Tranzactionare si investitiile in perioada COVID-19

Articol scris de:
Stefania Sarina Oprea
aprilie 8, 2020
 · de citit in 
6
 min.

Pandemia globala, Covid-19, ocupa acum titlurile articolelor, stirilor si este pe buzele tuturor. Covid-19 este o catastrofa de o amploare imensa. Impactul social a fost primul val, urmat de impactul financiar evident. 

Potrivit News.ro, efectul virusului asupra economiei este dificil de estimat in prezent. Economistii care au evaluat ca epidemia SARS a costat in jur de 40 miliarde de dolari, preconizeaza ca virusul Covid-19 ar putea costa de trei sau patru ori mai mult.

Coronavirusul a provocat fenomene financiare fara precedent, ce nu au fost vazute in decenii. 

Exista, de asemenea, schimbari si in comportamentul de tranzactionare si investitii. 

Platforma de investitii eToro, ne dezvaluie o parte din informatiile interne, cu date interesante cu privire la modul in care comerciantii si investitorii reactioneaza la o astfel de criza.

Cum a schimbat pandemia comportamentul traderilor pe platforma eToro

 eToro se numara printre cele mai importante platforme de tranzactionare din lume, cu peste 10 milioane de utilizatori la nivel global.

Activitatea crescuta pe platforma eToro

Deoarece guvernele mai multor tari au impus forme de blocare, milioane de oameni au fost afectati si foarte multi au fost nevoiti sa se izoleze acasa. Efectele financiare tot mai mari ale virusului au generat un interes crescut pe pietele globale pentru multi oameni din intreaga lume. 

Activitatea pe eToro a crescut considerabil. S-a putut observa, de fapt, cea mai mare crestere a activitatii de la boom-ul Crypto din anii 2017-2018. 

Dupa cum se poate observa in graficul de mai sus, noile pozitii deschise pe eToro au crescut de 5 ori de la inceputul vestilor despre virus.

Ce tranzactioneaza acestia pe eToro? 

Comunitatea eToro este foarte diversa. Platforma eToro are peste 10 milioane de utilizatori, din peste 140 de tari din intreaga lume. Evident ca interesele acestora sunt la fel de diverse, iar unele active si clase de active sunt mai populare decat altele. Ce a reusit sa faca totusi pandemia globala este sa mute atentia catre activele care erau mai putin populare in trecut. 

Graficul prezinta tendinte ce nu am mai fost vazute pe eToro. Indicii au devenit cea mai populara clasa de active, reprezentand mai mult de o treime din toate pozitiile deschise. 

Stocurile constituie, de asemenea, peste 30% si marfurile care si-au mentinut cota in jur de 16%. 

O alta schimbare majora a fost catre Criptomonede, ce au trecut de la o categorie de top catre una de doar 7% din totalul tranzactiilor. 

In timp de marfurile inca au pastrat primele locuri in luna martie, se poate vedea clar in graficul de mai sus ca indicii au devenit noua abordare pentru comercianti si investitori, depasind criptomonedele. 

Mai cred investitorii intr-o revenire a pietei? 

Un posibil indicator pozitiv in piata este utilizarea relativa a pozitiilor scurte (SHORT), ce cresc in valoare atunci cand un anumit activ scade. In acest moment, se pare ca majoritatea pozitiilor deschise pe eToro sunt inca lungi (BUY).

Dupa cum sugereaza datele, pozitiile scurte au devenit mai comune, aproape dublu fata de pozitiile lungi intre ianuarie si mijlocul lui martie. Acest lucru este un indicator al lipsei de incredere in randul investitorilor fata de pietele de astazi. 

Cu toate acestea, increderea unor investitori ar putea fi sporita de stimulul financiar de 2.2 trilioane de dolari anuntat in USA. 

Factorul de volatilitate

Volatilitatea unor active a crescut extrem de mult in ultimele luni. Aurul, petrolul si indicii au avut oscilari de pret de la cateva zecimale la variatii cu doua cifre. 

Aceste fluctuatii ii determina pe comercianti sa fie extrem de atenti si sa reactioneze adesea prin deschiderea de pozitii scurte sau lungi. 

Indicii au prezentat poate schimbarea cea mai majora si au reusit sa atraga atentia vanzatorilor SHORT. Acest lucru a fost ulterior echilibrat de stimulul financiar oferit de guvernul american.

Dupa cum se poate vedea, pozitia SELL a devenit populara in randul comerciantilor in luna martie, depasind efectiv BUY in anumite momente.

Aurul

Aurul a fost puternic afectat de pandemia globala. De regula, acesta se numara printre activele sigure, preferat de orice comerciant in astfel de perioade. Cu toate acestea, aurul si-a revenit si, odata cu acesta, numarul comenzilor SHORT s-a redus.

Petrolul

Pretul petrolului a suferit semnificativ in timpul crizei. Odata cu blocarea oamenilor in casa, s-a redus considerabil nevoia de petrol, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care “aurul negru” a atins un nivel minim la sfarsitul lunii martie. 

Industriile cele mai afectate

Exista sectoare si mai afectate de aceasta criza.

Sectorul calatoriilor

Sectorul calatoriilor este, fara indoiala, cel mai afectat, dupa cum ne arata si graficul de mai jos. 

Companii precum: Boeing, American Airlines si Booking.com au fost  afectate vizibil de criza coronavirusului. In ciuda unei redresari reduse observate in ultimele doua saptamani, aceste companii mai au un drum lung de parcurs.

Distantarea sociala, auto-carantina si blocarea la nivel national au condus la o crestere a unor industrii. Acestea includ livrarea la domiciliu si diverse forme de divertisment. A luat nastere asa numitul sector “Ramai acasa”. 

Datele ne arata ca unele companii au fost mai rezistente datorita capacitatii lor de a indeplini nevoile cruciale, dar nu protejate in totalitate. Companii precum: streaming TV (Netflix), livrarea de bunuri (Amazon) si mancare ( Domino’s). 

Big Pharma

Companiile farmaceutice beneficiaza azi de toata atentia lumii, ceea ce este si firesc. Oamenii spera ca acestea vor dezvolta un tratament sau vaccin pentru coronavirus. Mai mult, nevoia de medicamente a devenit acuta si este inca in crestere in astfel de perioade. 

Cu toate acestea, dupa cum arata si datele, companiile farmaceutice au fost afectate. La inceput, companii precum Gilead au inregistrat o crestere odata cu speranta dezvoltarii unui vaccin contra Covid-19. Ulterior, Johnson & Johnson a anuntat ca intentioneaza testarea pe oameni a unui vaccin in luna septembrie.

In ciuda faptului ca au fost afectati de tendintele de scadere, investitorii sunt pozitivi, intrucat cei care au deschis pozitii in aceste companii farmaceutice au optat sa cumpere, mai degraba decat sa vanda. 

Unde se indreapta piata?

Raspunsul este unul scurt: nimeni nu stie. Parerile sunt impartite. Unii analisti considera ca piata si-a atins deja potentialul si nu poate merge mai departe de aici, in timp ce altii sustin ca finalul este inca departe. 

Sunt analisti care considera acest lucru o oportunintate de a cumpara actiuni cu preturi reduse. Sunt, de altfel, si analisti care cred ca ar trebui sa stopeze orice forma de investitie pana la incheierea crizei. 

eToro continua sa colecteze date importante si de interes, pe care sa le ofere apoi actualizate pe tot parcursul perioadei pandemiei. 

Articolul de fata a fost realizat cu ajutorul informatiilor furnizate pe site-ul oficial al platformei de tranzactionare eToro. Datale, continutul si graficele apartin platformei eToro.

Inainte sa tranzactionezi cu eToro!

eToro este o platforma cu multe active, ce ofera produse CFD si non CFD. 62% din conturile investitorilor cu amanuntul pierd bani atunci cand transazctioneaza CFD-uri cu eToro. Atunci cand investesti, gandeste-te bine daca iti poti asuma riscul ridicat de a pierde banii! 

Publicat in :
Stefania Sarina Oprea
Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected]

Alte articole: 

iulie 18, 2020
Bloguri din Romania

Blogurile sunt noile carti sau reviste in mediul digital. Afla care sunt cele 7 Bloguri din Romania, care ne plac, din domenii diferite.

Citeste mai mult
iulie 16, 2020
Diferenta dintre o Banca si IFN

Ce diferente sunt intre banci si IFN? Cine are cea mai avantajoasa dobanda? Ce sume pot lua si pe ce perioade? MrFinance are infograficul extrem de util, cu toate datele la vedere.

Citeste mai mult
iulie 15, 2020
Titluri de stat

Titlurile de Stat sunt imprumuturi acordate statului roman, pentru care investitorii primesc dobanda. Afla mai multe despre aceste produse financiare, avantajele acestora, dar si dezavantajale.

Citeste mai mult
iulie 15, 2020
Startarium

Accesul la finante a fost intotdeauna o provocare pentru antreprenorii in devenire. Daca procesul traditional de strangere de fonduri este destul de anevoios si iti limiteaza optiunile la cativa jucatori cheie din piata, crowdfunding-ul aduce o schimbare de paradigma si democratizeaza accesul la capital. Insa ce este, mai exact, crowdfunding-ul si cum poate ajuta un […]

Citeste mai mult
iulie 15, 2020
Criptomonedele: Redefinirea viitorului finantelor

Criptomenedele sunt o forma de bani digitali, ce se regasesc doar in mediul online si nu sunt sustinute de banci sau de guvern. Ce se intampla cu Criptomonedele azi? Care este evolutia lor? Care este valoarea acestora? Citeste articolul!

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv.

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
magnifiermenucross-circle

Pin It on Pinterest

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram