Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Factoring

Factoring-ul este o forma de finantare pentru firma, care ajuta companiile cu probleme de cash flow sa acopere lipsa temporara de lichiditati si sa accelereze incasarile din partea furnizorilor.

Finantarea facturilor catre furnizori inainte de scadenta
Preluarea riscului de neplata de catre banca
Fara garantii materiale
Arata mai mult

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Factoring

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 29/08/2023
Disclaimer publicitate

Ce este factoring-ul?

Factoring-ul este o forma de finantare pentru firma care ajuta companiile cu probleme de cash flow, rezultate din livrarea de bunuri sau prestarea de servicii catre clienti. 

Partile implicate intr-un contract de factoring sunt aderentul (societatea comerciala), debitorul (clientul/furnizorul) si factorul (institutia bancara).

Factoring-ul NU este un credit; el este o facilitate de finantare care te ajuta sa acoperi lipsa temporara de lichiditati si sa accelerezi incasarile din partea furnizorilor. Cu alte cuvinte, firma pe care o administrezi primeste banii promisi de furnizori in schimbul unui procent din suma totala sau al unui comision. Ulterior, banca recupereaza banii din partea furnizorului.

Este important de stiut ca factoring-ul nu influenteaza gradul de indatorare al companiei.

De asemenea, spre deosebire de imprumuturile traditionale, finantarea se face doar pe baza cesiunii creantelor provenite din relatiile comerciale, fara garantii materiale. Banca nu face nicio evaluare si nu este necesara asigurarea sau ipotecarea bunurilor si imobilelor. 

Cum functioneaza factoring-ul?

Aderentul (societatea comerciala) incheie un acord cu factorul (banca sau IFN), in urma caruia factorul gestioneaza registrul de vanzari pentru o perioada fixa.

Cand debitorul (clientul) plateste, factorul colecteaza datoria si pune la dispozitia aderentului soldul, minus comisioanele stabilite in contract (de regula, un anumit procent din valoarea facturii).

Principalul avantaj al factoringului este acela ca factorul poate debloca facturi neplatite si colecta creante, astfel incat afacerea ta sa primeasca fondurile.

Asadar, contra unei taxe, banca preia riscul de neplata al clientilor, eficientizeaza incasarile si faciliteaza gestionarea fluxului de numerar pentru intreprinderea ta.

Factoring-ul vine cu economie de timp pentru administratorul unei afaceri si un mod de lucru flexibil si adaptabil.

Exista si dezavantaje ale modului in care functioneaza factoring-ul?

Ca orice forma de finantare, factoring-ul prezinta anumite minusuri. Principalul dezavantaj este acela ca majoritatea companiilor de factoring incheie contracte lungi cu clientii, prin care toate registrele lor de vanzari trebuie gestionate prin intermediul facilitatii de factoring, iar aceste contracte sunt adesea costisitoare.

Cum poti folosi factoring-ul?

Prin facilitatea de factoring, firma ta obtine:

  • Finantarea facturilor catre furnizori inainte de scadenta;
  • Administrarea si colectarea creantelor din contractele cu furnizorii;
  • Preluarea riscului de neplata de catre banca;
  • Evaluarea bonitatii furnizorilor si monitorizarea creantelor;
  • Servicii de consultanta pentru portofoliul propriu de facturi.

Cand ai nevoie de factoring?

Este recomandat sa accesezi facilitatea de factoring atunci cand:

  • Vrei sa incasezi rapid bani pentru serviciile prestate si sa ai acces la lichiditati;
  • Ai nevoie de capital de lucru pentru dezvoltarea afacerii;
  • Furnizorii tai solicita termene de plata mai lungi;
  • Vrei sa acoperi riscul de neplata al facturilor;
  • Vrei sa externalizezi administrarea si colectarea creantelor din relatiile comerciale.

Echipa Mrfinance.ro iti pune la dispozitie toate infomatiile necesare despre factoring si nu numai. Ti-am pregatit ghiduri utile, care te vor ajuta sa cunosti mai bine detaliile importante si, bineinteles, sa iei decizia cea mai buna pentru afacerea ta.

Tipuri de factoring

Sunt mai multe clasificari ale factoring-ului, asa ca vom prezenta cateva dintre cele mai cunoscute tipuri.

  • Factoring-ul cu regres. Se mai numeste si factoring cu recurs si este o forma de factoring care ii permite bancii sa recupereze sumele neincasate de la aderent (firma), prin exercitarea dreptului de regres, in situatia in care debitorul, din orice cauza, nu a achitat la scadenta creantele.
  • Factoring-ul fara regres. In acest caz, banca preia administrarea si colectarea creantelor pana la incasarea acestora de la debitor. In cazul in care debitorul refuza, la scadenta, plata creantelor, banca nu se mai poate indrepta catre firma pentru recuperarea datoriilor, intrucat nu va avea drept de regres asupra acesteia.
  • Factoring inchis. Debitorul nu este notificat asupra faptului ca factorul colecteaza creantele.
  • Factoring deschis. Debitorul este informat asupra faptului ca datoria va fi colectata de catre un factor.
  • Factoring cu plata imediata. Factorul plateste firmei contravaloarea creantelor imediat ce sunt recuperate de la furnizor.
  • Factoring la scadenta. Factorul plateste firmei creantele cesionate doar la scadenta.
  • Factoring mixt. Este o combinatie intre factoring-ul cu plata imediata si factoring-ul la scadenta. Factorul plateste firmei o parte din valoarea facturilor, iar restul pana la 100% este achitat in momentul recuperarii creantelor de la furnizor.

Conditii pentru accesarea serviciului de factoring

Decizia de acordare a facilitatii de factoring de catre banca nu se bazeaza majoritar pe criterii precum situatia financiara a firmei (profitul inregistrat, cifra de afaceri) sau gradul de indatorare, asa cum se intampla in cazul creditelor traditionale.

Bineinteles, banca va fi interesata si de situatia financiara a companiei, dar va urmari sa evalueze in principal calitatea relatiei comericiale cu furnizorul.

Din acest motiv, serviciul de factoring poate fi accesat chiar si de acele firme care au o situatie financiara mai precara, sau fac parte dintr-o categorie de risc pentru aprobarea unui credit.

In general, banca va pune la dispozitie serviciul de factoring in urmatoarele conditii:

  • Relatia comerciala dintre firma si client se deruleaza in baza unui contract comercial in care sunt stipulate datele de identificare ale partilor implicate, conditiile de livrare sau prestare a produselor ori serviciilor, termenele de plata etc.;
  • Produsele sau serviciile facturate sunt livrate sau prestate catre furnizori;
  • Facturile nu sunt cesionate in favoarea altui creditor;
  • Facturile nu depasesc un anumit numar de zile de scadenta (de regula 180 de zile).

Costurile serviciului de factoring

De regula, costurile serviciului de factoring consta intr-un comision de factoring, adica un anumit procent din valoarea totala a fiecarei facturi.

Aceste costuri pot varia in functie de mai multi factori, cum ar fi profilul de risc al societatii comerciale sau al furnizorilor de la care trebuie sa colecteze datoria, numarul de facturi de gestionat, tipul de factoring pentru care optezi etc.

In general, costurile sunt comparabile cu cele ale unui credit standard, cu mentiunea ca serviciul de factoring tinde sa fie mai costisitor.

Un aspect care merita mentionat aici este ca, in cazul factoring-ului, costurile sunt purtatoare de TVA. Dupa cum mentionam la inceput, factoring-ul nu este o forma de creditare propriu-zisa, ci functioneaza ca un pachet de servicii pe care banca le presteaza si pentru care va emite lunar o factura fiscala.

Avantaje factoring

  • Deblocarea facturilor neplatite pentru afacerea ta;
  • Finantarea rapida a capitalului de lucru, fara garantii materiale;
  • Gestionarea mai buna a fluxului de numerar;
  • Conditii de finantare personalizate, in functie de specificul afacerii tale;
  • Diminuarea stresului legat de resursele pentru plata furnizorilor, a salariilor etc.

Dezavantaje factoring

  • Aprobarea nu se poate realiza instant; banca are nevoie de timp pentru analiza si aprobare;
  • Este un produs de finantare mai costisitor;
  • Presupune informarea furnizorului ca obligatiile sale de plata au fost cesionate; se poate intampla ca furnizorii sa aiba anumite retineri legate de inerventia bancii in relatiile comerciale.

Ai intrebari? Mr.Finance iti raspunde

Ce este factoring-ul, in termeni simplu de inteles?

Simplu spus, factoring-ul este un produs de finantare prin care o firma ”vinde” facturile pe trebuie sa le incaseze de la un furnizor catre o banca.

In urma prestarii serviciului de factoring, firma primeste imediat un anumit procent din valoarea totala a facturii, iar restul pana la 100% incaseaza atunci cand banca recupereaza datoria.

Banca, la randul sau, obtine castiguri dintr-un comision de factoring, adica un anumit procent din valoarea totala a fiecarei facturi.

Cine poate accesa factoring-ul?

Factoring-ul poate fi accesat de orice firma care are probleme de cash flow, rezultate din diferenta intre momentul emiterii facturilor catre furnizori si momentul incasarii acestora.

Beneficiarii facilitatii de factoring pot fi:
-        IMM-urile si companiile mari;
-        Start-up-urile care au relatii comerciale stabile cu alti furnizori;
-        Firmele care acorda termene mari de plata;
-        Firmele care au nevoie rapid de lichiditati;
-        Firmele care nu pot accesa formele de creditare traditionale.

Care sunt partile implicate intr-un contract de factoring?

Partile implicate intr-un contract de credit sunt aderentul (societatea comerciala), factorul (banca sau IFN-ul) si debitorul (clientul/furnizorul/partenerul).

Beneficiul pe care il urmareste aderentul este sa incaseze o parte cat mai mare din pretul facturilor (de regula intre 60% si 90%, iar restul pana la 100%, atunci cand factura este incasata de banca de la furnizor), in timp ce factorul va urmari sa obtina un anumit procent din suma totala a fiecarei facturi.
Debitorii sunt notificati in legatura cu cesiunea creantelor in cadrul serviciului de factoring.

Pot accesa facilitatea de factoring daca facturile au depasit scadenta?

Nu. Pot fi cesionate doar acele facturi care sunt inca in termen si nu depasesc un anumit numar de zile de scadenta (de regula 180 de zile).

Se aplica TVA costurilor de factoring?

Da, costurile factoring-ului sunt purtatoare de TVA.

Factoring-ul nu este o forma de creditare propriu-zisa, ci functioneaza ca un pachet de servicii pe care banca le presteaza si pentru care va emite lunar o factura fiscala.
Contravaloarea TVA-ului este deductibila.

Sunt solicitate garantii pentru accesarea serviciului de factoring?

De regula, finantarea se poate face fara garantii materiale. Banca nu face o evaluare, ca in cazul imprumuturilor traditionale, si nu este necesara asigurarea sau ipotecarea bunurilor si imobilelor. 

Totusi, sunt anumite conditii, cum ar fi cresterea incidentelor la plata sau scaderea bonitatii clientilor, care pot determina banca sa solicite garantii din partea firmei.

Afecteaza factoring-ul gradul de indatorare al firmei?

Intrucat factoring-ul nu este un credit si nu adauga datorie in bilantul contabil al firmei, nici nu afecteaza gradul de indatorare al companiei tale.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar Mai Putea Interesa:

Recomandarile Mr Finance

28/06/2024
IRCC în scădere cu 0,04% în iulie 2024. Care sunt prognozele privind piața imobiliară?

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 3 al anului 2024 va fi 5.86%, față de 5.90%, cât era în trimestrul 2 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Este al 3-lea trimestru consecutiv în care IRCC-ul este în scădere. Acest lucru se întâmplă pe fundalul unor […]

Citeste mai mult
24/06/2024
Salariul mediu în aprilie 2024

Conform ultimului comunicat privind castigul mediu salarial publicat de către INS, salariul mediu net în România a depășit de ceva timp pragul de 1000 de euro, în luna aprilie 2024 acesta fiind 5217, cu 14,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și cu 0,6% mai mult decât în luna martie. Luând în […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Dobanda compusa

Dobanda compusa este cel mai eficient instrument care va face ca timpul sa fie aliatul tau numarul 1. Principiul de functionare este unul cat se poate de simplu si intuitiv, insa rezultatele pe care poate sa le genereze pe termen lung - sunt impresionante. Asadar, ce este dobanda compusa? Dobanda compusa este un concept care, […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
05/06/2024
De ce NU vei pierde bani pe bursa?

Se spune ca bursa este locul unde se intalnesc cei cu bani si cei cu experienta. Acuma. Ce este bursa ca mecanism si cum functioneaza e dincolo de scopul acestui articol, gasesti deja aceste infomratii aici si aici. In schimb, ce e mult mai important e cum te raportezi tu la acest instrument si de […]

Citeste mai mult
01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram