamente ce pot fi duse la rabla pentru electrocasnice, acest Program vizand frigidere, masini de spalat vase sau rufe, aparate de aer conditionat sau televizoare. Scopul este acela de a elimina eficient electrocasnicele care consuma prea mult.

Concluzie

Programul Rabla are scopul de a contribui la innoirea flotei auto din Romania si vine in ajutorul tuturor persoanelor cu cele mai mari beneficii de pana acum.

Cei care vor sa isi cumpere masini electrice pot primi cumulativ pana la maximum jumatate din pretul masinii, iar anul acesta au fost incluse si motocicletele pe lista de vehicule care pot primi subventii atunci cand sunt cu propulsie electrica. In functie de conditiile specifice in care iti cumperi noua masina, subventia primita poate fi diferita, conform informatiilor de mai sus.

Pentru redactarea acestui articol s-au folosit urmatoarele surse:

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

14/06/2024
Dobanda compusa

Dobanda compusa este cel mai eficient instrument care va face ca timpul sa fie aliatul tau numarul 1. Principiul de functionare este unul cat se poate de simplu si intuitiv, insa rezultatele pe care poate sa le genereze pe termen lung - sunt impresionante. Asadar, ce este dobanda compusa? Dobanda compusa este un concept care, […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
05/06/2024
De ce NU vei pierde bani pe bursa?

Se spune ca bursa este locul unde se intalnesc cei cu bani si cei cu experienta. Acuma. Ce este bursa ca mecanism si cum functioneaza e dincolo de scopul acestui articol, gasesti deja aceste infomratii aici si aici. In schimb, ce e mult mai important e cum te raportezi tu la acest instrument si de […]

Citeste mai mult
01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
1 2 3 9
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram