Project

Cum sa iti platesti datoriile

Inainte sa citesti articolul nostru, dorim sa iti aducem la cunostinta ca nu esti singurul “datornic” si ca situatia in care te afli acum este oarecum comuna. 

Sa ai datorii sub forma de credite, imprumut bancar sau nebancar, rate la casa sau chiar imprumut de la un prieten este pozitia in care oricare dintre noi se afla sau s-a aflat la un moment dat. 

Ceea ce este totusi diferit este cum gestionezi aceste datorii. Cum le platesti? Daca ai datorii in doua locuri, pe care o platesti prima? Inainte sa faci imprumutul, pe ce te-ai bazat? Cate surse de venit ai? 

Sunt intrebari la care iti vom raspunde in randurile ce urmeaza in speranta ca te vom ajuta sa iti structurezi eficient finantele si sa iti faci un plan. 

Orice idee sau lucru bun porneste cu un plan! 

La fel si finantele tale.

Cateva date despre situatia romanilor

Potrivit BNR, datoria totala a populatiei a crescut cu 8,3%, pana la valoarea de 147 miliarde de lei in luna iunie 2018. Ceea ce inseamna ca, fiecare roman datoreaza in medie 1.627 euro. 

Nu sunt chiar cifre imbucuratoare, insa oamenii isi vor dori dintotdeauna bunuri, locuinte sau masini, pe care nu si le permit “cu banii jos”. De aceea, vor cauta alte solutii pentru a-si indeplini dorintele si, de ce nu, nevoile de zi cu zi. 

Statisticile ne dezvaluie ca Romania este tara cu unul dintre cele mai mici coeficiente de cultura financiara din UE. In scoli si facultati nu exista cursuri de educare in acest sens si oricum, persoanele care predau au facut deja la randul lor o serie de alegeri gresite, tot din lipsa educatiei financiare. Un astfel de exemplu relativ recent este reprezentat de creditele in franci elvetieni, ce pareau a fi o idee stralucita in trecut.  

Nu putem sa iti oferim o reteta miraculoasa care sa te faca sa scapi de datorii de pe o zi pe alta. Cu toate acestea, putem totusi sa iti oferim o serie de sfaturi si bune practici, menite sa te ajute sa iti puneti ordine in viata, din punct de vedere financiar, desigur. 

Sincer, care este situatia ta actuala?

Inainte de a cauta orice solutie, trebuie sa iti pui pe o foaie exact situatia ta financiara actuala. 

Crede-ne, te va ajuta sa ai imaginea de ansamblu sub proprii ochi! 

Te-ar putea speria sau nu. Depinde. 

Mai departe, pune in ordine obligatiile lunare, precum: chirie, daca este cazul, intretinerea casei, mancarea etc 

Evidenta cheltuielilor este un lucru extrem de important, insa este de cele mai multe ori ignorat. 

Adauga pe acea lista toate datoriile pe care le ai: rate, imprumuturi de la prieteni, intarzieri la creditele bancare etc

Odata ce ai finalizat aceasta etapa, urmeaza prioritizarea.

Care este ordinea in care le platesti?

Vor fi prioritare datoriile a caror neplata aduc consecinte grave: un eventual credit ipotecar, chiria, facturile etc. 

Aduna toate veniturile, indiferent de sursa acestora si scade din aceasta suma cheltuielile lunare. 

Desigur, incearca sa scazi doar strictul necesar si sa nu faci achizitii inutile in perioada in care te straduiesti sa iti achiti datoriile.

Un exemplu concret de cheltuiala inutila este chiar si un abonament la sala. Poti vizita gratis parcul din apropierea casei tale! 

“Daca cumperi lucruri de care nu ai nevoie, in curand va trebui sa vinzi lucruri de care ai nevoie”.

Warren Buffett 

 Ordinea in care vei efectua platile poate fi de la cea mai mica la cea mai mare. Aminteste-ti ca orice forma de datorie pe care o ai, mica sau mare, odata achitata, este satisfactia unui rezultat bun si motivatia sa continui. 

Continua sa achiti si sa nu mai faci altele. Cel putin, pentru moment. 

De asemenea, poti opta pentru plata unei sume minime la toate datoriile, urmand sa platesti o suma in plus la datoria cu dobanda mare. In situatia in care te confrunti cu foarte multe credite, incepe prin a plati creditul cu dobanda cea mai mare.

Cand este momentul sa iti platesti datoriile?

Momentul perfect este acum, saptamana aceasta, luna aceasta, cat mai repede! 

Da, spunem asta pentru ca o datorie sub forma unui credit sau imprumut, este ceva ce nu iti apartine si, mai mult, va trage constant in jos bugetul tau. 

Cel mai prielnic pentru tine este sa te tii de agenda pe care ti-ai stabilit-o. Astfel, daca dupa calculele realiste pe care le-ai facut si ai realizat ca iti permiti sa platesti suma X in fiecare luna si ai impartit-o pentru fiecare datorie in parte, realizezi plata imediat ce primesti salariul sau ai in posesie o suma de bani. 

Daca vei face acest lucru, nu vei fi tentat sa cheltuiesti banii iresponsabil. 

Nu amana plata datoriilor atunci cand esti in aceasta perioada de achitare a lor si, implicit, eliberarea ta de un stres major! 

Si totusi, cum platesti daca esti “falit”?

Se presupune ca ti-ai urmat planul pana acum si ca ti-ai pus pe foaie cheltuielile si ai inceput sa achiti din datorii intr-o ordine prioritizata. 

Termenul de “falit” poate aparea dupa achitarea unor plati, ceea ce inseamna ca te-ai tinut de planul intocmit la inceput. 

Imaginea de ansamblu a datoriilor este coplesitoare si da, te poate face sa te simti “falit”. 

Ai un plan, tine-te de el! 

Cea mai sanatoasa atitudine este sa nu te panichezi si sa faci pasi mici catre achitarea datoriilor tale. 

Abordeaza cu sinceritate situatia in care te afli si spune-ti de fiecare data ca progresul apare in timp! 

O greseala facuta este o lectie invatata, chiar daca, uneori, pe propria experienta! 

Un ajutor imediat- alte surse de venit

Va fi o perioada stresanta pentru tine, dar va trece! 

Cu siguranta, pe langa ceea ce faci acum, stii sa mai faci si altceva. 

Foloseste-te de aceste aptitudini pe care le detii, fara teama de a fi judecat, caci telul tau nu este sa te impiedici acum, ci sa rezolvi problema pe care o ai si pe care doar tu o poti rezolva. 

Iata cateva idei:

Job-urile part-time

Poti fi bona pentru 4 ore pe zi sau in week-end. Poti gasi un post de chelner pentru evenimentele ce au loc ocazional, precum: nunti sau petreceri private. Te poti angaja chiar la barul care iti place si sa inveti sa prepari acea bautura care iti place, sau acea cafea delicioasa. Exista supermaket-uri care au nevoie de casieri sau asistenti raioane doar pentru weekend-uri. 

Pentru a vizualiza o gama larga de job-uri, noi iti recomandam platforma ejobs.ro atat pentru job-uri full time, cat si pentru job-uri part-time.

Nu uita, ca scopul tau este sa iti achiti datoriile! 

Marirea de salariu

Comunica-i superiorului tau situatia in care te afli. Marirea de salariu poate insemna pentru tine foarte mult atunci cand te simti depasit. Daca aceasta marire presupune si preluarea de extra sarcini, accepta si acest lucru. Cu siguranta sunt lucruri noi pe care vrei sa le inveti. 

Profesor pentru acasa

Daca stapanesti o limba straina, sau matematica, sau alta materie care necesita studiu intens, foloseste-te de acest lucru. Exista platforme online in care se cauta persoane interesate de acest gen de cursuri pentru pregatirea copiilor individual.

O alta solutie imediata- vanzarea de obiecte

Exista nenumarate website-uri, iar retelele sociale dispun de diverse grupuri ce faciliteaza vanzarea de produse, incuranjand reutilizarea unor obiecte. 

Poti vinde tot ceea ce nu iti mai este necesar in gospodarie, precum: o bicicleta veche care poate fi reconditionata, o pereche de schiuri, un televizor, sau alte electrocasnice de care te poti lipsi temporar. 

Astfel, vei face rost de o suma de bani cu ajutorul careia puteti poti o parte din datorii. 

In contextul de fata, amanetarea bijuteriilor este o situatie care te poate salva dintr-un impas financiar.

Agentii de colectare credite!

Pentru a nu ajunge sa platesti datoriile catre agentii de colectare, efectueaza platile pentru credite, fie ele partiale. In acest mod vei reduce din penalizari si totodata, vei demonstra intentia de plata. 

Comunica in permanenta cu reprezentantii institutiior creditoare, pentru a gasi solutii pentru problemele tale. Evitarea lor este cel mai grav lucru pe care il poti face, intrucat denota lipsa de colaborare. 

Astfel, situatia ta va fi transmisa catre agentii de colectare, ce sunt mult mai nemilosi.

In situatia in care ai facut deja aceasta greseala, iata totusi ce poti face. Recuperatorii de datorii sunt foarte insistenti. Probabil te vor contacta telefonic, iti vor scrie emailuri si iti vor trimite scrisori. Nu te panica si raspunde-le. 

Incearca sa gasiti impreuna o solutie amiabila de inapoiere a datoriei. Daca arati ca esti deschis sa faci acest lucru, ti se va realiza un plan de rambursare in rate, avantajos pentru ambele parti.

Fii constient, fii asumat, fii sigur ca ai nevoie!

Stim cu totii ca datoriile, sub orice forma ar fi ele: credite rapide, imprumut de la un prieten, achizitia unul telefon nou in rate, a unei masini, sau a unei case sunt comune si temporare. Spunem temporare pentru ca sunt pe perioada limitata, de 0 luna, un an sau chiar 20 de ani, in cazul caselor. 

Inainte de a opta pentru oricare dintre ele, trebuie sa fii constient si absolut sigur ca ai nevoie sa faci acest pas. 

Planul pe care l-am mentionat la inceput poate fi facut cu succes si inainte de a-ti face vreo datorie. 

Poate ca solutia este, de cele mai multe ori, sa econimisesti acei bani pentru a iti cumpara acel obiect, decat sa te imprumuti! 

Nu uita si de stresul care apare odata cu datoria! 

Mai bine sa te gandesti inainte de a face creditul, datoria, ratele, decat sa te gandesti dupa ce le-ai facut, cand esti deja depasit financiar si, cel mai coplesitor, emotional. 

 » Cum sa iti platesti datoriile

Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected] 

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.  

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă. 

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.