Fintown

4.2
Scorul nostru:
Bun
28/08/2023
Pe scurt

Fintown este o platforma de investitii P2P lansata in 2023 care permite investitorilor sa-si diversifice portofoliul de investitii si sa incaseze randamente de pana la 14% pe an.

In acest articol o sa analizam: 

 • Ce este Fintown
 • Cat de sigura este platforma
 • Ce o face sa fie deosibita fata de alte platforme de P2P

Fintown - privire de ansamblu

Creare cont
Gratuit
Depozit minimi
€50
Taxa de retragere
In functie de perioada ramasa pana la scadenta
Comision administrare cont
0
Produse disponibile 

Produse imobiliare destinate inchirierii


Restrictii
Sa ai peste 18 ani
Comision de conversie valutara
pana la 20 euro
Comision de inactivitate
0
Comision pentru piata secundara*
nu exista piata secundara
Scorul Mr.Finance
4.2
Depozit Min.
4/5
Taxe
4/5
Comision administrare
5/5
Produse disponibile
4/5
Comisioane
4/5

Fintown este o platforma foarte interesanta, cu un mod de lucru deosebit. Practic, randamentul pe care il obtin investitorii este generat de proprietatile imobiliare care sunt inchiriate in orasul Praga. Investitorii pot incasa randamente destul de bune, cu toate acestea platforma primeste un scor de 4,2 din 5 din cauza comisioanelor mari daca vrei sa retragi investitia mai devreme, iar gama de posibilitati de investitii este limitata.


Aplica online
Aplica acum
Avantaje
 • Randamente ridicate
 • Suma mica pentru a incepe sa investesti
 • Dobanda platita lunar
 • Posibilitatea de a investi ca si Persoana Juridica
 • Momentan, fara intarzieri in a plati investitorii
Dezavantaje
 • Posibilitati limitate de diversificare
 • Platforma foarte recent lansta, fara un istoric in spate
 • Lichiditate redusa
 • Taxe mari pentru iesirea anticipata
 • Nu exista piata secundara
Articol scris de:
Actualizat 28/08/2023
Disclaimer publicitate
Din acest articol

Ce este Fintown

Fintown este o platforma de crowdfunding din Cehia care ofera posibilitatea sa investesti proprietati imobiliare care sunt inchiriate in centrul orasului Praga, Republica Ceha. Investitiile disponibile genereaza intre 8% si 14% randament anual, cu plata lunara a dobanzii.

Randamentul mediu obtinut de catre investitori pe platforma Fintown este de 12%.

randament fintown

Fintown - privire de ansamblu

Creare contGratuit
Depozit minim50 Euro
Taxa de retragere0
Comision administrare cont0
Produse disponibileProprietati imobiliare
RestrictiiSa ai peste 18 ani
Comision de conversie valutaraPana la 20 de euro
Comision de inactivitate0
Comision pentru piata secundaraFintown nu are o piata secundara, dar poti sa iti retragi banii mai repede pentru o taxa.

Fintown - cerinte 

Pentru a investi in Fintown, trebuie sa indeplinesti urmatoarele cerinte:

 • Sa ai cel putin 18 ani
 • Sa alimentezi contul tau dintr-un cont bancar din UE
 • Sa confirmi identitatea

Este important sa stii ca Fintown accepta transferuri bancare doar in EURO. Platforma poate percepe o taxa de 20 EUR daca transferi o alta moneda. Fintown nu accepta alte monede sau cripto ca depozite.

Depunerea fondurilor din contul Revolut in contul Fintown poate dura in jur de 24 de ore in timpul unei zile lucratoare. Contul de afaceri al Fintown este operat de Ceska Sporitelna, una dintre cele mai mari si mai reglementate banci din Cehia.

Fintown - Risc vs rentabilitate

Evaluarea raportului de risc si rentabilitate pe platformele nou lansate este dificila, deoarece inca nu au fost emise rapoarte privind performanta finaniara a platformei.

Fintown ofera in prezent doar investitii in proprietati de inchiriere din centrul orasului Praga, pe care Vihorev Investments le gestioneaza. Probabil stii ca chiriile pe termen scurt in capitalele europene sunt destul de costisitoare. O chirie in centrul orasului Praga, in sezonul de varf, poate sa fie de cel putin 150-250 euro pe noapte. Apartamentele care sunt in prezent disponibile pentru investitii pe platforma Fintown sunt listate pe Booking.com si perecep tarife similare.

fintown proprietati

Acesta este un apartament detinut de Fintown care este listat pe Booking pentru inchiriere pe termen scurt. 

Evaluarea Booking.com de 9,0 face cu siguranta o impresie buna asupra potentialilor oaspeti, ceea ce creste gradul de ocupare a apartamentului.

Graficul de mai jos arata gradul de ocupare a apartamentelor cotate in aceeasi cladire, administrate de Fintown.

Fintown 1

Valoarea ADR reprezinta chiria medie zilnica a oaspetilor in 2022. Daca esti familiarizat cu industria de inchiriere, s-ar putea sa te intrebi despre costurile derularii acestui tip de afacere.

Fintown defalca situatia financiara pentru fiecare proiect , astfel incat sa poti intelege mai bine profitabilitatea generata de veniturile din chirie.

Fintown 2

Structura capitalului din tabelul de mai sus arata doar structura unui singur apartament care este disponibil pentru investitii in Fintown.

Dupa cum poti vedea, un imprumut ipotecar a fost folosit pentru achizitionarea si renovarea cladirii. Restul capitalului a fost platit cu capital propriu.

Fintown - Posibilitati de investitii

Cu Fintown ai doua posibile strategii de investitii:

 • Investitie in proprietati inchiriate sub forma unui imprumut mezanin
 • Investitii in proiecte de dezvoltare sub forma de participare

Ce este un imprumut mezanin?

Asa numita finantare de tip mezanin descrie un credit acordat de un fond de investitii sau de catre o platforma de crowdfunding unei companii, cu posibilitatea convertirii datoriei in actiuni, in cazul in care imprumutul nu este restituit integral si la scadenta. Finantarile de tip mezanin reprezinta imprumuturi subordonate pe termen lung, de cinci-opt ani, rambursabile in totalitate la scadenta, finantatorul avand optiunea de a deveni actionar al companiei imprumutate, la un moment dat, cand se schimba actionarul majoritar al firmei sau aceasta este listata la bursa.

Ce este participarea?

Participarea este in esenta o datorie fata de un imprumutat in care impartiti intregul venit si pierderile rezultate din contractul de imprumut.

Ambele forme de investitii sunt mai riscante decat imprumuturile garantate cu o ipoteca.

Daca decizi sa obtii profit din proprietati de inchiriere de pe Fintown, trebuie sa stii ca investitia ta este sustinuta de o garantie corporativa emisa de Grupul Vihorev.

SPV Rezidence Strakonická sro si Vihorev Investments SE detin toate proprietatile de inchiriere disponibile in prezent. Ambele companii sunt detinute de aceiasi proprietari, care detin si platforma Fintown.

Acest lucru se poate schimba in cele din urma, deoarece platforma va incepe sa ofere investitii in diferite proiecte de creditare imobiliara P2P . Daca decizi sa investesti in anumite imprumuturi, fa intotdeauna propria evaluare a proiectelor individuale si decide daca aceasta se potriveste strategiei tale de investitii .

Pentru a revizui in mod obiectiv Fintown, a trebuit sa cercetam investitiile disponibile in prezent. 

Ne-am uitat in special la unul dintre primele proiecte, care ofera investitii pentru o luna. Aceasta inseamna ca poti parasi investitia dupa o luna gratuit sau poti continua sa castigati randament lunar din chirie.

Imprumutul este utilizat pentru refinantarea unei parti din capitalul propriu, care va fi folosit pentru finantarea altor proiecte.

Fintown va pastra intotdeauna cel putin 20% din capitalul propriu in proprietatea de inchiriat, care poate fi vazuta si ca platforma isi pune in joc si banii proprii.

Investeste in proprietati destinate inchirierii

Investitiile disponibile in prezent pe Fintown iti permit sa investesti in proprietati de inchiriere care sunt deja ocupate si sa generezi venituri . Proprietarul imobilelor opereaza afacerea de inchiriere de cativa ani si respecta toate legile si reglementarile locale.

Ceea ce merita subliniat este ca poti renunta la investitie dupa termenul convenit gratuit sau inainte de sfarsitul termenului de imprumut propus pentru o taxa de iesire.

Este Fintown o platforma sigura?

Investitia pe o platforma lansata recent este legata de o multime de riscuri . Pe de alta parte, creeaza, de asemenea, o oportunitate de a iti diversifica portofoliul, de a reduce riscul si de a creste rentabilitatea pe termen lung.

Cine detine platforma?

Fintown este detinuta de cele doua entitati pe care le detin fondatorii:

 • Stonehill Capital  detinuta de Vladislav Siganevich
 • Vihorev.Investments SE detinuta de Maxim Vihorev

Potrivit registrului de afaceri din Cehia, cele doua entitati detin 100% din platforma de crowdfunding Fintown.

Investitiile disponibile in prezent pe Fintown sunt unitati de inchiriere operationale cu grad de ocupare ridicat intr-unul dintre cele mai vizitate orase din Europa si unele dintre cele mai bune recenzii ale clientilor.

Finantarea pentru imprumuturile disponibile in prezent va permite companiei sa distribuie capitalul propriu in alta parte. Vihorev Investments dezvolta si alte proiecte imobiliare extrem de atractive, pe care le poti revizui in prezentarea proiectelor Vihorev .

Tipul de investitii oferit de Fintown nu intra sub incidenta unei reglementari specifice in Republica Ceha . Autoritatea de reglementare confirma si acest lucru intr-o declaratie separata pe care o poti gasi pe site-ul Fintown.

Investitia in unitati de inchiriere operationale scade riscul si mareste rentabilitatea, deoarece nu esti expus la imprumuturi de dezvoltare care vin cu riscuri unice legate de constructia proprietatilor.

Pe baza informatiilor pe care le-am evaluat, consideram ca oportunitatile de investitii listate in prezent pe Fintown sunt atractive .

Deoarece Fintown tocmai si-a lansat operatiunile, platforma va lista investitiile cu lichiditate mai mare si va reveni pentru a ramane competitiva si va dobandi o baza de investitori .

In timp ce Fintown este o platforma foarte tanara care trebuie sa castige increderea investitorilor, compania care sustine Fintown are suficienta experienta pentru a justifica o expunere minora la proprietatile de inchiriere disponibile.

Consideram ca proiectele listate in prezent ofera un raport bun de risc si rentabilitate.

Toate veniturile din chirie sunt platite lunar in contul tau. Nu este nevoie sa asteptati pana la sfarsitul termenului de imprumut, asa cum este cazul imprumuturilor full bullet pe EstateGuru, pentru a primi dobanda de la investitia ta.

Lichiditatea platformei Fintown

Fiecare proiect listat pe Fintown vine cu un termen minim care reprezinta perioada de blocare a investitiei tale.

Termenele variaza de la 9 la 36 de luni. Dupa incheierea perioadei, poti solicita oricand sa iti retragi fondurile fara costuri suplimentare .

Daca doresti sa renunti la investitie inainte de sfarsitul termenului de imprumut, poti solicita acest lucru direct prin e-mail Fintown la [email protected].

Trebuie sa stii ca Fintown va percepe o taxa de iesire in functie de durata perioadei ramase.

 • Iesire in termen de 1-12 luni: 30% din principal
 • Iesire in 13-24 luni: 20% din principal
 • Iesire in 25-36 de luni: 10% din principal

Pe langa asta, atunci cand soliciti o iesire anticipata, se aplica urmatoarele conditii:

 • Vei pierde toate dobanzile neplatite pana in prezent. (pentru proprietati inchiriate, dobanda pentru ultima luna).
 • Toate bonusurile acumulate, in asteptare si neutilizate vor fi anulate.
 • Suma principala a investitiei va fi redusa pe baza taxelor mentionate.

Spre deosebire de alte platforme din industrie cum ar fi Mintos, Fintown nu ofera o piata secundara in care sa iti poti vinde investitia altor investitori.

Daca doresti sa iesi inainte de sfarsitul perioadei de investitie, taxele sunt destul de mari.

Fintown. Avantaje si dezavantaje

Avantaje:

 • Randamente ridicate
 • Suma mica pentru a incepe sa investesti
 • Dobanda platita lunar
 • Posibilitatea de a investi ca si Persoana Juridica
 • Momentan, fara intarzieri in a plati investitorii

Dezavantaje:

 • Posibilitati limitate de diversificare
 • Platforma foarte recent lansta, fara un istoric in spate
 • Lichiditate redusa
 • Taxe mari pentru iesirea anticipata
 • Nu exista piata secundara

Concluzii

Fintown este o platforma lansata recent, cu toate acestea, a reusit sa stranga in jurul sau o comunitate de peste 772 de investitori in mai putin de un an. Modelul de lucru al acestei platforme este unul deosebit, avand posibilitatea sa finantezi cu doar 50 de euro proprietati care vor fi inchiriate in Praga. Avand posibilitatea sa obtii randamente intre 8 si 14%, Fintown se plaseaza ca platforma cu unele dintre cele mai bune posibilitati de castig.

Consultant si planificator financiar. De-a lungul activitatii mele am reusit sa creez o comunitate de oameni care au constientizat importanta gestionarii corecte a resurselor, oameni care pun in aplicare solutiile personalizate si care in fiecare zi sunt mai aproape de obiectivele lor. Avand in vedere cunostintele si experienta acumulate, pot sa vin in ajutorul tau cu sfaturi, idei, solutii si planuri concrete prin care sa iti bifezi obiectivele.
Te-ar Mai Putea Interesa:
Compară platforme de investitii P2P
Găsește cea mai buna platforma P2P pentru nevoile tale
Compară
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
homeapartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcarhistoryarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram