Disclaimer de publicitate
13/07/2021

Criptomonede

Criptomonedele sunt o forma de bani digitali, ce se regasesc doar in mediul online si nu sunt sustinute de banci sau de guvern.
Criptomonedele pot fi folosite ca oricare alte monede, pentru tranzactii online.
Peste 4.000 monede virtuale sunt tranzactionate zilnic.
Afla mai multe despre monedele virtuale si beneficiile acestora in zilele noastre.
 Exploreaza ghidurile noastre din selectia de mai jos

Criptomonede

Articol scris de
13/07/2021
Din acest articol 

Criptomonedele - bazele unei noi economii

10 lucruri mai putin stiute despre Criptomonede!

 1. Bitcoin este prima moneda digitala, aparuta in 2009.
 2. Criptmonedele nu sunt un bun tangibil- toate platile care implica monede virtuale se fac electronic, fie sub forma de investitii sau plati online.
 3. In prezent exista peste 4.000 de monede digitale.
 4. Fondatorul primei monede virtuale este inca anonim.
 5. Prima tranzactie cu criptomonede a fost facuta pe 12 ianuarie 2009.
 6. Fondatorul Ripple, Chris Larsen, este cea mai bogata persoana in active digitale.
 7. Pe 22 mai 2010, un dezvoltator maghiar a platit 10.000 BTC pentru doua pizze mari.
 8. Tranzactiile BTC sunt foarte greu de urmarit. De aceea, multe tranzactii ilegale, precum narcotice sau arme, se fac in criptomonede.
 9. Aproximativ 99% din tranzactii sunt gestionate pe bursele centralizate. 
 10. Criptomonedele au la baza tehnologia blockchain.

Preturi Criptomonede in timp real

Comparatie Evolutie Preturi Criptomonede (ultimele 3 luni)

Inceputurile unui concept - moneda digitala 

DigiCash este prima forma de bani pe internet, aparuta ca extensie a algoritmului de criptare pe blocuri, RSA. David Chaum este fondatorul acestui concept. 

Spiritul inovativ si tehnologia uimitoare au atras atentia mass mediei, dar si a companiilor. Microsoft a oferit companiei suma de 180 milioane de dolari pentru a instala DigiCash pe fiecare computer Windows din lume. Compania a refuzat aceasta oferta si, mai tarziu, a atras atentia Bancii Centrale din Olanda, ajungand in faliment in 1998.

Al doilea val de bani online a inceput sa apara mai tarziu, cand startup-urile au creat solutii de plata si sisteme bancare virtuale. 

PayPal a inteles exact nevoia utilizatorilor, context in care a oferit un mecanism de transfer si de acceptare a platii pentru comercianti. 

Nici e-Gold nu s-a lasat mai prejos. Aceasta a acceptat de la clienti depozite de aur fizice si a inceput emiterea creditelor in aur in conturile lor. Dupa un timp, pe piata au aparut schemele Ponzi, programe frauduloase de investitii ce au dus la oprirea e-Gold.

Ce sunt Criptomonedele?

Criptomonedele sunt o forma de bani digitali, ce se regasesc doar in mediul online si nu sunt sustinute de banci sau de guvern. 

Criptomonedele sunt descentralizate si gestionate de o retea de calculatoare, nu de o companie. In esenta, acestea au aparut din necesitatea de a folosi o moneda alternativa, care sa nu impuna prezenta unei autoritati de administrare, care sa functioneze dincolo de climatul politic si care sa fie simplu de transferat. 

Nu se cunoaste cu exactitate fondatorul acestui concept, dezvoltat si actualizat in 2009. Este inca un mister in spatele criptomonedei, desi exista un pseudonim, Satoshi Nakamoto, pseudonim care poate fi un individ sau un grup de oameni. Pana in prezent, nimeni nu a revendicat aceasta inovatie entuziasta in mediul digital. 

Prima moneda digitala este Bitcoin (BTC).

Bitcoin detine cea mai mare tehnologie de blockchain si aproximativ 69% din valoarea estimata a pietei de criptomonede. 

De asemenea, Bitcoin a introdus un val de criptomonede, fiind trendsetter-ul acestei noi “mode” in mediul virtual. 

In prezent, pe piata exista peste 18 milioane de Bitcoins aflate in circulatie, cu o capitalizare a pietei de peste 600 miliarde de dolari.

Bitcoin a castigat un sprijin popular si acceptare de la dezvoltatori, utilizatori si comunitati de afaceri deopotriva. 

Tari precum Japonia, Canada si Australia au reglementat Bitcoin in conformitate cu legislatia si cadrele lor de impozitare.

In urma cresterii interesului pentru Bitcoin si blockchain din 2009 pana acum, pe piata au aparut peste 4.000 de noi criptomonede, ce se tranzactioneaza pe tot globul. 

Astazi, exista alte criptomonede, cu nume aproape la fel de rasunatoare si cunoscute ca Bitcoin (BTC). 

Printre cele mai cunoscute, se numara:

 1.  Litecoin (LTC)
 2.  Ethereum (ETH)
 3.  Ripple (XRP)
 4.  Monero (XMR)

Conform statisticilor actuale, capitalizarea de piata a criptomonedelor aduna peste 1 trilion de dolari.

Toate aceste evenimente au dus la crearea unei noi industrii de tranzactionare cu criptomonede.

Bitcoin continua sa fie lider in lumea criptomonedelor, in ceea ce priveste capitalizarea pietei, baza de utilizatori si popularitatea.  

Cu toate acestea, monedele virtuale, cum ar fi Ethereum si Monero, care sunt utilizate mai mult pentru solutii pentru intreprinderi, devin populare. 

Tendinta actuala a criptomonedelor este de crestere in popularitate si utilitate si, implicit, crestere a valorii.

Monedele virtuale sunt stocate intr-un portofel virtual, care poate fi pastrat in cloud sau offline, pe un calculator. Fiecare tranzactie este inregistrata intr-un blockchain, care este disponibil public pentru toti detinatorii de astfel de monede. 

Criptomonedele pot fi cumparate, dar si create. Procesul de creare a criptomonedelor se numeste minerit, iar cei care efectueaza astfel de procedee se numesc mineri. Acestia verifica, dateaza si partajeaza tranzactiile intr-o baza publica, numita blockchain

Evolutia Criptomonedelor

Piata criptomonedelor a atins un nivel record de peste 1 trilion de dolari, provocand un val de perturbari globale.

Vezi cel mai nou infografic despre evolutia Crypto, valoarea acestora in zilele noastre si cum au redefinit ele viitorul finantelor.

Terminologia Criptomonedelor 


Portofel digital

Un portofel digital este echivalentul unui cont bancar. Acesta iti permite stocarea, primirea si trimiterea de criptomonede catre alte conturi. Portofelul digital poate fi instalat pe calculator sau mobil, sau poti avea acces chiar de pe o pagina web.

Blockchain

In traducere ad literam, blockchain este un lant de blocuri, dar nu in sensul traditional al acestor cuvinte.

Informatiile digitale sunt blocul, stocate intr-o baza de date publica, numita lant. Blockchain-ul este alcatuit din informatii digitale despre: tranzactii si participantii in aceste tranzactii (semnatura digitala). 

Putem spune astfel ca, blockchain-ul functioneaza ca un registru deschis. 

Mineritul de monede virtuale

Operatiunea de minerit presupune verificarea, datarea si partajarea tranzactiilor intr-o baza publica, numita blockchain. 

Mineritul este un proces complex si foarte dificil de realizat de un singur utilizator. Un grup de astfel de utilizatori, sau mineri, combina puterea lor de procesare pentru rezolvarea algoritmilor producatori de criptomonede. 

Putem spune deci, ca mineritul este o afacere cu profit pentru doritorii si, bineinteles, cunoscatorii de astfel de tranzactii cu criptomonede. 

Avantajele Criptomonedelor

 • Criptomonedele nu au o banca centrala sau autoritate, ci sunt descentralizate
 • Datele personale ale utilizatorilor sunt strict confidentiale
 • Poti crea o copie de rezerva, criptata, a monedei virtuale
 • Esti permanent in controlul tranzactiilor tale
 • Transferul se poate face rapid, oriunde in lume
 • Nu exista limita pentru transferuri
 • Taxele si comisioanele sunt mai mici
 • Criptomonedele nu pot fi contrafacute
 • Sunt recunoscute la nivel international ca tranzactii simplificate.  

Dezavantajele Criptomonedelor

 • Grad ridicat de volatilitate - valoarea acestora este data de cerere si oferta
 • Procesul de anulare a tranzactiilor este imposibil
 • Sunt interzise in unele tari
 • Nu este inca acceptata ca forma de plata de catre toti comerciantii
 • Dezvoltarea continua - inca nu este un produs finit.

MrFinance - ghidul pe intelesul tuturor

Investitiile de orice fel, actiuni, marfuri sau criptomonede sunt afaceri profitabile si de succes, care capata amploare in zilele noastre, favorizate de lumea digitala. 

Ceea ce sta la baza unei decizii corecte si obiective sunt: studiul, rabdarea si strategia cu care un investitor alege sa porneasca pe drumul acesta al investitiilor. 

Investitia, in cele din urma, nu va fi doar despre bani, ci despre cea mai importanta resursa: timpul. 

Parcurge cu atentie ghidurile MrFinance! Acestea au fost structurate si gandite pentru a veni in ajutor, pe intelesul tuturor celor interesati si pasionati. 

Bianca este pasionata de cercetare, de culegerea si prelucrarea informatiilor. Lucreaza cu interes la studii de caz, dar ii poti regasi amprenta editoriala si in articolele despre produse bancare, investitii si servicii de transfer de bani.
Te-ar Mai Putea Interesa:

Recomandarile Mr Finance

31/10/2021
Ce se va întâmpla pe piața Crypto?

Citește articolul și află răspunsul analiștilor XTB la următoarele întrebări: Introducere Piața criptomonedelor atrage din nou atenția investitorilor. Dacă în luna mai corecțiile negative au stârnit curiozitatea tuturor, represiunea de reglementare recentă a Chinei aduce în lumina reflectoarelor subiectul criptomonedelor. După șocul inițial, prețurile au început să se deplaseze ascendent, iar ultimele știri din SUA […]

Citeste mai mult
26/10/2021
XTB Reduce spread-urile cu până la 40%

De ce să tranzacționezi cu XTB? Descoperă noua ofertă Iată câteva exemple INSTRUMENT ȘI REDUCERE SPREAD VECHI SPREAD NOU DE30 (-17%) 1.2 1 JAP225 (-40%) 25 15 UK100 (-11%) 1.9 1.7 US500 (-17%) 0.6 0.5 NATGAS (-33%) 0.015 0.01 OIL (-17%) 0.04 0.03 SILVER (-15%) 0.041 0.035 SUGAR (-17%) 0.06 0.05 Vezi mai multe detalii despre noua ofertă AICI. CFD-urile sunt instrumente complexe și […]

Citeste mai mult
26/10/2021
Tranzacționează Cripto CFD

De ce să tranzacționezi Cripto CFD cu XTB? Cum poți marca profit pe o piață în scădere? Cu ajutorul short selling-ului (vânzare în lipsă) CFD-urile permit deschiderea așa-numitor poziții de investiții „short”, prin intermediul cărora poți vinde acum ceva ce nu ai, și răscumpăra mai târziu la alt preț, marcând diferența de preț dintre cele […]

Citeste mai mult
23/10/2021
Ce ETF-uri sunt în atenția investitorilor?

Descarcă ebook-ul și află Înscrie-te și descarcă materialul complet CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 73% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFDurile și […]

Citeste mai mult
14/10/2021
Mini-Curs de Analiză Tehnică Răzvan Mihai, CFTe

Subiectele abordate în primul webinar: *Înregistrează-te și primești pe email și prin SMS, în ziua evenimentului, linkurile de acces! Structura Mini-Cursului 4 webinare LIVE | 8 webinare ÎNREGISTRATE 4 Webinare LIVE pe YouTube și Facebook *Înregistrează-te și primești pe email și prin SMS, în ziua evenimentului, linkurile de acces! 4 Webinare dedicate Clienților XTB Webinare disponibile în platforma […]

Citeste mai mult
13/10/2021
Acțiuni cu deținere, Zero comision, Investiții pe bune

Zero comision cu XTB Pentru a te inregistra, da click aici. Ce înseamnă oferta „0% comision”? "0% comision" înseamnă că, pentru un rulajul lunar de până în 100 000 EUR în interiorul unei luni, tranzacționarea Acțiunilor și ETF-urilor cu deținere la XTB se realizează cu 0 comision per tranzacție. Ce se întâmplă dacă rulajul lunar depășește […]

Citeste mai mult
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentlightersundatabasecogentergraduation-hatusersstorecarttagmap-markerspell-checkheart-pulsepie-chartgiftleafbriefcasecarselectearthsyncclockbugcodechevron-rightarrow-righthighlight linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram