Ce este o linie de credit?
Linia de credit pentru capital de lucru este o solutie pentru finantarea ativitatilor curente ale unei companii cum ar fi plata facturilor, plata salariilor, plata furnizorilor, plata taxelor si impozitelor, cheltuielile cu materii prime sau alte tipuri de cheltuieli neprevazute.
In evolutia unei companii, se intampla uneori sa apara anumite blocaje financiare, in care incasarile sunt intarziate, dar platile catre angajati sau furnizori nu pot fi amanate. Lipsa fondurilor in contul curent poate duce la pierderea clientilor, ceea ce, in mod evident, este indezirabil pentru orice companie.
Atunci cand apar astfel de situatii, un bun administrator ar trebui sa aiba un mijloc prin care sa obtina fonduri cat mai repede posibil.
Una dintre cele mai viabile surse de finantare la care poate avea acces o afacere atunci cand se confrunta cu deficite ale capitalului de lucru este detinerea unei linii de credit.
Scopul unei linii de credit
Scopul unei linii de credit este acela de a fluidiza fluxul de numerar si de a acoperi necesarul de finantare rezultat din cheltuielile recurente, procese de productie, decalaje intre incasari si plati.
Pe scurt, o linie de credit pentru capital de lucru te va ajuta sa acoperi costurile de zi cu zi cu care afacerea ta se confrunta, sa imbunatatesti lichiditatea companiei sau, dupa caz, sa refinantezi alte credite cu o destinatie asemanatoare.
O linie de credit actioneaza ca un fond de urgenta pentru orice antreprenor si ajuta firma sa se dezvolte intr-un ritm constant, neintrerupt.
Cum functioneaza linia de credit?
Liniile de credit sunt acordate de institutiile bancare, care, in urma unui angajament de tipul unui contract de credit, acorda o suma de imprumut administratorul unei firme, in anumite conditii si pentru o perioada maxima de 24 de luni.
Practic, banca iti ofera un imprumut, pe care tu il poti utiliza in perioada de timp contractuala. Valoarea maxima este stabilita de fiecare institutie creditoare.
Sunt cateva lucruri specifice legate de modul in care functioneaza o linie de credit. In primul rand, poti alege sa utilizezi fondurile in totalitate, sau doar atat cat ai nevoie. In al doilea rand, platesti dobanda doar pentru sumele utilizate din linia de credit (valabil in cazul liniei de credit revolving).
Ca sa utilizezi aceasta facilitate, este necesar sa iei legatura cu institutia creditoare si sa urmezi procesul de aplicare. Banca iti va cere o serie de documente pentru analiza, va verifica istoricul de creditare al firmei tale (daca exista un istoric de creditare) si stabilitatea financiara si, daca totul este in regula, va aproba linia de credit pentru capital de lucru.
Tipuri de linii de credit
Exista mai multe modalitati prin care putem clasifica liniile de credit, dar cea mai cunoscuta se refera la modul in care fondurile sunt utilizate. Bineinteles, tipurile de produse disponibile difera de la o institutie bancara la alta.
Linia de credit revolving
Iti permite sa utilizezi banii prin trageri de linie, in functie de nevoi, pana cand suma este utilizata complet, sau perioada pentru care a fost acordata este atinsa.
Ce este specific la linia de credit revolving este ca se reinnoieste automat, pe masura ce ai incasari si rambursezi creditul. Banii pot fi astfel utilizati in mai multe randuri, pana la finalul perioadei de acordare a liniei.
In cazul liniei de credit revolving platesti dobanda doar pentru ceea ce consumi din credit.
Pe scurt, linia de credit revolving iti va permite sa efectuezi trageri si rambursari succesive pe durata creditarii.
Linia de credit non-revolving
Poate fi utilizata pana la un anumit termen, urmand ca ulterior sa fie rambursata suma utilizata (in rate lunare, egale sau descrescatoare) conform unui grafic de rambursare. In acest caz, rambursarile efectuate nu reintregesc linia de credit.
Chiar daca am mentionat de aceasta clasificare, este important sa stii ca de cele mai multe ori linia de credit este de tip โrevolvingโ, adica iti permite sa reutilizezi orice suma rambursata, in limita facilitatii de credit aprobata.
Echipa Mrfinance.ro iti pune la dispozitie toate infomatiile necesare despre linii de credit si nu numai. Ti-am pregatit ghiduri utile, care te vor ajuta sa cunosti mai bine detaliile importante si, bineinteles, sa iei decizia cea mai buna pentru afacerea ta.
Costurile liniei de credit
Costurile asociate liniei de credit variaza in functie de suma maxima aprobata, utilizarea liniei, dar si alti factori precum specificul firmei tale si riscurile evaluate de catre banca.
Este important sa acorzi atentie si altor taxe asociate utilizarii liniei de credit, cum ar fi comision de acordare, de administrare, sau chiar comision de neutilizare. Acesta este considerat de institutiile de creditare drept un cost de oportunitate al sumei pe care banca il pune la dispozitia clientului, in cazul neutilizarii banilor din creditul aprobat.
Avantajele utilizarii liniei de credit
- Te ajuta sa imbunatatesti lichiditatea companiei si sa acoperi decalajele intre incasari si plati;
- In cazul liniei de credit revolving, platesti dobanda doar pentru ceea ce consumi din credit (deci in functie de utilizare) si nu pentru valoarea totala a liniei de credit. Astfel, poti ajunge sa platesti sume mai mici decat in cazul unui credit standard;
- Iti ofera flexibilitate sporita: folosesti banii cand ai nevoie de ei si rambursezi creditul cand ai incasari (grafic de rambursare flexibil).
Dezavantajele utilizarii liniei de credit
- Nu este chiar cea mai ieftina optiune de finantare, motiv pentru care trebuie sa acorzi atentie tuturor taxelor si comisioanelor percepute de banca;
- Daca nu este folosita corect, linia de credit poate aduce dezechilibre financiare afacerii tale;
- Este mai greu de obtinut pentru afacerile mici, care trebuie sa dispuna de active si sa aiba un istoric de tranzactionare ca sa obtina un imprumut.
Ai intrebari? Mr.Finance iti raspunde.
Cum poate fi utilizata linia de credit?
Fiind vorba despre un produs destinat companiilor, linia de credit poate fi utilizata doar in scopuri comerciale, cum ar fi plata salariilor, plata furnizorilor, plata facturilor, plata taxelor si impozitelor, cheltuielile cu materii prime, marfa si altele. Linia de credit va fi folosita, asadar, pentru activitatea curenta a firmei.
In niciun caz nu este indicat sa utilizezi liniei de credit pentru investitii, intrucat nu aceasta este destinatia sa!
Recomandarea noastra este sa folosesti aceasta facilitate pentru a acoperi nevoile pe termen scurt si pentru acele situatii care iti permit sa recuperezi banii relativ rapid.
Pe ce perioada se acorda linia de credit?
De regula, liniile de credit sunt acordate pentru o perioada maxima de 24 de luni, insa in cazul creditelor cu plata in rate perioada poate fi mai lunga.
De asemenea, exista si optiunea de prelungire a perioadei, dar trebuie sa verifici acest aspect cu institutia creditoare.
Care este diferenta dintre linia de credit si creditul standard?
Linia de credit este diferita de imprumutul clasic.
In primul rand, utilizatorul poate folosi doar suma de care are nevoie.
In al doilea rand, dobanda este perceputa doar pentru sumele incasate si doar pentru perioada in care ai utilizat banii.ย
Care este valoarea maxima a liniei de credit de care pot sa beneficiez?
Valoarea maxima a liniei de credit este stabilita de catre banca, in urma analizei afacerii.
Banca tine cont de situatia financiara a firmei (situatia platilor si incasarilor) si modalitatile de garantare a creditului.
Pot solicita o linie de credit fara garantii?
Da, poti beneficia de o linie de credit fara sa fie necesar sa aduci garantii suplimentare, mai ales daca firma ta si-a dovedit bonitatea financiara. Exista banci care ofera aceasta facilitate.
In aceasta situatie, iti recomandam sa iei legatura direct cu institutia creditoare pentru mai multe detalii.
Poate fi acordata o linie de credit pentru firma nou infiintata?
Da, linia de credit poate fi acordata chiar si pentru firmele nou infiintate.
Totusi, linia de credit poate fi mai greu de obtinut in acest caz, intrucat firmele trebuie sa dispuna de active si sa isi construiasca un istoric de credit solid ca sa obtina un imprumut.
Pot sa aplic pentru o linie de credit daca sunt SRL sau PFA?
Da, pot aplica pentru o linie de credit inclusiv persoanele fizice autorizate, SRL-urile si liber profesionistii, cat timp indeplinesc cerintele stabilite de institutia creditoare.
Pot folosi linia de credit pentru investitii?
Este recomandat sa folosesti linia de credit doar pentru capitalul de lucru, si nu pentru investitii! Daca ai nevoie de bani pentru investitii, exista alte produse financiare create special in acest scop.
Pot utiliza linia de credit pentru refinantarea altor linii de credit?
Da, poti folosi linia de credit pentru refinantarea altor linii de credit, dar iti recomandam sa verifici acest aspect cu institutia creditoare la care vrei sa apelezi.
Pot accesa linia de credit in euro?
Sunt banci care acorda linii de credit in euro. Daca preferi varianta aceasta, ia in calcul potentialele riscuri asociate fluctuatiilor de curs valutar.
Care este cea mai avantajoasa linie de credit?
Ca sa determini care este cea mai avantajoasa linie de credit, este important sa identifici nevoile afacerii tale si sa analizezi optiunile de creditare disponibile pe piata.
In general, o oferta avantajoasa trebuie sa vina cu o abordare personalizata, aprobare rapida, flexibilitate in privinta rambursarii creditului si a modalitatii de garantare si costuri reduse.
Ce inseamna capital de lucru?
Capitalul de lucru este diferenta dintre activele curente ale unei firme si datoriile curente. Acesta masoara lichiditatea disponibila pentru o companie, si โsanatateaโ financiara pe termen scurt.