Veniturile eligibile pentru a accesa un credit pot proveni din multiple surse, insa astazi as vrea sa abordam subiectul PFA , activitati independente si profesii liberale. Adeseori in discutiile cu clientii mei la capitolul finantare ne lovim de diverse neclaritati privind conditiile de aprobare ale unui credit in cazul incare veniturile provin din PFA
Venituri din PFA
In cazul PFA-urilor aici sunt mai multe variabile si lucrurile se complica putin, insa nu este nimic de speriat. Activitatile prestate prin intermediul unui PFA sunt adeseori activitati independente ex: stomatolog, programator, arhitect, designer, trainer etc, si datorita acestui fapt banca isi face un profil de risc al activitatii pe care o presteaza persoana respectiva si ii face un scoring pentru profilul sau de risc. De mentionat este ca fiecare banca are o nisa anume si un scoring intern pentru astfel de activitati, anumite banci chiar nu permit deschiderea de conturi pe anumite domenii de activitate, pe cand altele fac campanii pentru a atrage in portofoliu categorii de clienti ( divizia pentru medici, divizia pentru avocati, divizia pentru programatori etc) acestia avand niste beneficii suplimentare si pachete gandite pentru activitatea lor. Ce este de stiut in cazul accesarii de credite pe PFA:
- este ca vechimea PFA-ului trebuie sa fie de minim 12 luni in anumite cazuri chiar 24 luni.
- stabilitatea veniturilor - fluctuatiile mari de venituri pot influenศa negativ scoringul pentru accesarea unui credit.
- transparenta veniturilor - trebuie sa existe facturi doveditoare, declaratii la ANAF, bilanturi contabile.
Totodata in cazul PFA-urilor avem de luat in calcul si ponderea veniturilor care va fi luatฤ รฎn calcul avand in vedere codul caen ศi domeniul de activitate รฎn care se desfฤศoarฤ activitatea care poate fi รฎntre 30-100% รฎn funcศie de banca, domeniul de activitate ศi stabilitatea veniturilor.
In cazul unor profesii liberale sunt anumite forme juridice de PFA, mai speciale cum ar fi:
- Cabinet individual: Aceasta forma este specifica anumitor profesii liberale, cum ar fi avocatii, medicii, notarii, expertii contabili etc. Fiecare profesionist poate desfasura activitati in mod independent, intr-un cabinet propriu.
- Societate civila profesionala (SCP): Este utilizata de profesionistii care doresc sa se asocieze pentru a-si desfasura activitatea in comun. Este intalnita frecvent la avocati si experti contabili.
- Cabinet medical: Pentru medicii care doresc sa desfasoare activitati in mod independent, un cabinet medical este forma juridica adecvata. Acesta poate fi individual sau asociat.
- Cabinet de avocatura: Avocatii pot practica in mod independent intr-un cabinet individual sau se pot asocia in cabinete asociate sau societati civile profesionale.
- Cabinet de notariat: Notarii publici isi pot desfasura activitatea in cabinete individuale sau in societati profesionale notariale.
- Cabinet de expertizฤcContabilฤ si consultanta fiscala: Expertii contabili si consultantii fiscali pot practica รฎn mod independent in cabinete individuale sau in societati de profil.
Bancile prefera aceste coduri CAEN deoarece activitatile asociate sunt considerate mai stabile si mai sigure, avand o probabilitate mai mica de risc financiar. Profesionistii din aceste domenii au, de obicei, venituri constante si previzibile, ceea ce le permite sa fie considerati debitori de incredere. Mai jos avem o lista cu cateva coduri CAEN care obtin adeseori finantari mai usor atat in cazul PFA-urilor, dar si in cazul dividendelor.
Coduri CAEN eligibile pentru un credit ipotecar
- 6910 - Activitati juridice.
- 8621 - Activitati de asistenta medicala generala.
- 8622 - Activitati de asistenta medicala specializata.
- 8623 - Activitati stomatologice.
- 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal.
- 8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana.
- 7500 - Activitati veterinare.
- 7410 - Activitati de design specializat.
- 7112 - Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea.
- 7120 - Activitati de testari si analize tehnice.
Cele mai avantajoase credite ipotecare
Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank ofera o dobanda fixa de 4,9% pentru primii 3 ani, oferta care o plaseaza printre cele mai avantajoase oferte din piata. Cu toate acestea, pentru a profita de dobanda respectiva, clientul trebuie sa bifeze anumite criterii:
- Clasa energetica A pentru imobilul achizitionat
- Virarea salariului intr-un cont Raiffeisen
- Incheierea unei asigurari de viata
Banca Comerciala Romana (BCR)
BCR are o dobanda fixa pentru primii 3 ani de 4,99%, lucru care o plaseaza in topul bancilor cu cele mai atractive dobanzi la creditele ipotecare. Conditiile pentru a putea profita de aceasta oferta sunt similiare cu cele de mai sus: clasa energetica a imobilului, virarea salariului intr-un cont BCR si incheierea unei asigurari de viata.
UniCredit
UniCredit la fel se plaseaza in topul bancilor cu cele mai bune dobanzi fixe pe 3 ani la creditele ipotecare. Dobanda pentru un credit ipotecar de la UniCredit este 5,29% pentru primii 3 ani. Similar cu bancile de mai sus, oferta UniCredit este conditionata de indeplinirea unor cerinte, cum ar fi clasa energetica a imobilului si virarea salariului in contul UniCredit.
ING Bank
ING are o oferta avantajoasa la creditele ipotecare si percep o dobanda fixa de 5,59% pentru primii 5 ani. Si aceasta oferta este supusa unor cerinte cum ar fi: clasa energetica a imobilului, incheierea unei asigurari de viata si virarea salariului intr-un cont ING.
Banca Transilvania
Concluzii
In concluzie, in anumite conditii, poti accesa un credit ipotecar cu venituri din PFA. Evident, eligibilitatea ta depinde de codul CAEN, vechimea PFA-ului si veniturile incasate.
Foloseste calculatorul de credit ipotecar pentru a vedea care sunt cele mai bune oferte din piata si pentru a le putea compara obiectiv.
Intrebari frecvente