Disclaimer publicitate

Crowdfunding

Echipa Mr. Finance se străduie să vă ajute să luați decizii financiare mai inteligente. Deși aderăm la o politică strictă de integritate editorială, această postare poate conține referințe la produse de la partenerii noștri. Iată o explicație pentru modul în care ne facem bani.

Articol scris de:
Actualizat 06/06/2022
Distribuie acest articol
Cuprins

Inainte de a parcurge acest articol, trebuie sa stii ca:  

 • Piata de Crowdfunding, la nivel global, se ridica la valoarea de 304, 53 miliarde de dolari, activa in peste 170 de tari;
 • Exista si alte forme de finantare a unor afaceri, decat inprumuturile bancare sau accesarea de fonduri de la stat;
 • In strainatate este foarte popular instrumentul de finanatare numit crowdfunding;
 • Daca ai stabilit un buget pentru afacere pe care nu il poti acoperi din capital propriu, in Roamnia exista cateva platforme online dedicate scopului de a atrage investitori.

Pe scurt, crowdfunding inseamna multifinantare.

Dar ce finantezi prin crowdfunding si cum functioneaza acesta, poti sa afli din articolul nostru.

De asemenea, iti vom prezenta si cateva ponturi despre:

 • Cum sa apelezi la comunitate care te ajuta sa dezvolti un proiect
 • Unde poti sa gasesti aceasta sursa
 • Ce avantaje iti ofera

Ce este Crowdfunding-ul?

Poate ca suna modern si greu de aplicat, dar notiunea de crowdfunding nu este chiar o noutate.

Pentru inceput, sa te familiarizam cu conceptul.

Crowdfundingul este o metoda prin care poti sa strangi bani cu ajutorul colectivitatii, prin intermediul platformelor online, cu scopul de a finanta un proiect.

Este vorba de o finantare participativa a unor proiecte aflate la nivel de start-up, pentru care initiatorul nu poate apela la o finantare traditionala de felul imprumuturilor bancare sau alte forme de credite.

Pe langa faptul ca este foarte populara si aplicabila in tarile straine, precum SUA, Anglia si Olanda, ideea de multifinantare a aparut cu mult inainte ca internetul sa ia nastere.

Chiar de pe vremea lui Platon am putea spune, pe cand in Grecia Antica, intelepciunea colectiva si puterea multimilor era o forma esentiala de comunicare pentru functionarea democratiei, un proiect politic de mare anvergura.

Topul celor 30 de tari ce folosesc aceasta forma de finantare:

crowdfunding

Sursa tabel: P2PMarketData

Cum functioneaza crowdfunding-ul?

Pentru crowdfunding este nevoie de initiatorul unui proiect (fie el profesional, artisitic, de mediu, inovant etc), care ar avea un impact durabil in comunitate, ce nu detine banii necesari demararii acestuia si nu poate accesa alte surse de finantare (cum am spus mai sus, fie un imprumut bancar sau poate fonduri de investitii), si de potentiali investitori (oameni din comunitate, oameni de afaceri, simpli sustinatori), care vor sa dea bani pentru proiectul planuit.

Aceste doua parti participante la crowdfunding se intalnesc prin intermediul internetului. 

Platformele online vor servi ca mijloc de comunicare intre initiatorul proiectului si persoanele interesate de finantare. Aceste persoane care vor sa iti dea bani, vor face aceasta donatie in mod voluntar si in baza unor valori personale care coreleaza cu proiectul tau.    

Poti lansa un business prin crowdfunding?

Da. Tocmai despre cum sa lansezi un business prin intermediul finantarii participative afli de la noi.

Oamenii care vor crede cu adevarat in ideea ta, te vor ajuta sa-ti dezvolti afacerea, fara sa le dai banii inapoi.

In schimb, pentru fiecare ban primit de la investitori, trebuie ca si ei sa primeasca ceva de la tine, dar sub o alta forma, cum ar fi un serviciu, produsul tau dupa lansare, ceva prin care i-ai recompensa drept multumire pentru gestul lor.

Exista mai multe tipuri de finantare crowdfunding

 • Bazata pe recompense, atunci cand investitorii aleg sa iti ofere sume mici de bani. De obicei recompensa este mai mult simbolica.
 • Bazata pe donatii, atunci cand investitiile sunt destinate unor cauze sociale, tratamente medicale, de regula proiecte non-profit. Pentru astfel de investitii, oamenii ofera bani, fara a astepta ceva in schimb, deoarece scopul poate fi unul umanitar.
 • Equity crowdfunding, cand investitorul ofera o suma mare si primeste in schimb o parte din capitalul social al firmei.
 • Dept crowdfunding, atunci cand investitorii ofera imprumuturi cu dobanda.
 • In Statele Unite ale Americii exista o forma de investitie in oameni. De exemplu, investitia in tineri care merg la Universitate si au nevoie de bani pentru studiu, cu recompese obtinute din venitul pe care il vor avea ulterior. Sau investitiile facute in sportivi sai artisti, cu recompense obtinute din incasarile de dupa obtinerea notorietatii.

Exista crowdfunding in Romania?

Daca ai statut de persoana juridica, ai o idee valoroasa si nu ai bani, pregateste o prezentare atragatoare pentru potentialii investitori, pentru ca si in Romania poti obtine finantare participativa.

Expune-ti ideea online pe una dintre platformele acreditate, disponibile la noi in tara:

Ar mai trebui sa stii ca...

Daca apelezi la finantarea prin crowdfunding, trebuie sa stii ca poti avea multe beneficii, nu doar sub forma banilor.

 • Cel mai relevant dintre toate este acela ca primesti finantare fara sa te indatorezi. De asemenea poti vedea care ar putea sa fie impactul ideii tale, daca merita sau nu efortul. Un fel de cercetare de piata.
 • Si nu in ultimul rand, daca primesti si bani si te simti incurajat, iti si promovezi afacerea. Cand proiectul tau va fi gata, este posibil sa ai deja potentiali clienti, investitorii care au avut incredere in ideea ta.

Daca te-ai decis ca un program de crowdfunding este potrivit pentru proiectul tau, mai intai, fa-ti curaj sa le spui apropiatilor, rudelor, prietenilor despre ideea ta si familiarizeaza-i cu aceasta. Chiar le poti cere adresele de e-mail, ca sa ai deja o comunitate careia sa ii prezinti stadiul proiectului tau. Printre acestia se vor regasi ulterior potentiali finantatori sau clienti.

 • Intereseaza-te din timp care este cea mai potrivita platforma de crowdfunding pentru tine si afacerea ta (vezi lista noastra) si tine-i la curent pe cei carora le-ai prezentat ideea, ca sa stie unde sa te gaseasca pentru a te finanta.
 • Fa-ti un plan de afaceri solid si nu te grabi. Invata tehnici SEO care te vor ajuta la promovare.
 • Dedica-te programului de crowdfunding ca unui job full-time.
 • Multumeste si se tine-te de promisiuni.

Planul pentru crowdfunding

Iata ce ar trebui sa faci pentru a avea success cu ideea ta inainte sa o lansezi pe una dintre platforme.  

 1. Pregateste o prezentare atragatoare despre proiectul tau (poate fi un clip video).
 2. Stabileste bugetul si fa-ti o echipa cu care vei lucra.
 3. Propune servicii de recompensare in schimbul banilor de la sustinatori si mentine o relatie de comunicare cu acestia, bazata pe incredere.
 4. Realizeaza mesaje pentru investitori prin care sa le explici de ce apelezi la crowdfunding si de ce te-ar sustine cineva.
 5. Stabileste ce faci cu banii pe care ii strangi si cum vor beneficia cei din comunitatea ta de serviciul propus.

Acestea sunt doar cateva provocari de care trebuie sa fii constient ca este necesar a fi parcurse daca vrei sa ai o campanie de crowdfunding de success.

Exista si dezavantaje ale crowdfunding-ului

Unele platforme nu iti dau banii stransi decat dupa ce a fost atinsa suma solicitata. De aceea, te-am sfatuit mai sus sa cercetezi cu atentie platformele de crowdfunding din Romania si sa o descoperi pe cea care ti se potrieste.

De asemenea, trebuie luata in calcul si fiscalitatea din Romania.

Daca ai nevoie de o suma mare de bani, o campanie de crowdfunding trebuie sa devina tot mai mare. Iar acest lucru este posibil prin intermediul strategiilor de marketing.

Fara un specialist in marketing, nu vei putea sa strangi acei multi bani, mai ales ca multe platforme nu te ajuta, daca nu produci bani prin marketing.

Asadar, mult capital se va cheltui pe marketing.   

Ce drepturi au persoanele care doneaza prin crowdfunding?

Persoanele care investesc prin intermediul platformelor de crowdfunding, au drepturi care sunt oferite de fiecare mijloc de comunicare in parte.

Pe langa drepturi putem vorbi si despre o forma de motivatie regasita in placerea de a contribui la punerea in practica a unei idei de afacere, de accesul la informatiile ce stau la baza unui proiect de start-up si de obtinerea unor recompense (servicii sau obiecte) propuse de catre initiatorul de proiect.

Concluzii

Pe scurt, prin intermediul tehnicii de crowdfunding, oricine poate propune un proiect care sa fie finantat cu ajutorul colectivitatii.

Important este ca ideea sa aiba impact de durata asupra comunitatii, iar sustinatorului sa ii placa proiectul tau.

Sustinatorul poate oferi o suma de bani si poate alege din recompensele pe care initiatorul proiectului i le propune.

Prin articolul nostru am vrut sa iti prezentam un altfel de instrument de finatare de care te poti folosi pentru afacerea ta si suntem convinsi despre crowdfunding ca va deveni tot mai popular si la noi in tara.

Sursele folosite

https://ro.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding

https://www.forbes.com/sites/chancebarnett/2013/05/08/top-10-crowdfunding-sites-for-fundraising/#610cc5883850

http://interactivepdf.uniflip.com/2/82771/298644/pub/document.pdf

https://www.investopedia.com/terms/c/crowdfunding.asp

https://www.startupcafe.ro/

Ștefania scrie articole bazate pe date despre produse financiare, investiții și servicii bancare. A studiat limbile străine în București, însă fără a-i închide orizonturile către domenii noi, precum finanțele. Putem spune că, acestea s-au împletit perfect pentru a putea scrie ghiduri și recenzii valoroase pentru MrFinance. Cand nu scrie despre finanțe, citește romane SF, face mult sport și călătorește. O puteți găsi aici: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Recomandarile Mr Finance

02/09/2023
Alocație copii 2023. Cât este și cum o gestionezi astfel încât să oferi un start bun copilului

Alocația pentru copii este o sumă de bani pe care o primesc părinții lunar în funcție de vârsta copilului. Deși aceasta a crescut considerabil în ultimii ani, încă rămâne a fi insuficientă pentru acoperirea nevoilor curente a unui copil. Cu toate acestea, cu o gestionare eficientă a acestor bani, părinții ar putea ajuta semnificativ copii […]

Citeste mai mult
29/07/2023
BCR George - Recenzie 2023

Avantaje George de la BCR Poate fi deschis 100% online: Contul George poate fi deschis 100% online, in cateva minute, direct din confortul casei tale. Dupa parcurgerea pasilor necesari inregistrarii si confirmarii identitatii, George, cu toate beneficiile pe care le ofera, va fi la dispozitia ta. O interfata intuitiva si usor de utilizat: Una dintre […]

Citeste mai mult
07/06/2023
Pe ce cheltuie românii banii și cât alocă pentru investiții?

În 2022, veniturile medii într-o gospodărie din România au fost de 6,464 de lei, în creștere cu 13.8% față de anul 2021. Care categorii au ponderea cea mai mare în cheltuielile lunare ale românilor? Câți bani alocă o familie din România pentru investiții și care ar putea fi consecințele pe termen mediu și lung dacă […]

Citeste mai mult
13/05/2023
Rambursarea anticipată a unui credit ipotecar

Rambursarea anticipată - Introducere Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o bancă sau o instituție financiară în care proprietatea imobiliară achiziționată servește drept garanție pentru credit.  Odată ce creditul ipotecar este acordat, proprietatea imobiliară a solicitantului este ipotecată, ceea ce înseamnă că banca sau instituția financiară are dreptul de a prelua […]

Citeste mai mult
11/04/2023
IRCC aprilie 2023: Cu cât vor crește ratele românilor?

Cu cât vor crește ratele românilor?

Citeste mai mult
06/03/2023
Ce avantaje ai atunci când alegi să îți refinanțezi creditul ipotecar sau de nevoi personale?

Pentru că refinanțarea unui credit presupune accesarea unui credit nou, va trebui să parcurgi toți pașii necesari acestuia. De aceea, este important să cântărești atent avantajele pe care le ai atunci când alegi această variantă.
Am adunat mai jos parte dintre acestea, motive serioase pentru a lua în considerare ideea refinanțării.

Citeste mai mult
1 2 3 6
Disclaimer: Echipa Mrfinance se străduiește pe deplin să mențină acuratețea și actualitatea informațiilor publicate. Aceste informații pot fi diferite față de ceea ce poți intalni la o instituție financiară, furnizor de servicii sau site-ul serviciului/produsului respectiv. 

Toate produsele și serviciile financiare sunt prezentate fără garanție. Atunci când evaluezi ofertele, te rugăm să consulți Termenii și Condițiile instituțiilor financiare în parte. Dacă ai găsit diferențe între informațiile de pe site-ul mrfinance.ro și cele oferite de instituțiile financiare, te rugăm să ne contactezi la [email protected].

Pentru sugestii și reclamații poți suna la telefonul consumatorului 0219551.

Pentru mai multe informații, intră pe site-ul ANPC.

În plus, acest site poate fi compensat prin terți agenți de publicitate. Totodată, rezultatele noastre, instrumentele de comparatie, conținutul blogului și recenziile editoriale se bazează pe o analiză obiectivă.

Pentru mai multe informații, te rugăm să consulți disclaimerul de publicitate.
Inapoi sus
apartmentdatabasegraduation-hatstorepie-chartleafcararrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram