Reglementat
Recenzionat la nivel inalt
Sigur si de incredere
Informatii transparente

Linie de credit - Capital de lucru

O linie de credit actioneaza ca un fond de urgenta pentru orice antreprenor si ajuta firma sa se dezvolte intr-un ritm constant, neintrerupt.

Finantarea ativitatilor curente
Plata facturilor, salariilor, furnizorilor sau alte cheltuieli neprevazute
Perioada de finantare de pana la 24 de luni
Arata mai mult

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem afaceri.

Linie de credit - Capital de lucru

Cuprins
Articol scris de:
Actualizat 29/08/2023
Disclaimer publicitate

Ce este o linie de credit?

Linia de credit pentru capital de lucru este o solutie pentru finantarea ativitatilor curente ale unei companii cum ar fi plata facturilor, plata salariilor, plata furnizorilor, plata taxelor si impozitelor, cheltuielile cu materii prime sau alte tipuri de cheltuieli neprevazute.

In evolutia unei companii, se intampla uneori sa apara anumite blocaje financiare, in care incasarile sunt intarziate, dar platile catre angajati sau furnizori nu pot fi amanate. Lipsa fondurilor in contul curent poate duce la pierderea clientilor, ceea ce, in mod evident, este indezirabil pentru orice companie.

Atunci cand apar astfel de situatii, un bun administrator ar trebui sa aiba un mijloc prin care sa obtina fonduri cat mai repede posibil.

Una dintre cele mai viabile surse de finantare la care poate avea acces o afacere atunci cand se confrunta cu deficite ale capitalului de lucru este detinerea unei linii de credit.

Scopul unei linii de credit

Scopul unei linii de credit este acela de a fluidiza fluxul de numerar si de a acoperi necesarul de finantare rezultat din cheltuielile recurente, procese de productie, decalaje intre incasari si plati.

Pe scurt, o linie de credit pentru capital de lucru te va ajuta sa acoperi costurile de zi cu zi cu care afacerea ta se confrunta, sa imbunatatesti lichiditatea companiei sau, dupa caz, sa refinantezi alte credite cu o destinatie asemanatoare.  

O linie de credit actioneaza ca un fond de urgenta pentru orice antreprenor si ajuta firma sa se dezvolte intr-un ritm constant, neintrerupt.

Cum functioneaza linia de credit?

Liniile de credit sunt acordate de institutiile bancare, care, in urma unui angajament de tipul unui contract de credit, acorda o suma de imprumut administratorul unei firme, in anumite conditii si pentru o perioada maxima de 24 de luni.

Practic, banca iti ofera un imprumut, pe care tu il poti utiliza in perioada de timp contractuala. Valoarea maxima este stabilita de fiecare institutie creditoare.

Sunt cateva lucruri specifice legate de modul in care functioneaza o linie de credit. In primul rand, poti alege sa utilizezi fondurile in totalitate, sau doar atat cat ai nevoie. In al doilea rand, platesti dobanda doar pentru sumele utilizate din linia de credit (valabil in cazul liniei de credit revolving).

Ca sa utilizezi aceasta facilitate, este necesar sa iei legatura cu institutia creditoare si sa urmezi procesul de aplicare. Banca iti va cere o serie de documente pentru analiza, va verifica istoricul de creditare al firmei tale (daca exista un istoric de creditare) si stabilitatea financiara si, daca totul este in regula, va aproba linia de credit pentru capital de lucru.

Tipuri de linii de credit

Exista mai multe modalitati prin care putem clasifica liniile de credit, dar cea mai cunoscuta se refera la modul in care fondurile sunt utilizate. Bineinteles, tipurile de produse disponibile difera de la o institutie bancara la alta.

Linia de credit revolving

Iti permite sa utilizezi banii prin trageri de linie, in functie de nevoi, pana cand suma este utilizata complet, sau perioada pentru care a fost acordata este atinsa.

Ce este specific la linia de credit revolving este ca se reinnoieste automat, pe masura ce ai incasari si rambursezi creditul. Banii pot fi astfel utilizati in mai multe randuri, pana la finalul perioadei de acordare a liniei.

In cazul liniei de credit revolving platesti dobanda doar pentru ceea ce consumi din credit.

Pe scurt, linia de credit revolving iti va permite sa efectuezi trageri si rambursari succesive pe durata creditarii.  

Linia de credit non-revolving

Poate fi utilizata pana la un anumit termen, urmand ca ulterior sa fie rambursata suma utilizata (in rate lunare, egale sau descrescatoare) conform unui grafic de rambursare. In acest caz, rambursarile efectuate nu reintregesc linia de credit

Chiar daca am mentionat de aceasta clasificare, este important sa stii ca de cele mai multe ori linia de credit este de tip ”revolving”, adica iti permite sa reutilizezi orice suma rambursata, in limita facilitatii de credit aprobata.

Echipa Mrfinance.ro iti pune la dispozitie toate infomatiile necesare despre linii de credit si nu numai. Ti-am pregatit ghiduri utile, care te vor ajuta sa cunosti mai bine detaliile importante si, bineinteles, sa iei decizia cea mai buna pentru afacerea ta.

Costurile liniei de credit

Costurile asociate liniei de credit variaza in functie de suma maxima aprobata, utilizarea liniei, dar si alti factori precum specificul firmei tale si riscurile evaluate de catre banca.

Este important sa acorzi atentie si altor taxe asociate utilizarii liniei de credit, cum ar fi comision de acordare, de administrare, sau chiar comision de neutilizare. Acesta este considerat de institutiile de creditare drept un cost de oportunitate al sumei pe care banca il pune la dispozitia clientului, in cazul neutilizarii banilor din creditul aprobat. 

Avantajele utilizarii liniei de credit

  • Te ajuta sa imbunatatesti lichiditatea companiei si sa acoperi decalajele intre incasari si plati;
  • In cazul liniei de credit revolving, platesti dobanda doar pentru ceea ce consumi din credit (deci in functie de utilizare) si nu pentru valoarea totala a liniei de credit. Astfel, poti ajunge sa platesti sume mai mici decat in cazul unui credit standard;
  • Iti ofera flexibilitate sporita: folosesti banii cand ai nevoie de ei si rambursezi creditul cand ai incasari (grafic de rambursare flexibil).

Dezavantajele utilizarii liniei de credit

  • Nu este chiar cea mai ieftina optiune de finantare, motiv pentru care trebuie sa acorzi atentie tuturor taxelor si comisioanelor percepute de banca;
  • Daca nu este folosita corect, linia de credit poate aduce dezechilibre financiare afacerii tale;
  • Este mai greu de obtinut pentru afacerile mici, care trebuie sa dispuna de active si sa aiba un istoric de tranzactionare ca sa obtina un imprumut.

Ai intrebari? Mr.Finance iti raspunde.

Cum poate fi utilizata linia de credit?

Fiind vorba despre un produs destinat companiilor, linia de credit poate fi utilizata doar in scopuri comerciale, cum ar fi plata salariilor, plata furnizorilor, plata facturilor, plata taxelor si impozitelor, cheltuielile cu materii prime, marfa si altele. Linia de credit va fi folosita, asadar, pentru activitatea curenta a firmei.

In niciun caz nu este indicat sa utilizezi liniei de credit pentru investitii, intrucat nu aceasta este destinatia sa!

Recomandarea noastra este sa folosesti aceasta facilitate pentru a acoperi nevoile pe termen scurt si pentru acele situatii care iti permit sa recuperezi banii relativ rapid.

Pe ce perioada se acorda linia de credit?

De regula, liniile de credit sunt acordate pentru o perioada maxima de 24 de luni, insa in cazul creditelor cu plata in rate perioada poate fi mai lunga.
De asemenea, exista si optiunea de prelungire a perioadei, dar trebuie sa verifici acest aspect cu institutia creditoare.

Care este diferenta dintre linia de credit si creditul standard?

Linia de credit este diferita de imprumutul clasic.
In primul rand, utilizatorul poate folosi doar suma de care are nevoie.
In al doilea rand, dobanda este perceputa doar pentru sumele incasate si doar pentru perioada in care ai utilizat banii. 

Care este valoarea maxima a liniei de credit de care pot sa beneficiez?

Valoarea maxima a liniei de credit este stabilita de catre banca, in urma analizei afacerii.
Banca tine cont de situatia financiara a firmei (situatia platilor si incasarilor) si modalitatile de garantare a creditului.

Pot solicita o linie de credit fara garantii?

Da, poti beneficia de o linie de credit fara sa fie necesar sa aduci garantii suplimentare, mai ales daca firma ta si-a dovedit bonitatea financiara. Exista banci care ofera aceasta facilitate.
In aceasta situatie, iti recomandam sa iei legatura direct cu institutia creditoare pentru mai multe detalii.

Poate fi acordata o linie de credit pentru firma nou infiintata?

Da, linia de credit poate fi acordata chiar si pentru firmele nou infiintate.
Totusi, linia de credit poate fi mai greu de obtinut in acest caz, intrucat firmele trebuie sa dispuna de active si sa isi construiasca un istoric de credit solid ca sa obtina un imprumut.

Pot sa aplic pentru o linie de credit daca sunt SRL sau PFA?

Da, pot aplica pentru o linie de credit inclusiv persoanele fizice autorizate, SRL-urile si liber profesionistii, cat timp indeplinesc cerintele stabilite de institutia creditoare.

Pot folosi linia de credit pentru investitii?

Este recomandat sa folosesti linia de credit doar pentru capitalul de lucru, si nu pentru investitii! Daca ai nevoie de bani pentru investitii, exista alte produse financiare create special in acest scop.

Pot utiliza linia de credit pentru refinantarea altor linii de credit?

Da, poti folosi linia de credit pentru refinantarea altor linii de credit, dar iti recomandam sa verifici acest aspect cu institutia creditoare la care vrei sa apelezi.

Pot accesa linia de credit in euro?

Sunt banci care acorda linii de credit in euro. Daca preferi varianta aceasta, ia in calcul potentialele riscuri asociate fluctuatiilor de curs valutar.

Care este cea mai avantajoasa linie de credit?

Ca sa determini care este cea mai avantajoasa linie de credit, este important sa identifici nevoile afacerii tale si sa analizezi optiunile de creditare disponibile pe piata.

In general, o oferta avantajoasa trebuie sa vina cu o abordare personalizata, aprobare rapida, flexibilitate in privinta rambursarii creditului si a modalitatii de garantare si costuri reduse.

Ce inseamna capital de lucru?

Capitalul de lucru este diferenta dintre activele curente ale unei firme si datoriile curente. Acesta masoara lichiditatea disponibila pentru o companie, si ”sanatatea” financiara pe termen scurt.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar Mai Putea Interesa:

Recomandarile Mr Finance

01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
05/03/2024
Singurul motiv pentru care merita sa investesti

Warren Buffett a zis la un moment dat. Prima regula din investitii este sa nu pierzi bani. A doua regula din investitii este sa nu uiti prima regula. De ce pune Buffett atata pret pe a nu pierde bani? Si de ce e atat de daunator daca lucrurile incep s-o ia la vale? Hai sa […]

Citeste mai mult
22/02/2024
Ce ne spune, de fapt, pretul unei actiuni

Ai aflat ca inflatia is a thing si te-ai gandit sa incepi sa investesti, sa iti protejezi banii. Daca mai ai si un obiectiv de viitor: devine cu atat mai clar ca vrei sa investesti. Incepi sa studiezi putin fenomenul si dai de bursa. Si auzi acolo de “actiuni” si vezi ca au un pret. […]

Citeste mai mult
16/02/2024
78% dintre romani sustin ca banii sunt principalul motiv de cearta in cuplu

Conform unui studiu realizat de catre Unlock Market Research la initiativa BCR, banii sunt de departe principalul motiv de cearta in cuplu. De asemenea, 60% dintre respondenti sustin ca discutiile despre bani pot fi delicate, dar necesare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de persoane, 86% dintre ele fiind casatorite, 14% locuiesc […]

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram