Disclaimer publicitate

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 19/11/2020
Timp de citire: 5 minute
Distribuie acest articol
Cuprins

Pandemia globala, Covid-19, ocupa acum titlurile articolelor, stirilor si este pe buzele tuturor. Covid-19 este o catastrofa de o amploare imensa. Impactul social a fost primul val, urmat de impactul financiar evident. 

Potrivit News.ro, efectul virusului asupra economiei este dificil de estimat in prezent. Economistii care au evaluat ca epidemia SARS a costat in jur de 40 miliarde de dolari, preconizeaza ca virusul Covid-19 ar putea costa de trei sau patru ori mai mult.

Coronavirusul a provocat fenomene financiare fara precedent, ce nu au fost vazute in decenii. 

Exista, de asemenea, schimbari si in comportamentul de tranzactionare si investitii. 

Platforma de investitii eToro, ne dezvaluie o parte din informatiile interne, cu date interesante cu privire la modul in care comerciantii si investitorii reactioneaza la o astfel de criza.

Cum a schimbat pandemia comportamentul traderilor pe platforma eToro

 eToro se numara printre cele mai importante platforme de tranzactionare din lume, cu peste 10 milioane de utilizatori la nivel global.

Activitatea crescuta pe platforma eToro

Deoarece guvernele mai multor tari au impus forme de blocare, milioane de oameni au fost afectati si foarte multi au fost nevoiti sa se izoleze acasa. Efectele financiare tot mai mari ale virusului au generat un interes crescut pe pietele globale pentru multi oameni din intreaga lume. 

Activitatea pe eToro a crescut considerabil. S-a putut observa, de fapt, cea mai mare crestere a activitatii de la boom-ul Crypto din anii 2017-2018. 

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 1
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 14

Dupa cum se poate observa in graficul de mai sus, noile pozitii deschise pe eToro au crescut de 5 ori de la inceputul vestilor despre virus.

Ce tranzactioneaza acestia pe eToro? 

Comunitatea eToro este foarte diversa. Platforma eToro are peste 10 milioane de utilizatori, din peste 140 de tari din intreaga lume. Evident ca interesele acestora sunt la fel de diverse, iar unele active si clase de active sunt mai populare decat altele. Ce a reusit sa faca totusi pandemia globala este sa mute atentia catre activele care erau mai putin populare in trecut. 

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 2
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 15

Graficul prezinta tendinte ce nu am mai fost vazute pe eToro. Indicii au devenit cea mai populara clasa de active, reprezentand mai mult de o treime din toate pozitiile deschise. 

Stocurile constituie, de asemenea, peste 30% si marfurile care si-au mentinut cota in jur de 16%. 

O alta schimbare majora a fost catre Criptomonede, ce au trecut de la o categorie de top catre una de doar 7% din totalul tranzactiilor. 

In timp de marfurile inca au pastrat primele locuri in luna martie, se poate vedea clar in graficul de mai sus ca indicii au devenit noua abordare pentru comercianti si investitori, depasind criptomonedele. 

Mai cred investitorii intr-o revenire a pietei? 

Un posibil indicator pozitiv in piata este utilizarea relativa a pozitiilor scurte (SHORT), ce cresc in valoare atunci cand un anumit activ scade. In acest moment, se pare ca majoritatea pozitiilor deschise pe eToro sunt inca lungi (BUY).

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 3
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 16

Dupa cum sugereaza datele, pozitiile scurte au devenit mai comune, aproape dublu fata de pozitiile lungi intre ianuarie si mijlocul lui martie. Acest lucru este un indicator al lipsei de incredere in randul investitorilor fata de pietele de astazi. 

Cu toate acestea, increderea unor investitori ar putea fi sporita de stimulul financiar de 2.2 trilioane de dolari anuntat in USA. 

Factorul de volatilitate

Volatilitatea unor active a crescut extrem de mult in ultimele luni. Aurul, petrolul si indicii au avut oscilari de pret de la cateva zecimale la variatii cu doua cifre. 

Aceste fluctuatii ii determina pe comercianti sa fie extrem de atenti si sa reactioneze adesea prin deschiderea de pozitii scurte sau lungi. 

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 4
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 17

Indicii au prezentat poate schimbarea cea mai majora si au reusit sa atraga atentia vanzatorilor SHORT. Acest lucru a fost ulterior echilibrat de stimulul financiar oferit de guvernul american.

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 5
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 18
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 6
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 19

Dupa cum se poate vedea, pozitia SELL a devenit populara in randul comerciantilor in luna martie, depasind efectiv BUY in anumite momente.

Aurul

Aurul a fost puternic afectat de pandemia globala. De regula, acesta se numara printre activele sigure, preferat de orice comerciant in astfel de perioade. Cu toate acestea, aurul si-a revenit si, odata cu acesta, numarul comenzilor SHORT s-a redus.

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 7
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 20

Petrolul

Pretul petrolului a suferit semnificativ in timpul crizei. Odata cu blocarea oamenilor in casa, s-a redus considerabil nevoia de petrol, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care “aurul negru” a atins un nivel minim la sfarsitul lunii martie. 

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 8
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 21

Industriile cele mai afectate

Exista sectoare si mai afectate de aceasta criza.

Sectorul calatoriilor

Sectorul calatoriilor este, fara indoiala, cel mai afectat, dupa cum ne arata si graficul de mai jos. 

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 9
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 22

Companii precum: Boeing, American Airlines si Booking.com au fost  afectate vizibil de criza coronavirusului. In ciuda unei redresari reduse observate in ultimele doua saptamani, aceste companii mai au un drum lung de parcurs.

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 10
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 23

Distantarea sociala, auto-carantina si blocarea la nivel national au condus la o crestere a unor industrii. Acestea includ livrarea la domiciliu si diverse forme de divertisment. A luat nastere asa numitul sector “Ramai acasa”. 

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 11
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 24

Datele ne arata ca unele companii au fost mai rezistente datorita capacitatii lor de a indeplini nevoile cruciale, dar nu protejate in totalitate. Companii precum: streaming TV (Netflix), livrarea de bunuri (Amazon) si mancare ( Domino’s). 

Big Pharma

Companiile farmaceutice beneficiaza azi de toata atentia lumii, ceea ce este si firesc. Oamenii spera ca acestea vor dezvolta un tratament sau vaccin pentru coronavirus. Mai mult, nevoia de medicamente a devenit acuta si este inca in crestere in astfel de perioade. 

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 12
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 25

Cu toate acestea, dupa cum arata si datele, companiile farmaceutice au fost afectate. La inceput, companii precum Gilead au inregistrat o crestere odata cu speranta dezvoltarii unui vaccin contra Covid-19. Ulterior, Johnson & Johnson a anuntat ca intentioneaza testarea pe oameni a unui vaccin in luna septembrie.

Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 13
Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19 26

In ciuda faptului ca au fost afectati de tendintele de scadere, investitorii sunt pozitivi, intrucat cei care au deschis pozitii in aceste companii farmaceutice au optat sa cumpere, mai degraba decat sa vanda. 

Unde se indreapta piata?

Raspunsul este unul scurt: nimeni nu stie. Parerile sunt impartite. Unii analisti considera ca piata si-a atins deja potentialul si nu poate merge mai departe de aici, in timp ce altii sustin ca finalul este inca departe. 

Sunt analisti care considera acest lucru o oportunintate de a cumpara actiuni cu preturi reduse. Sunt, de altfel, si analisti care cred ca ar trebui sa stopeze orice forma de investitie pana la incheierea crizei. 

eToro continua sa colecteze date importante si de interes, pe care sa le ofere apoi actualizate pe tot parcursul perioadei pandemiei. 

Articolul de fata a fost realizat cu ajutorul informatiilor furnizate pe site-ul oficial al platformei de tranzactionare eToro. Datale, continutul si graficele apartin platformei eToro.

Inainte sa tranzactionezi cu eToro!

eToro este o platforma cu active multiple, ce ofera investitii atat in actiuni si criptomonede, cat si CFD.
Te rugam sa retii ca CFD-urile sunt instrumente complexe, ce au grad ridicat de a pierde bani, din cauza efectului de levier.

71% din conturile de investitori cu amanuntul pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Gandeste-te bine daca iti poti asuma riscul ridicat de a pierde banii.

Rezultatele si reusitele anterioare nu iti garanteaza rezultate si in viitoarele tranzactii!

Activele crypto sunt instrumente volatile, ce pot fluctua foarte mult intr-un interval de timp scurt si, prin urmare, nu sunt potrivite pentru toti investitorii. In afara CFD-urilor, tranzactionarea de criptomonede nu este reglementata si, prin urmare, nu este supravegheata de nicio autoritate reglementata la nivelul UE.

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandarile Mr Finance

14/06/2024
Dobanda compusa

Dobanda compusa este cel mai eficient instrument care va face ca timpul sa fie aliatul tau numarul 1. Principiul de functionare este unul cat se poate de simplu si intuitiv, insa rezultatele pe care poate sa le genereze pe termen lung - sunt impresionante. Asadar, ce este dobanda compusa? Dobanda compusa este un concept care, […]

Citeste mai mult
14/06/2024
Indicele BET

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index sau Indicele Bursei de Valori Bucuresti) este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti si este indicele de referinta a pietei locale de capital. Indicele BET are in componenta sa si reflecta evolutia a 20 cele mai tranzactionate companii de pe Piata Reglementata BVB.  Principalul criteriu de selectie […]

Citeste mai mult
05/06/2024
De ce NU vei pierde bani pe bursa?

Se spune ca bursa este locul unde se intalnesc cei cu bani si cei cu experienta. Acuma. Ce este bursa ca mecanism si cum functioneaza e dincolo de scopul acestui articol, gasesti deja aceste infomratii aici si aici. In schimb, ce e mult mai important e cum te raportezi tu la acest instrument si de […]

Citeste mai mult
01/04/2024
Cum știi care este momentul potrivit pentru achiziția unei mașini noi

Achiziționarea unei mașini noi este o decizie majoră care implică nu doar preferințe personale, ci și considerații financiare semnificative. Identificarea momentului optim pentru a face această investiție poate influența semnificativ beneficiile financiare pe care le vei obține. Iată câteva sfaturi pentru a te orienta în acest proces important. 1. Ia în calcul costul serviciilor de […]

Citeste mai mult
27/03/2024
IRCC aprilie 2024

Conform BNR, IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2024 va fi de 5.90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul 1 al anului 2024. Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta începe să descrească în următoarele […]

Citeste mai mult
18/03/2024
Cea mai sigura cale sa castigi bani in investitii

De fiecare data cand imi intra un client la o sedinta de consultanta financiara, primul lucru pe care il intreb este: Care este motivul pentru care vrei sa faci investitii? Raspunsul, aproape in unanimitate, este: Sa inmultesc banii! Bineinteles ca apoi sapam mai adanc si ne dam seama ca banii, in sine, nu reprezinta niciodata […]

Citeste mai mult
1 2 3 9
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram